Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 20 d. 14:46
Trys iš keturių žmonių darbe naudoja dirbtinį intelektą, rodo naujausias „Microsoft“ ir „LinkedIn“ 2024 m. darbo tendencijų indeksas
Gegužės 20 d. 11:55
„ChatGPT“ jau reaguoja į emocijas: ar riba tarp realybės ir virtualaus pasaulio blanksta?
Gegužės 20 d. 08:39
Drabužių skalbimui ir džiovinimui – du buitinės technikos įrenginiai ar vienas?
Gegužės 19 d. 16:11
„Philips Evnia 49M2C8900L“ – aukščiausios klasės žaidimų patirtis
Gegužės 19 d. 10:20
Grėsmė verslams: darbuotojai net to nežinodami nutekina jautrią informaciją
Gegužės 18 d. 16:45
„Volvo“ plečia biodyzelinu varomų sunkvežimių gamą
Gegužės 18 d. 10:25
„CanSat“ konkurso finale geriausią palydovą sukonstravo KTU inžinerijos licėjaus komanda „SpaceDroneSat“
Gegužės 17 d. 20:23
Išmaniosios technologijos – probleminio interneto naudojimo iššūkiams spręsti
Gegužės 17 d. 17:39
„Apple“ pagaliau atnaujino primirštą produktų liniją: kuo nustebino naujieji „iPad“ ir kas nuliūdino gerbėjus?
Gegužės 17 d. 14:13
Išmontuota 40 proc. Ignalinos AE įrangos
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Ekspertas apie naują dirbtinio intelekto įstatymą: laiku neįvertinus rizikų – grės baudos

Publikuota: 2024-05-09 17:38
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Visame pasaulyje kilus susirūpinimui dėl dirbtinio intelekto sparčios pažangos ir nesankcionuoto jo naudojimo, ryžtingų veiksmų ėmėsi Europos Parlamentas – priėmė Dirbtinio intelekto įstatymą. Jis aiškiai apibrėžia DI technologijų rizikos lygius bei nustato, kas gali grėsti identifikavus pažeidimus.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Visame pasaulyje kilus susirūpinimui dėl dirbtinio intelekto (DI) sparčios pažangos ir nesankcionuoto jo naudojimo, ryžtingų veiksmų ėmėsi Europos Parlamentas (EP) – priėmė Dirbtinio intelekto įstatymą (angl. Artificial Intelligence Act), rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ekspertas apie naują dirbtinio intelekto įstatymą: laiku neįvertinus rizikų – grės baudos
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jis aiškiai apibrėžia DI technologijų rizikos lygius bei nustato, kas gali grėsti identifikavus pažeidimus. KPMG ekspertas pasidalino, ko nedelsiant vertėtų imtis organizacijoms, kad priimtasis įstatymas joms neapkarstų ir kokia rizikų valdymo praktika užtikrintų ilgalaikį atitikimą naujo įstatymo reikalavimams.

Augantis nepasitikėjimas paskatino imtis veiksmų

Kai 2022 metų pabaigoje pokalbių robotas „ChatGPT“ pribloškė pasaulį gebėjimu per kelias sekundes parašyti tekstus, sugeneruoti didelius duomenis ar atlikti kitas žmogui daug laiko užtrunkančias ar sudėtingas funkcijas, visuomenėje kilo ne tik nuostabos, bet ir nerimo bangos, ar ši technologija yra tinkamai naudojama ir nepažeidžia žmogaus teisių.

KPMG ir Klivlendo universiteto atliktas išsamus visuomenės nuomonės tyrimas 2023 m. atskleidė, kad iš 17 tūkst. žmonių, apklaustų 17 DI lyderiaujančiose šalyse, trys iš penkių nepasitiki DI sistemomis, o 71 proc. pabrėžė reguliavimo svarbą.

KPMG eksperto Edvino Žukausko teigimu, augantis visuomenės nepasitikėjimas DI sistemomis bei duomenų saugumo klausimas lėmė EP sprendimą priimti DI įstatymą. Tiesa, pastarasis visiškai įsigalios nuo 2026 m., tačiau tam tikri aspektai bus pradėti taikyti anksčiau skirtingais laikotarpiais.

„Inovatyvus verslas, kuris siekia didesnio produktyvumo, geresnių pelno rodiklių ir savo klientams pasiūlyti kokybiškes paslaugas ar produktus, sparčiai diegia DI technologijas į savo veiklos procesus. Jos priverstos tai daryti, kad išliktų dinamiškoje konkurencinėje aplinkoje ir įgytų ar išlaikytų tvirtas pozicijas rinkoje. Naujasis įstatymas, kuris įsigalios nuo 2026 m., turės įtakos verslo procesams, tačiau jis taip pat užtikrins, kad technologijų kūrimas ir naudojimas atitiktų nustatytus standartus, taip pat skaidrumą, saugumą ir žmogaus teisių apsaugą, dėl ko visuomenėje buvo kvestionuojama šiais klausimais“, – komentuoja ekspertas.

Numatomos reikšmingos baudos

Naujasis dirbtinio intelekto (DI) įstatymas įveda keturias rizikų kategorijas, leidžiančias atpažinti ir klasifikuoti DI sistemas pagal jų saugumo lygį. Į mažos rizikos kategoriją patenka sistemos, kurios nekelia grėsmės, ir gali būti naudojamos be ribojimų.

Po vidutinės rizikos kategorija patenka sistemos, kurios gali turėti tam tikrą poveikį vartotojų saugumui ar privatumui, bet ne tokį didelį, kad reikalautų labai griežtų reguliavimo priemonių. Didelės rizikos kategorijai priskiriamos sistemos, kurios gali turėti didelį poveikį, reikalauja papildomų saugumo priemonių. Po ketvirta, nepriimtinos rizikos kategorija, patenka sistemos, kurios gali pažeisti žmogaus teises arba ES nuostatas, yra draudžiamos.

„Kaip laikomasi DI akto nuostatų prižiūrės nacionalinės valdžios institucijos, o jiems padės Europos Komisijos DI biuras. Jei bus nustatyta, kad įmonė naudoja DI sistemas, kurios yra priskiriamos nepriimtinos rizikos kategorijai, tokios įmonės gali būti baudžiamos skiriant finansines baudas“, – įspėja E. Žukauskas.

Naujasis įstatymas numato, kad įmonės, naudojančios aukščiausios rizikos DI sistemas, gali būti nubaustos bauda iki 35 mln. eurų arba turės sumokėti iki 7 proc. bendros pasaulinės praėjusių finansinių metų metinės apyvartos, atsižvelgiant į pažeidimo tipą ir įmonės dydį. Mažesni pažeidimai gali atsieiti iki 7,5 mln. eurų arba 1,5 proc. metinės apyvartos.

Verslas turi nedelsiant vertinti rizikas

Įstatymas, kuris pilnai įsigalios nuo 2026 metų, skatins verslus, kurie yra įdiegę ar naudoja duomenų inžinerijos (DI) technologijas savo veikloje, nedelsiant atlikti rizikos vertinimą, jeigu to dar nėra padarę.

„Pirmas žingsnis, kurį privalo atlikti verslas po priimto įstatymo – įvertinti disponuojamas DI sistemas ir suskirstyti jas į kategorijas pagal rizikos lygius. Priklausomai nuo to, į kurią rizikos kategoriją – minimalią, didelę, vidutinę ar nepriimtiną – DI sistema patenka, gali tekti atlikti reikšmingus procesų pakeitimus ir operacijas. Tai svarbus veiksmas siekiant išvengti saugumo ir etikos normų pažeidimų bei įstatyme numatytų sankcijų“, – teigia ekspertas E. Žukauskas.

Kitas svarbus aspektas, pasak E. Žukauskas, kurį svarbu nedelsiant atlikti įmonėms – įdiegti rizikos valdymo sistemas. Pastarosios gali sušvelninti rizikos įtaką veiklos efektyvumui ir sumažinti atitikties pažeidimų galimybę.

„Priimtas įstatymas reikalauja, kad įmonės užtikrintų DI technologijų bei duomenų tvarkymo procesų atitikimą aukščiausiems duomenų apsaugos standartams. Tad bus svarbu ne tik skatinti darbuotojų supratimą apie duomenų saugumą, bet ir suteikti jiems žinias, kaip atpažinti ir reaguoti į galimas grėsmes. Be to, bus būtinybė nuolat atnaujinti saugumo protokolus ir parengti atsparumo planus, siekiant efektyviai tvarkytis su iškilusiais iššūkiais ateityje“, – pažymi E. Žukauskas.

Jis priduria, kad norint maksimaliai išnaudoti DI potencialą, svarbu rasti pusiausvyrą tarp automatizavimo ir žmonių kompetencijų. Tai reiškia, kad žmogiškoji priežiūra turėtų būti integruota į DI sistemų veikimą, užtikrinant, kad sprendimai būtų priimami etiškai ir atsakingai.

„Žmogiškoji priežiūra yra būtina DI sistemų dalis, garantuojanti duomenų saugumą ir etinių standartų laikymąsi. Rekomenduojama įtraukti išorinius ekspertus, kurie užtikrintų, kad visi DI sprendimai būtų nuodugniai peržiūrėti ir, esant poreikiui, pritaikyti, siekiant išvengti neteisingų ar žalingų pasekmių“, – pataria E. Žukauskas.

Be to, anot eksperto, apie DI sistemų veikimą, jų teikiamas galimybes ir keliamas rizikas būtina informuoti įmonės darbuotojus ir partnerius. Tai padės kurti atsakingą ir etišką darbo aplinką, stiprins pasitikėjimą įmonės viduje bei su išoriniais partneriais.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama