Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/schemos/buitis/26094/elektroninis-termostatas/spausdinti/

Elektroninis termostatas

Publikuota: 2010-11-15 09:03
Tematika: Buitinė elektronika
Tipas: Paprasta
Autorius: Aivaras Rutkauskas
Aut. teisės: ©AudioDIY
Inf. šaltinis: AudioDIY

Šiame termostate panaudoti davikliai DS18B20, jų patogus korpusas, lengva padaryti visišką izoliaciją drėgmei. Termokontrolė turi dienos ir nakties režimą. Dienos ir nakties ciklas gali būti visiškai bet koks, minučių tikslumu.


Šiame termostate panaudoti davikliai DS18B20, jų patogus korpusas, lengva padaryti visišką izoliaciją drėgmei. Termokontrolė turi dienos ir nakties režimą. Dienos ir nakties ciklas gali būti visiškai bet koks, minučių tikslumu. Gali diena trukti minutę, o gali ir naktis trukti minutę.

Elektroninis termostatas

Laikrodžiui įgyvendinti naudojama RTC mikroschema DS1307. Kompaktišką PCB plokštelę galima rasti čia. Šio projekto RTC PCB plokštėje jau bus paruoštos vietos „pull-up“ varžoms, tad jūsų pasirinkimas – dėti jas termostato plokštėje ar RTC. Kadangi mikroschema turi atsarginę bateriją, laikas nenusimeta atjungus maitinimą termostatui. Įvestos temperatūros reguliavimo ribos taip pat nedingsta, nes saugomos EEPROM atmintyje. Tam, kad laikrodis pradėtų tiksėti, reikia pirma inicializuoti RTC mikroschemą. Šiam tikslui, prietaiso įjungimo metu reikia laikyti nuspaudus apatinį dešinį mygtuką. Ekrane pasirodys užrašas „Default OK“.

Elektroninis termostatas

Nepamirškite, jog mikrovaldikliui „Atmega8“ reikia nustatyti „fuse“ bitus, kad būtų naudojamas vidinis 8 MHz taktinio signalo generatorius.

Mikrovaldiklį programuokite atskirame lizde arba programavimo metu atjunkite jungties P4 kojeles, vedančias į mikrovaldiklio MISO ir MOSI išvadus. RTC jungiamas prie jungties P8, kur 1 kojelė – CLK, o 2 kojelė – DATA. Jungtis P7 nenaudojama, buvo įdėta tik dėl ateities patobulinimų, jei kam nors reikėtų 3 daviklių. Relę junkite prie jungties P1 kojelės 3. Būtinai įlituokite „reset“ mygtuką S1, kadangi jo kojelės panaudotos kaip trumpiklis perduoti signalui. Jeigu nuspręsite nedėti, tai įlituokite laido trumpiklį. LCD ekranėlio apšvietimą valdantis mygtukas S7 nėra būtinas, kadangi apšvietimą galima valdyti programiškai (detalesnės informacijos ieškokite trumpoje meniu instrukcijoje).

Elektroninis termostatas
  • Termokontrolės prietaisas, kaip termometras, rodo ribose -55 °C iki 125 °C.
  • Kaip termostatas veikia nuo 0 °C iki 100 °C. Temperatūrai esant už šių ribų, prietaisas išjungia maitinimą (220 V).
  • 220 V įtampa valdoma pagal daviklio T1 parodymus, T2 apžvalginis dėl informatyvumo.
  • Pagrindinio lango antroje eilutėje raidė „D“ reiškia dieną, o „N“ – naktį.
  • Pagrindinio lango antroje eilutėje atsiranda juodi kvadratėliai tuo metu, kai 220 V įtampa aktyvi.
  • Apšvietimas įjungiamas / išjungiamas palaikius paspaustą centrinį mygtuką.

Siuntiniai

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!