Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/teorija/kompiuterija/56488/bitai-ir-baitai-antra-dalis-kada-verta-naudoti-64-bitu-o-kada-32-bitu-programine-iranga/spausdinti/

Bitai ir baitai. Antra dalis: kada verta naudoti 64 bitų, o kada 32 bitų programinę įrangą

Publikuota: 2016-09-27 18:15
Tematika: Kompiuterija
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Donatas Azaravičius
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kuo toliau tuo daugiau programinės įrangos rinką užvaldo 64 bitų programinė įranga. Bet kiek žmonių žino kuo jos viena nuo kitos skiriasi? Ką reiškia 32 ir 64 bitų programinė įranga? Prisimenu laikus kai tik atsirado 64 bitų operacinės sistemos ir visi entuziastai pradėjo į savo kompiuterius ją diegti, nors visiškai nesuprato kuo ji geresnė nei 32 bitų programinė įranga. Tarp jų buvau ir aš.


Kuo toliau tuo daugiau programinės įrangos rinką užvaldo 64 bitų programinė įranga. Bet kiek žmonių žino kuo jos viena nuo kitos skiriasi? Ką reiškia 32 ir 64 bitų programinė įranga? Prisimenu laikus kai tik atsirado 64 bitų operacinės sistemos ir visi entuziastai pradėjo į savo kompiuterius ją diegti, nors visiškai nesuprato kuo ji geresnė nei 32 bitų programinė įranga. Tarp jų buvau ir aš. Dabar pagalvojant apie tuos laikus supranti, kad visą tai darėme tik dėl savo nežinojimo ir dabar taip nebedarytume. Nes diegti 64 bitų operacinę sistemą į kompiuterį, kuriame yra mažiau nei 4 GB atminties naudos neduos. O jei tiksliau, tai gali neigiamai atsiliepti kompiuterio veikimui.

32 bitų programinė įranga, kaip jos pavadinimas ir sako, naudoja 32 bitus (4 baitus) vieno skaičiaus išsaugojimui. O 64 bitų programinė įranga naudoja 64 bitus (8 baitus) vieno skaičiaus išsaugojimui.

Bitai ir baitai. Antra dalis: kada verta naudoti 64 bitų, o kada 32 bitų programinę įrangą

Kaip ankstesniame straipsnyje rašiau, viename baite galima išsaugoti skaičių iki 255. Bet toks skaičius šiuolaikinėms reikmėms yra pernelyg mažas. Net tam, kad išsaugotume „Youtube“ vaizdo įrašo „PSY – GANGNAM STYLE“ peržiūrų skaičių, reikia skaičiaus iki 3 milijardų (straipsnio rašymo metu). To tikrai negalima padaryti viename baite (8 bituose).

Kompiuterinių sistemų atsiradimo pradžioje buvo naudojami net mažesni skaičiai ir dėl to buvo naudojama 7 bitų programinė įranga. Bet, laikui bėgant, atsirado 8 bitų, 16 bitų, 32 bitų ir dabar 64 bitų programinė įranga. Ateityje gali atsirasti ir 128 bitų programinė įranga, jei tik kompiuteriai vis dar veiks dvejetainėje skaičiavimų sistemoje. Su 8 bitais galima išsaugoti skaičių iki 255, su 16 bitų galima išsaugoti skaičių iki 65 535, su 32 bitais – 4 294 967 295, o su 64 bitais – 264. Taigi, tam kad išsaugotume „PSY – GANGNAM STYLE“ peržiūrų skaičių reikia 32 bitų.

Tačiau dabartiniai moksliniai skaičiavimai yra dažnai vykdomi su žymiai didesniais skaičiais. Čia tik kalbant apie sveikuosius skaičius. Bet dažnai reikia realiųjų skaičių, kurių tikslumas turi būti labai didelis. Tam taip pat reikia daug bitų. Todėl, jei atlieki skaičiavimus, kuriems reikia didelio tikslumo arba didelių skaičių, tau reikia 64 bitų programinės įrangos. Bet visiems namų vartotojams pilnai užtenka ir 32 bitų skaičių.

Dar viena svarbi priežastis, kodėl yra reikalinga 64 bitų programinė įranga yra dėl to, kaip veikia pats kompiuteris. Visi kompiuteriai turi darbinę atmintį (RAM), kurioje yra saugoma visa informacija su kuria dirba kompiuteris. Bet kaip kompiuteriui žinoti, kurioje atminties vietoje yra jam reikalinga informacija? Tai yra padaroma suskirsčius visą kompiuterio atmintį į baitus ir skaičiuojant baitus. Kompiuteris įsimena (išsaugo toje pačioje darbinėje atmintyje), kad jam reikalingą informaciją jis išsaugojo 100 baitų nuo atminties pradžios (vadinamas atminties adresu) ir ji užima 10 baitų atminties.

Taip kompiuteris žino nuo kur iš atminties reikia pradėti skaityti ir kiek baitų skaityti. Skaičius 100, reiškiantis nuo kur prasideda kompiuteriui reikalinga informacija RAM atmintyje, taip pat išsaugomas kompiuterio atmintyje. Jei naudojame 8 bitų programinę įrangą – tai atmintyje galime išsaugoti ne didesnį kaip 255 skaičių. Tai reiškia, kad ir mūsų kompiuterio darbinė atmintis negali būti didesnė nei 255 baitai. Nes kitaip nebegalėsime išsaugoti didesnio adreso kompiuterio atmintyje ir negalėsime pasiekti kitos atminties.

Jei turime 16 bitų programinę įrangą, tai atmintyje galima išsaugoti skaičių iki 65 535, dėl to galime turėti darbinę atmintį iki 64 KB. Jei turime 32 bitų programinę įrangą, galime joje išsaugoti skaičių (kompiuterio atminties adresą) iki 4 294 967 295 arba galime turėti darbinės atminties iki 4 GB.

Tuo tarpu 64 bitų programinė įranga mums leidžia turėti kompiuterio darbinės atminties (teoriškai) iki 16 exabaitų (16,8 milijonų terabaitų). Žinoma, tai tik teorinis skaičius, nes tokio kiekio nesugebėtų apdoroti mūsų šiuo metu esantys procesoriai ir pagrindinės plokštės. Bet tai parodo, kodėl buvo sukurta 64 bitų kompiuterių architektūra ir kodėl jai išleista 64 bitų programinė įranga. Todėl, jei tavo kompiuteryje yra tik 4 GB darbinės atminties ir tau nereikia atlikti itin tikslių skaičiavimų arba nereikia didelių skaičių, tu negali išnaudoti 64 bitų programinės įrangos privalumų.

O kodėl 64 bitų programinė įranga gali neigiamai atsiliepti tavo kompiuterio spartai? Todėl, kad ji visus darbinės atminties adresus saugo 64 baitų ilgio skaičiuose. Jei pati programinė įranga ir kitus savo duomenys saugos 64 baitų ilgio skaičiuose tai į 8 GB darbinę atminti tilps tiek pat skaičių kaip ir į 4 GB darbinę atmintį, veikiančią su 32 bitų programine įranga. O jei tavo kompiuteryje yra mažiau nei 4 GB darbinės atminties, tai joje tilps mažiau informacijos nei gali sutalpinti 32 bitų programinė įranga. Nors darbinės atminties kiekis nesikeičia, bet keičiasi vieno informacijos elemento išsaugojimui naudojamos atminties dydis dvigubai.

Žinoma, geri programuotojai stengiasi naudoti tik tiek darbinės atminties, kiek jiems reikia, jei tik tai leidžia jų naudojama programavimo kalba. Nes yra programavimo kalbų, kurios net 64 bitų operacinėje sistemoje turi 32 bitų, 16 bitų ar net 8 bitų ilgio skaičius. Nes, kaip jau ir minėjau, mažiausias skaičiuojamas atminties elementas (baitas) sudarytas iš 8 bitų. Todėl praktikoje 64 bitų programinė įranga nenaudoja dvigubai daugiau darbinės atminties už 32 bitų programinę įrangą. Bet vistiek naudoja daugiau darbinės atminties nei 32 bitų programinė įranga.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!