Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/teorija/ivairi/55287/trumpai-ir-aiskiai-kuo-skiriasi-rgb-ir-cmyk-spalvu-modeliai/spausdinti/

Trumpai ir aiškiai: kuo skiriasi RGB ir CMYK spalvų modeliai?

Publikuota: 2016-06-26 07:13
Tematika: Įvairi teorija
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Jei kada nors naudojotės nuotraukų redagavimo programa, žinote, jog yra du pasirinkimai: RGB arba CMYK spalvų modeliai. Tačiau kuo jie skiriasi?


Jei kada nors naudojotės nuotraukų redagavimo programa, žinote, jog yra du pasirinkimai: RGB arba CMYK spalvų modeliai. Tačiau kuo jie skiriasi?

RGB yra sudarytas iš raudonos, žalios, mėlynos spalvų ir paprastai naudojamas ekranuose bei skaitmeninės žiniasklaidos priemonėse. Ekranai, į kuriuos žvelgiame kiekvieną dieną yra sudaryti iš RGB pikselių. Būtent dėl to televizoriuje jūs galite įžvelgti net smulkiausias detales.

Trumpai ir aiškiai: kuo skiriasi RGB ir CMYK spalvų modeliai?

Tuo tarpu CMYK (ŽPGJ) – patobulintas CMY (ŽPG) spalvų modelis. Naudojamas šviesumą/tamsumą koreguojantis parametras (raktas, angliškai „key“). Spaudoje sumaišius žydrą, purpurinę ir geltoną spalvas, dėl dažuose esančių pigmentų gaunama tamsi (purvina) ruda, o ne gryna juoda spalva. Todėl tamsiausiems vaizdo elementams pakoreguoti naudojami papildomi juodi dažai.

Kitas ryškus skirtumas tarp šių dviejų modelių yra tai, kaip jie sukuria spalvas. RGB yra sistema, kurioje tam tikrą atspalvį kuria visos kartu sudėtos spalvos. O CYMK sistemoje priešingai – kiekviena spalva yra atimama iš spalvų mišinio. Todėl nenustebkite, jei ant RGB spalvoms pritaikyto ekrano perkėlę su CYMK sukurtą paveikslą, išvysite visai kitokį vaizdą.

Suprasti spalvų modelių skirtumus yra labai svarbu tiems, kas dirba skaitmeninės žiniasklaidos ar spaudos srityse. Pavyzdžiui, jei projektuojate knygos viršelį, geriau naudoti CYMK modelį, nes galutinis produktas bus atspausdintas. O jei kuriate skaitmeninį knygos variantą – geriau pasitarnaus RGB.

Tikimės, kad supratote pagrindinius skirtumus tarp šių dviejų spalvų modelių ir galėsite gautas žinias panaudoti ateityje.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!