Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/teorija/ivairi/33343/lankytoju-srauto-skaiciavimas-naudos-budai/spausdinti/

Lankytojų srauto skaičiavimas: naudos, būdai

Publikuota: 2012-03-12 22:15
Tematika: Įvairi teorija
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Box&Value, UAB

Turbūt visi žinome, kad viščiukus reikia skaičiuoti ir geriausia tai daryti rudenį. O kodėl ir kaip reikia skaičiuoti žmones? Pabandysime trumpai tai apžvelgti.


Lankytojų srauto skaičiavimas: naudos, būdaiTurbūt visi žinome, kad viščiukus reikia skaičiuoti ir geriausia tai daryti rudenį. O kodėl ir kaip reikia skaičiuoti žmones? Pabandysime trumpai tai apžvelgti.

Kam skaičiuoti žmones?

Galima išskirti kelias sritis, kuriose žmonių arba lankytojų skaičiaus žinojimas yra labai svarbus.

Mažmeninė prekyba

Atėjusių į prekybos vietą žmonių skaičius kartu su pirkėjų ir pirkinių skaičiumi bei apyvarta yra raktiniai duomenys, leidžiantys spręsti apie parduotuvės veiklos efektyvumą. Konversijos rodiklis (pirkėjų ir lankytojų santykis) yra vienas iš svarbiausių rodiklių, be kurio neįsivaizduojama šiuolaikinės prekybos analitika. Be to, kaupiant statistinius lankomumo duomenis, galima optimaliai paskirstyti personalo kiekį ir darbo laiką, nustatyti savaitės, mėnesio, metų dėsningumus, įvertinti ilgalaikes tendencijas. Žmonių skaičiavimas – neatskiriama eilių valdymo sistemų dalis, padedanti maksimaliai sutrumpinti klientų stovėjimo eilėse laiką ir optimaliai išnaudoti turimus resursus.

Nekilnojamo turto valdymas

Nekilnojamojo turto operatoriai, nuomojantys komercinės paskirties objektus, siekia pateikti objektyvius duomenis apie prekybinio centro, parduotuvės ar kito objekto lankomumą. Iš kitos pusės, šie duomenys svarbūs ir klientams, besirenkantiems, kokį plotą geriau nuomotis. Šioje srityje svarbūs tokie rodikliai kaip lankytojų skaičius, tenkantis nuomojamo ploto vienetui, arba rinkodaros išlaidos, tenkančios tūkstančiui lankytojų, nulemiantys nuomos kainą ir objekto patrauklumą.

Viešosios vietos, turizmo objektai

Daugelis viešųjų arba turizmo objektų yra neapmokestinti, taigi, tik skaičiuojant lankytojų srautus, galima spręsti apie jų patrauklumą. Objektuose, kurie yra apmokestinti, žmonių skaičiavimas gali padėti įvertinti atskirų zonų ar eksponatų populiarumą. Renkant ir kaupiant lankytojų skaičiavimo statistiką, turistams būtų pateikiama objektyvesnė informacija, o taip pat būtų aišku, kuriems objektams reikia skirti daugiau reklamos ir daryti juos patrauklesnius lankytojams.

Viešosios paskirties pastatai

Laikantis saugumo reikalavimų, viešosios paskirties pastatuose ir patalpose dažnai ribojamas maksimalus lankytojų skaičius. Siekiant užkirsti kelią skaudžioms nelaimėms yra būtina sekti, kad šie apribojimai nebūtų viršijami – tam gali padėti žmonių skaičiavimo sistemos.

Kaip skaičiuoti?

Pats paprasčiausias būdas – tiesiog atsistoti prie įėjimo ir pieštuko arba štai tokio mechaninio prietaiso kuris pavaizduotas nuotraukoje viršuje pagalba suskaičiuoti atėjusius ir / arba išėjusius žmones. Nors toks būdas gana tikslus, tačiau reikalauja labai brangaus komponento – žmogaus, todėl toliau panagrinėsim tik automatines žmonių skaičiavimo sistemas.

Pagal veikimo principą, jas galime suskirstyti:

Horizontalios arba vertikalios IR (infraraudonųjų spindulių) jutiklių sistemos

Šių sistemų veikimas pagrįstas IR spindulio pertraukimų skaičiavimu. Paprastai sistema susideda iš dviejų jutiklių, tvirtinamų abipus įėjimo: vienas jų yra siųstuvas (IR spindulio šaltinis), kitas – imtuvas. Žmogus eidamas uždengia siųstuvą ir tai yra registruojama imtuve. Paprastai tokios sistemos neskiria žmonių judėjimo krypties, paprasčiausiai daroma prielaida, kad kiekvienas lankytojas pertraukia spindulį du kartus (įeidamas ir išeidamas). Gautas pertraukimų skaičius dalinamas pusiau ir sakoma, kad tai ir yra lankytojų skaičius.

Privalumai:

  • Nebrangu;
  • Paprasta įdiegti.

Trūkumai:

  • Netikslu (keli vienu metu spindulį kertantys žmonės suskaičiuojami kaip vienas, bet koks spindulio pertraukimas (pvz. mostas ranka) traktuojamas kaip praėjęs žmogus);
  • Lengva manipuliuoti (uždengus jutiklį skaičiavimas nevyksta);
  • Nėra kryptinio skaičiavimo (dažniausiai), todėl nelabai tinka naudoti vietose, kur yra keli įėjimai-išėjimai.

Regimojo vaizdo sistemos

Sistemos veikimas pagrįstas žmonių identifikavimu vaizde ir jų judėjimo sekimu. Optimaliausias vaizdo šaltinis – vaizdo kamera, žiūrinti į skaičiavimo vietą iš viršaus (tada įmanoma atskirti tankiai judančius žmones). Skaičiavimas vyksta vaizde „nubrėžus“ virtualią liniją arba tinkamos formos zoną. Pastarasis būdas patikimesnis, kadangi leidžia atsijoti atsitiktinius praeivius. Skaičiavimas gali būti atliekamas išoriniuose įrenginiuose, į kuriuos kamera tik perduoda vaizdą, arba pačiose kamerose (integruotos sistemos).

Privalumai:

  • Didelis tikslumas (teisingai įdiegtose ir kalibruotose sistemose >98 proc.);
  • Skaičiavimas abejomis kryptimis ir esant dideliam judėjimo tankiui;
  • Skaičiavimo zonos privalumai (sudėtingos formos, nereikalingų sričių maskavimas);
  • Nuolat vystomi ir atnaujinami algoritmai daro skaičiavimą tikslesnį ir įveda naujas galimybes;
  • Integruota sistema nereikalauja jokių išorinių įrenginių (vaizdas apdorojamas pačioje kameroje, statistika saugojama kameros vidinėje atmintyje).

Trūkumai:

  • Aukštesnė kaina (lyginant su IR jutiklių sistemomis);
  • Reikalingi išoriniai įrenginiai (jeigu sistema neintegruota);
  • Sudėtingesnė instaliacija ir kalibravimas;
  • Priklausoma nuo apšviestumo (kad skaičiavimas būtų tikslus, reikalingas pakankamos kokybės ir spartos vaizdas).

Terminio vaizdo sistemas

Sistemos panašios į aukščiau minėtas, tik vietoje regimojo vaizdo kamerų yra naudojamos šilumai jautrios (termovizoriai) arba IR jutiklių sistemos. Kadangi žmogus yra šilumos šaltinis, jo skleidžiama šiluma padaro jį „matomu“ šioms sistemoms, nepriklausomai nuo apšviestumo. Gauto šiluminio vaizdo apdorojimui naudojami panašūs algoritmai kaip ir regimojo vaizdo sistemose, čia taip pat galimos ir integruotos sistemos.

Privalumai:

  • Didelis tikslumas;
  • Kryptinis skaičiavimas;
  • Gali skaičiuoti tamsoje.

Trūkumai:

  • Aukšta kaina;
  • Mažesnis „matymo“ kampas, apsunkinantis naudojimą žemuose praėjimuose;
  • Šildymo sistemos, temperatūros skirtumai gali daryti neigiamą įtaką skaičiavimo tikslumui;
  • Maža skiriamoji geba, todėl žmonės sunkiau atskiriami esant tankiam judėjimui.

Kitos sistemos

Be paminėtų sistemų , yra veikiančių ir kitokiais principais, naudojančių kitas technologijas (pvz. 3D lazeriniai skaneriai, slėgiui jautrūs kilimėliai), bet jos naudojamos gerokai rečiau.

„Cognimatics True View People Counter“ leidžia susidaryti tikrąjį lankytojų srautų vaizdą. Pirmiausia tai programinė įranga, naudojanti pažangiausius ir unikalius vaizdo apdorojimo algoritmus žmonių skaičiavimui. Ši programinė įranga gali būti įdiegta į standartines „Axis“ arba „Vivotek“ IP kameras, taigi tai pilnai integruotas sprendimas, nereikalaujantis jokios specifinės papildomos įrangos. Duomenų perdavimui, sistemos valdymui ir derinimui naudojami standartiniai TCP/IP protokolai, sistema be jokių problemų sistema lengvai integruojama į standartinę IT infrastruktūrą ir gali būti prižiūrima kartu su kita IT įranga.

„True View Web Report“ – universalus ir galingas duomenų analizės įrankis, galintis surinkti duomenis iš neriboto skaičiaus skaičiuoklių ir pateikti juos vartotojams.

Visos šios savybės daro „Cognimatics“ sprendimą vienu iš patraukliausių, renkantis lankytojų skaičiavimo sistemą. „Cognimatics True View“ žmonių skaičiavimo sprendimai naudojami daugiau nei 50 pasaulio šalių, sistemos dydžiai – nuo 1 iki 1200 skaičiavimo vietų, tarp klientų naudojančių „Cognimatics“ yra tokios kompanijos kaip „T-Mobile“, „Tally Weijl“, „Gant“, „Skechers“, „Timberland“, „Bonprix“, „Matas“, „Class Ohlson“, „Neinver“ ir daugelis kitų. „Cognimatics“ skaičiavo lankytojus „Expo 2010“, „Volvo Ocean Race“ renginiuose, o taip pat daugelyje turizmo objektų visame pasaulyje.

Kas svarbu, renkantis skaičiavimo sistemą?

1. Tikslumas. Jeigu skaičiavimo duomenys bus naudojami išvestiniams dydžiams skaičiuoti, derėtų suprasti, kad skaičiavimo paklaida automatiškai taps šių dydžių paklaida. Pvz., jeigu jūs matuosite lankytojų skaičiaus pokyčius prieš reklaminę kampaniją ir jos metu, tai skaičiuodami lankytojus iki 80 proc. tikslumu, jūs turėtumėte ignoruoti visus pokyčius kurie telpa į +/- 20 proc. intervalą. Skaičiavimo paklaida paprastai nėra pastovi ir keičiasi kintant lankytojų srauto tankiui, todėl negalima teigti, kad padauginus gautą rezultatą iš kažkokio koeficiento gausime teisingus duomenis. Pvz. IR jutiklių sistemos, priklausomai nuo praėjimo pločio, esant mažam žmonių srautui gali suskaičiuoti net daugiau lankytojų nei jų buvo, bet esant tankiam judėjimui paklaida gali siekti iki –30 proc. ir daugiau.

2. Duomenų surinkimas ir prieinamumas vartotojams. Galima sakyti, kad skaičiavimo duomenys yra pagrindinis produktas, dėl kurio sistema yra diegiama. Net jeigu lankytojai yra suskaičiuojami labai tiksliai, bet rezultatai tik atvaizduojami skaičiuoklio ekrane, to ne visada pakanka. Gauti duomenys dažniausiai naudojami išvestiniams rodikliams skaičiuoti, skaičiavimo vietų dažniausiai būna daugiau nei viena, todėl labai svarbu, kokiu būdu ir kaip greitai tie skaičiai atsidurs reikalingose duomenų bazėse reikalingu formatu. Jeigu tai daroma paprasčiausiai nurašant duomenis nuo ekrano ir paskui perduodant e-paštu ar kitomis priemonėmis, tai pirmiausia reikia atsižvelgti į žmogiškojo faktoriaus įtaką: klaidas, aplaidumą arba net galimas manipuliacijas. Geriausia, kai duomenų surinkimas vyksta automatiškai, be žmogaus įsikišimo. Didelę reikšmę turi ir operatyvumas, idealu, kai vartotojai gali pamatyti duomenis iškart, o ne po paros, savaitės ar dar ilgiau.

3. Sistemos patikimumas. Kaip ir bet kokia kita, žmonių skaičiavimo sistema gali sugesti, todėl reikėtų įvertinti, kaip operatyviai, kokiais kaštais tie gedimai gali būti pašalinti su minimaliomis pasekmėmis duomenų vientisumui. Šiuo atžvilgiu labai patraukliai atrodo IP technologija paremtos sistemos, leidžiančios atlikti įrenginių diagnostiką, kalibravimą ir kontrolę per kompiuterinį tinklą.


Box&Value
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!