Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/teorija/kompiuterija/32523/atminties-korteliu-gidas/spausdinti/

Atminties kortelių gidas

Publikuota: 2012-01-18 20:17
Tematika: Kompiuterija
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Gytis Dovydaitis
Aut. teisės: ©Fotofabrikas, UAB
Inf. šaltinis: Fotofabrikas.lt tinklaraštis

Atminties kortelėms žmonės dažniausiai skiria labai mažai dėmesio, perka tiesiog pačią pigiausią, svarbu, kad būtų didelės talpos, o juk taip daryti nereikėtų, yra ir kiti prioritetai, kaip greitis, galimybė atstatyti duomenis ar ilgaamžiškumas. Ilgainiui žmogus supras, jog įsigijo kortelę skubotai ir neapgalvotai, bet gali būti jau vėlu – galbūt duomenys iš kortelės bus negrįžtamai prarasti ar pati kortelė nebetenkins fotografo poreikių. Šįkart pabandysiu Jus supažindinti su atminties kortelėmis, jų specifika, padėsiu išsirinkti iš gausybės dabar rinkoje esančių atminties kortelių.


Atminties kortelėms žmonės dažniausiai skiria labai mažai dėmesio, perka tiesiog pačią pigiausią, svarbu, kad būtų didelės talpos, o juk taip daryti nereikėtų, yra ir kiti prioritetai, kaip greitis, galimybė atstatyti duomenis ar ilgaamžiškumas. Ilgainiui žmogus supras, jog įsigijo kortelę skubotai ir neapgalvotai, bet gali būti jau vėlu – galbūt duomenys iš kortelės bus negrįžtamai prarasti ar pati kortelė nebetenkins fotografo poreikių. Šįkart pabandysiu Jus supažindinti su atminties kortelėmis, jų specifika, padėsiu išsirinkti iš gausybės dabar rinkoje esančių atminties kortelių.

Atminties kortelių gidas

Atminties kortelių tipai

  • SD (Secure Digital)
    • Tai labiausiai paplitęs atminties kortelių formatas, kurio žydėjimo laikai po truputį praeina. Kur problema? Maksimali šių kortelių talpa tėra  2 GB. Prieš keletą metų tai būdavo pakankamai daug, tačiau dabar 2 GB vietos pakanka nebent pigiems kompaktiniams fotoaparatams.
  • SDHC (Secure Digital High Capacity)
    • Tai patobulintos SD kortelės, kurios pasižymi 16 kartų didesne maksimalia talpa – 32 GB. Šiuo metušios kortelės yra labiausiai perkamos, jos naudojamos didžiojoje dalyje fotoaparatų, vaizdo kamerų ir kitų įrenginių. Tiesa, jei Jūsų fotoaparatas nėra suderinamas su SDHC kortelėmis, jis jų tiesiog nepažinos. Nors ir iš pažiūros tiek SD, tiek SDHC kortelės atrodo identiškai, jos informaciją saugo absoliučiai skirtingais metodais.
  • SDXC (Secure Digital Extra Capacity)
    • Šios kortelės yra naujovė atminties laikmenų rinkoje. Tai dar labiau patobulinta SD kortelių versija teoriškai gebanti talpinti iki 2 TB duomenų. Tiesa, šiuo metu gana mažai fotoaparatų yra suderinami su SDXC kortelėmis, taip pat tik naujausios kompiuterių operacinių sistemų versijos atpažįsta šias korteles. Jei naudojate „Windows XP“, gali kilti problemų bandant į kompiuterį susikelti nuotraukas iš tokios kortelės.
  • CF (Compact Flash)
    • „Sandisk“ šias korteles pristatė 1994 metais ir jau nuo tada jos tapo populiarios tarp profesionalių vartotojų. CF kortelės pasižymi ilgaamžiškumu, gera sunaikintų duomenų atkūrimo statistika bei ypač dideliu duomenų perdavimo greičiu. Didžioji dalis profesionalios foto ir vaizdo technikos naudoja tik CF korteles būtent dėl jų patikimumo ir greičio.
  • „Micro SD“ ir SDHC
    • Tai standartas naudojamas pagrinde mobiliuosiuose telefonuose ir kituose kompaktiškuose įrenginiuose, kur kuo dalis mažesnė, tuo geriau. „Micro SD“ kortelės yra pačios mažiausios informacijos saugojimo laikmenos, kurias galima įsigyti, tačiau nepaisant to, naujosios „Micro SDHC“ kortelės gali talpinti iki 32 GB duomenų.
  • xD (eXtreme Digital)
    • „Fujifilm“ pradėję gaminti fotoaparatus buvo sugalvoję sukurti tik savo fotoaparatams taikomą atminties kortelių formatą, deja, tačiau nei fotoaparatai, nei kortelės nebuvo paklausios, tad šis formatas po truputį miršta. xD kortelės buvo naudojamos „Fuji“ ir „Olympus“ fotoaparatuose.
  • „Memory Stick Duo“
    • Kaip ir „Fuji“, „Sony“ taip pat sukūrė savo atminties kortelių formatą, kuris po šiai dienai gyvuoja ir yra naudojamas visuose „Sony“ fotoaparatuose. Kur slypi šio formato sėkmė? Fotoaparatuose – jei ne jie, šios kortelės nebūtų populiarios, kadangi vienintelė charakteristika, kuria jos išsiskiria, yra kaina – ji kur kas didesnė. Taip pat teigiama, jog šios kortelės yra ilgaamžiškesnės už pagrindinius SDHC konkurentus, tačiau kiek tame tiesos nėra aišku, kadangi jau didžioji dalis brangesnių SDHC kortelių yra parduodama su viso gyvenimo garantija.
  • MMC (Multi Media Card)
    • Šios kortelės buvo kurtos kaip alternatyva SD kortelėms. Tiek iš pažiūros, tiek savo charakteristikomis, jos beveik identiškos, nors teigiama, jog MMC kortelėse duomenys saugomi pažangesniais, nei SD, algoritmais. Seniau tas buvo aktualu, tačiau dabar, kuomet galime įsigyti SDHC kortelę, MMC ir SD kortelių kova nebetenka prasmės.
  • UHS-I standartas
    • Tai SDHC kortelių patobulinimas stipriai padidinantis šių kortelių duomenų rašymo ir nuskaitymo greitį. Šiuo metu galima įsigyti netgi 60 Mb/s greičiu nuskaitomas korteles.

Atminties kortelių greičiai

Atminties kortelėse greitis nusakomas dvejomis statistikomis – įrašymo ir nuskaitymo greičiu.

Kuo didesnis įrašymo greitis, tuo greičiau informacija gali būti įrašyta į kortelę. Tai aktualu sporto fotografams ar dažnai naudojantiems HD filmavimo funkciją, kadangi taip kortelė apkraunama dideliais duomenų srautais. Kuomet kortelė geba ypač greitai įrašyti duomenis, galima fotografuoti ilgomis serijomis be pertraukų. Kuomet kortelė lėtesnė, fotografuojant serijomis po kokių 10 kadrų fotoaparatas užstringa ir tenka laukti, kol duomenys bus įrašyti į kortelę. Naudojant greitą kortelę – to nebus, arba jei ir bus – laukti teks labai trumpai.

Kuo didesnis nuskaitymo greitis, tuo greičiau duomenys gali būti nuskaityti iš kortelės, tai yra – perkelti į kompiuterį. Tas aktualu įvairiems vestuvių, reportažų ar renginių fotografams, kuomet padaroma labai daug nuotraukų. Turint kortelę su dideliu nuskaitymo greičiu, reikės kur kas mažiau laukti kol duomenys iš fotoaparato atsidurs kompiuteryje. Tiesa, kartais kortelę gali riboti Jūsų naudojama duomenų perdavimo sąsaja, tad neįsigykite 60 MB/s greičio kortelės jei turite seną kortelių skaitytuvą palaikantį iki 30 MB/s duomenų perdavimo greitį.

Atminties kortelių greičio žymėjimai

Dažniausiai naudojami du žymėjimo tipai, kuriuos tikrai yra tekę matyt. Vienas iš jų tai vadinamasis „x“ reitingas, dar vadinamas „Commercial x rating“. Paprastai jis apibūdina nuskaitymo iš kortelės greitį ir yra žymimas skaičiumi po kurio seka „x“, pavyzdžiui, „133x“ ar „200x“. „1x“ atitinka originalų CD-ROM greitį, kuris yra 150 KB/s. Taigi, pavyzdžiui „200x“ žymėjimas reikš, jog iš kortelės duomenys nuskaitomi ~29 MB/s greičiu.

Kitas naujesnis ir paprastesnis yra žymėjimas klasėmis. SD kortelių asociacija sukūrė testą, kuriuo nustatomas kortelės greičio minimumas. Šis žymėjimas taikomas SD/SDHC/SDXC kortelėms. Pavyzdžiui, „Class 2“ atminties kortelė turės 2 MB/s duomenų perkėlimo minimumą, „Class 4“ minimumas bus 4 MB/s, o „Class 6“ bus 6 MB/s. Turėkite omenyje, jog šis žymėjimas reiškia greičio minimumą, pavyzdžiui „Class 4“ SDHC kortelė gali pasiekti ir 15 MB/s greitį, esmė ta, kad jis niekada nebus mažesnis nei 4 MB/s. Šis žymėjimas labai patogus ir paprastas suprasti. Žinodami kokio minimalaus greičio jums reikia lengvai išsirinksite kortelę šio žymėjimo dėka.

Kokios kortelės yra greičiausios?

Tikrai ne vienas atminties kortelių gamintojas teigia, kad būtent jų kortelės yra pačios greičiausios, tačiau retai tai būna tiesa. Pačios greičiausios yra CF tipo kortelės, greičiausios jų turi 90 MB/s (600x) greičio reitingą, tuo tarpu greičiausios SDHC kortelės turi tik 30 MB/s (200x) greičio reitingą. Tiesa, naujos kartos UHS-I standarto SDHC kortelės gali būti 80 MB/s greičio, tačiau tai vis vien yra mažiau už CF kortelių standartus.

Kokią kortelę rinktis?

Jei esate mėgėjas, Jums derėtų pasižvalgyti kuo didesnės talpos kortelės. Neturėdami aukštos klasės fotoaparato, neišnaudosite ypač greitų kortelių statistikų ir ne tik kortelės greitis nueis šuniui ant uodegos, bet ir Jūsų pinigai. Iš tikrųjų, 8 GB kortelės tikrai turėtų pakakti, jei nefotografuosite RAW formatu, ar nefilmuosite „Full HD“ formatu. Taip ir kortelę pilnai išnaudosite, ir piniginės nereikės plačiai atverti.

Na, o profesionalams jau reiktų atkreipti dėmesį į kortelių greitį ir ilgaamžiškumą. Būtina pasidomėti ar iš perkamos kortelės nėra pernelyg sudėtinga atkurti prarastus duomenis, kas gali nutikti netyčia ištrynus nuotraukas. Kortelių ilgaamžiškumas nusakomas MTBF reitingu, „Sandisk“ teigia, jog jų kortelės prieš sugesdamos tarnaus daugiau kaip 100 metų. Tiesa, visur būna brokų, tad šiais reitingais aklai pasitikėti taip pat nederėtų.

Keletas pasiūlymų

Jei šiuo metu kaip tik ieškote naujos atminties kortelės, pateiksiu keletą pasiūlymų pagal kainą. Apžvelgsiu du populiariausius kortelių tipus – SD ir CF.

  • Ypač pigu
    • „Kingston“ 2 GB SD
      • Ypač pigi kortelė, kuri pagal pardavimus stovi aukščiausioje vietoje. Be abejo, ilgaamžiškumo tikėtis nederėtų, tačiau jei neturite pinigų brangesniam variantui, siūlome rinktis būtent šį, juolab kad kortelei suteikiama 3 metų „Kingston“ garantija.
    • „Sandisk“ SDHC 4 GB
      • Šiek tiek brangesnis variantas, tačiau vis vien kainuojantis grašius, nors yra talpesnis ir nežymiai greitesnis.
    • „Kingston“ 4 GB CF
      • Tai pati pigiausia CF tipo kortelė pasižyminti sąlyginai nedideliu greičiu (100x), tačiau labai gera kaina bei ilgaamžiškumo rodikliu. „Kingston“ šiai kortelei suteikia vadinamąją „lifetime warranty“ (viso gyvenimo garantiją).
  • Vidutinė kaina
    • „Kingston“ SDHC 16 GB
      • Pasižyminti didele talpa, ilgaamžiškumu, tačiau gana prastu greičio reitingu („Class 4“) atminties kortelė. Turint omeny, kad kortelėje telpa 16 GB, jos pilnos pripildyti nerekomenduočiau, kadangi duomenų perkėlimas į kompiuterį užtruks velniškai ilgai.
    • „Transcend“ SDHC 8 GB
      • Kainuojanti beveik tiek pat, kiek aukščiau minima „Kingston“ analogija, tačiau užuot pasižymėdama didele talpa, ši kortelė išsiskiria „Class 10“ greičio reitingu, kas ją padaro naudinga įvairiems reportažų fotografams, ar kitiems žmonėms dirbantiems su fotografija, kur nėra laiko laukti kol lėta kortelė perkels visus duomenis.
    • „Kingston Elite Pro“ 8 GB CF
      • Tai vidutinės talpos variantas profesionaliam fotografui turintis vidutinį greičio reitingą (133x) bei garantuotą ilgaamžiškumą.
  • Didelė kaina
    • „SanDisk Pro“ SDHC 8 GB
      • Tai tikras greičio demonas turintis 45 MB/s greičio reitingą. Tiesa, pernelyg nesusigundykite tokiu greičiu – visai gali būti, jog nei Jūsų fotoaparatas, nei kortelių skaitytuvas, tokio greičio nepalaiko, tad prieš įsigydami tuo pasidomėkite.
    • „Apacer“ SDHC 16 GB „Class 10“
      • Didelė talpa ir padorus greitis – tai puikus variantas vidutiniam vartotojui galinčiam sau leisti kortelę už 120 Lt.
    • „Kingston Elite Pro“ 16 GB CF
      • „Kingston Elite Pro“ serija yra tikrai verta dėmesio tiek dėl ilgaamžiškumo, tiek dėl kainos, tiek dėl greičio.
  • Aukščiausia klasė
    • „SanDisk Extreme Pro“ SDHC 32 GB
      • Tai aukščiausios klasės SDHC atminties kortelė naudojanti UHS-I technologiją, dėl kurios ši kortelė išvysto beprotiškus greičius siekiančius 45 MB/s. Visus 32 GB iš kortelės į kompiuterį perkelsite per maždaug 10 minučių!
    • „Lexar Professional“ SDHC 32 GB
      • Kitas 32 GB talpos variantas beveik dvigubai nusileidžiantis greičiu „Extreme Pro“ serijai, tačiau kainuojantis visu 100 Lt pigiau.
    • „Lexar Pro“ CF 32 GB
      • 60 MB/s greitį siekianti kortelė tiesiog tobula profesionaliems vaizdo projektams, kur tenka stipriai apkrauti aparatūrą filmuojant 1080p kokybe.

Tiesa, vienas patarimas – iš asmeninės patirties nepatariu naudoti didelės talpos kortelės saugantis nuo duomenų praradimo. Geriau turėti dvi korteles po 8 GB, nei vieną 16 GB, o fotografuojant išties atsakingus užsakymus, pavyzdžiui – vestuves, geriausia turėti krūvą kortelių po 4 GB. Juk geriau prarasti 4 GB informacijos, nei 16 GB ar juolab 32 GB… Be abejo, nepamirškite kortelių susižymėti numeriais ir tvarkingai jų laikyti, nes gan nesunku pasimesti jų krūvoje.

Tai tiek šį kartą, tikimes straipsnis Jums padės susirasti naują atminties kortelę.


Fotofabrikas.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!