Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kompiuterinė įranga Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Ką daryti, jei nešiojamas kompiuteris kaista?

Publikuota: 2016-05-17 10:48
Tematika: Kompiuterinė įranga
Aut. teisės: ©Varlė.lt
Inf. šaltinis: Varlė.lt

Nešiojamo kompiuterio įkaitimas – labiausiai paplitusi problema, su kuria susiduria nešiojamų kompiuterių savininkai. Problema kartais atsiranda dėl netinkamo naudojimosi kompiuteriu arba natūraliai – tiesiog praėjus laikui. Apdulkėję ventiliatoriai, sunaudota termomasta – reiškiniai, kurie anksčiau ar vėliau apie save primena. Laiku nepašalinus perkaitimo priežasčių, tikrai sutriks sklandus kompiuterio veikimas arba įrenginys patirs ir rimtesnį gedimą.

Sulėtėjusi sistema, krentantis žaidimų našumas, nesklandus kompiuterio darbas, garsiai veikiantis ventiliatorius, padidėjusi korpuso temperatūra – tipiniai kompiuterio įkaitimo ženklai, – teigia Varle.lt IT produktų tiekimo vadovas ir kompiuterinės technikos ekspertas Mindaugas Žylius. Ką galima padaryti ir kaip pašalinti įkaitimo problemą? Specialisto teigimu, yra keletas būdų, tačiau problemą tikrai galima nesunkiai įveikti.

Ką daryti, jei nešiojamas kompiuteris kaista?

Kodėl nešiojamas kompiuteris įkaista?

Aušinimo procesas – uždavinys, kurį įprastai atlieka ventiliatorius ir radiatorius, dažniausiai aliuminis arba varinis laidas. CPU bei GPU yra „prijungti“ prie radiatoriaus termopastos dėka, kuri praleidžia šilumą, bet ne elektros energiją. Todėl įrenginių gamintojai susiduria su uždaviniu iki minimumo sumažinti išskiriamos šilumos kiekį atsižvelgdami į ventiliatoriaus dydį ir radiatoriaus galimybes. Nešiojamo kompiuterio korpuse yra angos, kurios leidžia ventiliatoriui „rinkti“ šaltą orą ir priversti jį judėti šalia radiatoriaus.

Perkaitimo problema atsiranda tada, kai praėjus laikui ventiliacines angas užkemša dulkės ir kitos dalelytės, kurios sutrikdo teisingą oro srauto kaitą, po kurio ir seka aušinimas.

Įkaistančio nešiojamo kompiuterio priežastimi taip pat dažnai yra išdžiuvusi ant radiatoriaus termopasta, kurios paskirtis ir yra būtent efektyvesnis šilumos atidavimas.

Be veiksnių, kuriuos tiesiogiai lemia tam tikras laiko tarpas, taip pat yra tokių, kurie priklauso nuo netinkamo naudojimosi. Akivaizdu, kad labiau apkraudami kompiuterį, turėtume tikėtis ir didesnio išskiriamos šilumos kiekio.

Kada nešiojamas kompiuteris perkaista?

Nešiojamo kompiuterio perkaitimą labai paprastai galima nustatyti tinkama tam tikslui programine įranga. Dauguma programų yra nemokamos ir jų pilnai pakanka teisingai problemos diagnozei. Čia vertėtų paminėti tokias programas, kaip „SpeedFan“, „HWMonitor“, „Core Temp“ ar „HWInfo“. Esant didelėms apkrovoms procesoriaus temperatūros neturėtų viršyti 90 Celsijaus laipsnių, tačiau tai nėra taisyklė, nes kai kurie nešiojami kompiuteriai pajėgūs dirbti tokiomis sąlygomis. Budėjimo režime temperatūra neturėtų viršyti 60 Celsijaus laipsnių.

Kalbant apie vaizdo plokštės temperatūras, daugeliu atvejų turėtume omenyje tai, jog programa nenuskaitys teisingos vertės arba ne visai ją nuskaitys. Tai dažniausiai būdinga integruotoms plokštėms, tačiau šiuo atveju nereikėtų jaudintis dėl temperatūrų. Esant apkrovoms GPU temperatūra neturėtų viršyti 90 Celsijaus laipsnių.

Kitos temperatūros, kurias reikėtų stebėti – kietojo disko. Čia nesutapimų daugiau, o įtakos tam turi disko tipas (SSD / HDD), nešiojamo kompiuterio modelis bei oro srauto lygis korpuse. Pažymima, kad SSD diskai, sukurti „flash“ atminties pagrindu pasižymi geresniu veikimu. Kietojo disko temperatūra neturėtų viršyti 50 Celsijaus laipsnių. Didesnė temperatūra gali nepalankiai veikti disko gyvybingumą.

Apie nešiojamo kompiuterio perkaitimą gali liūdyti tokie tipiniai šiai problemai reiškiniai:

  • Pastebimai lėtesnis sistemos veikimas
  • FPS žaidimuose kritimas
  • Dažnas sistemos pakibimas
  • Kompiuterio išsijungimas
  • Dažnas ir garsus ventiliatoriaus veikimas
  • Korpuso įkaitimas

Kaip sumažinti nešiojamo kompiuterio temperatūrą?

Yra įvairių būdų, kaip efektyviai sumažinti nešiojamo kompiuterio temperatūrą. Tam, kad išvengtume nešiojamo kompiuterio perkaitimo ir pagerintume jo veikimą, vertėtų pasirūpinti ne tik aušinimo sistema. Štai keletas aukštos nešiojamo kompiuterio temperatūros problemos sprendimų būdų:

1) Valymas suspaustu oru

Karts nuo karto vertėtų atidaryti nešiojamo kompiuterio korpusą ir suspaustu oru tiksliai išvalyti tiek vidų, tiek ventiliacines angas ir patį ventiliatorių. Geriausiems rezultatams pasiekti šią procedūrą rekomenduojama kartoti kas mėnesį.

2) Termopastos pakeitimas

Labai svarbu kas kurį laiką keisti termopastą. Norint tai padaryti reikia atsukti nešiojamo kompiuterio korpusą bei radiatorių, kruopščiai išvalyti senos pastos liekanas ir švelniai užtepti naujos. Šis procesas gali reikšmingai pagerinti įrenginio darbą.

3) Aušinimo pado naudojimas

Dažnų ir didelių apkrovų atvejais padeda gero aušinimo pado naudojimas. „Geras“ aušinimo padas pabrėžiamas ne šiaip sau, nes didelė dalis pigių aušinimo padų iš tikrųjų neatlieka savo funkcijos, todėl labai rekomenduojama rinktis kokybiškus produktus. Pažymima, kad šiuo atveju dėmesio verti tokių gamintojų kaip „Zalman“, „CoolerMaster“ bei „Chieftec“ produktai.

4) Tinkamas naudojimasis

Kai nešiojamu kompiuteriu nesinaudojate, išjunkite jį. Įrenginį reikėtų laikyti ant kietaus lygaus paviršiaus ar aušinimo pado. Minkštas paviršius kaip taisyklė apsunkina oro srautą ir lemia temperatūros kilimą.

5) Apkrovos apribojimas

Tais atvejais, kai nešiojamas kompiuteris perkaista dėl didelės procesoriaus apkrovos, galima pasirūpinti tinkamu paleidžiamų procesų valdymu. Šiam tikslui („Windows“ sistemos atvejais) reikėtų pasitelkti tvarkykle „Task Manager“ ir pažiūrėti, kokie procesai naudoja daugiausiai procesoriaus taktinio dažnio. Taip pat vertėtų įdiegti optimizacijos ir nereikalingų failų šalinimo programą, pavyzdžiui „Ccleaner“.

Pastaba: Esant pertepimo termopasta ar giluminio dulkių išvalymo poreikiams labai rekomenduojama kreiptis į kompiuterių specialistus, o ne eksperimentuoti patiems.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Ekspertas pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant monitorių studijoms

Skaitmeniniame amžiuje monitorius studentams yra būtinas įrenginys. Nesvarbu, ar gilinatės į mokslinius darbus, ar dalyvaujate nuotolinėse paskaitose, ar bendradarbiaujate projektuose, tinkamas monitorius gali pagerinti jūsų mokymosi patirtį. Kaip rasti tinkamiausią modelį, parduotuvėse esant dideliam monitorių pasirinkimui?

Kad studijos neapkarstų: 5 ženklai, jog atėjo laikas keisti nešiojamąjį kompiuterį

Studentui nešiojamasis kompiuteris yra savotiškas centras, aplink kurį sukasi visas gyvenimas. Jis saugo visus studijų užrašus, tampa portalu į pasaulį nuotolinėse konferencijose, o dienos pabaigoje bendrabučio kambarį transformuoja į kino teatrą, žaidimų erdvę ar šokių aikštelę. Tačiau po tam tikro laiko šis įrenginys paprasčiausiai pradeda nebespėti paskui mus.

Kompiuteriai mokslams: ekspertė įvardijo, kokius geriausia rinktis

Nauji mokslo metai – jau visai čia pat, o su paskutinėmis vasaros dienomis laukia paskutiniai mokslo metams reikalingų priemonių pirkiniai. Sąsiuvinius, kuprinę ar rašiklius išsirinkti gana paprasta, tačiau nuspręsti, koks kompiuteris labiausiai tiktų mokiniui ar studentui, gali būti sudėtinga.

2023-08-29 10:23
Labai sulėtėjo mano nešiojamas kompiuteris – ką daryti?
2023-08-19 09:28
Prieš išmesdami savo įrenginį nepamirškite atlikti šių žingsnių
2023-08-17 08:45
Erzina vis garsiau veikiantis ir kaistantis kompiuteris? Paprasti būdai, kaip išspręsti didžiausias kompiuterių problemas
2023-07-24 08:40
10 kibernetinio saugumo taisyklių – ką svarbu prisiminti verslui?
2023-05-10 16:24
Kai pasirinkimų tiek daug, kaip rasti tinkamiausią išorinį SSD diską: įvardijo kelias svarbiausias savybes
2023-04-13 11:40
„TikTok“ išnaudoja mažamečių silpnybes: kaip apsaugoti savo vaikus?
2023-03-08 14:36
Kad vaikas tobulėtų, o ne tingėtų: atskleidė gudrybių, kaip planšetę paversti naudingu pagalbininku
2023-01-11 10:29
Kompiuteriniai žaidimai: kokios vyrauja tendencijos ir naujausi technologiniai sprendimai?
2022-12-18 16:38
Ką turėtų žinoti tėvai, dovanodami vaikams išmaniuosius įrenginius?
2022-11-26 16:42
Kad netektų raudonuoti: 5 patarimai, ko nedaryti darbiniame kompiuteryje
2022-11-25 16:25
Ekspertas perspėja vengti vienos grubios klaidos naudojant USB: galite ne tik prarasti duomenis, bet ir sugadinti įrangą
2022-11-16 12:51
Išjungti ar palikti įjungtą – kaip elgtis su kompiuteriu baigus darbus?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama