Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 8 d. 20:29
Trys „iPhone“ ir „iPad“ aplikacijų valdymo patarimai
Gegužės 8 d. 17:23
VU mokslininkų tyrimas: kas antras tėvas sukuria vaikui socialinių tinklų paskyras
Gegužės 8 d. 14:25
Ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?
Gegužės 8 d. 11:20
Profesorius Peeter Ross iš Estijos: medicinos studentams trūksta specifinių IT žinių
Gegužės 8 d. 08:11
Lauko šildytuvų privalumai ir naudojimo galimybės
Gegužės 7 d. 20:34
Naujokai automobilių rinkoje: ar jais galima pasitikėti?
Gegužės 7 d. 17:20
„Eurocash1“ pirmoji Lietuvoje pradėjo teikti išmaniųjų seifų paslaugą
Gegužės 7 d. 14:38
Kibernetinė sauga išmaniuose namuose: ko reikia, kad protingas namas būtų saugus?
Gegužės 7 d. 11:31
Verslas duomenis saugo vis akyliau: tobulėjantys duomenų centrai stebina savo galimybėmis
Gegužės 7 d. 08:30
Naujasis „CUPRA Leon“: patobulintas ir su galingiausia visų laikų modelio versija
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Naujienos » Švietimas, studijos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

VU ir dar trys Europos universitetai rengs kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos ekspertus

Publikuota: 2024-04-27 07:29
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Keturių šalių universitetai sujungia savo pajėgas ir pristato naują magistrantūros studijų programą, kuri rengs informatikus – kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos ekspertus. Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas (VU MIF) kartu su partneriais suteiks studentams unikalią galimybę įgyti šių itin perspektyvių sričių aukštąjį išsilavinimą.

MIF/Justino Auškelio nuotr.
MIF/Justino Auškelio nuotr.

„Pasaulis sparčiai kinta ir kibernetinio saugumo bei skaitmeninės žvalgybos sritys yra išskirtinai svarbios atliekant jungtinius tyrimus, kolektyviai ginantis, sprendžiant dabartinius ir ateityje iškilsiančius iššūkius. Skaitmeninė erdvė yra sąlyginai nauja erdvė, kurioje vyksta valstybių sienas peržengiantys nusikaltimai ar manipuliacijos“, – sako vienas iš programos kūrėjų, VU MIF dėstytojas doc. Linas Bukauskas.

Studentai, pasirinkę Tarptautinio kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos studijų programą, studijuos Paduvos (Italijoje), Vilniaus (Lietuvoje), Granados (Ispanijoje) ir Minjo (Portugalijoje) universitetuose. Jiems bus suteikta galimybė keliauti tarp šių universitetų, klausyti paskaitų gyvai. Studijos prasidės Italijoje, o baigsis Portugalijoje. Studentai kurs savo kaip kibernetikos specialisto profilį visų studijų metu, o baigiamajame etape parengs magistro baigiamąjį darbą ir demonstruos savo įgūdžius ir žinias baigiamojoje kibernetinio saugumo „Capture the flag“ (CTF) konferencijoje.

VU MIF docentė Agnė Brilingaitė sako, kad ši nauja studijų programa turi daug privalumų: „Studijos skirtinguose universitetuose sudarys galimybę ugdyti tarpkultūrines kompetencijas, patirti ir įvertinti universitetų mokymosi tradicijas, geriau suprasti karjeros galimybes ir atskirų šalių kibernetinio saugumo iššūkius, skirtingas skaitmeninių grėsmių ištakas ir incidentų bei rizikų valdymo teisinį reguliavimą. Be to, šios studijos – tai ne tik mokymasis, bet ir dalykinio pažinčių tinklo kūrimas. Tikimės, kad programos absolventai bus keturių universitetų ambasadoriai, turintys platų akiratį ir unikalų kompetencijų rinkinį, norintys ir gebantys didinti kibernetinį saugumą Europoje ir globaliai.“

Baigę Tarptautinio kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos studijų programą, absolventai gebės pritaikyti žinias ne tik kibernetinio saugumo srityje, bet ir tarptautiniu mastu veikiančiose kibernetinės žvalgybos ir analitikos organizacijose. Ši magistrantūros studijų programa yra parengta Europos universitetų aljanso „Arqus“ iniciatyva. Programa studentams suteiks prieigą prie aljanso išteklių, veiklų ir atvers galimybes gauti studijų stipendijas ir kitokią paramą, taip pat tęsti studijas kitose Europos šalyse.

Programa ne tik atitinka Europos kibernetinio saugumo įgūdžių sistemos (angl. European Cybersecurity Skills Framework, ECSF) reikalavimus, bet ir rengia studentus įvairiems darbo vaidmenims, susijusiems su kibernetinio saugumo ir žvalgybos sritimis. Tai apima vyriausiojo informacijos saugumo pareigūno, kibernetinės teisės, politikos ir atitikties pareigūno, kibernetinės grėsmių žvalgybos specialisto, kibernetinio saugumo architekto, auditoriaus, mokytojo, diegėjo, tyrėjo, rizikos valdytojo, skaitmeninės kriminalistikos tyrėjo ir įsilaužimų testuotojo vaidmenis, bet jais neapsiriboja.

„Kibernetinis saugumas yra labai nauja sritis, kuriai profesinių vaidmenų sąrangos vis dar kuriamos ir tobulinamos. Dėl globalios skaitmenizacijos kibernetinis saugumas aktualus ne tik kritinėje infrastruktūroje, bet ir kiekviename versle ar viešajame sektoriuje, taip pat visiems vartotojams, kurie naudojasi paslaugomis skaitmeninėje erdvėje“, – sako doc. A. Brilingaitė. Anot mokslininkės, dabar yra didelis išvardytų specialistų poreikis ir jis vis dar augs. Priklausomai nuo veiklos srities, komandose aktualu turėti narių, kurie geba įvertinti kibernetinio saugumo rizikas, projektuoti ir kurti įsilaužimams atsparius produktus, pasirinkti patikimus produktus, mokyti vartotojus ar kolegas, atlikti kibernetinio incidento analizę ar užbėgti galimiems incidentams už akių, pasinaudojus kibernetinės žvalgybos informacija.

Pasak VU MIF dėstytojo doc. L. Bukausko, kibernetinio saugumo specialistų darbas apima ganėtinai plačias veiklas, tad puikaus kibernetinio saugumo specialisto valdomų žinių ir gebėjimų bagažas turi būti pildomas ne tik instrumentinėmis žiniomis, bet ir atvejų analizėmis, patirtimis, kurios yra būtinos analizuojant ar prognozuojant kibernetinio saugumo incidentus. Šios programos atsiradimas prisideda prie kibernetinio saugumo specialistų trūkumo mažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Ypatingas dėmesys sutelkiamas į tarptautinę aplinką, kai specialistams tenka darbuotis daugiatautėse ir tarpkultūrinėse aplinkose analizuojant, vertinant ir ginant infrastruktūras nuo kitų šalių įsilaužėlių. VU MIF kibernetinio saugumo laboratorija savo patirtimi ir žiniomis dalinsis su tarptautinėje programoje studijuosiančiais studentais.

Studijų programos specifika yra ta, kad informatikos krypties bakalauro studijas pabaigę studentai joje galės praplėsti ne tik kibernetinio saugumo technologinius, bet ir tarptautinio bendradarbiavimo, analizės bei skaitmeninės žvalgybos įgūdžius.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
„MagnifiCanSat“ palydovas – inžinerinių varžybų dalyvis

Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleiviai – Rokas Kirdulis, Dainius Užusenis, Marija Sudavičiūtė, Giedrė Vasiliauskaitė – baigė kurti bei testuoti konkursinį palydovą ir yra pasirengę „CanSat Lietuva“ varžyboms.

Dabarties ir ateities technologijoms: „Vilnius Tech“ atidaryta „Scania“ laboratorija

„Vilnius Tech“ Transporto inžinerijos fakultete atidaryta „Scania“ praktinių užsiėmimų laboratorija. Sunkiasvorių transporto priemonių sprendimų ir paslaugų teikėjos bei didžiausio sostinės inžinerijos universiteto bendradarbiavimo tikslas – stiprinti verslo ir mokslo sinergiją, suteikti studentams ir dėstytojams naujausią techninę bei susijusios pramonės informaciją, ugdyti ateities talentus populiarinant transporto inžinerijos specialybę.

„Inžinierių dienos“ – studentų, darbdavių ir moksleivių dialogas apie pasaulio ir inžinerijos ateitį

Kasmetis Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto (KU JTGMF) renginys „Inžinierių dienos“ ir šiemet į vieną būrį sukvietė studentus, dėstytojus, socialinius partnerius iš uostamiesčio verslo įmonių, kolegas iš kitų aukštųjų mokyklų bei moksleivius.

2024 m. gegužė
2024-05-03 18:13
Vilniuje naujas skrydžių simuliatorius – pilotai čia mokysis iš viso pasaulio
2024-05-02 21:09
Lietuvos mokslo taryba kviečia Lietuvos ir užsienio studentus vasarą vykdyti mokslinius tyrimus
2024 m. balandis
2024-04-27 07:29
 VU ir dar trys Europos universitetai rengs kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos ekspertus
2024-04-20 18:34
Specialybė, kuri „nebijo“ dirbtinio intelekto – kodėl vaikams įdomi inžinerija?
2024-04-20 16:07
VDU Studijų festivalis – susipažink su universitetu per vieną dieną!
2024-04-20 13:38
Lietuvos mokslo taryba: kviečiame studentus stažuotis NASA
2024-04-15 12:16
132-eji metai nuo pirmos elektros lemputės Lietuvoje įžiebimo: energetikai kviečia „pasimatuoti“ jų profesiją
2024-04-15 10:12
Kuriama unikali dronų konstravimo ir valdymo studijų programa, prisidėsianti prie šalies saugumo
2024-04-14 13:42
„Vilnius Tech“ GRAVITY: universitetas taps karjeros galimybių centru
2024-04-12 16:17
Mokyklos kviečiamos nominuoti mokytojus-elektronikos entuziastus įmonių skatinamosioms stipendijoms gauti
2024-04-10 09:22
Unikali patirtis. Įkvepiantys atradimai. Vilniaus universitetas kviečia tapti studentu vienai dienai
2024-04-09 10:21
„Ignitis grupė“ kviečia aukštąsias mokyklas teikti paraiškas finansinei paramai gauti
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama