Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 8 d. 20:29
Trys „iPhone“ ir „iPad“ aplikacijų valdymo patarimai
Gegužės 8 d. 17:23
VU mokslininkų tyrimas: kas antras tėvas sukuria vaikui socialinių tinklų paskyras
Gegužės 8 d. 14:25
Ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?
Gegužės 8 d. 11:20
Profesorius Peeter Ross iš Estijos: medicinos studentams trūksta specifinių IT žinių
Gegužės 8 d. 08:11
Lauko šildytuvų privalumai ir naudojimo galimybės
Gegužės 7 d. 20:34
Naujokai automobilių rinkoje: ar jais galima pasitikėti?
Gegužės 7 d. 17:20
„Eurocash1“ pirmoji Lietuvoje pradėjo teikti išmaniųjų seifų paslaugą
Gegužės 7 d. 14:38
Kibernetinė sauga išmaniuose namuose: ko reikia, kad protingas namas būtų saugus?
Gegužės 7 d. 11:31
Verslas duomenis saugo vis akyliau: tobulėjantys duomenų centrai stebina savo galimybėmis
Gegužės 7 d. 08:30
Naujasis „CUPRA Leon“: patobulintas ir su galingiausia visų laikų modelio versija
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Kaip apsaugoti savo asmeninius duomenis, lankantis e. parduotuvėse bei socialiniuose tinkluose?

Publikuota: 2023-11-28 16:06
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: VU tinklalaidė „Mokslas be pamokslų“, LRT.lt

„Pėdsakų apie savo asmeninius duomenis mes paliekame beveik visur. Padaryti, kad mūsų niekas neužfiksuotų, niekur nepamatytų, būtų labai sudėtinga, nes važiuojant automobiliu mus fiksuoja kameros, atsiskaitant parduotuvėje irgi įsirašomi duomenys, ką pirkome, prie kokios kasos“, – teigia Vilniaus universiteto Teisės fakulteto lektorius dr. Stasys Drazdauskas. Teisininkas pasakoja, kas labiausiai turėtų saugoti savo asmeninius duomenis, kaip juos saugoti apsiperkant, ar dalinantis kasdienėmis akimirkomis socialiniuose tinkluose ir kada galima prašyti pašalinti savo asmeninius duomenis iš viešosios erdvės ar iš tinklalapių duomenų bazių.

Kaip apsaugoti savo asmeninius duomenis, lankantis e. parduotuvėse bei socialiniuose tinkluose?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Darbdaviai neturėtų rinkti informacijos apie kandidatą iš jo socialinių paskyrų

Pasak teisininko, asmeniniais duomenimis laikoma bet kokia informacija, kuri gali padėti mus tiesiogiai arba netiesiogiai identifikuoti. Tiesioginiai identifikatoriai yra mūsų vardas ir pavardė, asmens kodas, telefono numeris, namų adresas, mūsų įrenginio ar kompiuterio IP adresas, automobilio valstybinis numeris, elektroninio pašto adresas ir visi kiti duomenys, kuriuos mes paliekame, pavyzdžiui, naršydami internete.

Paklaustas, kas blogo gali nutikti, jei kiti žmonės galės mus identifikuoti, mokslininkas sako, kad šiuolaikinės technologijos leidžia su duomenimis padaryti tokių veiksmų, kurie mums gali būti netikėti arba kurie gali pažeisti mūsų teises.

Pirmuoju atveju tai gali būti labai suasmenintos reklamos, kai, atrodo, mes tik pagalvojome, kad mums reikia kai ką įsigyti, o mums jau meta to daikto reklamą.

„Dažni reklaminiai atvejai gali būti susiję su asmenų diskriminacija, pavyzdžiui, mėginant nustatyti, kas žmonėms yra įdomu, ką jie galėtų norėti įsigyti. Tam reklamos rengėjai gali pasirinkti įvairius kriterijus, pagal kuriuos jie nustato savo tikslines reklamos grupes, ir tie požymiai kartais gali būti susiję su jautriais asmeniniais duomenimis, pavyzdžiui, etnine kilme, amžiumi, lytimi ir pan. Ir čia jau mes galime kalbėti apie tam tikrą diskriminaciją: kodėl vieni pasiūlymai skiriami vieniems žmonėms, o kiti – kitiems“, – paaiškina S. Drazdauskas.

Pašnekovas teigia, kad informacijos rinkimas iš mūsų socialinių tinklų ir panaudojimas įdarbinimo procese taip pat gali būti vertinamas kaip asmens teisių pažeidimas, nes įdarbinimo metu darbdaviai turėtų rinkti tik tą informaciją, kuri reikalinga žmogaus gebėjimams patikrinti, žmogaus darbinei patirčiai įverti ar kuri aktuali pareigoms, į kurias jis kandidatuoja, atlikti. O žmogaus veikla socialiniuose tinkluose paprastai nebūna susijusi su žmogaus atliekamomis pareigomis.

Išskirtiniais atvejais gali būti peržvelgtas viešas asmens profilis, jei kandidatuojama į pareigas, kurias einantiems darbuotojams keliami nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Kokios naujovės laukia internetinių svetainių?

Kontroliuoti savo asmens duomenis socialiniuose tinkluose galime nustatymuose pasirinkę, kas gali matyti mūsų įrašus, kokio viešumo yra mūsų paskyra. Teisininkas pataria internetinėse platformose neteikti tų duomenų, kurie yra pažymėti kaip nebūtini.

„Norint apriboti priėjimą prie savo asmens duomenų internete, galima įsijungti anoniminį režimą naršyklėje ir mūsų veiksmai internete bus fiksuojami mažesne apimtimi, bet jeigu norėsime prisijungti prie kokios nors turinio platformos ar nusipirkti ką nors elektroninėje parduotuvėje, tai, žinoma, nepavyks išvengti pagrindinių duomenų pateikimo atliekant registraciją“, – sako S. Drazdauskas.

Pašnekovas tvirtina, kad vienas dažniausių mūsų duomenų panaudojimo atvejų ir yra susijęs būtent su reklama: duomenys renkami tam, kad tiekėjas mums galėtų pasiūlyti tam tikrus gaminius, renginius ar paslaugas. Užtenka perkant prekes el. parduotuvėje įvesti savo el. pašto adresą ir mus (jei su tuo sutikome) užplūs tiesioginės ir netiesioginės reklamos, naujienlaiškiai, kvietimai, apklausos ir t. t.

„Dažnai atsitinka taip, kad reklamos siuntėjai į savo siunčiamas žinutes įdeda įvairius nedidelius informacijos rinkinius, pavyzdžiui, paveiksliuką, kurio dydis yra tik vienas taškas, o elektroninio pašto sistemos paprastai veikia taip, kad jeigu atsidarome elektroninį laišką, tai sistema atvaizduoja viską, kas tame laiške yra pateikta. Tai reiškia, kad tas vieno taško paveiksliukas aktyvuojasi per nuorodą ir ta mini informacija įrašoma mūsų įrenginiuose. Trumpai tariant, tokio elektroninio laiško siuntėjas gali matyti, ar mes jį atsidarėme, ar mes jį paskaitėme, kokios temos mums buvo įdomios“, – pasakoja teisininkas.

Kyla klausimas – ar tokių metodų nereikėtų traktuoti kaip slapukų, kuriems turi galioti vartotojo sutikimo reikalavimas?

Pasak pašnekovo, neseniai Europos duomenų apsaugos valdyba, kuri vienija visas duomenų apsaugos priežiūros įstaigas Europos Sąjungos valstybėse narėse, vienareikšmiškai patvirtino, kad vis dėlto tokiai priemonei sutikimas yra būtinas, tik lieka klausimas, kaip tai bus įgyvendinta, ar vartotojas turės papildomai pažymėti varnele sutikimą gauti pikselio dydžio paveiksliuką.

Ką reiškia nauja „Facebook“ paslaugų apmokestinimo politika?

Lapkričio pradžioje socialinio tinklo „Facebook“ valdytoja „Meta“ nusprendė Europoje apmokestinti savo paslaugas tiems vartotojams, kurie jame nenori matyti reklamos. Pasak teisininko, šis konkretaus socialinio tinklo sprendimas buvo priimtas po to, kai Europos Sąjungos Teisingumo Teismas paskelbė sprendimą vienoje iš bylų, susijusių su duomenų apsauga. Joje buvo nustatyta, kad sutikimas rinkti duomenis reklamos tikslais, kai jį mėginama pateisinti sutikimu kaip teisiniu pagrindu ir kai tą sutikimą gauna labai didelė interneto platforma, kuri turi dominuojančią padėtį rinkoje, gali būti vertinamas kaip nepakankama asmens duomenų apsaugos priemonė.

Todėl ši platforma mėgina rasti būdų, kaip toliau būtų galima teisėtai rinkti jos vartotojų duomenis. O toks sprendimas, kai yra leidžiama pasirinkti arba mokėti tam tikrą kainą nepretenduojant į asmens duomenis, arba sutikti su duomenų naudojimu reklamos tikslais, pagal esamą reguliavimą tikrai nėra neteisėtas sprendimas. Bet, kita vertus, tai yra ir nepatikrinta teismų praktikoje. Bet kokiu atveju teisės ekspertas tokį sprendimą vertina kaip suteikiantį daugiau pasirinkimo teisių žmogui dėl jo duomenų apsaugos.

Pačios platformos atstovų teigimu, šis sprendimas gali būti net naudingas vartotojui, nes jis gaus kur kas tikslesnę jam aktualią, pavyzdžiui, pagal jo pomėgius, amžių, gyvenamąją vietovę parinktą, reklamą.

Tačiau, mokslininko teigimu, nors vadinamosios vartotojo profiliavimo reklaminės priemonės, kai iš žmogaus elgesio internete, jo naršymo istorijos bandoma nuspėti, ką jis gali mėgti, kokią prekę galėtų norėti įsigyti, žinoma, yra pažengusios, bet ne visada teikia naudą vartotojui.

„Kiek aš asmeniškai susiduriu, tai dažniausiai man pasiūlo prekę jau tada, kai aš ją nusiperku ir man antros tokios nebereikia. Aišku, jeigu imame domėtis kokiu nors daiktu ir atliekame informacijos apie jį paiešką internete, pradedame matyti su tuo pirkiniu susijusias reklamas. Tai galbūt tokia reklama ir gali būti gana veiksminga“, – mano pašnekovas.

Tačiau jis pabrėžia, kad labiau pažeidžiami asmenys – vaikai ar turintys priklausomybių žmonės – turėtų rūpestingiau elgtis su savo asmens duomenimis, nes, pavyzdžiui, lošimu besidomintiems žmonėms reklama tikrai gali padaryti labai didelį neigiamą poveikį.

Teisė būti pamirštam ar „ištrintam“?

Pasak teisininko, reikalauti ištrinti asmens duomenis iš internetinių tinklalapių turime teisę tik tada, kai duomenis atidavėme sutikimo pagrindu ir kai tie duomenys nėra reikalingi sutarčiai vykdyti. Tačiau elektroninėje parduotuvėje apsipirkimo metu pateiktų duomenų iš jos bazės prašyti ištrinti negalime, nes jie yra reikalingi pirkimo–pardavimo sutarčiai vykdyti ir apskaitai. Pardavėjui reikia žinoti, kam kokią prekę ir kada pardavė. Žinoma, visi duomenys turi būti saugomi apibrėžtą laikotarpį – prekybos metu sugeneruota informacija paprastai turėtų būti saugoma maždaug trejus metus.

Dėl teisės būti pamirštam dažniausiai problemų kyla viešoje erdvėje, kai asmenys nori pašalinti tam tikras publikacijas apie save. Kaip pasakoja S. Drazdauskas, tipiniai atvejai, apie kuriuos būna daug diskusijų ir yra nemažai teisminės praktikos – kai asmenys prašo pašalinti viešas publikacijas, kuriose aprašoma jų nusikalstama veika, už kurią jie buvo nuteisti: „Po tam tikro laikotarpio tie asmenys gali norėti, kad informacija apie juos būtų pašalinta. Tokiu atveju, ar ją pašalinti, sprendžiama vertinant, ar tas viešumas jau pasiekė savo tikslą ir ar asmens privatumui yra teiktina viršenybė prieš visuomenės teisę žinoti.“

Praėjus teistumo už nelabai sunkius nusikaltimus terminui ta teisė būti pamirštam gali būti ir įgyvendinta, bet kai nusikaltimai yra sunkūs, kartais, netgi ir išnykus teistumui, visuomenės teisė žinoti gali būti viršesnė už asmens privatumą.


LRT

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kaip technologijų sektorius keičia darbo rinką Lietuvoje

Pastaruoju metu Lietuvos darbo rinka išgyvena didžiulius pokyčius, kurie tiesiogiai susiję su sparčiai augančiu technologijų sektoriaus vystymusi. Šis straipsnis skirtas išnagrinėti, kokios karjeros galimybės šiuo metu dominuoja technologijų srityje ir kaip šios tendencijos veikia bendrą darbo rinkos landšaftą Lietuvoje.

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami: ekspertas pataria, kaip nepasimesti

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos. Vis dėlto, tam tikru laiku šios taktikos galime būti pažeidžiami labiau.

Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų

Pasirinkimas, kur ir ką studijuoti – svarbus sprendimas, tačiau ne mažiau atsakomybės reikalauja ir pats stojimo procesas. Kartais stojantieji padaro tokių klaidų, dėl kurių tenka net atsisveikinti su išsvajotomis studijomis.

2024-04-17 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
2024-04-16 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
2024-04-12 08:17
Praradote kriptoturtą? Ne viskas prarasta: yra priemonių, galinčių padėti jį sugrąžinti
2024-03-25 20:12
Dovanos vyrams: nuo elektronikos prekių iki smagių pramogų
2024-03-20 20:25
Kibernetinio saugumo ekspertas pateikė 9 sukčių sistemas: įsidėmėkite, jei nenorite būti apgauti
2024-03-16 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
2024-03-15 17:53
Ekspertai pataria kaip sėkmingai persikvalifikuoti į IT sritį
2024-03-06 14:34
Kaip vaiko atvaizdu viešojoje erdvėje dalintis saugiai?
2024-03-03 15:26
Socialinių medijų žala mūsų psichinei sveikatai ir psichologo patarimai, kaip ją sušvelninti
2024-02-27 10:12
Netikrus profilius dirbtinis intelektas „kepa“ milijardais: 5 žingsniai, kaip juos atpažinti socialiniuose tinkluose
2024-02-27 08:11
Nieko nepirko, bet 42 eurus nuskaičiavo nuo kortelės: ką daryti, jei taip nutiks ir jums
2024-02-14 14:03
Plinta naujas sukčiavimo būdas: paštomate sumokėję kortele prarasite pinigus
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama