Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 27 d. 09:20
Karantinas įkvėpė lietuvį sukurti žaidimą, kuriuo susidomėjo didžiausios žaidimų platformos
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Naujienos » Įvykiai, renginiai Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

„Linkomanijos“ piratų tyrimas pasistūmėjo

Publikuota: 2009-12-04 12:04
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: el. paštas Gediminas Gasiulis
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Tyrimą dėl 106-ių tinklalapio Linkomanija.net vartotojų, kurie esą nelegaliai atsisiuntė operacinę sistemą „Windows 7 Ultimate“, atliekančio Kauno Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai teigia, kad pirmosios vadinamųjų piratų bylos teismą pasieks dar šįmet.

Tyrimas pradėtas į policiją kreipusis Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijai (LANVA), kuri surinko 106-ių Linkomanija.net vartotojų, leidusių tinklu „Torrent“ atsisiųsti minėtą operacinę sistemą, IP adresus.

„Tyrimas pradėtas, šiuo metu vis dar renkame įrodymus. Kol kas nė vienas protokolas nesurašytas. Užklausas interneto paslaugų tiekėjams (IPT) jau esame pateikę, sulaukėme pirmųjų atsakymų, bet jie neišsamūs, tiksliname“, – naujienų portalui 15min.lt trečiadienį sakė Kauno Žaliakalnio policijos komisariato Viešosios policijos Prevencinio poskyrio viršininkas Dainius Trumpelis.

Paprašytas patikslinti, ar IPT neatsisako pateikti asmeninių vartotojų duomenų, nurodžius vien jų IP, D.Trumpelis tikino, kad tiekėjai neatsisako bendradarbiauti. „Mes jų prašome pateikti informaciją, kas yra sudaręs sutartį, bet, pavyzdžiui, gauname vardą, pavardę ir adresą, o sutarties sudarymo kopijos IPT nepateikia. Todėl prašome informaciją papildyti, patikslinti“, – aiškino D.Trumpelis.

Pareigūnas pabrėžė, kad kol kas renkama tik informacija apie tuos vartotojus, kurie gyvena šiam policijos komisariatui pavaldžiame rajone. „Grubiai skaičiuojant, tai sudaro apie penktadalį (iš 106-ių – aut. past.). Kitų miestų vartotojų duomenis perduosime atsakingiems komisariatams“, – teigė D.Trumpelis.

Jis vylėsi, kad pirmosios interneto piratų bylos teismą pasieks dar šiemet. „Manau, pirmosios bylos gali būti jau gruodžio pabaigoje, bet metų pabaigoje teismai uždaromi, taigi gali būti, kad bus perkeltos iki sausio pradžios“, – sakė pareigūnas.

Įrodymų gali nepakakti

D.Trumpelio teigimu, policija nekonfiskuos vartotojų kompiuterių, kad būtų įrodyta, jog būtent tas vartotojas siuntėsi ir leido kitiems siųstis bylą. „Įrodymams rinkti kompiuterių nekonfiskuosime – tam neturime galimybių“, – sakė jis.

Tuo tarpu Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, interneto teisės specialistas Liutauras Ulevičius teigia, kad tokiu atveju įrodymų gali nepakakti. „Kas ir ką turės įrodinėti, spręs teismas. Tačiau, mano supratimu, policijos reikalas būtų įrodyti, kad būtent tas vartotojas siuntėsi bylą. Teoriškai jie turėtų gauti teismo leidimą ir namuose tikrinti kompiuterius, interneto įrangą.

Jei yra tik faktas, kad tas IP siuntėsi ar leido siųsti bylą, to nepakanka, – sakė L.Ulevičius.IP adresas nurodo tik interneto paslaugos užsakovą, bet ne konkretų vartotoją ar kompiuterį, iš kurio informacija siunčiama.

„Imkime kitą, žiauresnį pavyzdį. Tarkim, kažkas įsilaužė į vartotojo kompiuterį ir per jį platino vaikų pornografiją. Pirma, policija turi kreiptis į teismą, kad gautų leidimą įeiti į privačią valdą ir patikrinti kompiuterį, ar iš tiesų jame yra tie failai, ar ten nėra kokių nors kenkėjiškų programų, tarkim, „trojanų“, per kurias galėjo būti vykdoma tokia veika vartotojui nežinant, ir panašiai. Tuomet pateikiamos ekspertų išvados ir daromas sprendimas dėl bausmės. Iš principo, manau, IP nėra pakankamas įrodymas“, – 15min.lt kalbėjo L.Ulevičius.

Danijos kovos su piratais organizacija „Antipiratgruppen“ lapkritį paskelbė, kad nebepersekios failų apsikeitimo tinklais besinaudojančių žmonių. Organizacija teigė nesugebanti surinkti svarių nusikalstamos veikos įrodymų. „Antipiratgruppen“ pralaimėjo visas bylas šalies Aukščiausiame Teisme, kuris nurodė, kad nesulaikytam nusikaltimo vietoje arba nepripažinusiam savo kaltės piratui byla negali būti iškelta.

L.Ulevičiaus nuomone, panaši situacija gali susidaryti ir Lietuvoje. „Bet kaip spręs Lietuvos teismai, nedrįsčiau spėti, gal suformuos kitokią praktiką, vis dėlto teisinė bazė nuo Danijos skiriasi“, – sakė jis.

„Platino“ ar „viešai paskelbė“?

Bausti Linkomanija.net vartotojus ketinama remiantis šįmet liepą priimtomis Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisomis. Jose numatoma, kad autorių teisių saugomų kūrinių, taip pat kompiuterinių programų, duomenų bazių (ar jų dalies) „viešas atlikimas, atgaminimas, viešas paskelbimas, kitoks panaudojimas bet kokiais būdais ir priemonėmis nekomerciniais tikslais, taip pat neteisėtų kopijų platinimas, gabenimas ar laikymas komerciniais tikslais“ užtraukia 1–2 tūkst. Lt baudą su šių kūrinių neteisėtų kopijų konfiskavimu.

Taigi jei nebuvo siekiama komercinių tikslų, galima bausti už „viešą paskelbimą“. Tuo tarpu už „platinimą“ galima bausti tik tuo atveju, kai buvo siekiama komercinių tikslų.

Linkomanija.net vartotojus šiuo atveju ketinama bausti už leidimą atsisiųsti dalį operacinės sistemos „Windows 7 Ultimate“.

Vis dėlto, L.Ulevičiaus teigimu, tai ir yra „viešas paskelbimas“, o ne „platinimas“. Paklaustas, ką tuomet atlieka Linkomanija.net, jis atsakė: „Šiuo atveju paskelbimą atlieka ir Linkomanija.net, skelbianti nuorodas į „Torrent“ bylas, ir vartotojas, leidžiantis iš jo atsisiųsti bylą.“


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Iš viso rasta:
9 (1–9)
[1]
 Thepiratebay 2009-12-09 16:41 
Ai, pliurpalas visa tai, lyg be Linkomanijos nėra iš kur kitur siųstis failus! Pvz.: Pamenat: bandyta kariauti su thepiratebay.org? Kaip gyvavo, taip ir gyvuoja!
Atsakymai (0)
 Manau, kad... 2009-12-05 14:36 
Tai po vieną pacūką dusint reklaminis efektas didesnis, nei vieną UAB'ą, kuris gali advokatus normalius nusisamdyt ir eilinį kart ragus įstatyt :D
Atsakymai (0)
 dėl lm uždarymo 2009-12-04 20:21 
O ne paprasčiau būtų užmest normalias kainas? Gi tokiu atveju ir pirkimas padidėtų, ir pelno daugiau būtų... Bet ne, geriau jau baudžiam studenčiokus ir bandom milijonus gaut... kokie mes krūti....
Atsakymai (0)
 Digix 2009-12-04 16:14 
Oj noretu uzdaryti, bet nieko nebus sitaip. Aciu dievui dar yra pasaulyje saliu kuriu nevaldo muzikos korporaciju mafija.

O, jei bylos daeis iki teismo tai irgi kils problemu, nes sekmingai nubausti siunteju neimanoma.
Lanva tik pateike kaltinimus o ne irodymus. Toliau tikisi kad policija atliks kratas visoje lietuvoje ir surinks irodymus. bet to jug negalima daryti neturint bent siokiu tokiu irodymu.

Dabar visiem galima tik patarti nuimti slaptazodsius nuo savo WIFI acess pointu, kad butu galima teigti jog siuntesi kaimynas arba neaisku kas.
taigi kol valdzia nepriim darmokinisku istaymu kad visada kaltas sutarties pasirasytojas niekas nebus nubaustas.

P.S. beje prisiminkite kas prieme situos istatymus ir kita seimo kadencija darykite viska kad jie i seima isvis nepatektu.
Atsakymai (0)
 To miaukse 2009-12-04 15:28 
Negali uždaryti. Serveris yra Ukrainoj ir reikia vadovaitis visais Ukrainos įstatymais.
Atsakymai (0)
 beprotis 2009-12-04 13:45 
Tai cia grojama ant to, kad gali platinti tik microsoftas? kaip suprantu is niekur kitur negaliu parsisiuti, o jei tai pavyktu tai butu nusikalstama veikla nors ir demo versija...
Atsakymai (0)
 VLN 2009-12-04 13:38 
klaunai jus ir tiek, nueikit i www.microsoft.com parsisiuskit, pasinaidokit ir Lanva jus nubaus.
Atsakymai (0)
 ilgesnis vardas 2009-12-04 13:02 
Tesingas pastebejimas, kolega.
Atsakymai (0)
 miaukse 2009-12-04 12:54 
O nelengviau tiesiog uzdaryti linkomanija.net ir viskas. O savininkui baudas uzdeti uz „viešą paskelbimą“ ir dar pripaisyti uz platinima siekiant komerciniu tikslu nes ten kiek zinau gali trafika nusipirkti (tipo renkamos aukos) :) ? O tai dabar gaudys tuos 106 ir svaistys pinigus tusciai noredami kazka irodyti. Kam gaudyti veja jei galima pati saltini sunaikinti?
Atsakymai (0)
Iš viso rasta:
9 (1–9)
[1]




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama