Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Naujienos » Švietimas, studijos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Profesijos ir karjeros pasirinkimo kelias – viena sudėtingiausių temų jauno žmogaus gyvenime. Kaip pasirinkti įdomią, bet kartu ir perspektyvią specialybę? Studijuoti Lietuvoje ar užsienyje? Aukštojoje ar profesinėje mokykloje? Skubėti ir stoti iš karto, ar patinkančią sritį iš pradžių pažinti darbo rinkoje? Klausimų daug, tačiau atsakymai į juos – kiekvienam vis kiti.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti prezidentas (toliau – LAMA BPO) Pranas Žiliukas studijų kryptį ir vietą besirenkantiems jaunuoliams sako:

„Studijų pasirinkimas kiekvienam jaunam žmogui yra labai atsakingas ir daug pastangų reikalaujantis sprendimas. Ypatingai šiandien, kai būsimieji studentai turi kaip niekad daug įvairių tobulėjimo ir karjeros galimybių savo ir kitose šalyse. Dėl šios priežasties, pasirinkimo procese labai svarbu susikurti viziją – kuo tikimasi tapti, po to imtis veiksmų tikslui pasiekti. Neabejoju, kad kiekvienam stojančiajam rūpi gauti valstybės finansuojamą vietą ir būtent toje studijų kryptyje, kuri jį labiausiai vilioja. O čia, ko gera, 2020 m. stojantiesiems turėsime puikią žinią, nes Lietuvoje valstybės finansuojamų vietų bus skiriama keliais tūkstančiais daugiau.“

„Aukštųjų mokslų mugė 2020“

Lietuvoje ar užsienyje?

Jau tapo įprasta, jog pagrindinis klausimas, kamuojantis būsimus studentus – rinktis studijas Lietuvoje ar užsienyje? LAMA BPO prezidento teigimu, svarbu ne šalis, o universiteto studijų kokybė ir suteikiamos ateities perspektyvos, bet nereikia nuvertinti ir ekonominių sąlygų.

„Būsimasis studentas turėtų siekti patekti į kuo aukštesnio lygio ir daugiausiai galimybių ateityje sukurti galinčią mokyklą. Renkantis universitetą, labai svarbu suprasti, kad toli gražu ne kiekviena užsienio aukštoji mokykla gali pasigirti geromis studijomis. Tikrai aukšto lygio mokyklų Europoje yra dešimtys, bet daug mokyklų studijų kokybe neretai nuvilia, o ir ne visos jos teikia bakalauro laipsnį. Tuo tarpu visos didžiosios Lietuvos aukštosios patenka tarp 5 proc. geriausių pasaulio mokyklų. Kai kurios jų, pavyzdžiui Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, yra netgi studentų iš viso senojo žemyno šalių traukos centras“, – teigia P. Žiliukas.

Natūralu, jog vos baigęs mokyklą jaunuolis nėra užtikrintas dėl to, kokios karjeros nori siekti ateityje. Dar tik ieškantiems savo kelio LAMA BPO prezidentas pataria įvertinti ir daugiau tiek studijų, tiek ekonominių ir socialinių veiksnių. Kai kurie jų, anot P. Žiliuko, lemia, kad į užsienį išvykę studijuoti abiturientai sugrįžta po pirmųjų metų arba supratę, kad pasirinktoje mokykloje negaus išsvajoto laipsnio, arba susiduria su finansiniais sunkumais.

„Svarbu įvertinti ir pragyvenimo sąlygas bei galimybes. Dauguma aukščiausio lygio užsienio universitetų yra įsikūrę šalyse, kuriose gyvenimas pareikalaus kur kas daugiau finansinių investicijų nei Lietuvoje. Taip pat privers nutolti nuo šeimos ir artimųjų. Nepakankamai tvirtai apsisprendus, visi šie veiksniai gali tapti ne tik finansinių, bet ir emocinių iššūkių priežastimi“, –sako LAMA BPO prezidentas.

Vis dėlto, P. Žiliuko teigimu, tinkamai pasirengus, studijos svečioje šalyje ir pažintis su kitomis kultūroms yra tikrai vertinga patirtis, tačiau jai įgyti yra ir alternatyvių būdų.

„Labai svarbu suprasti ir tai, kad visos mūsų šalies aukštosios mokyklos suteikia galimybę išvykti pusmečiui ar metams studijuoti į jau patikrintus ir akademinės bendruomenės kruopščiai atrinktus kitų šalių universitetus ar kolegijas. Tad savęs dar tik ieškantys jaunuoliai, pasirinkę bakalauro studijas Lietuvoje, kartu gali išbandyti ir savo pajėgumus kitoje šalyje bei kultūroje. Na, o patikrinus save, aukštesnės pakopos studijas galima tęsti pasirinktame užsienio universitete, ar pasinaudoti kitomis „Erasmus+“ programos teikiamomis galimybėmis“, – mintimis dalijasi P. Žiliukas.

Auganti profesinių mokyklų svarba

LAMA BPO prezidentas teigia, kad pastaraisiais metais į abiturientus dominančių klausimų sąrašo viršų iškilo ir dar vienas – rinktis studijas aukštojoje ar profesinėje mokykloje?

„Nuolat girdime diskusijas apie tai, kad šiandieninėje darbo rinkoje itin stokojama aukštos kvalifikacijos darbininkiškų profesijų, o aukštosios mokyklos diplomo svarbą neretai pralenkia turimų žinių ir patirties bagažas. Atitinkamai, šiame kontekste matome ir sparčiai augančią profesinių mokyklų svarbą“, – sako P. Žiliukas.

Anot P. Žiliuko, profesinę mokyklą baigęs studentas į darbo rinką ateina jau turėdamas pasirinktai profesijai reikiamų žinių ir įgūdžių. Toks kandidatas gali pasirodyti patrauklesnis darbdaviui, nes galima skirti mažiau laiko jo apmokymui. Vis dėlto, LAMA BPO prezidentas teigia, kad universitetinis ir profesinis išsilavinimas nėra vienas kitam trukdantys elementai. Priešingai, jie vienas kitą papildo.

„Įgyta profesija neužveria kelių plėsti akiratį ir žinių bagažą universitete ar kolegijoje, ir atvirkščiai – įgijus platesnio spektro išsilavinimą aukštojoje mokykloje, gilinti žinias labiausiai sudominusioje profesinėje srityje“, – sako LAMA BPO prezidentas.

Pagalba padedant atrasti sprendimą

Asociacijos prezidentas pažymi, jog šiandien karjeros kelio ieškantiems moksleiviams, mokyklą jau pabaigusiems jaunuoliams ar dėl pasirinktos krypties abejojantiems studentams sukurtos patrauklios sąlygos domėtis, klausti ir konsultuotis.

„Ieškantys patarimo ir norintys išgirsti daugiau nuomonių visuomet gali kreiptis į LAMA BPO atstovus, išbandyti Atvirą informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemą „AIKOS“, susisiekti tiesiogiai su aukštųjų ir profesinių mokyklų karjeros padalinių komandomis. Taip pat svarbu turėti omenyje, jog kasmet Lietuvoje vyksta daug ir įvairių studijų bei karjeros galimybėms skirtų renginių, projektų ir iniciatyvų. Kuo veiklesni bus studijų krypties ieškantys jaunuoliai, tuo platesnį suvokimą apie mokslo galimybes jie galės susidaryti“, – sako P. Žiliukas.

Anot LAMA BPO prezidento, vieni iš svarbiausių renginių vyresniųjų klasių mokiniams, jų tėvams ir studijų kryptį keisti norintiems studentams yra kasmetinės studijų mugės didžiuosiuose šalies miestuose. Pavyzdžiui, prie devynioliktuosius metus Kaune vykstančios „Aukštųjų mokslų mugės“ jau trečiuosius metus jungiasi ir „Profesinio mokymo mugė“.

„Būtina bendrauti su tais, kurie gali padėti, nukreipti ir patarti. O geriausiais patarimais šiame kontekste gali pasidalinti akademinė bendruomenė ir panašų pasirinkimo kelią jau praėję esami studentai. „Aukštųjų mokslų mugėje“ susibūrę visų Lietuvos aukštųjų ir profesinių mokyklų atstovai yra pasirengę ne tik pristatyti priėmimo tvarką, programas, stojimų eigą ir pasirengimą studijoms, bet ir patarti, kaip surasti sau tinkamą studijų kryptį. Tuo tarpu mugėje dalyvaujantys jau esami studentai gali padėti susikurti visapusišką vaizdą ne tik apie studijų kokybę, bet ir apie su jomis susijusias patirtis“, – teigia LAMA BPO prezidentas.

19-toji „Aukštųjų mokslų mugė 2020“ bei „Profesinio mokslo mugė 2020“ vyks sausio 23-ąją dieną, ketvirtadienį, Kauno „Žalgirio arenoje“. Kaip jau tapo įprasta, po vienu mokslų mugės stogu susirinks visų Lietuvos aukštųjų ir profesinių mokyklų vadovai, programų atstovai, stojimo komisijų nariai ir jau esami studentai. Lankytojai galės susipažinti su mokyklų siūlomomis programomis, stojimo tvarka, karjeros galimybėmis baigus studijas ir gauti kitų rūpimų bei naudingų patarimų. Renginys nemokamas.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama