Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
Kovo 17 d. 09:11
RRT: Lietuvoje mobilus internetas spartėja, tačiau pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus
Kovo 16 d. 17:47
Elektromobilių įkrovimas: priprantame prie naujos realybės (1)
Kovo 16 d. 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Naujienos » Švietimas, studijos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje – daugiau galimybių mokslininkams, studentams ir nauji studijų modeliai

Publikuota: 2020-12-21 21:11
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

2021 m. sausio 1 d. prie Vilniaus universiteto (VU) prisijungus Šiaulių universitetui, Šiauliuose atsiras VU Šiaulių akademija (VU ŠA). Ši mokslo sąjunga ne tik atvers naujas galimybes studentams bei mokslininkams, bet ir prisidės prie mokslo prieinamumo visoje šiaurės Lietuvoje, spręs ir visai šaliai aktualų pedagogikos klausimą. Apie naują pedagogikos centrą, studijas VU ŠA ir anksčiau netaikytus studijų metodus pasakoja VU studijų prorektorius dr. Valdas Jaskūnas.

Nauji studijų modeliai leis rinktis unikalias studijas

Pasak dr. V. Jaskūno, šiuo metu Šiaulių universitetas, netrukus tapsiantis VU ŠA, rūpinasi visu šiaurės Lietuvos regionu, o tai yra išskirtinis institucijos bruožas, kurį reikia stiprinti. Todėl svarstoma dėl unikalaus studijų modelio vykdymo Šiauliuose, kuris leistų pasirinkti lankstesnes nei klasikinio universiteto studijas.

„Tai modelis, orientuotas į vietinės darbo rinkos poreikius, atliekant regiono potencialo stiprinimo misiją. Jis nebūtinai tinkamas Vilniui ar Kaunui, bet labai tinkamas Šiauliams, žinant šios institucijos patirtį, įdirbį bei tendencijas. Šiauliuose yra nemažai studijuojančių, kurie įgiję papildomų žinių persikvalifikuoja, ypač pasirinkę pedagogikos studijas. Pastebimas ir didelis vietinės darbo rinkos susidomėjimas – studijas renkasi žmonės, kuriems dėl darbo perspektyvų reikia papildomų kvalifikacijų“, – pasakoja studijų prorektorius.

Viena iš unikalaus studijų modelio dedamųjų, pasak dr. V. Jaskūno, galėtų būti didesnė nei įprastai nuotolinio mokymosi dalis. Sustiprinus metodologinį bei technologinį potencialą, nuotolinės studijos galėtų būti vykdomos ir ne visuotinės pandemijos metu: „VU ŠA – aukštojo mokslo centras, kuris labai smarkiai rūpinasi visu šiaurės regionu, todėl toks modelis su nuotolinių studijų galimybe gali būti didelė pagalba studijuojantiems, kurie fiziškai nėra Šiauliuose.“

Atvers daugiau galimybių

Anot VU studijų prorektoriaus, VU ŠA studentai turės didesnį studijų programų pasirinkimą, ypač tarp bendrųjų universitetinių studijų (BUS) dalykų, kurie vykdomi nuotoliniu formatu, o dėl pandemijos nuotoliniam mokymuisi bus pritaikoma ir daugiau programų ateityje: „VU ŠA studentai galės rinktis dalykus, kuriuos vykdo dėstytojai iš Vilniaus ar Kauno, jau nekalbant apie tai, kad pačių studentų ir mokslininkų prieiga prie informacinių VU išteklių, skaitmeninių bibliotekos šaltinių didėja dešimtimis kartų.“

Be to, mokslininkams atsiveria galimybės dalyvauti aljanso „Arqus“ ir kitų tarptautinių partnerių tinklų, kurių narys yra VU, veiklose, projektuose, vykdyti daugiau tarpdisciplininių tyrimų, jungtis ir inicijuoti tyrėjų komandas įtraukiant įvairių sričių mokslininkus, gauti reikiamą pagalbą juos vykdant, institucinę paramą teikiant projektus bei juos įgyvendinant. „Paramos ištekliai VU yra nepalyginamai didesni, sukauptos aukšto lygio ir itin įvairiapusiškos kompetencijos, kurios mokslininkams reikalingos projektinėje ir mokslinių tyrimų veikloje. Visa tai įgalina prisijungimas prie VU.“

Pasak VU studijų prorektoriaus, pokyčiai laukia ir neakademinio personalo – prisijungus prie didesnės organizacijos, išsiplečia ir karjeros, kompetencijų tobulinimo galimybės institucijos viduje. Be to, ŠA laipsniškai bus pereinama ir prie vienodo atlygio bei dėstymo krūvio sistemos.

„Sistema negali transformuotis per naktį, bet mes nuosekliai dirbame dėl visų sisteminių pokyčių. Sprendžiant iš turimos informacijos apie Šiaulių universiteto darbuotojų atlygį ir krūvį, drąsiai galima pasakyti, kad tiek akademiniai, tiek neakademiniai darbuotojai šiais aspektais VU turi geresnes sąlygas. Todėl ilgainiui visa tvarka bus suvienodinta, nesvarbu, kuriame mieste universiteto padalinys veikia“, – teigia dr. V. Jaskūnas.

Padės spręsti visai šaliai aktualias problemas

VU studijų prorektoriaus teigimu, Šiaulių universitetas turi ilgametę mokytojų rengimo tradiciją. Ši geroji praktika leis VU tapti pajėgesniam sprendžiant visuomenei rūpimus klausimus, susijusius su mokytojų rengimu ir visais iššūkiais, kuriuos šiandien patiria mokyklos.

„Turėdami du pedagogų rengimo centrus Vilniuje ir Šiauliuose, galime veikti įvairesniais modeliais. Šiaulių universitetas nuolat vykdė studijas lygiagrečiuoju būdu, VU mokytojus dažniausiai rengiame nuosekliuoju būdu profesinėse pedagoginėse ir gretutinėse studijose. Tokia modelių įvairovė labai svarbi siekiant užtikrinti, kad mokytojai į mokyklas ateitų kuo įvairesniais keliais – ne tik po bakalauro, bakalauro ir magistrantūros studijų, bet ir po profesinių pedagoginių bakalauro ar gretutinių studijų“, – teigia dr. V. Jaskūnas.

VU studijų prorektorius neatmeta galimybės, kad ateityje, turint valstybinio lygmens palaikymą, bus priimtas sprendimas leisti dirbti mokytoju ir be pedagogo kvalifikacijos: „Mokytojas gali ateiti į mokyklą iš pašaukimo, vedamas noro. O pradėjęs dirbti – gautų pagalbą iš mokyklos, valstybės ar universiteto ir įgytų reikiamą pedagogo kvalifikaciją lygiagrečiai. Tokie modeliai veikia ir kaimyninėje Estijoje, jie leidžia pritraukti motyvuotus žmones, kurie gali tapti įkvepiančiais mokytojais.“

Dr. V. Jaskūno teigimu, Lietuvoje turime visas galimybes tokio modelio pedagogų rengimui vykdyti. Be to, tai leistų gerai dalyką išmanančiam, pavyzdžiui, fizikos studijas baigusiam, specialistui pastiprinti trūkstamas pedagogikos kompetencijas dirbant pačioje mokykloje.

Siūlys patikrintas studijų programas

Studentai, pradėję studijas Šiaulių universitete, jas tęs VU Šiaulių mieste, o dar planuojantys studijas galės rinktis iš visų trijų studijų pakopų – bakalauro, magistrantūros ir doktorantūros studijų programų. Pasak VU studijų prorektoriaus, VU ŠA studijų portfelis – išgrynintas ir nuolat tobulinamas, tačiau siekiama, kad pasitikėjimas universitetinėmis studijomis didėtų ir VU ŠA kasmet pritrauktų daugiau susidomėjusių studentų.

„Ateityje planuojame peržiūrėti tam tikras studijų programas ir sustiprinti kai kurias sritis – pavyzdžiui, informacinių technologijų studijas. Turime stiprius informacinių technologijų centrus Vilniuje ir Kaune, todėl gerąsias praktikas galime panaudoti ir Šiauliuose. Taip gali atsirasti ir naujos programos, prie jų vykdymo prisidėjus kolegoms iš sostinės ar Kauno“, – apie perspektyvas pasakoja dr. V. Jaskūnas.

2021 m. didelių pokyčių studijų programų pasiūloje priimant į VU ŠA dar nebus, tačiau daug dėmesio bus kreipiama į kokybišką studijų procesą ir akademinio potencialo stiprinimą, siekiant sklandžių ir kokybiškų permainų ateityje.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Lietuvoje antrąkart rengiamas jaunųjų inžinierių čempionatas STEAM TEAM

5-12 klasių mokiniai kviečiami pasitelkti savo vaizduotę ir išradingumą bei sudalyvauti jau antrą kartą Lietuvoje rengiamame nacionaliniame jaunųjų inžinierių čempionate STEAM TEAM.

Europos universitetai dar labiau solidarizuojasi su Ukraina

ATHENA Europos universitetų aljansas, kuriam priklauso ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas, plečia savo nuotolinių veiklų pasiūlą studijuojantiems Ukrainoje.

KTU laboratorijų centro „M-Lab“ infrastruktūros pajėgumus papildė įspūdinga „Continental“ įranga

KTU laboratorijų centrui „M-Lab“ sparčiai žengiant į priekį, prie jo įveiklinimo prisideda „Continental“ įmonė. 2023 m. gruodžio mėnesį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp universiteto ir bendrovės. Remiantis ja, KTU įsigytą naujausią mokslinių tyrimų infrastruktūrą papildė „Continental“ gamykloje esanti įranga, kuri bus periodiškai atnaujinama.

2024 m. kovas
2024-03-15 19:54
Tarptautinių studijų paroda – renginys, subursiantis būsimus studentus ir aukštąsias mokyklas
2024-03-06 07:09
Per pirmą KURSUOK veiklos mėnesį mokytis užsiregistravo 4,2 tūkst. suaugusiųjų (1)
2024 m. vasaris
2024-02-23 21:08
Vilniuje – nauja nanosistemų inžinerijos studijų programa
2024-02-23 18:33
Tarptautinių studijų paroda Vilniuje
2024-02-22 13:19
Pritarta kolegijų reorganizacijai Kaune, Klaipėdoje ir Marijampolėje
2024-02-18 19:29
IT mokslo sektoriui stiprinti – 18 mln. eurų valstybės investicijų
2024-02-11 10:45
Kauno startuolius ugdo prestižinių universitetų ekspertai iš JAV ir Nyderlandų
2024-02-10 07:09
Ypatinga VDU naujovė, skirta rengti ateities kartai: pasaulinės platformos „Coursera“ kursai
2024-02-08 19:46
Startuoja antrasis Nacionalinis IT iššūkis: moksleivių laukia naujovės
2024-02-07 13:53
Gimnazistai kviečiami dar mokyklos suole išbandyti dominančią specialybę
2024-02-04 07:24
Konkurse „CanSat“ varžysis 120 moksleivių: konstruos kosmoso palydovų modelius
2024-02-03 10:17
Kartu su VDU studentais, studijas pradeda ir gausus būrys Lietuvos moksleivių
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama