Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 30 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 Forumas / + pokalbiai
 - Paieška forume
 - D.U.K. / Forumo taisyklės
 - Narių sąrašas
 - Registruotis
 - Prisijungti

Elektronika.lt portalo forumas

Jūs esate neprisijungęs lankytojas. Norint dalyvauti diskusijose, būtina užsiregistruoti ir prisijungti prie forumo. Prisijungę galėsite kurti naujas temas, atsakyti į kitų užduotus klausimus, balsuoti forumo apklausose.

Administracija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus bei dalyvius, kurie nesilaiko forumo taisyklių. Pastebėjus nusižengimus, prašome pranešti.

Dabar yra 2024 04 30, 17:35. Visos datos yra GMT + 2 valandos.
 Forumas » Forumo informacija » VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
 
  
Puslapis 12
Pereiti prie 1, 2  Toliau
Pradėti naują temą  Atsakyti į pranešimą Rodyti ankstesnį pranešimą :: Rodyti kitą pranešimą 
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 14, 15:01 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
ERROR
Administracija
Administracija
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Autorius: Šarūnas Šutavičius.

Iš esmės tai yra novatoriškas durų skambutis, tik vietoje mygtuko reikia stuksenti į duris, o vietoje skambučio dreba grindys. Prie durų tvirtinasi autonominis virpesių jutiklis, kuris išmatuoja stuksenimo charakteristikas ir persiunčia radijo bangomis.

Projekto informacija:
http://blog.elektronika.lt/rsstipendija/2010/10/14/naminis-zemes-drebejimas/

Išsami informacija apie konkursą, sąlygos ir naujienos „RS stipendija“ tinklaraštyje http://RSstipendija.elektronika.lt.

 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 14, 15:13 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
circuit
VIP narys
VIP narys
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Siųsti el. laišką Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Tekstas iš filmuko:

Sveiki, mano vardas Šarūnas Šutavičius ir šiame filmuke pristatau savo projektą "naminis žemės drebėjimas". Projekto užsakovas – šiuolaikinio meno specialistas Julijonas Urbonas.
Iš esmės tai yra novatoriškas durų skambutis, tik vietoje mygtuko reikia stuksenti į duris, o vietoje skambučio dreba grindys. Prie durų tvirtinasi virpesių jutiklis, kuriame sumontuotas mikroprocesorius stebi paviršiaus virpesius, o aptikęs stuksenimą išanalizuoja gautą signalą ir radijo bangomis persiunčia į imtuvą, kurio pusėje sumontuotas drebėjimą sukeliantis elektromagnetas. Elektromagnetą taip pat valdo mikroprocesorius, kuris patikrina priimtų duomenų teisingumą, juos interpretuoja ir nustato reikiamą smūgio jėgą. Jutiklis turi du veikimo režimus: „žaismingas“ ir „skambučio“. Žaismingame režime aptikus stuksenimą, tiesiog išmatuojamas jo stiprumas ir išsiunčiamas radijo bangomis, na o skambučio režimas kiek sudėtingesnis: keli atskiri algoritmai analizuoja virpesius ir nusprendžia ar tai tikrai yra stuksenimas, o ne kas nors kita, pavyzdžiui, spyrimas į duris ar lojantis šuo.
Pagal užduotį jutiklis turi autonomiškai dirbti bent kelis mėnesius, todėl buvo svarbu parinkti ypatingai taupius komponentus ir kaip įmanoma sumažinti energijos vartojimą. Šioje nuotraukoje matote pirmą gaminio maketą, su kuriuo buvo bandomi įvairūs schemotechniniai sprendimai.
Atidirbus schemotechniką buvo suprojektuota ir pagaminta dvipusė plokštė ir surinktas jutiklis. Šioje, apatinėje, plokštės pusėje matote pjezo jutiklį, kuris mechaninius virpesius paverčia elektriniais virpesiais. Kitos pusės apatiniame kairiajame kampe yra pjezo elemento signalo stiprintuvas bei derinamas rezistorius, kuriuo nustatomas stiprinimo lygis, viršijantis fono triukšmą. Analoginė elektronikos dalis nuolat seka bendrą fono triukšmo lygį ir mikrovaldiklį iš gilaus energijos taupymo režimo pažadina tik kai aptinkamas stuktelėjimas. Šis sprendimas labai žymiai sumažino energijos vartojimą. Viršuje sumontuotas radijo siųstuvas ir planarinė antena. Testų metu nustatyta, kad tiesioginiame matomume kokybiškas ryšys užtikrinamas maždaug 300 metrų atstumu. Apatiniame dešiniajame kampe yra maitinimo keitiklis, kurio išėjime laikoma stabili penkių voltų įtampa. Keitiklio įėjimo maitinimo įtampa nuo aštuonių dešimtųjų volto iki penkių voltų, taigi jutiklis gali būti maitinamas iš vieno, dviejų arba trijų pusantro volto galvaninių elementų. Matavimai parodė, kad budėjimo režime jutiklis, maitinamas iš vieno trijų A dydžio kokybiško galvaninio elemento gali dirbti maždaug vienerius metus, na o panaudojus tris dviejų A dydžio elementus veikimo laikas gali būti padidintas iki maždaug septynių metų.
Darbas prie šio projekto užtruko du mėnesius, dirbant pilną darbo dieną. Didžiąją laiko dalį užėmė mikroprocesorių programavimas ir algoritmų tobulinimas. Šiuo metu gaminys eksponuojamas Austrijos šiuolaikinio meno galerijoje.

--

Viskas buvo suspausta kad tilptų į 3 minutes ir gali kilti klausimų. Į visus mielai atsakysiu.
Filmuke nekalbama apie imtuvą. Šiek tiek nuotraukų rasite mano bloge (nelabai į temą): http://e-motion.lt/2009/12/27/sprogo-programatorius/
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 14, 15:34 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
sneikaz
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
Na "iki 3 min. trukmės filmuotą medžiagą" reiskia maziau negu 3min. Evil or Very Mad
Siaip tai butu gan idomu isgirst kokiu budu veikia pats filtravimas. Sugeba atsirink kur tarkim koks pravaziuojantis sunkvezinis, ar koks gezas su golfu ir "5kW garso" ?
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 14, 15:59 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
circuit
VIP narys
VIP narys
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Siųsti el. laišką Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Dėl filmuko trukmės tai prašau man labai atleisti. Redagavimo metu rodė lygiai tris minutes, o youtube nusprendė kad vis tik 3:01. Matyt suapvalino pusę sekundės į kitą pusę. Labai atsiprašau už iššvaistytą tavo brangų laiką. Gal nedarykim iš to tragedijos.

Filtravimas atliekamas keliais etapais:
1. Pradinį filtravimą atlieka analoginė elektronika, net neįsikišant mikrovaldikliui: yra stebimas bendras virpesių amplitudės lygis ir jo kitimo frontų statumas. Kitaip tariant, jutiklis prisitaiko prie esamo triukšmo lygio ir į jį nereaguoja. Pavyzdžiui, pravažiuojančio sunkvežimio keliamų virpesių amplitudė būtų pakankamai lėtai kintanti ir mikrovaldiklis net nesivargintų to analizuoti.
2. Į antrą etapą pereinama tuo atveju kai analoginė elektronika užfiksuoja statų virpesių amplitudės frontą. Čia reikalų imasi mikrovaldiklis, kuris analizuoja virpesio formą. Jei virpesys yra sukeltas tiesiogiai pastuksenus į duris, jo forma yra gana taisyklinga slopstanti sinusoidė (su prieš tai buvusiu staigiu amplitudės šokimu). Jeigu virpesys yra atėjęs iš toliau, kaip taisyklė jo slopimas būna lėtesnis, taip pat gerokai lėčiau kylanti amplitudė virpesio pradžioje. Taipogi iš toli atėjęs virpesys yra sudarytas iš daugiau nei vienos harmonikos, kai tuo tarpu tiesiogiai pastuksenus į duris aiškiai išryškėja viena pagrindinė harmonika. Visą tai išanalizuoja mažytis ATtiny13 ir nusprendžia ką daryti toliau. Jei tai pripažįsta kaip tinkamą virpesį, išmatuoja jo stiprumą.
3. Trečiasis, paskutinysis etapas - žmogiškasis faktorius. Žmogus stuksendamas į duris nestuksena tik vieną kartą. Dažniausiai tai būna bent trys stuktelėjimai su tam tikru laiko tarpo intervalu tarp jų. Skambučio režime dirbantis jutiklis užfiksavęs tinkamą pirmą stuktelėjimą laukia antrojo, nei anksčiau nei vėliau, nustatyto ribose. Jei antro stuktelėjimo sulaukiama per anksti ar per vėlai - viskas metama ir mikrovaldiklis eina miegot.
-Visa tai yra mano asmeniniai pastebėjimai ir bandymų rezultatai.

Na o kai priimamas virpesys praeina visus filtro etapus, duomenys (stuksenimo stiprumas ir intensyvumas) sudedami į radijo ryšio (433MHz) paketą (protokolas ypatingas, rašytas paties), apskaičiuojamas CRC ir viskas išsiunčiama. Kitame gale mikrovaldiklis priima duomenis ir keliais matematiniais veiksmais nustato reikalingą smūgio jėgą ir periodą, tą jėgą paverčia į laiką (nemažai kalibravimo buvo), kurį turi būti aktyvuotas elektromagneto raktas (didelis IGBT).

Na o žaismingame režime 3 filtro etapas yra praleidžiamas. Dirbant šiuo režimu elektromagnetas tiesiog atkartoja stuksenimą į duris ir tokiu būdu gaunamas "aidas". Žmogui pastebimo vėlavimo nėra.

Beje, su siųstuvo mikrovaldikliu buvo tikra kova, bandymas sutilpti į 1024 baitus atminties. Kito modelio nesirinkau, nes šis yra pats taupiausias energijos atžvilgiu.
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 14, 19:25 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
kionig
Veteranas
Veteranas
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Siųsti el. laišką
sneikaz rašo:
Na "iki 3 min. trukmės filmuotą medžiagą" reiskia maziau negu 3min. Evil or Very Mad
Siaip tai butu gan idomu isgirst kokiu budu veikia pats filtravimas. Sugeba atsirink kur tarkim koks pravaziuojantis sunkvezinis, ar koks gezas su golfu ir "5kW garso" ?
Tu needes ar su merginom prastai ? Smile

P.S Vienas dizdziausiu niurzgu visame forume besilygiuojantis su p. Petru L. Cool
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 16, 12:44 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
Ba1tuks
Senbuvis
Senbuvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Man patiko šita idėja Very Happy Šaunus dalykas. Gerai padirbėta, tik man labai įdomiai nuskambėjo, kiek laiko tu prie to pradirba PO PILNĄ DARBO DIENĄ Shocked Tai iš ko tu gyvenai tuo laikotarpiu? Ir kai tas daiktas galėjo atsipirkti, kai sugaišta jam tiek laiko Wink
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 16, 13:08 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
circuit
VIP narys
VIP narys
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Siųsti el. laišką Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Na finansai tai jau atskira tema. :)

Dėl mano įnašo į projektą.
Taip, pati idėja Julijono Urbono. Idėja skambėjo maždaug taip: "Reikia padaryti prietaisą, kuris daro tą ir aną, reikalavimai tokie ir anokie". Bet mano kuklia (kaip įmanoma labiau nešališka) nuomone skambučio elektronika (o ypač softas) yra rimtesnė nei konkurentų. Ne kiekybės, o sudėtingumo prasme. O kas dėl schemų.. Tai žinoma, kad visas schemas kūriau, elementus parinkinėjau, bandymus/tyrimus atlikinėjau, plokštes braižiau ir gaminau, surinkinėjau, programinau - pats.
Dar galit atkreipti dėmesį kad iš 1vnt. AAA batareikos prietaisas dirba metus laiko, o iš 3vnt. AA - 7 metus. Tai buvo svarbiausias ir sudėtingiausias uždavinys. Pasiskaičiuokit ir primeskit kiek srovės prietaisas turi imti, kad ištemptų metus iš ~1000-1500 mAh batareikos. Plius, su step-up keitikliu. Pagalvokit kaip tai darytumėt jūs. :)

Na bet gal nebegirsiu savo darbo, balsuokit kaip širdis sako. :)
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 16, 16:40 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
Socrates
Senbuvis
Senbuvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
kionig rašo:
sneikaz rašo:
Na "iki 3 min. trukmės filmuotą medžiagą" reiskia maziau negu 3min. Evil or Very Mad
Siaip tai butu gan idomu isgirst kokiu budu veikia pats filtravimas. Sugeba atsirink kur tarkim koks pravaziuojantis sunkvezinis, ar koks gezas su golfu ir "5kW garso" ?
Tu needes ar su merginom prastai ? Smile

P.S Vienas dizdziausiu niurzgu visame forume besilygiuojantis su p. Petru L. Cool


Toks ispudis, kad zmogus gyvena strese Very Happy Kas do lietuviu tupas isikalimas pasidaryt sau problemu, kur ju visai galetu ir nebut... Matai, kad 3.01min rodys - NEZIUREK, nesivargink, nesinervuok ir galiausiai - nekomentuok, o tai apsijuokia po to Very Happy
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 16, 17:23 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
sneikaz
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
Man vienodai rodo kiek tas filmukas truks, bus neidomus isjungsiu po minutes, patiks - paziuresiu ir 10min. O kad tu ir daugelis kitu nesugeba perskaityt ir suvokt paprasciausiu taisykliu, tai ne mano problema. Ir siaip noreciau, kad nenurodinetum ka man daryt, tada as nesakysiu kur tau ait...
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 16, 17:47 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
Socrates
Senbuvis
Senbuvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
sneikaz rašo:
Man vienodai rodo kiek tas filmukas truks, bus neidomus isjungsiu po minutes, patiks - paziuresiu ir 10min. O kad tu ir daugelis kitu nesugeba perskaityt ir suvokt paprasciausiu taisykliu, tai ne mano problema. Ir siaip noreciau, kad nenurodinetum ka man daryt, tada as nesakysiu kur tau ait...


Gerbiu tamsta tada, nes as tai is esmes daugelyje dalyku dejes ant taisykliu. Ypac keliu eismo ir 10 Dievo isakymu.
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 17, 21:30 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
Aivaras Rutkauskas
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
Gal galėtum parodyti siųstuvo bei imtuvo schemas? Tiesiog įdomu, nebent turi komercinių minčių dėl šio projekto ir nelabai norisi.
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 17, 21:49 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
circuit
VIP narys
VIP narys
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Siųsti el. laišką Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Siųstuvo schema:


atrodo paprasta, bet prie tos analoginės dalies buvo daug darbo.. visokie triukšmai, diodų nuotėkiai ir panašiai.
Tiesa, čia ne galutinė versija, buvo po to pati plokštė šiek tiek modifikuota. Pavyzdžiui, padarytas atskiras siųstuvo modulio įjungimas.

Imtuvo schemos deja neturiu, buvo kelis kartus modifikuota ir galų gale visa galios grandinė padaryta "iš lempos", gal tik kažkur pieštuku ant popieriaus primetęs buvau.
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 17, 22:00 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
Aivaras Rutkauskas
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
Žiūriu į stilių, bet neatrenku kokia tai programa. Kokią programą naudoji schemų braizymui ir po to PCB projektavimui?
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 17, 22:06 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
circuit
VIP narys
VIP narys
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą Siųsti el. laišką Apsilankyti vartotojo tinklapyje
EAGLE. Atrodo nepažįstamai, nes visus komponentus nusibraižau pats.
Šiaip labai nepatogi programa, bet su rimtesne mokytis dirbt kažkaip vis rankos neprieina, o jau kai reikia, tai reikia greitai gatavo produkto. :)
 VIII etapas. Naminis žemės drebėjimas
PranešimasParašytas: 2010 10 17, 22:59 Pranešti apie taisyklių pažeidimą Atsakyti su citata
rimasD
Dažnas dalyvis
Dažnas dalyvis
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
Gal paprasčiau būtų negaminti jokios elektronikos, o pastatyti prie durų vergą, kuris praneštų, kas atėjęs. Būtų naujoviškas "Retro"
Pradėti naują temą  Atsakyti į pranešimą Pereiti prie 1, 2  Toliau
 
Forumo sistema: phpBB
 „Google“ paieška forume
 Kas naujesnio?
 Naujos temos forume

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai

FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
‡ 1999– © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Turinys | Reklama | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama