Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
Balandžio 16 d. 14:52
Milžiniška dirbtinio intelekto rinka 2030-aisiais: investuoti, reguliuoti ar bijoti?
Balandžio 16 d. 11:15
Lietuvoje pradedama prekyba naujuoju „Ford Explorer“ elektromobiliu
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
Balandžio 15 d. 20:29
Renkamės naują televizorių: kokias savybes svarbu įvertinti?
Balandžio 15 d. 17:19
Kaip užtikrinti ilgesnį karšto vandens išlaikymą ir energijos taupymą namuose?
Balandžio 15 d. 14:20
Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Balandžio 15 d. 11:13
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją „ULT Power Sound“
Balandžio 15 d. 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

6 patarimai, kaip išmokyti vaiką valdyti savo laiką prie kompiuterio

Publikuota: 2019-11-28 13:38
Tematika: Kitos protingos mintys
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Laikas, praleidžiamas prie kompiuterio ekrano, kelia nesutarimų tarp šiuolaikinių tėvų ir jų vaikų. Pastarieji, atrodo, nejaučia jokių ribų, o suaugusieji nepajėgia to kontroliuoti. Pasak „Common Sense Media“, 59 proc. žmonių sako, kad jų atžalos yra priklausomos nuo išmaniųjų prietaisų, o 66 proc. teigia, jog jų vaikai per daug laiko praleidžia įnikę į ekranus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

6 patarimai, kaip išmokyti vaiką valdyti savo laiką prie kompiuterio
Asociatyvi nuotr.

Specialistai sutaria, kad ne išmaniųjų prietaisų draudimas, o saikingas naudojimas atsirenkant turinį neša vaikams daugiausiai naudos. Kaip išmokyti juos naudotis technologijomis atsakingai? Ką daryti, kad netaptų priklausomais? Kaip paskatinti prie kompiuterio ekrano ne tik žaisti, bet ir mokytis?

Praktiniais patarimais, padėsiančiais tėvams išmokyti vaikus efektyviau leisti laiką prie kompiuterio, dalinasi vaikų programavimo akademijos „CodeAcademy Kids“ vadovė Aurelija Makselytė.

Išsiaiškinkite, ko vaikas nori

Į virtualią erdvę turėtų būti žiūrima kaip ir į bet kurią kitą aplinką vaiko gyvenime. Svarbu, stengtis tą aplinką pažinti, suprasti, ką vaikas joje veikia, kas jį ten domina, su kokiais draugais bendrauja.

Internetas atveria begalę galimybių – įvairios platformos, svetainės, mobilios aplikacijos, socialiniai tinklai, filmai.

„Neskubėkite drausti. Iš pradžių, išsiaiškinkite, kokiose svetainėse ir kokiais tikslais jūsų atžala nori lankytis. Saugojimas turi eiti koja kojon su laisve gilintis į rūpimas temas. Yra turinio, kurį reikia drausti, tačiau, jei vaikas jaus tėvų nepasitikėjimą juo, tai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Tuo tarpu, kalbėdami apie tai, kodėl vaikas nori lankytis vienose ar kitose svetainėse, lavinsite vaiko kritinį mąstymą, parodysite, jog juo pasitikite, vertinate jo atvirumą“, – sako A. Makselytė.

Padėkite internete rasti patinkančią veiklą

Nuo pat pradinių klasių moksleiviai ima aktyviai naudotis internetu ir siekia jį pažinti. Šiuo laikotarpiu yra svarbu padėti jiems atrasti technologijų panaudojimą ne tik pramogoms, bet ir mokymuisi.

Internete nesunku rasti tinklalapių apie gamtą, istoriją, meną. Vaikui uždavus klausimą „Ką ėda meškos?“, užuot sukus galvą patiems, galima pasiūlyti ieškoti atsakymo internete bei padėti atsirinkti patikimus šaltinius.

„Smalsumas – tai labiausiai mūsų praktikoje pasiteisinusi mokymosi varomoji galia. Išsiaiškinę vaikų pomėgius, skatiname juos kurti su hobiais susijusius asmeninius projektus. Vieni pasirenka kurti elektroninę parduotuvę, kiti – žaidimą. Kad ir koks būtų tikslas, kadangi pačio sugalvotas, jis suteikia vaikui motyvacijos ir užtikrina geresnį informacijos įsisavinimą“, – pasakoja A. Makselytė.

Tai, kad vaikų pomėgiai yra visai kitokie nei mūsų, nereiškia, jog jie yra mažiau vertingi asmeniniam augimui. Atradę technologijų galimybes vedami savo siekių, vaikai mielai ima naudoti jas žinių plėtimui ir patys.

Nustatykite ribas

Norint išlaikyti pusiausvyrą tarp įvairių veiklų, svarbu sutarti, kiek laiko per dieną vaikas gali praleisti prie kompiuterio. Turint tokią ribą, vaikas pradės atsakingiau rinktis, kam tą laiką skirti.

Vienas iš būdų palengvinti laiko prie kompiuterio ir jo panaudojimo stebėjimą – tai vesti tam skirtą užrašų knygelę ar skaitmeninį įrankį laiko stebėjimui. Jei tai knygelė, ji turėtų būti laikoma tokioje namų vietoje, kurioje dažniausiai naudojamasi kompiuteriu, kad kiekvienas vaikas galėtų pasirašyti, kiek tą kartą praleido laiko prie ekrano ir ką per jį nuveikė. Laikmatis taip pat gali būti naudingas, ypač jauniausiems šeimos nariams.

Toks dokumentavimas gali padėti vaikams suprasti, kam ir kiek laiko skiria, bei planuoti, kur turėtų gaišti mažiau, kad kuriai nors veiklai liktų daugiau.

Padėkite pažinti prioritetus

Kartu su laiko planavimu, atsiranda poreikis suprasti prioritetus. Nuo pat mažens, kalbant su vaikais apie jų dienotvarkę svarbu paaiškinti, kas turi būti padaryta pirmiausiai, vėliau, galiausiai.

Jaunesni vaikai dažnai negalvoja apie ilgalaikius prioritetus. Jie dėliojami savaitės, dienos ar valandos rėmuose. Todėl mokantis geriausiai pradėti nuo trumpo laiko tarpo veiklų prioritezavimo ir po truputį eiti prie ilgesnių.

Toks būdas gali būti taikomas ir naudojimuisi kompiuteriu. Pavyzdžiui, pirmiausiai turėtų būti išnaudojamas dienos laikas, skirtas interneto naudojimui namų darbams ar kitos su mokymusi susijusios informacijos ieškojimui, o vėliau – žaidimams ir kitoms pramogoms.

„Dienotvarkę reikėtų grįsti šeimos vertybėmis. Jeigu vertiname laisvę, tai mokomės tam, kad vėliau galėtume keliauti, gilinti žinias sau įdomiose disciplinose. Jeigu vertiname tobulėjimą, stengiamės išmokti naujų dalykų. Kad vaikas laikytųsi taisyklių, reikia, kad jis pats tas taisykles sugalvotų ir suprastų jų priežastis. Valanda kompiuterinių žaidimų po pamokų nebūtinai yra blogas dalykas. Galbūt, tai padės pailsėti prieš ruošiant namų darbus. Tačiau vaikas turi suprasti, kad namų darbai yra svarbiau ir vis tiek turės būti padaryti“, – sako A. Makselytė.

Skatinkite žaidimus be technologijų

Siekiant apsaugoti vaiką nuo per didelio įsitraukimo į virtualų pasaulį, svarbu parodyti jam, kad išjungus kompiuterį taip pat galima rasti smagių veiklų.

„Netiesa, kad šiuolaikinės technologijos pakeitė ar visiškai išstūmė tradicinius žaidimus ar fizines veiklas. Stovyklų metu pastebėjome, kad vaikai ne ką mažiau nei kompiuteriniais užsiėmimais džiaugiasi stalo žaidimais, grupinėmis veiklomis lauke, estafetėmis. Tereikia suteikti jiems galimybę tai išbandyti. Jei grįžę namo tėvai pirmiausiai sėda prie kompiuterio, tą patį darys ir vaikas“, – aiškina A. Makselytė.

Priklausomai nuo to, kuo vaikas domisi, reikėtų skirti laiko šeimos išvykoms į gamtą, stalo žaidimams, įvairiems sportams, lankymuisi renginiuose ar kitoms aktyvioms pramogoms. Laikas atsitraukus nuo kompiuterio ar telefono ekrano turi būti užpildytas nuobodžiauti neleidžiančiais ir smalsumą patenkinančiais užsiėmimais.

Nenaudokite technologijų vaikų dėmesiui nukreipti

Vaikai stebi tėvų pavyzdį ne tik tada, kai tėvai to siekia. Kad ir kaip efektyviai išmanieji prietaisai išlaiko vaikus ramiais ir tyliais, jie neturėtų būti naudojami kaip dėmesio nukreipimo priemonė. Toks naudojimas gali formuoti požiūrį, kad griebtis technologijų vien tam, kad praleisti laiką ar nuslopinti emocijas yra teisinga.

Vaikai turėtų būti mokomi atpažinti ir valdyti stiprias emocijas, įveikti nuobodulį ar nurimti, pasitelkiant kvėpavimą, bendravimą, problemos sprendimų ieškojimą ir kitus būdus, bet ne kompiuterinius žaidimus.


Delfi.lt

Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems

Skaičiuojama, kad šiemet į rinkimus eis balsuoti už jiems patikusius atstovus ir valstybių vadovus maždaug ketvirtadalis pasaulio gyventojų. Stiprėjant dirbtinio intelekto vaidmeniui informacinėje erdvėje, ekspertai įspėja apie melagienų ir išmaniojo klastojimo derinio grėsmes. Kaip netapti apgautiems?

Praradote kriptoturtą? Ne viskas prarasta: yra priemonių, galinčių padėti jį sugrąžinti

Kriptoturtas sukėlė revoliuciją finansų srityje suteikdamas neprilygstamų inovacijų ir investavimo galimybių. Tačiau kartu su šios skaitmeninės ekosistemos augimu kyla ir nusikaltimų, įskaitant kriptoturto sukčiavimo, rizika. Kokių atsargumo priemonių reikia imtis norint netapti sukčių auka ir kaip elgtis jei įtariate, kad kriptoturtas iš jūsų buvo išviliotas ar neteisėtai pasisavintas.

Dovanos vyrams: nuo elektronikos prekių iki smagių pramogų

Susidūrėte su sunkumais rinkdami dovaną brangiam vyrui? Jei taip, šį straipsnį atsivertėte tikrai ne be reikalo. Siūlome kelias įdomias dovanų idėjas vyrams: nuo elektronikos prekių iki smagių pramogų.

2024-03-20 20:25
Kibernetinio saugumo ekspertas pateikė 9 sukčių sistemas: įsidėmėkite, jei nenorite būti apgauti
2024-03-16 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
2024-03-15 17:53
Ekspertai pataria kaip sėkmingai persikvalifikuoti į IT sritį
2024-03-06 14:34
Kaip vaiko atvaizdu viešojoje erdvėje dalintis saugiai?
2024-03-03 15:26
Socialinių medijų žala mūsų psichinei sveikatai ir psichologo patarimai, kaip ją sušvelninti
2024-02-27 10:12
Netikrus profilius dirbtinis intelektas „kepa“ milijardais: 5 žingsniai, kaip juos atpažinti socialiniuose tinkluose
2024-02-27 08:11
Nieko nepirko, bet 42 eurus nuskaičiavo nuo kortelės: ką daryti, jei taip nutiks ir jums
2024-02-14 14:03
Plinta naujas sukčiavimo būdas: paštomate sumokėję kortele prarasite pinigus
2024-02-09 16:40
Įvyko kibernetinis incidentas: kaip nepamesti galvos
2024-02-06 12:39
Lietuvoje populiarėja nauja el. parduotuvė „Temu“: atsakė, ar ja naudotis saugu
2024-02-05 20:16
TOP 5 idėjos: gimtadienio dovana vyrui
2024-02-01 20:23
Darbas ir laisvalaikis prie kompiuterio – kaip apsaugoti savo akis?
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama