Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/85853/ne-lyderiai-o-tik-vidutiniokai-pagal-mobilaus-interneto-sparta-pasaulyje-lietuva-krenta/spausdinti/

Ne lyderiai, o tik vidutiniokai: pagal mobilaus interneto spartą pasaulyje Lietuva krenta

Publikuota: 2023-01-24 16:10
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Agnė Tarailaitė
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Pasaulinė interneto greičio matavimo kompanija „Ookla“ pateikė IV ketvirčio interneto veiklos ataskaitą apie Lietuvos ir kitų pasaulio valstybių mobiliojo ir fiksuotojo ryšio tinklų būklę. Rezultatai, pagrįsti „Speedtest“ duomenimis, rodo, kad kadaise lydere buvusi Lietuva tokiu titulu pasigirti nebegali.


Pasaulinė interneto greičio matavimo kompanija „Ookla“ pateikė IV ketvirčio interneto veiklos ataskaitą apie Lietuvos ir kitų pasaulio valstybių mobiliojo ir fiksuotojo ryšio tinklų būklę. Rezultatai, pagrįsti „Speedtest“ duomenimis, rodo, kad kadaise lydere buvusi Lietuva tokiu titulu pasigirti nebegali: fiksuoto plačiajuosčio interneto spartos matavime Lietuva pakilo per vieną poziciją, bet mobiliojo interneto matavime – nukrito per 4 vietas.

Ne lyderiai, o tik vidutiniokai: pagal mobilaus interneto spartą pasaulyje Lietuva krenta
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Speedtest Intelligence“ atskleidė, kad 2022 m. ketvirtąjį ketvirtį tarp didžiausių mobiliojo ryšio operatorių Lietuvoje „Telia“ užtikrino didžiausią vidutinę atsisiuntimo spartą – 112,03 Mbps. Antrą vietą užėmė „Tele2“ su 46,53 Mbps, o trečią – „Bitė“ su 28,44 Mbps.

Apskritai mobiliojo interneto reitinge Lietuva nukrito per 4 pozicijas ir užėmė 36 vietą. Vidutinis atsisiuntimo greitis siekė 54,66 Mbps.

Pirmą vietą pasauliniame šalių vertinime užėmė Kataras su 169,51 Mbps. Lietuvą per vieną poziciją aplenkė ir Estija su 56,26 Mbps greičiu.

Tuo tarpu bendras pasaulio mobiliojo interneto spartos vidurkis buvo gan žemas – vos 36,74 Mbps.

Vertindami kiekvieno operatoriaus rezultatų nuoseklumą, „Ookia“ nustatė, kad „Telia“ pasižymėjo didžiausiu nuoseklumu – 95 proc. rezultatų rodė bent 5 Mbps minimalų atsisiuntimo greitį ir 1 Mbps minimalų išsiuntimo greitį. Paskutinę vietą užėmė „Bitė“ su 83,5 proc. vertinimu.

Išanalizuotas sparčiausių telefonų našumas parodė, kad 2022 m. IV ketvirtį nebuvo statistinio nugalėtojo. Visgi pirmas 5 vietas dalijosi naujausi „iPhone“ modeliai – „14 Pro“, „14 Pro Max“, „13 Pro“, „13 Pro Max“ ir „13 Mini“.

Išnagrinėjus pagrindinių mobiliųjų telefonų gamintojų bendrą našumą nustatyta, kad „OnePlus“ įrenginių vidutinė atsisiuntimo sparta Lietuvoje buvo didžiausia – 86,58 Mbps. Po jų sekė „Apple“ su 77,09 Mbps, o paskutinę vietą užėmė „Huawei“ (35,57 Mbps).

Vidutinė mobiliojo ryšio atsisiuntimo sparta buvo sparčiausia Klaipėdoje – 79,46 Mb/s. Po jos pagal spartą antrą vietą užėmė Kaunas, trečią – Šiauliai. O štai Vilnius liko ketvirtoje vietoje su 65,45 Mb/s.

Plačiajuosčio interneto reitinge Lietuva pakilo per vieną poziciją ir užėmė 39 vietą su vidutiniu 90,22 Mbps atsisiuntimo greičiu. Pirmą poziciją užėmė daugiau nei dvigubai spartesnis Singapūro internetas – 225,71 Mbps. Estija užėmė 67 vietą, o Latvija – 55.

Tuo tarpu tarp didžiausių fiksuotojo plačiajuosčio ryšio paslaugų teikėjų Lietuvoje „Cgates“ užtikrino didžiausią vidutinę 142,96 Mbps atsisiuntimo spartą.

Prasčiausiai pasirodė paskutines vietas užėmę „Tele2“ ir „Bitė“ – jų vidutinė atsisiuntimo sparta atitinkamai siekė 19,93 Mbps ir 18,45 Mbps.

Vertindami kiekvieno fiksuotojo plačiajuosčio ryšio paslaugų teikėjo rezultatų nuoseklumą, „Cgates“ taip pat buvo lyderis. 89,5 proc. rezultatų rodė bent 25 Mbps minimalų atsisiuntimo greitį ir 3 Mbps minimalų išsiuntimo greitį. „Bitė“ pasirodė prasčiausiai su 33,3 proc.

Klaipėdoje fiksuoto plačiajuosčio ryšio atsisiuntimo spartos mediana tarp daugiausiai gyventojų turinčių Lietuvos miestų buvo didžiausia – 96,53 Mb/s. Po jos pagal spartą antrą vietą užėmė Kaunas, trečią – Panevėžys. Vilnius vėl liko ketvirtas su 94,44 Mb/s.

15min primena, kad 2011 m. „Ookla“ duomenimis, internetas Lietuvoje buvo sparčiausias pasaulyje.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!