Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/teorija/kompiuterija/2263/populiariausi-kineskopu-tipai-crt-monitoriuose/spausdinti/

Populiariausi kineskopų tipai CRT monitoriuose

Publikuota: 2005-10-14 10:35
Tematika: Kompiuterija
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Komparsa, UAB
Inf. šaltinis: Komparsa, UAB

CRT monitoriai – tai standartiniai monitoriai su dideliais kineskopais. Tačiau jų kineskopai yra skirtingų tipų ir būtent nuo jų priklauso monitoriaus kokybė. Šiame straipsnelyje glaustai apžvelgsime ir palyginsime skirtingus CRT monitorių tipus.


Perkantiems kompiuterį, nerekomenduojame taupyti monitoriaus sąskaita. Monitoriaus negalima modernizuoti. Jį dažniausiai perkame ilgam naudojimui. Be to, nuo monitoriaus kokybės priklauso Jūsų akių sveikata.

CRT (catod ray tube) monitoriai – tai standartiniai monitoriai su dideliais kineskopais. Tačiau jų kineskopai yra skirtingų tipų ir būtent nuo jų priklauso monitoriaus kokybė. Šiame straipsnelyje glaustai apžvelgsime ir palyginsime skirtingus CRT monitorių tipus.

Vaizdo iškraipymas

Išgaubtas monitorius iškreipia vaizdą - tai puikiai matosi paveiksliuke.

Atspindžiai

Išgaubtas monitorius atspindi tiesiai prieš ekraną ir šone esančius šviesos šaltinius. Kiek atspindės iš šono priklauso nuo monitoriaus išgaubtumo, kuris skirtinguose modeliuose būna skirtingas.

DynaFlat monitorius atspindi nežymiai mažiau negu išgaubtas monitorius, tačiau dėl savo struktūros jis dvejina atspindžius ekrane.

Trinitron monitorius atspindi tik tiesiai prieš ekraną esančius šviesos šaltinius ir skirtingai nei Dynaflat beveik nedvejina atspindžių.

Flatron monitorius atspindi tik tiesiai prieš ekraną esančius šviesos šaltinius ir skirtingai nei likusieji kineskopai nedvejina atspindžių.

Visa tai gerai matosi paveiksliukuose.

Vaizdo kokybė

DynaFlat tipo monitoriai gerai atvaizduoja smulkias detales, todėl tinka braižymui, kur nėra ypatingo spalvų derinimo.

Trinitron tipo monitorių atvaizduojamos spalvos sodresnės, ryškesnės ir kontrastingumas didesnis, todėl tinka darbui su spalvotais paveiksliukais.

Flatron tipo monitorių vaizdas iš arti atrodo grūdėtas.

Išgaubtas monitorius neturi jokių svarbesnių ypatybių.

Kaina

Išgaubti monitoriai yra pigiausi, o Trinitron ir Flatron - brangiausi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!