Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 14 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 13 d. 20:21
Kodėl atsinaujinančioje energetikoje naudinga mažinti priklausomybę nuo kiniškos programinės įrangos?
Gegužės 13 d. 17:37
BMW pristatė sportišką „M4 CS“ modelį: iki 100 km/val. – per 3,4 sek.
Gegužės 13 d. 14:43
Klaipėdos universitetas imasi visuomenės švietimo kibernetinio saugumo klausimais misijos
Gegužės 13 d. 11:42
Energetikos ekspertai skelbia didžiausias saulės elektrinių montavimo klaidas
Gegužės 13 d. 08:12
Kelyje link saulės energetikos proveržio pametėme bendrą kryptį (1)
Gegužės 12 d. 17:36
BMW atnaujina 4 seriją. Pasirodys nauja visais ratais varomo elektromobilio versija
Gegužės 12 d. 11:27
Gilios techninės žinios – inovatyvumo katalizatorius ar stabdis?
Gegužės 11 d. 17:49
Telefono turėtojui: įsitikinkite, jog žinote dalykus, kurie padės išvengti itin didelės grėsmės duomenims ir santaupoms
Gegužės 11 d. 11:26
Netrukus tai pasikeis: neremontuodami prietaisų europiečiai kasmet praranda 12 mlrd. eurų
Gegužės 10 d. 20:33
Dubajuje „Huawei“ pristatė naujus inovatyvius produktus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Naujienos » Telekomunikacijos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

A.Siaurusevičius surado „kaltus“, dėl ko dalis Lietuvos nebegirdi radijo

Publikuota: 2009-04-15 09:20
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Antradienį vykusiame Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos posėdyje nacionalinio transliuotojo generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius pareiškė, kad dėl kai kuriuose miestuose negirdimų Lietuvos radijo (LR) transliacijų kaltas Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC). DELFI kalbintas radijo specialistas tokias kalbas vadina diletantizmu ir populizmu.

Apie kai kur nebegirdimą LR DELFI rašė prieš porą savaičių. LRT, per metus nusprendusi sutaupyti apie milijoną litų, atsisakė transliavimo vidurinėmis bangomis (AM) ir paprašė išjungti Sitkūnų radijo stotį. Tačiau radijo transliacijos ultratrumposiomis bangomis (FM) kokybiškai girdimos ne visoje LRT.

Šį klausimą iškėlusiam tarybos nariui Sauliui Drazdauskui A. Siaurusevičius aiškino, kad jam keliamų užduočių neužtikrino Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC). LRT vadovas aiškino buvęs patikintas, kad visoje Lietuvoje užtikrinamos kokybiškos transliacijos ultratrumposiomis bangomis. Tačiau paaiškėjo, kad taip nėra, kai kurios komercinės radijo stotys girdimos geriau nei LR. Problemos priežastis esą turėtų aiškintis Vyriausybė.

„Problemų nebūtų, jei tikslinis finansavimas LRTC transliacijoms apmokėti nebūtų mažinamas. Šių metų valstybės biudžete lėšos programų siuntimui sumažintos beveik 17 proc. Tačiau, kiek žinau, naujame biudžeto projekte finansavimas dar kartą mažinamas“, - skundėsi A. Siaurusevičius. Pasak jo, lieka du keliai – toliau mokėti LRTC už transliacijas uždarinėjant programą ir atleidinėjant žmones arba taupyti atsisakant kai kurių dalykų bei tokiu būdu išsaugoti programą.

„Mūsų sprendimas atsisakyti transliacijų vidurinėmis bangomis parodė situaciją, kad jeigu karalius ne nuogas, tai bent jau ne visai apsirengęs“, - kalbėjo A. Siaurusevičius. Tačiau, pasak LRT vadovo, problemų nebūtų, jei visuomeniniam transliuotojui nebūtų mažinamas finansavimas.

A. Siaurusevičius stebėjosi, kad žmonės skundžiasi negirdintys LR, tačiau skambina ir kalba eteryje - tai esą parodo, kad jie LR girdi.

Šiuo metu prasčiausia situacija su transliavimu ultratrumposiomis bangomis Marijampolėje, Raseiniuose, Kaune ir Panevėžyje. Kol kas neaišku, kaip transliacijų vidurinėmis bangomis atsisakymas atsilieps LR reitingams.

LRTC: A.Siaurusevičius kaltina visus kitus, tik ne save

„A.Siaurusevičiaus kalbėjimas neteisingas. Manau, A. Siaurusevičius nesugeba motyvuoti Vyriausybėje ar kur apsiginant biudžetą, kad pinigai, skiriami vidurinėms bangoms, visiškai nedideli – 1 litas 1 namų ūkiui per metus“, - DELFI teigė LRTC generalinis direktorius Algirdas Vydmontas. Pasak jo, A.Siaurusevičius kaltina visus kitus, tik ne save.

A.Vydmontas aiškino, kad dažnius skirsto ir „padengimą“ tikrina Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT). Tačiau, kaip bebūtų, dėl geresnio girdimumo apie 8 proc. klausytojų LR klausėsi vidurinėmis bangomis.

LRTC vadovo teigimu, Marijampolėje, Raseiniuose, Kaune ir Panevėžyje atliktas tyrimas. Esą paaiškėjo, kad su normaliu radijo aparatu visuose miestuose signalo priėmimo kokybė – devyni, devyni su puse balo iš dešimties. O su blogu radijo imtuvu atsiranda problemų. „Jei žmogus turi aparatą, atitinkantį reikalavimus FM imtuvui, visoje respublikoje priėmimo sąlygos geros“, - tikino A. Vydmontas.

Problemų kelia prasti imtuvai

Buvęs informatikos ir ryšių ministras, radijo mėgėjas, knygos apie radijo trukdymų istoriją autorius, pirmų nepriklausomų Lietuvos radijo stočių įkūrėjas Rimantas Pleikys aiškina, kad teiginys, jog dėl prasto girdimumo FM bangomis kaltas LRTC – neteisingas. Pasak jo, LRTC siųstuvai veikia RRT suteikiamais dažniais, jie skirstomi atsižvelgiant į tarptautinį dažnių subordinavimą.

„LRTC čia visiškai niekuo dėta – net jei ji turėtų finansinių galimybių, tarkime, pakelti siųstuvų galią arba instaliuoti naujus siųstuvus, pagal Lietuvos įstatymus ir tarptautines taisykles neturėtų teisės nei, tarkime, paaukštinti bokštų, nei pakelti siųstuvų galios. Tai būtų tarptautinių susitarimų pažeidimas“, - sakė R. Pleikys.

„Tai, sakyčiau, diletantiška kalba ir populistinė“, - A. Siaurusevičiaus teiginius, kad kai kuriuose miestuose dažniai arti vienas kito, kitos radijo stotys braunasi į LR diapazoną, komercinės stotys girdimos geriau nei LR, vertino radijo specialistas.

Jis aiškino, kad visi siųstuvai tos pačios RRT nuolat kontroliuojami, dirba tiksliai jiems skirtais dažniais, neviršija skirto spinduliavimo galingumo, užimamos dažnių juostos pločio. „Problema ta, kad stočių daug, ypač didmiesčiuose. Problema ne siųstuvų, o imtuvų pusėje – jų išskiriamoji geba, arba selektyvumas“, - kalbėjo R. Pleikys.

Pasak jo, populiariai šnekant, prastos kokybės imtuvai „plačiau ima“ negu siųstuvai siunčia – taip „imamas“ ne tik LR, bet užgriebiamos ir šalia veikiančios komercinės stotys. Daug muzikos transliuojančios komercinės stotys tai kompensuoja garsu, aukštais dažniais. Daugiausia informacines laidas transliuojantis LR to daryti negali.

Dėl to, sako R. Pleikys, nuo senų laikų ir buvo tu tinklai – ultratrumpųjų bangų siųstuvų ir galingos vidutinių bangų stoties Sitkūnuose. Ten, kur žmonės negalėdavo girdėti ultratrumposiomis bangomis, radijo klausydavosi naudodamiesi vidurinių bangų siųstuvais.

Pasak R. Pleikio, ieškantiems kaltininkų pradėti reikėtų nuo finansavimą LRT sumažinusios Vyriausybės bei pačios LRT, nutarusios pataupyti Sitkūnų siųstuvo sąskaita.

Specialistas sako, kad imtuvai po 25 litus problemos neišspręs – per juos girdėsis blogai. O geros kokybės imtuvai kainuoja nuo 300 Lt. „Tačiau sunkmečio metu šis patarimas skambės labai ciniškai – valdžia išjungė, o mes šokdiname žmones“, - teigė R. Pleikys.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
3 (1–3)
[1]
 Jaunius 2009-04-15 16:15 
To puikaus AM ir FM imtuvo pavadinimas Roadstar TRA 2350P.Pirkite rade-nesigailesite.
Tarp kitko galesite net furistu klausytis 27.100 MHz.
Pati radija turi skaitmenine skale,reguliuojama auksto daznio stiprintuva,gali pakrovineti savo akumuliatorius.
Atsakymai (0)
 Jaunius 2009-04-15 16:06 
Netiesa,kad geri imtuvai tik virs 300 Lt.Senukuose buvo labai geras imtuvas:

su galimybe pajungti isor.antena
-su galimybe pajungti isorinius stiprintuvus,SSB detektoriu
-keliu mikrovoltu jautrumo (!)
Siauliuose,jo pagalba pastoviai girdziu Radio 9 Fm programa is Rygos(140 km) ar Jelgavos-vsiviena super! Kaina tik 140 Lt.....
Atsakymai (0)
 cels 2009-04-15 09:50 
didesne beda kad Mazeikiuose neimanoma paklausyt normaliai m-1.
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
3 (1–3)
[1]




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama