Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
Kovo 17 d. 09:11
RRT: Lietuvoje mobilus internetas spartėja, tačiau pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus
Kovo 16 d. 17:47
Elektromobilių įkrovimas: priprantame prie naujos realybės (1)
Kovo 16 d. 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Artėjant Kalėdų karštinei: trys žingsniai, kaip saugiai pirkti internetu

Publikuota: 2017-11-21 20:37
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Artėjant Kalėdoms dovanų karštinės pradžią skelbia vis labiau Lietuvoje populiarėjantis „Juodojo penktadienio“ (ang. Black Friday) išpardavimas, kuris persikėlė ir į elektroninę prekybą. Su lyg kiekvienais metais vis daugiau žmonių gaudo įvairias akcijas internete ir stengiasi pigiau bei greičiau įsigyti kalėdines dovanas. Dalis prekybininkų nuolaidas pradeda taikyti jau nuo savaitės pradžios.

„Paysera“ duomenys rodo, kad „Juodojo penktadienio“ savaitę, elektroninių parduotuvių apyvarta 2015 metais išaugo 94 proc., o 2016 metais net 183 proc. nei įprastai ir toliau didėjo iki pat gruodžio vidurio.

Artėjant Kalėdų karštinei: trys žingsniai, kaip saugiai pirkti internetu

„Šiuo laikotarpiu pirkti internetu išdrįsta net ir tie, kurie dar niekada to nebandė arba tai daro labai retai. Tad nenuostabu, kad saugumas tampa vienu iš aktualiausių klausimų, siekiant nepakliūti į sukčių pinkles, nes kalėdinis laikotarpis yra darbymetis ne tik prekybininkams bet ir įvairaus plauko nusikaltėliams“, – teigia „Paysera“ komunikacijos vadovas Vytautas Urbonas.

Dėl šios priežasties kompanija dalijasi patarimais, kaip saugiai pirkti kalėdines dovanas internetu bei kokias vartotojų teises verta prisiminti:

1. Tikrinkite parduotuvės patikimumą

Internete galite rasti įvairių elektroninių parduotuvių, kurias matysite pirmą kartą, tad svarbu patikrinti ir įsitikinti jų patikimumu, kad susimokėjus už prekes nekiltų problemų. Patikrinkite įmonės rekvizitus ir kontaktus. Įsitikinkite, kad nurodyta įmonė ar asmenys iš tiesų egzistuoja. Į paieškos sistemą įveskite įmonės ar puslapio pavadinimą ir žiūrėkite, kas apie ją rašoma, ar nėra nusiskundimų. Dar vienas naudingas šaltinis yra socialiniai tinklai, kuriuose galite atrasti nemažai naudingos informacijos apie elektroninę parduotuvę bei paskaityti kitų klientų atsiliepimus.

Taip pat pirkdami gerai žinomose internetinėse parduotuvėse atkreipkite dėmesį, ar tai iš tiesų yra ta parduotuvė, kurioje norėjote apsilankyti. Dažnai internetiniai sukčiai užregistruoja panašius į gerai žinomų svetainių pavadinimus. Tarkime, vietoj ebay.com naudoja ebuy.com ar kitą panašų adresą. Taip išviliojami ne tik pirkėjų pinigai, bet ir konfidencialūs duomenys.

2. Atpažinkite saugaus atsiskaitymo ženklus

Svarbu atkreipti dėmesį ne tik į įmonės patikimumą, bet ir į saugaus atsiskaitymo internetu ženklus, kurie padės atskirti, kurios elektroninės parduotuvės yra tikrai saugios. Vienas iš jų – saugus duomenų kodavimo protokolas HTTPS. Šiuo būdu apsaugoti puslapių adresai prasideda https:// vietoje įprasto http://. Būtent HTTPS protokolas užtikrina, kad net ir prisijungus per neapsaugotą „Wi-Fi“ prieigą jūsų duomenys bus užkoduoti ir saugūs. Tokį puslapį taip pat galima atpažinti ir pagal tai, kad adreso eilutėje matysite spynelės piktogramą. Reikia atkreipti dėmesį, kad bet kuriuo atveju, vedant kortelės ar elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis, puslapio adresas turi prasidėti „https://“ ir šalia būti spynelės piktograma. Pati svetainė gali nenaudoti HTTPS protokolo, tačiau įmokų surinkimo paslaugos tiekėjo lange, kuriame vedate duomenis – jis privalo būti.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kokie mokėjimo būdai pateikiami elektroninėje parduotuvėje. Jeigu parduotuvėje yra integruoti vietinių bankų mokėjimai arba atsiskaityti galima per „Paysera“, tuomet galite būti ramūs. Tiek bankai, tiek ir „Paysera“ prieš pradėdama teikti pinigų surinkimo paslaugą identifikuoja parduotuvės savininką. Tad net ir apgavystės atveju būtų žinoma, kas yra už tai atsakingas, o gavus pirmuosius skundus, atsiskaitymai tokiose parduotuvėse būtų sustabdyti.

Suprantama, kalėdinių dovanų pirkimas internetu neturi tapti dar sunkesniu procesu nei stovėjimas prekybos centrų eilėse. Tad pagrindinis patarimas – rinktis tas elektronines parduotuves, kuriose yra patikimi ir saugūs atsiskaitymo būdai.

3. Prisiminkite pirkėjo teises

Interneto tyrimų ir konsultacijų įmonės „Gemius“ atliktas Lietuvos elektroninės komercijos tyrimas parodė, kad dauguma vartotojų atsimena ir žino apie galimybę grąžinti prekę per 14 dienų nuo pristatymo dienos, jeigu prekė nėra panaudota, sugadinta ar praradusi prekinę išvaizdą. Tačiau dažnas pirkėjas užmiršta, kad pardavėjas užsakytas prekes privalo pristatyti per 30 dienų, jeigu sutartis nenurodo kitaip. Pirkdami kalėdines dovanas pasitikrinkite, kokį prekių pristatymo terminą nurodo pardavėjas, kad dovana Kalėdoms neatkeliautų tik po Naujųjų metų.

Jeigu prekė netiko ir norite ją grąžinti, tiesioginės prekių grąžinimo išlaidos tenka pirkėjui, išskyrus atvejus, kai pagal sutartį šias išlaidas prisiima elektroninė parduotuvė arba kai ji tinkamai neinformavo vartotojo, kad šias išlaidas turės padengti klientas.

Grąžinus prekes pardavėjui, jis privalo grąžinti pinigus pirkėjui per 14 dienų nuo sandorio nutraukimo, tačiau ne visuomet galima persigalvoti dėl prekių ir jas grąžinti. Pirkėjas neturi teisės persigalvoti ir atšaukti užsakymo tuo atveju, jei internetu pirko maisto produktus, gėrimus, bilietus į koncertą ar rezervavo viešbučio kambarius, pirko interneto aukcionuose, užsisakė daiktus, kurie yra pagaminti pagal užsakymą ar pritaikyti asmeniniams poreikiams. Taip pat laikraščius, žurnalus ar kitų periodinių leidinių prenumeratą, vaizdo bei garso, programinę įrangą, kuri buvo išpakuota.

Todėl artėjant didžiajam „Juodojo penktadienio“ (ang. Black Friday) išpardavimui prisiminkite šiuos patarimus, kurie padės saugiai apsipirkti internetu.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?

VDAI jau paskelbė šių metų planinių patikrinimų ir stebėsenos planą. Sąraše išvardintos įmonės bei įstaigos bus tikrinamos dėl skirtingų BDAR aspektų laikymosi ir taikymo. Tam, kad patikrinimas vyktų sklandžiai ir netektų taisyti neatitikimų ar net mokėti baudų, sąraše esantiems reikėtų pasiruošti iš anksto.

Ekspertai pataria kaip sėkmingai persikvalifikuoti į IT sritį

Remiantis Užimtumo tarnybos duomenimis, Lietuvoje vis daugiau žmonių pasiryžta keisti kvalifikaciją ir pasirenka kursus, orientuotus į IT programas. Pokyčiams paskatina tiek šioje sferoje didėjantys atlyginimai, tiek naujos karjeros galimybės ir saviraiška. Kaip jiems tinkamai pasiruošti?

Kaip vaiko atvaizdu viešojoje erdvėje dalintis saugiai?

Daugelis vaikų šiandien internete „gimsta“ dar gerokai iki pradėjimo vaikščioti ar net tikrojo atėjimo į šį pasaulį. Užsimezgusios gyvybės džiaugsmo pripildyta ultragarso nuotrauka ir pirmieji vaikelio žingsniai jau spėjo tapti savotiška mūsų socialinių tinklų naujienų sienos klasika. Vaikų saugumo internete ekspertė perspėja, kad dalinimasis atžalų atvaizdais su visu pasauliu jas stato į didelį pavojų, ir pateikia penkias rekomendacijas, kaip tai daryti saugiau.

2024-03-03 15:26
Socialinių medijų žala mūsų psichinei sveikatai ir psichologo patarimai, kaip ją sušvelninti
2024-02-27 10:12
Netikrus profilius dirbtinis intelektas „kepa“ milijardais: 5 žingsniai, kaip juos atpažinti socialiniuose tinkluose
2024-02-27 08:11
Nieko nepirko, bet 42 eurus nuskaičiavo nuo kortelės: ką daryti, jei taip nutiks ir jums
2024-02-14 14:03
Plinta naujas sukčiavimo būdas: paštomate sumokėję kortele prarasite pinigus
2024-02-09 16:40
Įvyko kibernetinis incidentas: kaip nepamesti galvos
2024-02-06 12:39
Lietuvoje populiarėja nauja el. parduotuvė „Temu“: atsakė, ar ja naudotis saugu
2024-02-05 20:16
TOP 5 idėjos: gimtadienio dovana vyrui
2024-02-01 20:23
Darbas ir laisvalaikis prie kompiuterio – kaip apsaugoti savo akis?
2024-01-30 14:18
3 būdai, kaip balinti dantis namuose
2024-01-29 08:37
Vaikai socialiniuose tinkluose: ką turi žinoti tėvai?
2024-01-24 09:23
Įspėja apie visame pasaulyje populiarią platformą: kiek gali kainuoti noras „apsipirkti kaip milijonieriui“? (papildyta)
2024-01-16 08:13
Apgavystės socialiniuose tinkluose: ar žinome, kaip apsaugoti savo pinigus?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama