Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Neuromokslininkė: išmokti galime viską, svarbu žinoti, kaip mokytis

Publikuota: 2022-09-30 08:20
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kartais girdime sakant, kad humanitarams tikslieji mokslai yra „tamsus miškas“. Ar iš tikrųjų taip yra, o gal tai tiesiog eilinis stereotipas, įaugęs į mąstymą? Kaip veikia žmogaus smegenys, kas jose vyksta mokantis ir ką reikėtų daryti, kad mokymosi procesas keltų mažiau streso, atsako neuromokslininkė.

Asociatyvi „Pexels“ nuotr.
Asociatyvi „Pexels“ nuotr.

„Naujausi mokslininkų, taip pat ir mano pačios, tyrimai rodo, jog vaikų padalinimas į filologus ir matematikus yra stereotipinis ir net žalingas, nes riboja jų vystymąsi. Ankstyvame amžiuje suskirstę vaikus pagal momentinius testus ar asmeninius pasirinkimus, mes treniruojame vienus gabumus, visiškai apleisdami kitus. Todėl laikui bėgant atotrūkis tarp šių gebėjimų didėja, o susidomėjimas bei pasitikėjimas savo žiniomis mažėja. Be abejo, yra 5-10 proc. vaikų, kurie turi sunkumų su matematika, panašus procentas turi kalbos problemų. Tačiau tie procentai sėkmingų specialistų intervencijų dėka su amžiumi gali sumažėti“, – sako Kembridžo universiteto neuromokslininkė dr. Roma Šiugždaitė.

Kaip suaktyvinti „motyvacijos molekules“?

Pašnekovė pasakoja, kad mokydamiesi keičiame savo smegenis. Mokantis naujų dalykų, kuriasi naujos ir stiprėja senos jungtys – tai vadinama neuroplastiškumu. Vykstant efektyviam mokymuisi, įtraukiamos smegenų dalys, susijusios su atmintimi, įvairia sensorine informacija, kognityvinėmis funkcijomis ir panašiai.

„Anksčiau buvo manoma, kad smegenų pusrutuliai yra vienareikšmiškai atsakingi kiekvienas už savo sritį – kairysis už kalbą, o dešinysis už matematinius gabumus. Tačiau, pasitelkus medicininio smegenų vaizdavimo technikas ir vis didesnes tiriamųjų grupes, kaskart vis labiau įsitikiname, kad panašūs smegenų tinklai reikalingi ir kalbinėms, ir matematinėms užduotims atlikti. Nes matematika irgi yra kalba, kuriai išmokti taip pat reikia įsiminti ir gebėti pritaikyti daug taisyklių“, – aiškina neuromokslininkė.

Į klausimą, kodėl vieniems vaikams geriau sekasi tikslieji mokslai, o kitiems – humanitariniai ar socialiniai, dr. R. Šiugždaitė atsako, kad paslaptis paprasta – vaikams sekasi tie dalykai, kurie jiems patinka. Ir kuo labiau patinka, tuo geriau sekasi, tad atsiranda toks uždaras užburtas ratas.

„Už visa tai atsakingas dopaminas – smegenyse išsiskiriantis cheminis neurotransmiteris, dar kitaip vadinamas geros savijautos chemine medžiaga (angl. feel-good brain chemical) arba „motyvacijos molekule“. Dopaminas vaidina svarbų vaidmenį, kai jaučiame pasitenkinimą ir džiaugsmą, todėl jis yra gyvybiškai svarbus mūsų gebėjimui planuoti ir mąstyti. Be to, jis veikia ne tik mūsų gerąsias emocijas, motyvaciją, bet ir atmintį“, – vardija ji.

Dr. R. Šiugždaitė pateikia keletą patarimų, kaip paskatinti dopamino išsiskyrimą ir taip padidinti mokinių norą bei motyvaciją mokytis. Suaktyvinti dopaminą galima visų pirma gerai išsimiegojus, reguliariai sportuojant ar klausantis mėgstamos muzikos, o tuo kiekvienas žmogus gali pasirūpinti individualiai. Kitas labai paprastas būdas pamotyvuoti vaikus yra per žaidimą. Grupiniai žaidimai pamokos pradžioje ar žaidybinė pamoka, gera nuotaika, geri tarpusavio santykiai mažina stresą ir pagerina motyvaciją.

Parodyti įdomiajai mokymosi, ypač tiksliųjų mokslų, pusei Lietuvoje jau yra taikomi įvairūs įtraukiojo ugdymo principai, tokie kaip STEAM (angl. science, technology, engineering, art, maths). Specializuotuose centruose, įrengtuose ES lėšomis, vyksta projektinės veiklos, kurios leidžia moksleiviams geriau suprasti mokomuosius dalykus, suvokti jų integralumą, pamatyti, kur ir kaip išmokta teorija gali būti pritaikyta praktikoje, o visa tai lemia, kad išauga susidomėjimas mokymusi ir motyvacija tai daryti.

Pasyvų mokymąsi turi keisti aktyvus

Kartais laikomasi nuomonės, kad vaikams svarbu pradėti mokytis kuo anksčiau, nes pradėjus tai daryti vėliau – bus sudėtinga pasiekti gerų rezultatų. Pašnekovė sako, kad kažkokio slenksčio, po kurio smegenys nebegali įsisavinti naujos informacijos, nėra – nors jaunesniems žmonėms mokymasis yra paprastesnis ir lengvesnis, vis dėlto mokytis ir išmokti naujų dalykų galima bet kokio amžiaus žmonėms.

„Vyresniems žmonėms netgi rekomenduojama treniruoti smegenis mokantis kalbų, naujų veiklų, kad smegenys išliktų plastiškos. Pastebėta, kad mokymasis pasiekus vyresnį amžių naudingas ne tik smegenims, bet ir bendrai psichinei bei fizinei sveikatai, socialiniam bendravimui. Todėl atsirado mokymosi visą gyvenimą programos, skirtos suaugusiems žmonėms, ar trečiojo amžiaus universitetai, kurie suburia pagyvenusius žmones“, – tikina mokslininkė.

Dr. R. Šiugždaitė tvirtina, kad mokymosi sėkmė labai priklauso ir nuo taikomų mokymosi metodų, o skirtingi metodai gali duoti skirtingus rezultatus.

„Ypač labai didelis skirtumas stebimas tarp pasyvaus ir aktyvaus mokymo. Pasyvus mokymas yra klasikinis „mokytojas kalba – mokinys klauso“ metodas. Aktyvus mokymas įtraukia moksleivius į mokymo procesą ir gali būti įvairiausių formų – diskusijos, debatai, projektinės veiklos ir panašiai. Pastarasis metodas suteikia daugiau įvairovės ir sužadina smalsumą, motyvaciją, bendravimą“, – aiškina ji.

Telefonas – mokytis trukdantis dirgiklis

Mokymosi procesas gali būti suskirstytas į etapus, kurių kiekvienas yra svarbus galutiniam rezultatui, todėl nė vieno „prašokti“ ar ignoruoti negalima.

Pirmasis etapas yra susijęs su informacijos paieška – kur rasti mokymuisi reikalingos informacijos. Kitas etapas – šios informacijos apdorojimas arba mokymasis. Trečiasis etapas – supratimas ir pasitikslinimas, ko buvo išmokta mokantis. Ir galiausiai – kur šiuos išmoktus dalykus galima pritaikyti.

Mokslininkė sako, kad yra keletas paprastų visiems žinomų, tik ne visada praktiškai taikomų, būdų, kurie gali padėti moksleiviams mokymosi ir išmokimo procesą padaryti lengviau įveikiamą.

Pirmiausia reikia planuoti namų darbus ir padalinti juos taip, kad būtų pakankamai laiko juos visus atlikti. Antra, prisėdus daryti namų darbų šalia neturi būti jokių kitų dirgiklių, tokių kaip telefonas, nes atėjusi žinutė iš karto išblaško dėmesį. Trečia, būtina mokantis daryti pertraukėles. Ketvirta, nebijoti prašyti pagalbos, nes darbas grupėje ne tik padeda geriau išmokti, bet ir sukuria stipresnius santykius, draugystes.

„Labai svarbus dar vienas mokymosi aspektas, apie kurį gal net nelabai žinoma – baigus namų darbus mokiniai turėtų pergalvoti, ko išmoko ir kur tai būtų naudinga pritaikyti gyvenime. Neradus pritaikymo būdo, vertėtų apie tai pasisakyti kitos pamokos metu – tai galėtų tapti pagrindu įdomiai diskusijai“, – įsitikinusi dr. R. Šiugždaitė.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama