Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 17 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 17 d. 14:13
Išmontuota 40 proc. Ignalinos AE įrangos
Gegužės 17 d. 11:09
Neseniai kalbėjote su rusakalbiais „Google“ atstovais? Pasitikrinkite, ar neatidavėte savo duomenų sukčiams
Gegužės 17 d. 08:41
Populiarėjantis naujas socialinis tinklas sukėlė klausimų: imituoja jūsų draugus, renkami netikri „like“
Gegužės 16 d. 20:32
„Porsche“ kūrėjai plečia „Porsche Cayenne“ šeimą su galingiausiais jos modeliais
Gegužės 16 d. 17:39
„AGON by AOC“ plečia savo naująją žaidimų monitorių liniją G4
Gegužės 16 d. 14:20
Tyrimas: Kas ketvirtas suaugęs šalies gyventojas ieško, kaip nemokamai mokytis
Gegužės 16 d. 11:37
Apie grėsmes internete su vaikais kalbasi dar ne visi tėvai: ką aptarti tiesiog būtina?
Gegužės 16 d. 08:45
Pristatytas naujasis „Range Rover Velar“
Gegužės 15 d. 20:23
Lietuvių mokslinis tyrimas – ant prestižinio žurnalo viršelio: sukūrė ir išbandė naujos kartos optinius lęšius
Gegužės 15 d. 17:16
Iššūkis atpažinti melagingą žinutę ir apgavystę internete: pasitikrinkite, kaip su juo susitvarkytų jūsų vaikas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Naujienos » Verslo naujienos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Lietuvos IT bendruomenės lyderiai pasisako už internetinio balsavimo įteisinimą

Publikuota: 2011-11-30 13:04
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Informacinių technologijų (IT) srityje sėkmingai dirbantys ekspertai ragina nebijoti technologinių naujovių ir suteikti Lietuvos žmonėms galimybę balsuoti internetu. Paramą e. balsavimui išsako „Microsoft“ vadovas Baltijos šalims Mindaugas Glodas, įmonės „Santa Monica Networks“ generalinis direktorius Mindaugas Žiūkas, įmonių grupės „Unicenter“ atstovas Tomas Jonušas, interneto plėtros Lietuvoje pradininkas profesorius Adolfas Laimutis Telksnys ir „Omnitel“ prezidento patarėjas Romas Bunevičius.

„E. balsavimo įteisinimas būtų signalas pasauliui, kad Lietuva yra inovatyvi šalis, į kurią gali ateiti progresyvus verslas“, – įsitikinęs „Microsoft“ vadovas Baltijos šalims M. Glodas.

Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) direktorius Valdas Kišonas mano, jog Lietuvos IT ekspertai būtų pajėgūs užtikrinti aukščiausius saugumo reikalavimus atitinkančios elektroninio balsavimo sistemos sukūrimą, įdiegimą ir administravimą.

„Techniniai elektroninio balsavimo aspektai nėra patys svarbiausi. Jeigu atsirastų politinė valia įteisinti e. balsavimą, saugius ir patikimus sprendimus tikrai pavyktų įgyvendinti, o jeigu tam prireiktų IVPK kompetencijos, mes būtinai ir atsakingai prisidėtume“, – sako V. Kišonas.

Informacinių technologijų bei telekomunikacijų srityje dirbančių įmonių grupės „Unicenter“ atstovas T. Jonušas teigia, kad elektroninis balsavimas, kaip ir kiekvienas kitas elektroninis sprendimas, turi daug ekonominių privalumų ir yra patogesnis žmogui. Jo dėka galima greičiau suskaičiuoti balsus, mažėja organizaciniai ir administraciniai kaštai.

T. Jonušas pabrėžia, kad kai kurie neatsakingi pasakymai dėl elektroninio balsavimo patikimumo ir galimų saugumo spragų kelia grėsmę ne tik pačiai elektroninio balsavimo idėjai, bet ir su Europos Sąjungos parama kuriamiems elektroniniams sprendimams – e. visuomenei, e. vyriausybei, e. parašui ir kitiems.

„Apie elektroninio balsavimo saugumo klausimus daugiausiai kalba ne patyrę IT ekspertai, o grupelė radikalų. Tikinama, esą įvedus elektroninį balsavimą, bus įmanoma atsekti, kas už ką balsavo. Šią problemą IT ekspertai išsprendė jau prieš penkiolika metų. Vis dėlto kai kas naudojasi tuo, kad žmonės nepakankamai gerai išmano informacines technologijas, taigi bando juos įtikinti dėl e. balsavimo nesaugumo“, – įsitikinęs T. Jonušas.

„Santa Monica Networks“ generalinis direktorius M. Žiūkas sako, kad šiuolaikinės technologijos leidžia kurti sistemas, užtikrinančias vartotojų privatumą ir atliekamų veiksmų anonimiškumą.

„Sistema yra kuriama taip, kad kiti negalėtų pamatyti, už ką atiduotas balsas. Balsavimo sistemos dirba juodos dėžės principu – kai žmogus balsuoja internetu, jo balsas patenką į autonomiškai dirbančią sistemą, kuri apdoroja balsavimo rezultatus, tačiau neturi informacijos apie tai, kuriam konkrečiai asmeniui priklauso balsavimo duomenys. Sistema pateikia suvestinius balsavimo rezultatus“, – akcentuoja M. Žiūkas.

Pasak T. Jonušo, elektroninis balsavimas yra saugesnis nei tradicinis, nes tampa beveik neįmanoma suklastoti rinkėjų biuletenių, kadangi bet kokie galimi įsiskverbimai į sistemą būtų fiksuojami elektroninės balsavimo sistemos administratorių.

Be to, anot T. Jonušo, jau šiandien yra sprendimų, kurie beveik iki nulio sumažintų balsų „pirkėjų“ galimybes pirkti balsus.

„Kodėl kai kas vis tvirtina, kad elektroninis balsavimas nesaugus? Mes dažniausiai bijome to, ko nesuprantame. Tačiau šiuolaikinės balsavimo sistemos yra patikimos ir saugios. Be to, ne paslaptis, kad kai kurios politinės jėgos nenori elektroninio balsavimo, nes mano, jog jų elektoratas mažai naudojasi internetu, tad joms toks balsavimas nebūtų naudingas“, – sako „Unicenter“ atstovas.

Nors kai kurie politikai priešinasi internetinio balsavimo įteisinimui Lietuvoje, šiais metais tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad trys ketvirtadaliai (75 proc.) šalies gyventojų pritaria, jog Lietuvoje turėtų būti sudaryta galimybė rinkimuose balsuoti internetu.

Su kitokia aktyvių piliečių bei IT specialistų nuomone ir argumentais dėl internetinio balsavimo galite susipažinti puslapyje www.balsavimas.lt (Elektronika.lt pastaba).


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
12 (1–10)
[1] 2
Sekantis »»
 Roo 2011-12-09 13:43 
Kaip aiškėja iš spaudos, niekas "nesugeba" nustatyti net D.Kedžio mirties priežasties - užspringo lapais, skrandžio turiniu ar prigėrė vandens (paskendo), tai kas gi ir kada įrodytų nematomų elektronų pakliuvimus į jiems skirtas vietas?
Atsakymai (0)
 Elektronika.lt 2011-12-01 13:16 
Norime atkreiptį dėmesį, kad pranešime minimi bei galimas dalykas – kai kur painiojami du terminai: „elektroninis balsavimas“ ir „internetinis balsavimas“. Tai nėra vienas ir tas pats.
Atsakymai (0)
 Lukašenka 2011-12-01 13:02 
Siūlau sutaupyti valstybės pinigus ir paskelbti mane karalium.
Atsakymai (0)
 ITit 2011-12-01 10:10 
Iš esmės aš būčiau už ir norėčiau tokio, bet būdamas IT žmogus suprantu, kad vargų ar galima tai įgyvendinti... Teoriškai - taip, praktiškai irgi galima, bet mes žmonės...
Atsakymai (0)
 la major 2011-11-30 22:32 
"Pasak T. Jonušo, elektroninis balsavimas yra saugesnis nei tradicinis, nes tampa beveik neįmanoma suklastoti rinkėjų biuletenių, kadangi bet kokie galimi įsiskverbimai į sistemą būtų fiksuojami elektroninės balsavimo sistemos administratorių."

O kiek tų administratorių? Nejaugi tiek, kiek būtų neįmanoma papirkti? Jeigu būtų sukurta patikima sistema, kurioje administratoriai atstovautų skirtingos partijoms ir vieni kitus kontroliuotų - tuomet taip, internetu balsavimas gali vykti saugiai, bet pigiausiai atsieitų centralizuota sistema, kuri būtų tiesiog rojus klastotėms...
Atsakymai (0)
 sirex 2011-11-30 21:44 
Microsoft Windows naudotojų Lietuvoje yra daugiau kaip 90% ir už i-balsavimą pasisako Microsoft atstovas. Kadangi didžioji dauguma balsuojančių internetu naudosis Microsoft Windows operacine sistema, tai reiškia, kad Microsoft gali nesunkiai kontroliuoti ir įtakoti balsavimo rezultatus...

Aš tikrai nenoriu, kad už mane balsuotų Microsoft'as, man to nežinant.
Atsakymai (0)
 Emilis 2011-11-30 17:07 
Bruce Schneier, Ronald Rivest ("R" raidė santrumpoje "RSA"), Barbara Simons ir dar daug kitų šitiems suinteresuotiems verslininkams mat radikalai...

Nesugeba suskaičiuoti, kad organizuojant ir tradicinį, ir i-balsavimą kaina negali sumažėti (A+B>A), o prasivardžiuoja...
Atsakymai (0)
 Manau, kad... 2011-11-30 14:39 
Pertai, tikrai ne visi. Neperdėkite. Esu tikras, kad pas p. Godą – legalūs.
Atsakymai (0)
 Petras 2011-11-30 14:19 
Tai kad visi Lietuvoje turi piratinius windowsus ir wordus, tai kaip bus su balsavimu ? :D :D :D
Atsakymai (0)
 Absurdas 2011-11-30 14:04 
Internetinis balsavimas yra absurdas, kokio anksčiau net sapne protingas žmogus nesusapnuotų. Tada sekantis žingsnis jau gal bus savo pinigus laikyti gatvėje ant suoliuko? Ir nereikia kalbėti vien apie atsekimą kas už ką balsavo. Nes svarbiausia, kad patyrę IT specialistai galės klastoti mūsų balsus, o žmogus nebeturės net teorinės galimybės tai pasitikrinti. Kam tada balsavimai aplamai?
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
12 (1–10)
[1] 2
Sekantis »»




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama