Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/84718/karybos-apzvalgininkas-apie-musko-pasimetima-del-starlink-finansavimo-ukrainoje/spausdinti/

Karybos apžvalgininkas apie Musko pasimetimą dėl „Starlink“ finansavimo Ukrainoje

Publikuota: 2022-10-19 18:29
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Turtingiausiu pasaulio žmogumi vadinamas Elonas Muskas skelbia, kad jo kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ toliau finansuos palydovinio ryšio „Starlink“ paslaugą Ukrainoje. „Starlink“ ryšiu Ukrainoje daugiausia naudojasi kareiviai, o ne privatūs asmenys.


Turtingiausiu pasaulio žmogumi vadinamas Elonas Muskas skelbia, kad jo kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ toliau finansuos palydovinio ryšio „Starlink“ paslaugą Ukrainoje.

Karybos apžvalgininkas apie Musko pasimetimą dėl „Starlink“ finansavimo Ukrainoje
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kiek anksčiau milijardierius siūlė Ukrainai atsisakyti dalies teritorijų ir derėtis dėl taikos su Vladimiru Putinu. Kyjivui pašiepus tokius milijardieriaus siūlymus, E. Muskas pareiškė nebefinansuosiantis „Starlink“ ryšio, tačiau netrukus persigalvojo.

Tokiame E. Musko elgesyje karybos apžvalgininkas Egidijus Papečkys įžvelgia dvi priežastis.

„Viena yra, kad Muskas vis dėl to nėra labdaros organizacijos vadovas, jis turi privatų verslą, o tai kainuoja. Antra priežastis yra vis dėlto ekscentriškos asmenybės problema. Matome, kad Muskas trumpam pasiklydo, išsigando branduolinio karo, kaip ir nemažai ekscentriškų žmonių. Tam tikros asmeninės charakterio savybės suvaidino vaidmenį“, – LRT TELEVIZIJAI kalbėjo karybos apžvalgininkas.

Jis priduria, kad tokius milijardieriaus veiksmus vertina kaip žmogišką akimirkos silpnumą.

„Aš manau, kad vis dėlto pirmiausia reikėtų padėkoti Muskui už tą ilgą laiką, kai „Starlink“ veikė. Akivaizdu, kad pinigai čia nebuvo pagrindinis dalykas, todėl kad lėšų sumokėti už „Starlink“ veikimą sakė surasianti ir Ukraina, be abejo jų būtų suradę ir Vakarai, nes ši sistema reikalinga Ukrainai. Tai reikėtų priimti kaip žmogišką akimirksnio silpnumą, Musko, kaip verslininko, norą vis dėlto neišleisti tų pinigų, kuriuos dabar išleidžia“, – teigia E. Pepečkys.

Kaip LRT RADIJUI aiškino kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis, kadangi Ukrainoje vyksta karas, nemaža dalis komunikacijų yra pažeista, todėl reikalingos autonominės sistemos, kurios galėtų užtikrinti interneto ryšį, o kariniai daliniai ir kitos svarbios struktūros galėtų komunikuoti.

Tam tikslui žemojoje orbitoje skrieja apie 2 tūkst. „Starlink“ palydovų. Turint įrangą, reikalingą susisiekti su šiais palydovais, galima užtikrinti interneto ryšį praktiškai bet kuriame taške.

Pasak E. Pepečkio, taip pat ypač svarbi palydovinė navigacija.

„Šiuolaikiniame kare labai svarbu yra tiksliai nustatyti tiek priešo padėtį, tiek savo padėtį. T. y., nustatyti tikslias koordinates, tai leidžia tiksliai apšaudyti priešą ir tikslumą padidina tai, kai labai gerai žinomos ir savo pačio koordinatės“, – aiškina jis.

D. Povilaitis įvardijo nežinantis, kiek toks ryšys kainuoja Ukrainoje, tačiau Lietuvoje jis atsieina apie porą šimtų eurų per mėnesį – vienam abonentui.

„SpaceX“ deklaruoja, kad išleido apie 80 mln. eurų nuo vasario pabaigos. Tai pakankamai nemaža suma. Ukrainoje yra apie 10 tūkst. „Starlink“ taškų, irgi nemažas kiekis“, – pastebėjo kibernetinio saugumo ekspertas, kalbėdamas apie tai, kiek E. Musko bendrovei kainuoja palaikyti ryšį Ukrainoje.

Kibernetinio saugumo ekspertas teigė, jog „Starlink“ ryšiu Ukrainoje daugiausia naudojasi kareiviai, o ne privatūs asmenys. Komerciniai tiekėjai irgi norėtų turėti priėjimą prie „Starlink“ ir tiekti tokį ryšį, tačiau tokios galimybės neturi.

LRT RADIJO laida „Lietuvos diena“, LRT TELEVIZIJOS laida „Laba diena, Lietuva“


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!