Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/teorija/komponentai/25683/sviesos-diodai-ir-diodiniai-sviestuvai/spausdinti/

Šviesos diodai ir diodiniai šviestuvai

Publikuota: 2010-10-16 11:00
Tematika: Elektronikos komponentai
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Lumilita, UAB
Inf. šaltinis: Lumilita, UAB

Kas yra tas šviesos diodas? Iš ko sudarytas? Kokie diodinių šviestuvų privalumai? Šviesos diodas – tai elektros prietaisas, paverčiantis elektros energiją į šviesos srautą. Šviesos diodas yra sudarytas iš kelių plonų puslaidininkinių sluoksnių, prie kurių yra prijungti elektriniai kontaktai.


Kas yra tas šviesos diodas? Šviesos diodas – tai elektros prietaisas, paverčiantis elektros energiją į šviesos srautą. Analogiškai kaip paprasta kaitrinė lemputė.

Šviesos diodas yra sudarytas iš kelių plonų puslaidininkinių sluoksnių, prie kurių yra prijungti elektriniai kontaktai. Tekant srovei per šiuos kristalus, elektros energija yra paverčiama šviesa. Priklausomai nuo to, iš kokių medžiagų yra pagaminti puslaidininkiniai kristalai, tokia spalva ir šviečia diodas. Baltos šviesos dioduose naudojamos specialios medžiagos, kurios sumaišo mėlyną ir geltoną spalvas, todėl matome, kad diodas šviečia baltai. Šios medžiagos leidžia pasirinkti norimos spalvos atspalvius, nekeičiant gamybos technologijos. T. y. galima pasirinkti tą pačią baltą spalvą tik su rausvesniu ar su melsvesniu atspalviu. Taigi, atsiveria labai plačios galimybės renkantis ne tik spalvas, bet ir atspalvius.

Vienas iš didžiausių diodinių šviestuvų privalumų – taupumas. 1 W didelio našumo diodas kokybiškai pakeičia 10 W kaitrinę lemputę. Taigi, pasikeitę šviestuvus su kaitrinėmis lempomis į diodinius, Jūs galite 10 kartų sumažinti savo išlaidas, skirtas apšvietimui.

Kitas diodinių šviestuvų privalumas – greitas įsižiebimas. Jums nereikia laukti, kol pamirkčiojusi užsidegs liuminescencinė lempa arba kol kompaktinė liuminescencinė lemputė pasieks maksimalų intensyvumą. Šviesos diodai maksimalų intensyvumą pasiekia akimirksniu (per kelias nanosekundes).

Daugelis ekspertų, kaip pagrindinį diodų trūkumą, mini jų kryptingumą, t. y. diodai šviečia tik tam tikru kampu. Šiuo metu ši problema tapo išsprendžiama, naudojant įvairius lęšius. Pagal poreikius, į šviestuvą galima įdėti lęšius, kurie gali tolygiai paskirstyti šviesą ant paviršiaus, sukoncentruoti šviesą į vieną tašką arba apšviesti juostele. Tai yra labai patogu, kai norima paryškinti kokį nors objektą.

Kitas, nenuginčijamas diodų pliusas – jų degimo trukmė nepriklauso nuo įjungimų / išjungimų skaičiaus. Tikriausiai puikiai atsimenate tuos atvejus, kai lemputė perdega įjungimo ar išjungimo metu. Tai nemalonus įvykis, kartais net kupinas išgąsčio. Diodiniai šviestuvai negali perdegti, nes turi patikimą apsaugą, nuo srovės šuoliukų.

Šiuo metu rinkoje siūlomi diodiniai šviestuvai yra patys ilgaamžiškiausi apšvietimo prietaisai. Jų veikimo laikas apibūdinamas šviesos intensyvumo sumažėjimu iki 70 %. T. y., kai šviestuvo skleidžiamos šviesos intensyvumas sumažėja iki 70 %, rekomenduojama jį pakeisti nauju arba pasikeisti šviestuvo diodus. Tai nereiškia, kad jis užges, tiesiog jo efektyvumas taps mažesnis. Todėl prieš įsigydami diodinį šviestuvą, nepamiškite pasiteirauti, per kiek laiko šviesos intensyvumas sumažės iki 70 %. Šis laikas, šviestuvuose su kokybiškais šviesos diodais, turėtų būti ne mažesnis nei 60000 valandų. Kol pasieks šią ribą, šviestuvas turėtų degti 12 metų po 12 valandų per parą. Tokiu būdu ilgam pamiršite perdegusių lempučių keitimą, o žemiau pateikiamoje lentelėje pamatysite ekonominę naudą gaunamą jau per pirmus metus.

Elektros suvartojimo palyginimas

Taip pat ne mažesnės svarbos dalykas yra apšvietimo prietaisui suteikiama garantija. Jei garantija yra suteikiama tik vieneriems metams, tai gali rodyti, kad pardavėjas nepasitiki produkto kokybe. Arba žvilgtelėjus į kompaktinių liuminescencinių lempų pakuotes, pamatysime, kad suteikiama garantija ne tokia ir trumpa (6–8 metai). Bet dažniausiai šis reklaminis šūkis yra pažymėtas „žvaigždute“. Po šia žvaigždute slepiasi tam tikras apribojimas. Yra teigiama, kad ši garantija galioja, jei lemputę naudosite ne daugiau 3 valandų per parą. Taigi, paimti pinigus už prekę sugeba visi, o garantuoti prekės kokybę ir ilgaamžį veikimą – ne kiekvienas.

Atsiradus šviestuvams su diodais, atsirado galimybė valdyti jų skleidžiamos šviesos intensyvumą. Daugelis sakys, kad jokia čia naujovė, nes tiek halogeninių, tiek liuminescencinių lempų intensyvumą galima reguliuoti jau seniai. Bet diodiniuose šviestuvuose, mažinant šviesos intensyvumą, dar galima sutaupyti elektros energijos, nes mažėjant intensyvumui, proporcingai mažėja ir elektros sąnaudos.

Tuo tarpu, tiek liuminescencinės, tiek halogeninės lempos, sumažinus įtampą, suvartoja daugiau elektros energijos. Atrodytų, kad tai yra nelogiška, bet iš tiesų šios lempos ima veikti ne optimaliu režimu ir pradeda vartoti daugiau elektros energijos, nei nurodyta techniniame pase. Taip pat jose nėra galimybės tolygiai keisti šviesos intensyvumo nuo 0 iki 100 %. Ties mažais intensyvumais jos ima mirgėti ir trūkčioti. Tuo tarpu diodiniuose šviestuvuose šios problemos nėra. Maža to, galite programuoti „temas“, t. y. „nakties režimas“ – 2 % šviesos intensyvumo, „grįžau iš darbo“ – 80 % šviesos intensyvumo, „svečiai“ – 100 % šviesos intensyvumo, „pasimatymas“ – 30 % šviesos intensyvumo ir t. t. Kol kas kalbame tik apie šviesos intensyvumo kaitą, bet lygiai taip pat galite žaisti ir su spalvomis. Tas pačias temas galite pagražinti norimais atspalviais arba galite kasdien susikurti Jūsų nuotaiką atspindintį apšvietimą. Jei šiuo metu negalite sau leisti įsigyti šviestuvo su efektų valdymo galimybe, tai ne bėda, tai galėsite padaryti ir vėliau. Galima įsigyti lengvai integruojamus valdymo blokelius.

Diodiniai šviestuvai yra saugus būdas apšviesti savo būstą. Diodinius šviestuvus galite jungti prie žemos įtampos maitinimo šaltinių (24, 12 ar 5 V). Jei neišmanote apie laidų sujungimus, tai Jums padės patyręs elektrikas, kuris įmontuos įtampą žeminantį transformatorių (iš 220 į 24 arba 12 V), o toliau laidus galėsite susikomutuoti patys, vadovaudamiesi pateiktomis instrukcijomis.

Vardinant diodinių šviestuvų privalumus, reikia paminėti ir tai, kad jie neturi savyje žmogui kenksmingų medžiagų. Tuo tarpu tiek liuminescencinės, tiek vadinamos „taupančios“ kompaktinės liuminescencinės lempos turi savyje gyvsidabrio. Apie gyvsidabrio garų kenksmingumą nekalbėsime, bet reikia pridurti, kad tos pačios liuminescencinės lempos yra naudojamos ir soliariumuose. Tik jose nėra liuminoforų (medžiagų, kurios paverčia ultravioletinę spinduliuotę regimąja šviesa). Taigi, pasenusios liuminescencinės lempos spinduliuoja žmogaus regai ir odai kenksmingus ultravioletinius spindulius. Baltos spalvos diodai neturi šios kenksmingos komponentės. Žemiau pateiktame paveiksle matome tipinio baltos spalvos diodo spektrą.

Baltos spalvos diodo spektrinis galios pasiskirstymas
Baltos spalvos diodo spektrinis galios pasiskirstymas

Kaip matome, diodo spektre nėra ne tik žmogui kenksmingos ultravioletinės komponentės, bet ir infraraudonosios (kitaip tariant, diodai nespinduliuoja šilumos). Infraraudonąją spektrinę komponentę turi visos kaitrinės ir halogeninės lemputės (kaitrinė lempa 95 % elektros energijos paverčia šiluma). Jūs turbūt pastebėjote, kad kai jos veikia, prie jų neįmanoma prisiliesti, nes yra nusideginimo galimybė.

Arba karštą vasaros vakarą net nesinori įsijungti šviesų, nes jos dar labiau kaitina kambarį. Jeigu Jūs kondicionuojate savo patalpas, tai kondicionieriai yra papildomai apkraunami, nes reikia pašalinti nuo lempų sklindančią šilumą. Šiuo atveju geriausia išeitis – diodiniai šviestuvai. Jie ne tik sumažins Jūsų išlaidas elektros energijai, bet ir netyčia prie jų prisilietę – nenudegsite (šviestuvo temperatūra nepakyla aukščiau +40 °C).

Taip pat reikia prisiminti, kad visos lempos turi dūžtančią kolbą. Jei turite judrius vaikus arba jei patys netyčia numestumėte ant žemės lemputę, ji greičiausiai suduš. Pavojus kils ne tik susipjaustyti, bet ir apsinuodyti gyvsidabrio garais. Šiuo požiūriu diodai yra žymiai pranašesni, nes juose nėra dūžtančių dalių ir jie patys yra atsparūs agresyviai aplinkai. Juos netgi galima naudoti sunkioje kelių priežiūros technikoje. Halogeniniai žibintai neatlaiko vibracijų ir akimirksniu perdega, o šviesos diodai patikimai veikia toliau.

Kaip jau anksčiau buvo minėta, diodiniai šviestuvai labai taupiai vartoja elektros energiją ir mažina išlaidas. O pažvelgus globaliau, Jūs ne tik mažinate savo išlaidas, bet ir mažinate į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį (kitaip dar vadinamas „šiltnamio“ dujos). Lietuvoje, pagaminus 1 kWh elektros energijos, į atmosferą išmetama 0,5 kilogramo anglies dvideginio (Lietuvoje 30 % elektros energijos pagaminama šiluminėse elektrinėse deginant kietą arba skystą kurą). Taigi, apšvietimui naudodami šviesos diodus, Jūs prisidėsite prie šiltnamio efekto mažinimo. Kartu gyvenkime švaresnėje aplinkoje ir džiaukimės šviesos diodų teikiamais privalumais.

Bendrai taikomų apšvietimo normų lentelė, skirta patalpų, kurių lubos ne aukštesnės nei 3 m, apšvietimui

Bendrai taikomų apšvietimo normų lentelė

Šis, rekomenduojamas apšviestumas turėtų būti taikomas didelio galingumo ir didelio našumo aukštos kokybės diodams. Todėl, prieš įsigydami Jums patinkantį šviestuvą, pasidomėkite ne tik diodų kilmės šalimi, bet ir jų našumu. Kokybiškų diodų efektyvumas apibūdinamas liumenų iš elektros energijos vato santykiu, t. y. kokį gausite šviesos srautą, suvartoję 1 W elektros. Kokybiškų diodų efektyvumas yra didesnis nei 100 liumenų/W. Jei šis santykis yra mažesnis, tai turėsite suvartoti daugiau elektros energijos, norėdami turėti tokį patį apšviestumą, kaip su kokybiškais diodais.

DĖMESIO! Pateikti skaičiavimai tinka tik UAB „LUMILITA“ siūlomiems kokybiškiems PHILIPS-LUMILEDS diodams. Įspėjame, kad kiti parduodami diodai gali turėti žymiai prastesnes charakteristikas, iki 3 kartų mažesnį ryškumą ir iki 10 kartų trumpesnį švietimo resursą.

Trumpai apie tai, ko reikėtų pasiklausti šviestuvų pardavėjo prieš perkant diodinius šviestuvus:

  1. Ar pardavėjas žino kokio gamintojo diodai naudojami šviestuve?
  2. Ar pardavėjas žino koks yra diodų našumas?
  3. Ar išspręstas diodų aušinimo klausimas?
  4. Ar yra galimybė rinktis lęšius, dedamus ant diodo?
  5. Kokia garantija Jums bus suteikta?
  6. Ar yra galimybė valdyti šviestuvų efektus?
  7. Ar galima bus pasikeisti diodus pasibaigus jų tarnavimo laikui?

LUMIlita
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!