Elektronika.lt
 2024 m. liepos 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Liepos 26 d. 20:31
Ar dirbtinis intelektas kelia grėsmę autoriaus profesijai?
Liepos 26 d. 17:32
Kliūtis keliuose šalins operatyviau: AB „Kelių priežiūra“ integravo „Waze“ realaus laiko duomenis
Liepos 26 d. 14:16
Olimpiadoje pirmuoju smuiku grieš technologijos: nuo dirbtinio intelekto iki išmanių sportininkų aprangų
Liepos 26 d. 11:10
Išorė gali apgauti: visi SUV atrodo talpūs, bet kurie iš tiesų subalansuoti šeimai?
Liepos 26 d. 08:30
Išmaniosios automobilių sistemos: daugiau pasitikėjimo prie vairo ar prarasta jo kontrolė?
Liepos 25 d. 20:26
Ir darbui, ir laisvalaikiui: ekspertas pataria, kaip išsirinkti praktiškiausią daugiafunkcinį monitorių
Liepos 25 d. 17:27
Ar verslai pasimokys iš IT giganto klaidų?
Liepos 25 d. 14:51
Jubiliejui pažymėti gamintojas pristato specialią „Discovery“ versiją
Liepos 25 d. 11:47
Tobulumo siekis – ne visada naudingas: psichologė įspėja, kokią žalą gali daryti perfekcionizmas
Liepos 25 d. 08:26
Sukčiai – grėsmė galinti vienu mygtuko paspaudimu iššluoti tūkstančius eurų
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Reklama
 Patarimai » Elektronika, technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Papasakojo, kaip verslui sumažinti išlaidas energijai 15 proc.

Publikuota: 2024-06-11 08:30
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) skaičiuoja, kad net 76 proc. Lietuvoje veikiančių verslų yra įsidiegę išmaniuosius elektros energijos skaitiklius. Kaip pastebi ESO Paslaugų tarnybos vadovė Agnė Domarkienė, tokių prietaisų suteikiamų duomenų stebėjimas ir analizavimas įmonėms gali suteikti visapusišką naudą – ne tik padėti sumažinti elektros išlaidas, produkto savikainą, gamybinių prastovų laiką, bet ir tapti tvaresnėmis.

Papasakojo, kaip verslui sumažinti išlaidas energijai 15 proc.
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Lietuvos įmonėse ESO įdiegė jau daugiau nei 133 tūkst. išmaniųjų skaitiklių, o naujosios kartos skaitiklių duomenų analizės naudą įmonėms geriausia atskleidžia realūs ją panaudojančių verslų pavyzdžiai. Vienas tokių – VMG įmonių grupė. Kaip teigia jos vyr. energetikas Andrius Smaguris, VMG elektros energijos duomenų analizavimo ir monitoringo sistemas yra įdiegusios jau nuo 2016 metų. Tačiau tik pradėjus analizuoti šių įrankių teikiamus duomenis ir jų pagrindu tobulinti procesus, įmonei pavyko pasiekti proveržį – investicija ne tik atsipirko, bet ir padėjo sumažinti išlaidas.

„Jei įmonė yra įsidiegusi elektros energijos monitoringo ir analizavimo įrangas, bet jų gautų duomenų neanalizuoja – jokios pridėtinės naudos tai nesukurs. Tačiau, jei tokie duomenys yra įgalinami, tai, pavyzdžiui, vidutinio dydžio įmonė tokios įrangos atsiperkamumą be didelių investicijų gali pajausti jau kitą mėnesį, o didelė – jau po ketvirčio. Jei įmonės nediegia kito elektros energijos šaltinio, o dirba tik su gautais duomenimis – planuoja, perskirsto elektros energijos vartojimą pagal valandines tendencijas, tai nuo bendro įmonės elektros suvartojimo jos gali sutaupyti iki 15 proc. išlaidų. Tokia situacija atsitiko ir mūsų praktikoje“, – patirtimi dalinasi A. Smaguris.

Kaip teigia pašnekovas, duomenų naudojimas versle atnešė ir didelę pridėtinę vertę – ne tik galimybę rinkoje tapti konkurencingesniais, bet ir užkirsti kelią gamybinėms prastovoms.

„Mūsų veikloje išlaidos energijai sudaro reikšmingą produkto savikainos dalį, todėl turėdami monitoringo sistemas ir keisdami vartojimo įpročius galėjome sumažinti produkto savikainą. Taip pat galime matyti, ar elektros energijos sutrikimai vyko įmonės viduje, ar atkeliavo iš elektros energijos tinklų. Tai leidžia susidaryti tinkamą veiksmų planą, kuris padeda užkirsti kelią tokiems incidentams ateityje ir išvengti priverstinių prastovų“, – sistemų privalumais dalinasi A. Smaguris.

Visapusiškas gamybos optimizavimas

Anot VMG grupės atstovo, norint pasiekti maksimalų energijos vartojimo efektyvumą, reikėjo atlikti išsamią elektros vartojimo analizę – nuo gamybinių padalinių iki gamybinių linijų bei papildomų įrenginių.

„Šiai dienai įmonėje veikia virš tūkstančio vienetų apskaitos prietaisų, kurie ne tik teikia duomenis apie energijos suvartojimą, nuokrypius ir efektyvumą, bet ir, pavyzdžiui, suspausto oro parametrus. Tai leidžia iki smulkmenų išanalizuoti gaminamos produkcijos kaštus. Jei matome, kad per parą gaminant 10 tūkst. vienetų produkto suvartojome vienokį kiekį elektros energijos, bet kitą dieną gamindami tą patį produktą suvartojome mažiau – analizuojant duomenis turime galimybę gauti aiškų atsakymą, kodėl taip nutiko“, – patirtimi dalinasi A. Smaguris.

Jam antrina ir „Ignitis grupė“ energetinio efektyvumo programos vadovė Asta Vaitulevičė. Pasak jos, išsami suvartotos energijos duomenų analizė padeda įmonėms nustatyti, kurie procesai yra neefektyvūs arba kuri įranga naudoja daugiau energijos nei reikia.

„Duomenų analizė leidžia įmonėms imtis tikslingų veiksmų, pavyzdžiui, modernizuoti gamybos įrangą, numatyti galimus įrangos gedimus ir apskritai optimizuoti gamybos procesus. Šie veiksmai padeda maksimaliai padidinant gamybą ir tuo pačiu sumažinti energijos suvartojimą“, – sako A. Vaitulevičė.

Finansinio saugumo užsitikrinimas

ESO Paslaugų tarnybos vadovė A. Domarkienė pažymi, kad elektros energijos duomenų kaupimas bei analizė leidžia įmonėms tiksliau susidėlioti biudžetą bei išlikti mažiau priklausomoms nuo išorinių veiksnių. Ekspertė atkreipia dėmesį, kad reguliariai peržiūrėdamos energijos suvartojimo duomenis, jo įtaką biudžetui bei analizuojant vidinius procesus, įmonės gali nustatyti sritis, kurias reikia labiau tobulinti ir kur turėtų būti diegiamos energetinio efektyvumo priemonės.

„Jei investuojama į energetinio efektyvumo priemones tik atsižvelgiant į elektros energijos sąskaitų duomenis, galima labai smarkiai apsirikti. Šiandien ypač aktualu ir tai, kad duomenų analizavimas leidžia pasiruošti ateities iššūkiams. Dabar elektros energijos kaina sąlyginai stabili, tačiau, jei geopolitinėje aplinkoje įvyktų nenumatytų įvykių, ji galėtų pakilti net ir 50 proc., o tuomet diegti kažkokius sprendimus gali būti per vėlu”, – įžvalgomis dalinasi A. Smaguris.

Sprendimai, kurie suvienija

Kaip teigia VMG grupės vyr. energetikas, duomenų analizė įmonėms suteikia ir dar vieną ne ką mažiau svarbų privalumą – leidžia pagerinti įmonės vidaus politiką.

„Anksčiau kiekvieną rytą vykstant gamybiniams pasitarimams apkalbėdavome tik pagamintų produktų skaičius, pavyzdžiui, kodėl vakar dieną pagaminome jų mažiau. Jei produktų pagaminome tiek, kiek reikia, tolimesnių analizių nedarydavome. Tačiau naudodami „Schneider Electric“ energijos monitoringo ir analizavimo platformą „Power Monitoring Expert“ dabar galime matyti, kodėl tą patį produktą pagaminame brangiau ar pigiau, sekti ar tinkamai išnaudojami gamybinių linijų greičiai. Įsidiegę monitoringo sistemas galime sekti pagrindinius veiklos rodiklius, įtraukti personalą į elektros energijos švaistymo mažinimą ir juos motyvuoti. Net ir be reikalo šviečianti lemputė ar varvantis bakelis – įmonei nuostolis, kurį galime panaikinti“, – pokyčius įmonėje apžvelgia A. Smaguris.

Pašnekovas pažymi, kad tokių duomenų įgalinimas leido sudaryti ir įmonės energetinio efektyvumo planą 10-čiai metų, kuriame įtraukti planai išdėlioti pagal prioritetus ir dydžius – nuo greičiau iki lėčiau atsiperkančių projektų.

„Ignitis grupė“ ekspertė A. Vaitulevičė primena, kad prie sėkmingo energetinio efektyvumo įmonėse didinimo prisideda ne tik jau aptartos, bet ir papildomos praktikos.

„Energetinį efektyvumą taip pat padidinti padeda atliekinės energijos surinkimas ir grąžinimas, pavyzdžiui, šilto garo surinkimas ir sukauptos šilumos pakartotinis panaudojimas kitiems įmonės veikloje reikalingiems procesams – pastatų ar vandens šildymui. Įmonėms taip pat primename, kad rengdamos dekarbonizacijos (šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų mažinimo) planus, jų įgyvendinimui pasitelktų energijos efektyvumą didinančių priemonių planus“, – sako A. Vaitulevičė.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Ir darbui, ir laisvalaikiui: ekspertas pataria, kaip išsirinkti praktiškiausią daugiafunkcinį monitorių

Ieškote monitoriaus, kuris tiktų ir darbui, ir laisvalaikiui? Šiais laikais galite rasti tokius universalius išmaniuosius įrenginius, kurie savyje talpina tiek darbui skirtas programas, tiek pramoginį turinį. Ekspertas išsamiai apžvelgia išmaniųjų monitorių funkcijas ir įvardija, į ką atkreipti dėmesį juos renkantis.

Kaip neapsigauti perkant naudotą elektromobilį?

Elektromobilių populiarumas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje stabiliai auga. Tai atsispindi ir naudotų automobilių rinkoje, nes vis daugiau vairuotojų domisi galimybe įsigyti pigesnę elektra varomą transporto priemonę.

Kaip efektyviai sumažinti oro kondicionierių elektros suvartojimą, termometro stulpeliui šokus į viršų?

Saulėta ir šiluma lepinanti liepa – tai ne tik metas maudynėms ir vasaros poilsiui, bet ir tas mėnuo, kai mūsų elektros sąskaitos dažniausiai išauga dėl intensyvaus oro kondicionierių naudojimo. Norint namuose nesikankinti alinančiame karštyje, bet ir nebraukti šalto prakaito lašų išvydus sąskaitas už elektrą, verta pasitelkti keletą eksperto pateikiamų praktinių patarimų.

2024-07-15 11:28
Įkraunami įrenginiai vis dažniau sukelia nelaimes: kaip jų išvengti?
2024-07-13 10:31
Į kelionę elektromobiliu: primena pagrindines eksploatacijos taisykles vasarą
2024-07-12 08:25
Ar saugu plauti elektromobilius?
2024-07-11 08:28
Karštis žudo: kaip vėsinsimės – ventiliatoriumi ar oro kondicionieriumi?
2024-07-05 20:32
Buitinis elektros lizdas ar stotelė: kuris elektromobilio įkrovimo būdas taupo daugiausia laiko ir pinigų
2024-07-04 16:41
Patarimai norintiems įsirengti elektromobilių įkrovimo stotelę
2024-06-25 10:31
Išvykstate atostogų? Kaip dar namuose apsisaugoti nuo nereikalingų išlaidų
2024-06-11 10:23
Pateikė 10 rekomendacijų, kaip pasirinkti tinkamą elektromobilio įkroviklį
2024-06-11 08:30
 Papasakojo, kaip verslui sumažinti išlaidas energijai 15 proc.
2024-06-05 14:18
Ekspertas pataria, kokią skalbinių džiovyklę pasirinkti
2024-05-20 08:39
Drabužių skalbimui ir džiovinimui – du buitinės technikos įrenginiai ar vienas?
2024-05-14 14:52
Elektromobiliu į užsienį: į ką reikėtų atsižvelgti, planuojant ilgesnę kelionę?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama