Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip atsisakyti pirkinio, kuriuo nusivylėte? Įgudusio ES vartotojo atmintinė

Publikuota: 2020-05-18 19:09
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Įsigijote ne tokią prekę, kokios norėjote? Nusivylėte savojo pirkinio kokybe? O galbūt, pamatę gautą siuntinį, tiesiog persigalvojote? Dėl karantino augant internetinės prekybos mastams, vis daugiau vartotojų susiduria su panašiomis dilemomis. Vartotojai, apsiperkantys Europos Sąjungoje, turi išskirtines galimybes ginti savo teises, pasinaudodami privalomąja teisine garantija arba tiesiog atsisakydami sutarties bei susigrąžindami pinigus už prekę. Tačiau abu keliai, nors iš pažiūros panašūs, turi ir esminių skirtumų bei gali lemti visiškai skirtingas pasekmes. Kad neapsigautumėte, Europos vartotojų centras Lietuvoje pateikia išaiškinimą, kuo skiriasi teisinė garantija nuo sutarties atsisakymo teisės bei kaip šiais vartotojo svertais naudotis praktinėse situacijose.

Kaip atsisakyti pirkinio, kuriuo nusivylėte? Įgudusio ES vartotojo atmintinė
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Teisinė garantija versus sutarties atsisakymo teisė

Pagal Europos Sąjungoje galiojantį teisinį reguliavimą, visoms parduotuvėse arba internetu įsigytoms prekėms galioja ne mažiau kaip dvejų metų nemokama teisinė garantija. Jei paaiškėja, kad kurioje nors kitoje ES šalyje, taip pat Islandijoje, Jungtinėje Karalystėje arba Norvegijoje įsigijote prekę su defektais, pardavėjas privalo ją nemokamai pataisyti, pakeisti, o jei nėra tokios galimybės – sumažinti kainą arba grąžinti sumokėtus pinigus. Pasinaudoti teisine garantija galima ir tuo atveju, jei prekė yra kokybiška, tačiau neatitinka pirkimo metu pardavėjo pateikto reklaminio prekės aprašymo.

Lyginant su teisine garantija, sutarties atsisakymo teise galima pasinaudoti net ir neradus prekės defektų bei nenurodant jokių pirkinio atsisakymo priežasčių. Ši teisė galioja 14 dienų bei taikoma nuotolinėms ir ne prekybai skirtose patalpose sudarytoms sutartims, kai vartotojas neturi galimybės iš anksto fiziškai apžiūrėti ir patikrinti prekių. Prekės grąžinimo išlaidas paprastai tenka apmokėti pirkėjui, nebent pardavėjas savanoriškai įsipareigotų šias išlaidas padengti pats.

Pažymėtina, kad vartotojai turėtų išlikti budrūs ir visada grąžindami prekę aiškiai nurodyti pardavėjui, ar nori pasinaudoti teisine garantija, ar sutarties atsisakymo teise. Kitu atveju, kaip rodo praktika, pardavėjai net ir teisinės garantijos atveju gali mėginti gudrauti ir prašyti vartotojo padengti pirkinio grąžinimo išlaidas. Tam, kad lengviau atskirtumėte, kuriais atvejais galite pasinaudoti teisine garantija, o kuriais – sutarties atsisakymo teise, Europos vartotojų centras siūlo atlikti nedidelį testą:

Įsivaizduokite, kad internetinėje parduotuvėje užsisakėte M dydžio kelnes, tačiau į namus pristatyto drabužio dydis – L. Kuriuo būdu grąžinti kelnes – pasinaudojant garantija ar sutarties atsisakymo teise?

Pastaruoju atveju akivaizdu, kad gavote ne tą prekę, kurią buvote užsisakę. Prekės neatitikimas jos pirminiam aprašymui yra teisėtas pagrindas grąžinti pirkinį pasinaudojant teisine garantija. Tokiose situacijose prekės grąžinimo išlaidas privalo padengti pardavėjas. Jis yra įpareigotas arba pakeisti prekę į jūsų užsakytą, arba, jei tokios galimybės nėra, grąžinti visus pinigus už pirkinį.

O dabar įsivaizduokite, kad internetu įsigijote M dydžio kelnes, tačiau pasimatavę supratote, kad jų dydis jums ne visai tinka.

Šioje situacijoje veikiausiai netiksliai įvertinote, kokie drabužio išmatavimai jums reikalingi. Tačiau ir tai – ne problema, kadangi galite pasinaudoti ES vartotojams numatyta galimybe atsisakyti sutarties. Pardavėjas grąžins visus pinigus už pirkinį, įskaitant ir prekės siuntimo jums išlaidas bei mokesčius. O jums beliks padengti pirkinio grąžinimo atgal pardavėjui išlaidas, nebent pardavėjas apie tai jūsų iš anksto neinformavo arba pats savanoriškai įsipareigojo padengti šias išlaidas.

Įsivaizduokite, kad internetu įsigijote dulkių siurblį ir su dideliu entuziazmu nusprendžiate į išmėginti. Deja, pradėję siurbti, pajuntate, kad siurblys visiškai stokoja galios ir prastai atlieka siurbimo funkciją.

Galima konstatuoti, kad dulkių siurblys tiesiog neatitinka kokybinių reikalavimų ir pagrįstų vartotojo lūkesčių. Tokiu atveju, pasinaudodami teisine garantija, nedelsdami susisiekite su pardavėju bei paprašykite pakeisti arba pataisyti dulkių siurblį. Kadangi dulkių siurblys tinkamai nefunkcionuoja nepraėjus nė šešiems mėnesiams po jo pristatymo, jums nereikia papildomai įrodinėti, kad egzistuoja gamybinis defektas. O už prekės grąžinimą, remontą ar pakeitimą pardavėjas neturi teisės jūsų apmokestinti.

Įsivaizduokite, kad internetinėje parduotuvėje išsirinkote rankinę. Deja, pristačius pirkinį, paaiškėja, kad tai yra klastotė, o ne autentiškas prekinio ženklo gaminys, kurio tikėjotės.

Jūsų gauta rankinė neatitinka užsakytosios, todėl remiantis teisine garantija, pardavėjas privalo pakeisti klastotę į originalų kokybišką gaminį. Tuo atveju, jei pakeitimo galimybės nėra, pardavėjas įpareigotas grąžinti visus pinigus. Galima tik pridurti, kad tik nepatikimi pardavėjai gali prekiauti klastotėmis, kadangi prekyba klastotėmis yra draudžiama. Norėdami neapsigauti ir nepatekti į apgavikiškų interneto parduotuvių pinkles, prieš atlikdami bet kokį pirkimą, plačiau pasidomėkite interneto parduotuvės patikimumu. Atmintinę, į ką atkreipti dėmesį norint saugiai apsipirkti internetu, rasite Europos vartotojų centro Lietuvoje svetainėje.

Įsivaizduokite, kad rankinę įsigijote fizinėje parduotuvėje kitoje ES šalyje. Nors parduotuvėje džiaugėtės nauju pirkiniu, grįžę namo ir dar kartą viską ramiai įvertinę, pakeitėte nuomonę ir jau gailitės, kad išleidote pinigus.

Kadangi rankinę įsigijote ne nuotoliniu būdu, o fizinėje parduotuvėje, kurioje galėjote ją gerai apžiūrėti, sutarties atsisakymo teisė kitoje ES šalyse (išskyrus Lietuvoje) šiuo atveju negalioja. Grąžinti prekę teisinės garantijos keliu taip pat nėra galimybės, kadangi rankinė neturi defektų. Nepaisant to, šiandien didžioji dalis pardavėjų, vertinančių savo reputaciją ir savo klientus, net ir tokiose situacijose sutinka pakeisti prekę kita arba grąžinti pinigus už nesėkmingą pirkinį. Tiesa, sąlygas prekės pakeitimui, taip pat pilnam arba daliniam pinigų grąžinimui šiais atvejais nustato pats pardavėjas.

Įsivaizduokite, kad įsigijote narystę mokamoje pažinčių svetainėje. Nors joje mėginote ieškoti bendraminčių, po kelių dienų priėjote prie išvados, kad toks pažinčių mezgimo būdas – ne jums, todėl norite narystę nutraukti.

Nutraukti narystę galite bet kada. Tik, kadangi jau buvote pradėję naudotis pažinčių platformos funkcionalumais, traktuojama, kad dalis paslaugų jums jau buvo suteikta. Nors teisė nutraukti sutartį tebegalioja, pardavėjui leidžiama sumažinti grąžinamų pinigų sumą ta apimtimi, kuri atitinka jums suteiktų paslaugų vertę.

Metas apibendrinti kertinius teisinės garantijos ir užsakymo atšaukimo panašumus ir skirtumus:

Kada, kada ir kaip gali pasinaudoti teisine garantija arba atšaukti užsakymą

  Teisinė garantija Sutarties atsisakymo teisė
Pirkinio tipas Visos vartojimo prekės Vartojimo prekės ir paslaugos, išskyrus išimtines paslaugų ar prekių grupes https://ecc.lt/lt/rights/shopping/e_commerce/.
Pardavėjas Europos Sąjungoje registruotas ūkio subjektas. Saugokitės internetinėse sistemose prekiaujančių neprofesionalių pardavėjų. Europos Sąjungoje registruotas ūkio subjektas. Saugokitės internetinėse sistemose prekiaujančių neprofesionalių pardavėjų.
Įsigijimo vieta Europos Sąjunga Europos Sąjunga. Galioja tik pirkimams internetu ir ne prekybai skirtose patalpose(tiesioginiai pardavimai ir kt.).
Prekės naudojimo paskirtis Asmeniniams poreikiams . Asmeniniams poreikiams.
Prekės naujumas Naujos ir naudotos prekės. Naujos ir naudotos prekės.
Pirkinio grąžinimo priežastis Defektas arba neatitikimas. Galimybė persigalvoti be papildomos priežasties.
Pirkinio naudojimas prieš jį grąžinant Galima naudoti. Prekės: prekę galima išbandyti lygiai tuo pačiu būdu, kuriuo tai darytumėte parduotuvėje. Paslaugos: jei pateikiate prašymą nedelsiant nutraukti paslaugų teikimą, susigrąžinti pinigus galite už tą dalį paslaugų, kurios nebuvo suteiktos.  
Terminai 2 metai (naudotoms prekėms šis terminas gali būti sutrumpintas iki 1 metų). Prekę grąžinant per 6 mėn., vartotojui nereikia įrodinėti gamintojo kaltės. Praėjus ilgesniam terminui, pardavėjas gali reikalauti papildomų įrodymų, kad prekės neatitikimas yra gamyklinio pobūdžio.   14 dienų, skaičiuojant nuo pristatymo arba užsakymo dienos. Tačiau, jei pardavėjas nepateikia informacijos apie 14 dienų sutarties atsisakymo teisę, šis terminas automatiškai pratęsiamas iki 1 metų.
Pareiga informuoti Apie kilusią problemą reikia pranešti nedelsiant ir ne vėliau nei per 2 mėnesius. Per 14 dienų reikia užpildyti prekės atsisakymo formą arba informuoti apie šį apsisprendimą pardavėją raštu. Sutarties atsisakymo motyvų pateikti nebūtina.
Grąžinimo būdas Pagal pardavėjo pateiktas instrukcijas. Per 14 dienų, informavus pardavėją apie sutarties atsisakymą. Prekę grąžinkite vadovaudamiesi taisyklėmis, kurias pardavėjas nurodo internetinėje parduotuvėje arba atsiunčia el. paštu arba registruotu paštu.
Problemos sprendimo būdas Prekė yra pataisoma arba pakeičiama. Kai kuriais atvejais galimas susitarimas dėl prekės kainos sumažinimo arba pilno pinigų grąžinimo už pirkinį. Vartotojui grąžinama visa prekės kaina, įskaitant jos pristatymo išlaidas bei mokesčius.
Vartotojo patiriamos išlaidos Jokių. Prekės grąžinimo išlaidos, išskyrus atvejus, kai pardavėjas apie šią prievolę iš anksto neįspėja arba savanoriškai sutinka padengti grąžinimo išlaidas už vartotoją.

Pažymėtina, kad teisinės garantijos nereikėtų tapatinti su kitomis garantijomis, kurias savanoriškai teikia prekybininkai ir/ar gamintojai. Šios garantijos – tai papildomi nemokamai arba už priemokas suteikiami pardavėjo/gamintojo įsipareigojimai pirkėjui.

Daugiau informacijos apie teisinės garantijos bei sutarties atsisakymo teisės skirtumus rasite Europos vartotojų centro Lietuvoje svetainėje.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama