Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 3 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 3 d. 20:19
5 svarbiausi įrankiai, be kurių neįsivaizduojamas šiuolaikinio tarptautinio transporto parko valdymas
Gegužės 3 d. 17:44
Ko reikia, siekiant ugdyti moterų lyderių STEAM srityje kartą?
Gegužės 3 d. 14:46
„TikTok“ naudotojus nustebino dar vienu sprendimu: blokuos „problematiškus“ kūrėjus
Gegužės 3 d. 11:25
Legendinės „Pikes Peak“ kilimo į kalną lenktynės: kuo elektromobiliai pranašesni už įprastus automobilius?
Gegužės 3 d. 08:23
Specialistas pataria, kaip išsirinkti jums ir jūsų namams tinkamą šaldytuvą
Gegužės 2 d. 20:22
Statybviečių saugumui užtikrinti – išmanūs apsaugos sprendimai
Gegužės 2 d. 17:11
Dar vienas KTU chemikų žingsnis efektyvesnių saulės elementų link
Gegužės 2 d. 14:27
Ar būtina visiškai uždaryti programėles, kad telefonas neišsikrautų ilgiau?
Gegužės 2 d. 11:21
Geologas Jonas Šečkus: „Mes esame žvaigždžių gabalėliai ir magmos padariniai“
Gegužės 2 d. 08:18
„Garmin Connect“ įgauna naują išvaizdą: supaprastinta, moderni ir patogi naudoti
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Naujienos » Kompiuterija Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Gamintojai siūlo produkciją siųstis iš „torrentų“?

Publikuota: 2009-11-08 08:16
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Dina Sergijenko
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Kol Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) ruošiasi bausti 106 internautus, esą nelegaliai parsisiuntusius „Microsoft Windows 7 Ultimate“ programą, patys „Microsoft Lietuva“ atstovybės darbuotojai skambinantiems ir prašantiems patarti, kur gauti legalią programą, pasiūlo ją parsisiųsti iš interneto.

Alfa.lt redakciją po žinios apie 106 internautus, kurių IP adresai pateko į pareigūnų rankas dėl to, kad šie parsisiuntė „Microsoft Windows 7 Ultimate“ operacinę sistemą iš interneto, pasiekė dviejų skaitytojų laiškai. Redakcijai parašę žmonės tvirtino, kad parsisiųsti reikiamą operacinę sistemą jiems pasiūlė patys „Microsoft“ klientų aptarnavimo skyriaus darbuotojai.

Pasiūlė parsisiųsti iš „torrentų“

„Įmonėje aš rūpinuosi informacinėmis technologijomis. Kažkada teko perrašyti keliems kompiuteriams operacinę sistemą. Kreipiausi į „Microsoft Lietuva“ atstovybę, prašydamas pagalbos, nes turėjome serijinius kodus, bet kompaktinių diskų su pačia programa – ne. Man buvo užsiminta, kad tai, ko man reikia, galiu parsisiųsti iš interneto“, – Alfa.lt pasakojo prisistatyti nenorėjęs vyras.

Kaip teigė į redakciją kreipęsis skaitytojas, reikalingą operacinę sistemą jis buvo priverstas parsisiųsti internetu. „Vakar iš žiniasklaidos sužinojau, kad ruošiamasi nubausti 106 žmones, taip pat parsisiuntusius programą. Įdomu, kodėl „Microsoft“ patys siūlo parsisiųsti, o vėliau – už tai baudžia?“ – domėjosi Alfa.lt skaitytojas.

Gamintojai siūlo produkciją siųstis iš „torrentų“?

Su panašia situacija susidūrė ir kitas Alfa.lt skaitytojas, tvirtinęs, kad „Microsoft Lietuva“ klientų aptarnavimo centro darbuotojai tiesiai šviesiai pasiūlė parsisiųsti reikiamą operacinę sistemą iš „torrentų“ ir legalizuoti ją su turimu serijiniu kodu. „Labai nustebau išgirdęs tokį pasiūlymą. Juk tai nėra legalu, ar ne?“ – teiravosi redakcijai parašęs žmogus.

Su problemomis susiduria neoriginalios įrangos vartotojai

„Microsoft Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Žana Jakevičienė tvirtino, kad pagalbos prašymų iš tų, kurie turi tik serijinius programų numerius, nesulaukia. „Dažniausiai kyla problemų ir pasipila skambučiai tik tada, kai kažkas įdiegia programinę įrangą ir tik po kurio laiko išaiškėja, kad tai nėra originali programa“, – tvirtino moteris.

Ji pabrėžė, kad legaliai „Microsoft“ siūlomą programinę įrangą galima įsigyti perkant naują kompiuterį, parsisiunčiant iš oficialaus „Microsoft“ tinklalapio internete arba tuo atveju, kai pats programinės įrangos gamintojas siūlo išbandyti vieno ar kito produkto bandomąsias, beta versijas ar įsidiegti jau išleistos programinės įrangos papildinius. Vis dėlto parsisiųsti programinę įrangą internetu gali tik įmonės, paprastiems namų vartotojams tai neįmanoma.

Pasak moters, parsisiuntus programinę įrangą ne iš „Microsoft“ puslapio vartotojai gali susidurti su įvairiomis problemomis. „Dažniausiai internete randama programinė įranga yra platinama žmonių, turinčių šiek tiek daugiau techninių žinių nei paprastas vartotojas, todėl kyla du pagrindiniai pavojai: įrangą galima parsisiųsti su virusais arba su saugumo skylėmis“, – aiškino „Microsoft Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene.

Pasiūlė parsisiųsti? Negali būti!

„Windows“ produktų grupės vadovas Vytautas Tamošaitis kategoriškai neigė, kad „Microsoft Lietuva“ klientų aptarnavimo skyriaus darbuotojai galėjo pasiūlyti vartotojams parsisiųsti neoriginalią programinę įrangą iš interneto. „Tikrai neturėjo būti taip, kad įrangą buvo pasiūlyta parsisiųsti iš kažkokių neautorizuotų įsigijimo vietų. Nežinau konkretaus atvejo, bet pagal visas mūsų taisykles mes siūlome tik legalią programinę įrangą. Taigi darbuotojai galėjo pasiūlyti atsisiųsti tik originalią įrangą, pavyzdžiui, bandomąją versiją“, – pabrėžė jis.

Anot jo, programinė įranga Lietuvoje dažniausiai yra parduodama kartu su naujais kompiuteriais ir kompiuterių pardavėjai turėtų klientams duoti arba originalius kompaktinius diskus, arba įrašyti programinės įrangos kopiją pačiame kietajame diske. „Tokiu atveju, jei vartotojui kyla kažkokių problemų, jis turėtų kreiptis į kompiuterio pardavėją“, – tvirtino V. Tamošaitis.

Tuo atveju, jei vartotojai programinę įrangą įsigijo ne pirkdami kompiuterį, o atskirai, pametę kompaktinį diską jie gali užsisakyti disko kopiją, bet už tai teks sumokėti papildomai. Jei kompiuterio, kurį perkant buvo įsigyta programinė įranga, gamintojas nebeegzistuoja, o vartotojas turi iš kur pasiskolinti originalų programinės įrangos kompaktinį diską, programinę įrangą įsidiegti galima ir taip. „Galima įsidiegti naudojant savo turimą originalų serijinį kodą, bet negalima kopijuoti disko“, – aiškino „Windows“ produktų grupės vadovas.

Anot V. Tamošaičio, vartotojai, kurie turėdami legalius serijinius programinės įrangos kodus galvoja, kad gali ją parsisiųsti ir legalizuoti, klysta. „Iš legalumo pusės kaip ir viskas gerai, bet jie pažeidžia platinimo taisykles – programinės įrangos kopijų daryti negalima, todėl kai originalios įrangos diskas pasiskolinamas, kopija nedaroma, parsisiunčiant – daroma, – nurodė skirtumą specialistas. – Diskus kopijuoti gali arba patys „Microsoft“, arba mūsų partneriai.“

Jei gamintojas leidžia, vadinasi, legalu

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos vadovas Vytas Simanavičius tvirtino, kad leidimas pasiskolinti originalų programinės įrangos kompaktinį diską iš kito žmogaus nenusižengia Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatoms. „Kiekvienas autorius ar gamintojas savo teises saugo taip, kaip jam atrodo būtina. Jeigu gamintojas pasakė, kad yra galimybė pasiskolinti originalų kompaktinį diską, vadinasi, taip galima“, – tvirtino LANVA vadovas.

Išgirdęs Alfa.lt redakcijai parašiusių skaitytojų pasakojimus apie išgirstus pasiūlymus parsisiųsti programinę įrangą iš interneto, V. Simanavičius tvirtino, kad reikėtų patikrinti, iš kur iš tiesų buvo pasiūlyta parsisiųsti įrangą. „Labai dažnai teisių turėtojai turi savo serverius, iš kurių galima gauti reikiamas programas“, – tvirtino jis.

Pats LANVA vadovas tvirtino, kad yra linkęs abejoti tokiais Alfa.lt skaitytojų pasakojimais. „Aš manau, kad po žinios apie rastus 106 pažeidėjus tiesiog kilo panika. Netikiu, kad kuris nors teisių turėtojas siūlytų daryti tai, ką jie patys draudžia, – sakė jis. – LANVA gauna daugybę elektroninių laiškų su teiginiais, kad niekas nepirks legalios programinės įrangos, kad žmonės neturi pinigų ir panašiai. Aš manau, kad tiesiog vartotojai dabar suprato, jog gali nukentėti, todėl tokius jų teiginius reikėtų pirmiausia ištirti, o tik tada vertinti.“

Alfa.lt siūlo pasiklausyti pokalbio įrašo su „Microsoft Lietuva“ klientų aptarnavimo centro darbuotoja, kuri aiškina, jog oficialiai atstovybė nerekomenduoja naudoti iš interneto parsisiųstos programinės įrangos.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
3 (1–3)
[1]
 piktas 2009-11-08 15:26 
nesamone su tais windowsais vapse, seniau kai pirkdavai kompa su windowsais gaudavai ir originalu diska, o dabar nieko neduoda, tai jei man reik perinstaliuoti windows, tai is kur man juos gauti? na tai ir siuncias visi is kur papuola, nors turi legalius, bet esi priverstas siustis tipo nelegalius.
Atsakymai (0)
 valkata 2009-11-08 15:08 
kiekvienas torentu vartotojas turi teise uzdrausti issiuntima, is to seka, kad lanva nori, kad linkomanija dar daugiau turetu pelno
Atsakymai (0)
 suradodo beda 2009-11-08 12:06 
Nesisiuskit is tos linkomanijos ir niekas jusu nesuseks(arba bent tikimybe , kad suseks sumazes ). Kitas dalykas kaip suprantu LANVA tik ir gali sekti pati ji nubausti negali . Vienintelis dalykas kuri jie suseka yra gateway adresas, ip adresas yra bevertis nes dazniausiai yra dinaminis. Ir is viso man sita piratavimo nesamone atrodo juokingai, beveik kiekvienam kompiuteri esanti namuose galima rasti piratines medziagos. Sustabdyt piratavimo neimanoma, jei torentus prades masiskai sekti juos pakeis kazkas kitas, arba jie patobules, kad sekti butu negalima. Butu zymiai protingiau ivest pavizdziui koki 5Lt mokesti kiekvienam interneto vartotojui ir sie pinigai butu skiriami programines irangos gamintojams.Is specialiai tam skirtos svetaines pavizdziui atsisiunti torenta is karto i gamintojo saskaita ateina nedidelis pinigu kiekis, mano manymu tokia sistema butu zymiai protingesne.
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
3 (1–3)
[1]




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama