Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/teorija/rysiai/22522/bevielio-rysio-antenos/spausdinti/

Bevielio ryšio antenos

Publikuota: 2010-04-02 17:29
Tematika: Telekomunikacijos
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: D-Link

Kiekvieno bevielio įrenginio svarbi dalis – antena. Būtent antenos perduoda signalą tarp skirtingų įrenginių. Kad būtų lengviau orientuotis antenų gausybėje, trumpai apžvelgsime pagrindinius antenų parametrus, technologijas ir naudojimo ypatumus.


Kiekvieno bevielio įrenginio svarbi dalis – antena. Būtent antenos perduoda signalą tarp skirtingų įrenginių. Kad būtų lengviau orientuotis antenų gausybėje, trumpai apžvelgsime pagrindinius antenų parametrus, technologijas ir naudojimo ypatumus.

Pagrindiniai parametrai, nusakantys antenos tipą, yra kryptiškumo charakteristika (antenų spinduliuojamo elektrinio lauko stiprumo priklausomybė nuo stebėjimo kampo) ir stiprinimo koeficientas, matuojamas decibelais (dBi) – spinduliuojamo lauko stiprumo ir hipotetinio šaltinio lauko stiprumo santykis. Taip pat yra energetiniai parametrai (spinduliuojama galia, maitinimo galia, nuostolių galia, spinduliavimo varža, antenos banginė varža ir naudingumo koeficientas), kurių šįkart plačiau nenagrinėsime.

Bet kuriame bevielio ryšio tinkle naudojamos dviejų tipų antenos – kryptinės (angl. directional) ir visų krypčių (angl. omni). Kryptinės antenos sukoncentruoja energiją tam tikra kryptimi; idealiu atveju kryptinė antena turėtų spinduliuoti energiją tik viena pasirinkta kryptimi, tačiau realiomis sąlygomis dalis energijos išspinduliuojama į šonus ar net priešinga kryptimi. Visų krypčių antenos radijo bangas skleidžia daugmaž vienodai visomis kryptimis. Tokios antenos naudojamos praktiškai visuose bevielio ryšio adapteriuose.

Planuojant bevielį tinklą, dažniausiai tenka rinktis tarp didelio antenos stiprinimo ir tarp didelio padengiamo bevieliu ryšiu ploto, nes kryptinė antena, turinti didesnį stiprinimą, aprėps mažesnį plotą (žr. pav. 1):

Bevielio ryšio antenos
Pav. 1. (padidinti)

Kryptinės antenos spinduliavimą geriausiai iliustruoja ši diagrama (žr. pav. 2):

Kryptinės antenos spinduliavimą geriausiai iliustruoja ši diagrama
Pav. 2. (padidinti)

Visų krypčių antenos padengia didelį plotą, tačiau dėl to nukenčia stiprinimo koeficientas. Tokios antenos dažniausiai naudojamos didelių patalpų centruose. Tokių antenų spinduliavimo diagrama:

Antenų spinduliavimo diagrama
Pav. 3. (padidinti)

Taip pat yra paplitusi neteisinga nuomonė, kad antenų spinduliavimas būna taisyklingo burbulo formos. Kad būtų lengviau įsivaizduoti tikrą formą, pateikiame diagramą palyginimui tarp įsivaizduojamos ir realios spinduliavimo formos:

Diagrama – palyginimui tarp įsivaizduojamos ir realios spinduliavimo formos
Pav. 4.

Ir pabaigai – labiausiai paplitusių antenų jungčių tipai:

Labiausiai paplitusių antenų jungčių tipai
Pav. 5.

Apie „D-Link“

Kompanija „D-Link“ yra viena pirmaujančių pasaulyje tinklų įrangos gamybos srityje. „D-Link“ siūlo įvairius vietinių „Ethernet“/„Fast Ethernet“/„Gigabit Ethernet“ tinklų, belaidžių tinklų kūrimo, plačiajuosčio prisijungimo organizavimo, vaizdo ir garso perdavimo per IP („VoIP“) sprendimus. Pabaltijo šalyse „D-Link“ biurai veikia Vilniuje, Kaune, Rygoje ir Taline.

D-Link
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!