Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/91594/vilniaus-universitetas-geriausias-lietuvoje-smarkiai-lenkia-kitus-mokslo-srityje/spausdinti/

Vilniaus universitetas – geriausias Lietuvoje: smarkiai lenkia kitus mokslo srityje

Publikuota: 2024-05-10 10:21
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Žurnalo „Reitingai“ sudarytame nacionaliniame švietimo ir aukštojo mokslo institucijų reitinge Vilniaus universitetas (VU) vėl paskelbtas geriausiu universitetu Lietuvoje. Šiemet VU jame surinko daugiau taškų nei pernai (72,85 taško iš 100 galimų) ir yra nepralenkiamas mokslo ir akademinio personalo pasiekimų srityje.

Remiantis reitingų organizatorių užsakytu darbdavių sociologiniu tyrimu, VU alumnai yra geriausiai vertinami tarp darbdavių – alumnų žinios ir gebėjimai labiausiai atitinka darbdavių poreikius, o jų gaunamas vidutinis metinis atlyginimas po studijų yra vienas didžiausių.

VU šių metų reitinge kitas šalies aukštąsias mokyklas labiausiai lenkia pagal mokslinės veiklos vertinimą. Daugiausia mokslinių publikacijų VU parengiama socialinių (7662,6) gamtos (4757,7) ir humanitarinių (4023,9) mokslų srityse. Skaičiuojant šiuos rodiklius buvo remtasi Lietuvos mokslo tarybos, Nacionalinės švietimo tarybos ir universitetų duomenimis.

VU jau daugelį metų renkasi daugiausia gabiausių Lietuvos abiturientų. Šiais mokslo metais VU studijuoti rinkosi 59,3 proc. gabiausių abiturientų (palyginti su visais tais metais priimtais pirmakursiais), išlaikiusių valstybinius brandos egzaminus nuo 86 iki 100 balų. VU taip pat yra didžiausias doktorantūros studijų vietų (817) ir krypčių (29) skaičius.

Akademinio personalo srityje VU taip pat lyderiauja. Palyginti su kitais universitetais, VU dėsto daugiausia jaunų dėstytojų – dėstytojų iki 35 metų amžiaus santykis su visais universiteto dėstytojais (2023–2024 m.) yra 26,8 proc. Tuo tarpu kitose aukštosiose mokyklose šis santykis svyruoja nuo 11 iki 23 proc.

Šiais metais Lietuvos aukštųjų mokyklų reitinge universitetai buvo vertinti pagal 39 parametrus, suskirstytus į 5 stambius kriterijus: alumnų kuriamą pridėtinę vertę ir darbdavių vertinimą, mokslo, meno ir / ar sporto veiklą, studentų skaičių ir studijų kokybę, konkuravimą tarptautinėje studijų erdvėje bei esamą ir ateities akademinį personalą.

Nuo 2014 m. žurnalo „Reitingai“ sudaromas nacionalinis aukštųjų mokyklų reitingas skelbiamas du kartus per metus (gegužę ir gruodį). Lietuvos aukštosios mokyklos nacionaliniame reitinge buvo vertinamos ir anksčiau. Visą tą laiką VU buvo ir išliko šalies reitingų viršūnėje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!