Elektronika.lt
 2024 m. birželio 3 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Birželio 3 d. 08:18
Kaip „iPhone“ įgalinti skambučius per Wi-Fi
Birželio 2 d. 16:20
Perspėja dėl vaikų nuotraukų internete ar jūsų telefone: tūkstantinių baudų gali sulaukti net tėvai
Birželio 2 d. 10:46
Pristatomas jubiliejinis riboto tiražo „Audi RS 4 Avant Edition 25 years“
Birželio 1 d. 16:18
Daiktų interneto įrenginiai jau skaičiuojami milijardais: kaip 5G keičia IoT rinką?
Birželio 1 d. 10:33
Oficialiai pristatyti laukiamiausi šių metų „Poco“ išmanieji telefonai
Gegužės 31 d. 20:42
Televizorių evoliucija: nuo pirmųjų judančių vaizdų iki šiuolaikinių išmaniųjų ekranų
Gegužės 31 d. 17:21
„Range Rover Sport“ gamintojai pasiūlė progresyvios išvaizdos riboto leidimo „Satin Edition“ versiją
Gegužės 31 d. 14:48
Dirbtinio intelekto teisinio reguliavimo aušra: ko laukti ir kaip tam ruoštis?
Gegužės 31 d. 11:51
7 patarimai: kaip apsaugoti mobiliuosius duomenis nuo kibernetinių atakų?
Gegužės 31 d. 08:29
Tyrėjai pateikė papildomų įrodymų, kad Jupiterio palydove Europoje yra skysto vandens
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Lietuvių mokslinis tyrimas – ant prestižinio žurnalo viršelio: sukūrė ir išbandė naujos kartos optinius lęšius

Publikuota: 2024-05-15 20:23
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mokslininkams
Inf. šaltinis: Fizinių ir technologijos mokslų centras

Prestižinis tarptautinis mokslinis žurnalas „Laser & Photonics Reviews“ Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) fizikų parengtą straipsnį išrinko pagrindiniu, o jo iliustracija atsidūrė ant 2024 m. gegužės mėn. nr. viršelio.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Lietuvių mokslinis tyrimas – ant prestižinio žurnalo viršelio: sukūrė ir išbandė naujos kartos optinius lęšius

Prestižinis tarptautinis mokslinis žurnalas „Laser & Photonics Reviews“ Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) fizikų parengtą straipsnį išrinko pagrindiniu, o jo iliustracija atsidūrė ant 2024 m. gegužės mėn. nr. viršelio.

Straipsnio, pavadinimu „Light Engineering and Silicon Diffractive Optics Assisted Nonparaxial Terahertz Imaging“ (liet. „Šviesos inžinerija ir silicio difrakcinė optika, padedanti kurti neparaksialinius terahercinius vaizdus“), pagrindinis autorius – FTMC Fundamentinių tyrimų skyriaus mokslininkas dr. Sergejus Orlovas.

Žurnalo viršelio iliustraciją sukūrė (ir yra viena iš straipsnio autorių) FTMC Optoelektronikos skyriaus fizikė dr. Rusnė Ivaškevičiūtė-Povilauskienė.

Ką mes čia matome?

„Su kolegomis juokaujame, kad mūsų pasiekimą galėtume palyginti su patekimu ant „Cosmopolitan“ viršelio, – šypsosi Rusnė. – „Laser & Photonics Reviews“ yra prestižinis žurnalas, su labai aukštu cituojamumo rodikliu, kas yra itin smagu.

Paties žurnalo redakcija mums pasiūlė sukurti viršelį pagal mūsų straipsnį. Būna, kad kelios mokslininkų grupės atsiunčia savo variantus, o redaktoriai išrenka nugalėtoją.“

Rusnė Ivaškevičiūtė-Povilauskienė. FTMC nuotrauka
Rusnė Ivaškevičiūtė-Povilauskienė. FTMC nuotrauka

„Dažniausiai ant viršelio patenka darbai, kuriuos tų žurnalų redaktoriai laiko išskirtiniais, – pastebi Sergejus. – Mūsų atveju, nuo pat pradžių matėm, kad šis straipsnis yra vienas iš redaktorių favoritų. Kai atsiuntėm pataisytą versiją, rekordiškai greitai – per kelias valandas – gavome atsakymą, kad straipsnis priimtas į žurnalą.“

Kas pavaizduota ant viršelio? Tai – keturi optiniai elementai, iš silicio sukurti (ir lazeriu išgraviruoti) lęšiai, kurie kiekvienas savitai formuoja plika akimi nematomos terahercinės šviesos spinduliuotę. Mokslinis darbas ir buvo skirtas palyginti šių elementų veiksmingumui: FTMC Fundamentinių tyrimų skyriaus fizikai teoretikai užsiėmė skaičiavimais, šio skyriaus Koherentinės optikos laboratorijos mokslininkai pagamino lęšius, o vėliau su jais eksperimentus atliko Optoelektronikos skyriaus specialistai.

Patyrinėkime R. Ivaškevičiūtės-Povilauskienės iliustraciją atidžiau.

Keturi naujos kartos optiniai lęšiai. Rusnės Ivaškevičiūtės-Povilauskienės iliustracija
Keturi naujos kartos optiniai lęšiai. Rusnės Ivaškevičiūtės-Povilauskienės iliustracija

Pačiame viršuje – vadinamasis Airy lęšis, kuris pasižymi tuo, jog per jį sklindanti terahercinė šviesa geba savaime atsistatyti, net ir susidūrusi su kliūtimi. Kitaip sakant, toks užlenktas šviesos spindulys leidžia tyrinėti ir stebėti bandinius, esančius „už kampo“.

Beje, tai buvo viena iš temų neseniai apgintoje Rusnės daktaro disertacijoje. Airy lęšio tyrimai jau anksčiau sulaukė tarptautinio dėmesio: su kolegomis ji buvo išpublikavusi straipsnį prestižiniame „Nature“ grupės žurnale „Light: Science & Applications“. „Ir smagiausia apie tai pasakoti žmonėms – nes jie iškart „užsikabina“: kaip gi įmanoma pamatyti dalykus „už kampo“?“, – prisimena fizikė.

Ką matome žemiau? Pirmasis iš kairės – Frenelio lęšis, terahercinį vaizdą sufokusuojantis į vieną tašką; viduryje sutinkame Beselio lešį: jis suformuoja tiesų, ilgą adatos formos šviesos pluoštą, tad leidžia gan ryškų vaizdą matyti gilesniuose bandinio sluoksniuose; tuo metu dešinėje pavaizduotas Fibonačio lęšis, kuris geba vienu metu sufokusuoti šviesą į du skirtingus taškus!

Visi šie optiniai elementai, kaip aiškiai iliustruota viršelyje, gali vienaip ar kitaip praversti mokslininkams, išbandantiems terahercinio vaizdinimo galimybes.

Vieno pikselio mokslas ir menas

Sergejus Orlovas. Mariaus Linausko nuotrauka
Sergejus Orlovas. Mariaus Linausko nuotrauka

Pagrindinis straipsnio autorius dr. Sergejus Orlovas išsamiau paaiškina apie šio tyrimo esmę. Tam, kad geriau suprastume apie eksperimentus su terahercine šviesa, prisiminkime kiekvienam iš mūsų kur kas dažnesnį užsiėmimą – fotografavimą:

„Žmonės, kurie profesionaliai užsiima fotografija, naudoja fotoaparatus. Ten naudojami lęšiai arba lęšių sistemos, esančios objektyve, kurios į tam skirtą matricą projektuoja vaizdą, sudarytą iš milijonų pikselių. Tai vadinama „vieno šūvio“ vaizdinimu: nusitaikai, „iššauni“, ir gauni nuotrauką.“

Pasak mokslininko, čia galioja tam tikri dėsniai, kurie nurodo, kokiu atstumu fotografuojamas objektas turėtų būti nuo fotoobjektyvo lęšio, ir taip pat kokiu atstumu nuo lęšio turėtų būti fotoaparato pikselių matrica. Kartais tenka pasukioti objektyvą – priartėti ar nutolti – kad vaizdas būtų ryškus ir kontrastingas.

„Su teraherciniu vaizdinimu problema ta, kad šiame šviesos bangų ruože sunku ir brangu kažką panašaus į fotoaparatą sukurti. Todėl naudojama kita koncepcija – vieno pikselio vaizdinimas. Naudojami įvairūs triukai, kaip iš daugybės vieno pikselio vaizdų padaryti vieną vaizdą“, – pasakoja S. Orlovas.

FTMC Optoelektronikos skyriuje terahercine šviesa apšviesti objektai vaizdinami naudojant vadinamąjį rastrinį skenavimą. Kas tai yra? Mažas jutiklis pamažu juda per bandinį ir registruoja vaizdą kompiuteryje „reaguodamas“ į atgal atsispindinčias terahercines bangas. Jutiklis renka informaciją iš kiekvieno nuskaityto pikselio, o visi šie atskiri taškeliai galiausiai sujungiami į vientisą objekto atvaizdą. Tai tarsi naudoti žibintuvėlį tamsiame kambaryje ir judinti jį, kad pamatytumėte skirtingas kambario dalis.

„Iš principo, darbas yra apie tokią metodiką, tik mes iškėlėme klausimą, ar tokiame vaizdinime egzistuoja, kaip kolega prof. Gintaras Valušis juokavo, „Orlovo dėsniai“, padedantys nustatyti padėtis, kur turi būti pikselis, jutiklis, objektas ir su kokia šviesa tas objektas turi būti apšviestas.

Jau anksčiau buvome išsiaiškinę, kad vieno pikselio vaizdinimui nebūtina naudoti vien tik standartinius optinius lęšius. Pasirodo, čia gali tikti ir egzotiniai elementai, kurių „vieno šūvio“ vaizdinime žmonės nenaudoja – o tai yra nestandartiniai Airy, Frenelio, Beselio ir Fibonačio lęšiai“, – sako Sergejus.

Taigi, straipsnio autoriai iškėlė klausimą, ar šiuos elementus įmanoma kokybiškai naudoti eksperimentams su terahercine šviesa.

„Mūsų nuostabai, paaiškėjo, kad mes tai galime padaryti. Mums pavyko skaitmeniniu būdu įsivertinti ir eksperimentiškai patvirtinti, kokia apšviečiančių ir surenkančių šviesą elementų kombinacija užtikrina geriausią vaizdo kontrastą, raišką ir lauko gylį“, – teigia fizikas.

Su FTMC komandos moksliniu straipsniu susipažinti galite paspaudę šią nuorodą.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama