Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 15 d. 20:29
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?
Balandžio 15 d. 17:19
Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?
Balandžio 15 d. 14:20
Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Balandžio 15 d. 11:13
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją „ULT Power Sound“
Balandžio 15 d. 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
Balandžio 14 d. 17:26
Norvegija planuoja drausti socialinius tinklus jauniems vaikams – ar tai pavyzdys Lietuvai?
Balandžio 14 d. 11:07
Lietuviai su partneriais sukūrė unikalią išmaniąją bateriją, aprūpinančią verslą energija net atšiauriausiomis sąlygomis
Balandžio 13 d. 17:39
Dirbtinio intelekto integravimas organizacijose – iššūkis kiekvienam CEO
Balandžio 13 d. 11:46
Kam reikalingas vietovės nustatymas telefone ir kaip padaryti, kad „Google“ nežinotų jūsų buvimo vietos?
Balandžio 12 d. 20:14
„Logitech G“ pristato „PRO X 60“ žaidimų klaviatūrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Elektronika, technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Ekspertai pataria: ką žinoti prieš įsirengiant saulės elektrinę?

Publikuota: 2022-03-15 12:24
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Augančios elektros kainos ir įtempta geopolitinė situacija skatina gyventojus ieškoti sprendimų, kaip sutaupyti ir valdyti rizikas tampant ne tik elektros vartotoju, bet ir gamintoju. Daugiau nei 15 tūkst. žmonių pateikė paraiškas ir pretenduoja pasidalinti šiais metais valstybės skirtą daugiau nei 40 mln. eurų paramą saulės elektrinių įrengimui. Ką reikia žinoti ir įvertinti prieš įsirengiant saulės elektrinę ant namų stogų ar sklypuose, pasakoja „Compensa Vienna Insurance Group“ Savanoriškų standartinių draudimo produktų grupės vadovas Audrius Kikutis ir „Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas Karolis Dargis.

Ekspertai pataria: ką žinoti prieš įsirengiant saulės elektrinę?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Namų darbai – ką apgalvoti?

Jau kuris laikas didesnę vartotojų orientaciją į žaliąją energetiką paskatino pasaulį užklupusi energetikos krizė bei augančios elektros energijos kainos, o prasidėjusi geopolitinė įtampa tik dar labiau sustiprins domėjimąsi alternatyviais energijos šaltiniais. A. Kikutis pastebi augantį klientų poreikį iš vartotojų tapti elektros energijos gamintojais ir susidomėjimą saulės elektrinėmis: „Žalioji energija domina klientus, kurie pasiryžta išnaudoti gamtoje esančius išteklius, siekiant amortizuoti augančias išlaidas elektros energijai bei kurti tvaresnį santykį su gamta. Gyvenamųjų namų savininkai vis dažniau įsirengia saulės elektrines ir domisi būdais, kaip jas apsaugoti nuo galimų rizikų veikiant išoriniams veiksniams.“

Įsirengiant saulės jėgainę, svarbu įvertinti suvartojamos elektros energijos poreikį ir pasirinkti elektrinei tinkamiausią vietą. „Atkreipkite dėmesį, ar nebus nuolat krentančių šešėlių, kurie mažintų elektrinės efektyvumą. Šešėliai dažniausiai krenta nuo šalia esančių objektų, kaip kaminai, medžiai, kaimyno namas, elektros stulpai. Taip pat reikia įvertinti, ar stogo kryptis yra tinkama, pavyzdžiui, jei stogas yra nukrypęs į šiaurės pusę, elektrinės įrengti nerekomenduojama, nes jos efektyvumas bus labai mažas ir nesuteiks norimos naudos“, – paaiškina K. Dargis.

Saulės elektrinės gali būti įrengiamos ant žemės sklypo teritorijoje arba ant pastato stogo. „Rekomenduojame visais atvejais, jei saulės elektrinė yra montuojama ant jau pastatyto pastato, konsultuotis su specialistais, labai svarbu įsivertinti, ar stogo konstrukcija yra pajėgi atlaikyti saulės elektrinę. Gali reikėti stiprinti stogo konstrukcijas ar atlikti remonto darbus dar iki saulės elektrinės įsirengimo. Jeigu planuojate statyti būstą, iš karto numatykite saulės elektrinės įrengimą, kad jau projektavimo etape specialistai parinktų tinkamas stogo konstrukcijas“, – sako A. Kikutis.

Kaip draudžiamos saulės elektrinės?

Saulės elektrinę svarbu įrengti taisyklingai, nes nutikus nelaimingam įvykiui dėl statybos klaidų, neteisingo įrengimo, tokių nuostolių draudikas neatlygins ir juos teks padengti pačiam savininkui arba darbus atliekančiai įmonei. Valdomas turtas gali patirti nuostolius dėl staigiai ir netikėtai kilusio gaisro, gamtinių jėgų, vandens užliejimo ar kitų įvykių nurodytų draudimo taisyklėse. Jei saulės elektrinė bus sugadinta, sunaikinta dėl tokių įvykių, draudikas nuostolius atlygins.

Pasak A. Kikučio, saulės elektrinė yra draudžiama kaip vienas įrenginys, kuris apima saulės modulių, inverterio, sistemos tvirtinimo prie stogo bei jungčių draudimą. Prieš sudarant draudimo sutartį rekomenduojame įspėti apie tokio įrenginio buvimą arba atsiradimą sutarties galiojimo metu.

„Jei saulės elektrinė yra iki 10 kW, ir vertė ne didesnė kaip 10 000 EUR, tai toks įrenginys apdraudžiamas savaime kartu su pastatų draudimu ir papildomai draudimo įmokos mokėti nereikia. Tačiau jei turto savininkas yra įsirengęs galingesnę nei 10 kW saulės elektrinę, reikėtų apdrausti kaip atskirą draudimo objektą“, – paaiškina A. Kikutis.

Papildomo draudimo gali prireikti tais atvejais, kai saulės elektrinė yra už pagrindinių gyvenamųjų pastatų draudimo vietos ribų, įrengiama ant kelių pastatų arba jos pagaminama saulės energija parduodama.

Jėgainė išlaidas mažina dvejopai

Saulės elektrinė ne tik sumažina namų ūkiui reikalingos elektros įsigijimo kaštus, tačiau leidžia sutaupyti ir kelionėse. Nauji mokesčiai taršiems automobiliams, augančios kuro kainos skatina pereiti prie elektra varomų transporto priemonių. Europos investicijų banko (EIB) atlikta klimato apklausa parodė, kad net 73 proc. Lietuvos gyventojų turimą transporto priemonę ateityje planuoja pakeisti į elektromobilį arba hibridinį automobilį. Elektromobilius turintiems ar planuojantiems įsigyti gyventojams ypač aktualu patiems gaminti ir elektrą, taip užtikrinant mažesnius jos kaštus.

„Nors elektromobilių skaičius Lietuvoje dar nėra labai didelis, bet pastebime, jog žmonės pradeda svarstyti elektromobilio įsigijimą įsirengdami saulės elektrinę. Vertindami elektromobilių įsigijimą artimiausiais metais, klientai įsirengia didesnes elektrines, kad užtektų jos pagaminamo kiekio įkrauti elektromobilį. Taip pat aktyviai domisi įkrovimo stotelių įrengimu“, – teigia K. Dargis.

Saulės elektrinės atsipirkimą gyventojams paspartina ir valstybės teikiama parama, kurios dydis yra 323 EUR/ 1 kW, maksimali paramos suma – 3 230 eurų. Daugeliui namų ūkių, sunaudojančių per metus apie 5 000 – 6 000 kWh, pakaks įsirengti 5–6 kW saulės elektrinę. Elektrinės kaina priklauso nuo pasirinktos įrangos, montavimo būdo ir kitų niuansų, bet vidutiniškai 1 kW saulės elektrinės kainuoja apie 850–900 EUR / kW. Pasak K. Dargio, pasinaudojus valstybės parama saulės elektrinė vidutiniškai atsiperka per penkerius metus, o kylant elektros kainos šis laikotarpis dar labiau sutrumpės.

Elektrinės priežiūra – sudėtinga?

Nors saulės elektrinės gali būti gera atsvara augančioms energijos kainoms, vartotojai baiminasi, kad jėgainę prižiūrėti sudėtinga. Ką verta žinoti apie elektrinės priežiūrą dar prieš apsisprendžiant ją įsirengti? „Pagrindiniai mitai, su kuriais susiduriame – „elektrinė neatsipirks“, „saulės Lietuvoje nepakanka“, „reikalauja daug priežiūros“. Vis dėlto saulės Lietuvoje turime tiek pat, kiek ir Vokietijoje, kuri pirmauja Europoje pagal saulės elektrinių kiekį ir galią. Taip pat elektrinė daug papildomos priežiūros nereikalauja, nes neturi judančių dalių. Gyvenant dulkėtoje teritorijoje, rekomenduojama nuplauti saulės elektrinę vieną ar du kartus per metus, bet net ir tai nėra būtina, nes Lietuvos klimatas suteikia tiek lietaus, tiek sniego, todėl elektrinės moduliai nuvalomi savaime“, – sako K. Dargis.

Žiemą valyti sniego nuo saulės elektrinės modulių nereikia, nes tai tiesiog neduotų norimo efekto – dėl mažo saulės efektyvumo šaltuoju metų laiku elektrinė gali pagaminti iki 10 % metinės generacijos.

A. Kikutis dalijasi, kad saulės elektrinės, nors ir nedažnai susiduria su gedimais ar apgadinimais, tačiau taip pat nutinka įvairių nelaimingų įvykių. Apsidraudus saulės elektrinę, bus atlyginti nuostoliai dėl jos įrenginių sugadinimo, sunaikinimo ir netekimo dėl ugnies (gaisro, dūmų ir suodžių, sprogimo), gamtinių jėgų (audros, potvynio, liūties, krušos, sniego slėgio, medžio ar jo dalies užvirtimo, žaibo, žemės drebėjimo), vandens (išsiliejimo patalpoje, prasiskverbimo iš klientui nepriklausančių gretimų patalpų), vandalizmo, transporto priemonių atsitrenkimo, taip pat nuostolius, sukeltus valdomų skraidančiųjų aparatų ar jų dalių, krovinių. Nuostolio vidutinis dydis yra apie 500 eurų, o ši suma visada priklausys nuo elektrinės rūšies, komplektacijos, modulių ir kitų joms būdingų savybių.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?

Televizorius nėra tas pirkinys, kurį renkamės labai dažnai, tačiau jis reikalauja nemažų investicijų, tad natūralu, jog norime geriausio varianto už turimą biudžetą. Tikrai ne visi pirkėjai nusimano apie televizorius ir kaip išsirinkti geriausią, kokias savybes vertinti. Tad ši informacija bus naudinga, jei kaip tik planuojate tokį pirkinį ir nežinote, nuo ko pradėti renkantis.

Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?

Tiek šaltą, tiek karštą vandenį savo kasdienybėje kiekvienas naudojame nuolat. Šis praverčia maudantis, valant dantis, skalbiant, plaunant indus. Kita vertus, daugelis žmonių vandenį naudoja itin netaupiai. Tai ne tik didina komunalines sąskaitas, tačiau ir kenkia planetai. Taigi – kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą bei energijos taupymą namuose?

Kaip sumažinti jūros ligos tikimybę dėvint „Vision Pro“

Neretai žmonės kurį laiką panaudoję virtualios ar papildytos realybės akinius pasijunta prastai. Kaip to išvengti?

2024-04-05 20:33
Sužinokite, kaip tinkamai prižiūrėti savo turimą RC modelį ir kas yra svarbiausia
2024-03-27 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
2024-03-20 08:41
Planuojate pirkti elektrinį automobilį? Štai ką turite žinoti apie jo įkrovimą namuose
2024-03-10 13:13
Savaitgalis su šeima: patarimai, kaip išnaudoti technologijas unikaliam laisvalaikiui gamtoje
2024-03-07 14:26
Ekspertas pataria, kaip valyti plokščiaekranį televizorių
2024-02-29 20:15
Kokiais atvejais saulės elektrines įsirengti apsimoka, o kokiais – ne?
2024-02-27 16:17
„Apple Music“ skamba prastai? Greičiausiai tai ne ausinių kaltė
2024-02-05 12:25
Kaip įgalinti „Apple Watch“ ciferblatų keitimą pirštu braukiant per ekraną
2024-02-02 20:07
Žiema ir elektronikos įrenginiai – ką svarbu žinoti norint nesugadinti savo prietaisų?
2024-01-24 12:50
Tinkamas apsaugos sistemų pasirinkimas
2024-01-19 14:29
Elektriniai radiatoriai ir šildytuvai: atsakė, kada apsimoka ir kiek kainuos elektra
2024-01-17 17:22
Išmaniųjų įrenginių naudojimas žiemą: kaip juos tinkamai apsaugoti?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama