Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/81200/mokslininkai-apie-galingiausio-istorijoje-teleskopo-iskelima-i-kosmosa-tai-didelis-zingsnis-link-visatos-atsiradimo-paslapties/spausdinti/

Mokslininkai apie galingiausio istorijoje teleskopo iškėlimą į kosmosą: tai didelis žingsnis link visatos atsiradimo paslapties

Publikuota: 2021-12-27 10:24
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Aurelija Astrauskė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Raketa į kosmosą iškėlė galingiausią istorijoje teleskopą, kuris, pasak mokslininkų, toks galingas, kad kamanės šilumą galėtų užfiksuoti ir mėnulyje. Tyrėjai teleskopo iškėlimą vadina dideliu žingsniu link visatos atsiradimo paslapties.

„Jameso Webbo“ teleskopas / Laidos „Mokslo sriuba“ nuotr.
„Jameso Webbo“ teleskopas / Laidos „Mokslo sriuba“ nuotr.

Nors Kalėdos ne su šeima, NASA, Europos ir Kanados mokslininkai sulaukė ilgai lauktos dovanos. Prancūzijos Gvianoje raketa į kosmosą sėkmingai iškėlė galingiausią teleskopą iki šiol. Pavadintas buvusio NASA direktoriaus „Jameso Webbo“ garbei, teleskopas per mėnesį nukeliaus pusantro milijono kilometrų iki stebėjimų vietos, nuo Žemės nutolusios maždaug keturiskart toliau nei mėnulis.

„Jameso Webbo“ misijos tyrėjai laukė tris dešimtmečius, nuo pat tada, kai 90-aisiais į kosmosą paleistas jo pirmtakas „Hubble“. Ne tik leidęs pažvelgti į visatos galaktikas, dujų debesis, bet ir padėjęs geriau apskaičiuoti visatos amžių. Pasak inžinierių, „Jameso Webbo“ teleskopas už „Hubble“ galingesnis šimtąkart.

„Šis teleskopas leis pažvelgti dar toliau. Jis – labai jautrus ir padės pamatyti tolesnes galaktikas“, – sako misijos mokslininkė Nicole Colon.

Teleskopo pasididžiavimas – auksinis iš aštuoniolikos dalių sudarytas veidrodis, triskart platesnis už „Hubble“.

Didesnė optika ir jautresnės technologijos leis ne tik pamatyti toliau erdvėje, bet ir grįžti atgal laiku.

Jei šviesa iš Saulės į Žemę keliauja apie aštuonias minutes, iš tolimiausių ar seniausių žvaigždžių gali keliauti ir milijardus metų. Tad mokslininkai viliasi aptikti vienų pirmųjų žvaigždžių ir galaktikų paliktą švytėjimą.

„Tikimės pamatyti, kaip formuojasi pirmosios žvaigždės, sužinoti, kaip atrodė visatos pradžia prieš 200–300 milijonų metų po Didžiojo sprogimo, įvykusio prieš beveik 14 milijardų metų“, – aiškina misijos mokslininkas Scottas Friedmanas.

Mokslininkai sako, kad beveik 10 milijardų dolerių kainavęs ir tris dešimtmečius kurtas teleskopas taip pat ieškos planetų, kur galėtų būti gyvybės.

„Galėsime pamatyti aplink kitas žvaigždes išsidėsčiusių planetų atmosferas. Apžiūrėsime šimtus jų ir ieškosime anglimi paremtų molekulių, kurios svarbios gyvybei“, – supažindina NASA astrofizikas Tomas Greene`as.

Nors kelionė iki stebėjimų vietos truks mėnesį, pilnai veikti teleskopas pradės tik po pusmečio, paruošus ir patikrinus visas jo dalis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!