Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/84351/5g-transformuoja-pramone-sandeliuose-zuja-robotai-prekes-tuoj-bus-gaminamos-tik-pagal-poreiki/spausdinti/

5G transformuoja pramonę: sandėliuose zuja robotai, prekės tuoj bus gaminamos tik pagal poreikį

Publikuota: 2022-09-20 18:21
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Greitėjant gyvenimo tempui ir ekonomiką purtant dešimtmečius neregėtiems išbandymams, prekių ir paslaugų rinka darosi vis nepastovesnė. Kasmet trumpėjant produktų ir pačių verslų gyvavimo ciklui, gamybos ir su jomis susijusios bendrovės visame pasaulyje spaudžiamos mažinti veiklos išlaidas ir taikytis su kur kas mažesnėmis pelno maržomis. Ekspertų teigimu, dabartinės tendencijos įmonėms nepalieka kito kelio, kaip tik atsigręžti į 5G bei kitas modernias technologijas.


Greitėjant gyvenimo tempui ir ekonomiką purtant dešimtmečius neregėtiems išbandymams, prekių ir paslaugų rinka darosi vis nepastovesnė. Kasmet trumpėjant produktų ir pačių verslų gyvavimo ciklui, gamybos ir su jomis susijusios bendrovės visame pasaulyje spaudžiamos mažinti veiklos išlaidas ir taikytis su kur kas mažesnėmis pelno maržomis. Ekspertų teigimu, dabartinės tendencijos įmonėms nepalieka kito kelio, kaip tik atsigręžti į 5G bei kitas modernias technologijas.

5G transformuoja pramonę: sandėliuose zuja robotai, prekės tuoj bus gaminamos tik pagal poreikį
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Remiantis „Growth Market Reports“ duomenimis, 5G paremto pramoninio daiktų interneto (IoT) sprendimų rinka iki 2030 m. kasmet vidutiniškai augs net 28 proc. ir 2030 m. bus vertinama 18,9 milijardo JAV dolerių. Toks spartus šios rinkos augimas rodo, jog šiuolaikinė pramonė vis labiau investuoja į technologijas, kurios leistų didinti veiklos efektyvumą ir kuo greičiau prisitaikyti prie naujų rinkos sąlygų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Visuotinei skaitmenizacijai trinant ribas tarp atskirų šalių ir žemynų, konkurencija pasiekė dar nematytą lygį. Kitaip nei prieš keletą dešimtmečių, šiuolaikinės pramonės ir paslaugų įmonės nebegali sau leisti statyti metų metus nekintamai veikiančių milžiniškų gamyklų ir sandėlių, kuriuos fiziškai aptarnautų tūkstančiai darbuotojų. Pagrindinis šiuolaikinio verslo siekis – pasitelkiant prie 5G prijungtus robotus, 3D spausdintuvus ir įvairius kitus automatizacijos sprendimus, gebėti kuo greičiau prisitaikyti prie kintančių apimčių ir rinkos poreikių“, – teigia „Telia“ verslo klientų vadovas Daniel Karpovič.

Sandėliuose zujantys robotai – realybė

Pasak D.Karpovič, nors elektroninė prekyba sugebėjo iki vieno ar poros klavišų spustelėjimų automatizuoti apsipirkimo procesą, eliminuodama kasininkų ir fizinių parduotuvių būtinybę, tai, kas dedasi kitame mygtuko gale, vis dar reikalauja daugybės žmogiškų rankų. Kadangi remiantis įvairiais skaičiavimais, 95 proc. darbo sandėliuose atliekama rankiniu būdu, juos valdančios įmonės bando ten įsileisti vis daugiau robotų.

„Kad ir kaip būtų sunku patikėti, užsisakius prekę elektroninėje parduotuvėje, ją šiomis dienomis iš milžiniško sandėlio vis dar eina paimti vežimėlį stumiantis darbuotojas. Nenuostabu, jog dirbantieji tokį darbą per dieną nueina dešimtis kilometrų ir ne visada gali patenkinti milžiniškas darbo apimtis, todėl „Amazon“ ir nemažai kitų bendrovių testuoja robotus, kurie efektyviausiu maršrutu galėtų nuvykti iki atitinkamos lentynos ir surinkti prekes. Jų prijungimas prie 5G leidžia realiu laiku koreguoti maršrutą, atsiradus naujų užsakymų, ir taip maksimaliai paspartinti šį procesą“, – pasakoja pašnekovas.

Nors šiems robotams dar ganėtinai prastai sekasi atskirti skirtingų formų bei dydžių pakuotes, tad prie atitinkamos lentynos konkrečią prekę kol kas turi paduoti žmogus, toks sprendimas darbuotojų nueinamą atstumą jau sumažina maždaug 80 proc. ir leidžia klientams pasiūlyti tokias paslaugas, kaip pristatymas kitą ar net tą pačią dieną.

Be to, robotai suteikia galimybę kur kas geriau prisitaikyti prie kintančių darbo apimčių ir sumažinti prekių pristatymo kainą – kitaip nei darbuotojams, jiems nereikia mokėti atlyginimo už prastovas susitraukus prekybos apimtims, o prieš Kalėdas ir kitomis panašiomis progomis robotai gali dirbti nors ir visą parą be jokio papildomo apmokėjimo už viršvalandžius.

Žaibiška kokybės kontrolė ir prekės pagal poreikį

Nors dauguma modernių technologijų šiuo metu yra nutaikytos į našumo didinimą, 5G paremti sprendimai gali padėti ir kur kas didesnį gamybos tikslumą. Geras to pritaikymo pavyzdys – reaktyviniams lėktuvų varikliams naudojamų mentinių diskų gamyba. Kiekvienas toks brangus komponentas yra išpjaunamas iš vieno metalo luito ir šis procesas gali trukti vieną dieną ar net ilgiau.

Maža to, beveik neegzistuoja būdų realiu laiku stebėti gamybos procesą, tad sužinoti, ar diskas yra pageidaujamos kokybės, galima tik pasibaigus jo gamybai.

„Šios problemos sprendimą nusprendė surasti Frauhoferio gamybos technologijos institutas ir viena garsiausių telekomunikacijų įrangos gamintojų „Ericsson“. Abi bendrovės išbandė specialų prie 5G prijungtą vibracijos jutiklį, kuris duomenis apie staklių poziciją siunčia į valdymo sistemą ir taip leidžia realiu laiku atlikti reikalingas korekcijas. Skaičiuojama, kad tokia korekcija užtrunka vos vieną milisekundę, kas leidžia pasiekti maksimalų gamybos tikslumą kiekvieną kartą“, – aiškina specialistas.

5G paremti kokybės kontrolės sprendimai jau pasitelkiami ir pačios „Ericsson“ gamykloje Taline. Už mikroschemų plokščių defektų paiešką atsakingi darbuotojai buvo aprūpinti papildytos realybės akiniais, kurie prieš savo akis leidžia matyti visas reikalingas tinkle patalpintas instrukcijas ir schemas, o tai leido 15 proc. paspartinti defektų aptikimą ir sumažinti remontui reikalingų komponentų poreikį.

„Telia“ atstovas taip pat prognozuoja, jog penktos kartos mobiliojo ryšio tinklas turėtų išpopuliarinti gamybos pagal poreikį modelį. Tokių produktų, kaip atsarginės dalys, laikymas sandėliuose ir pristatymas, dažnai net iš kito žemyno, yra labai brangus, todėl tokie startuoliai „FATHOM“ ir „Fast Radius“ ieško būdų šį procesą lokalizuoti ir supaprastinti.

Tam planuojama pasitelkti pažangius susietus 3D spausdintuvus, kurie per trumpą laiką galėtų išspausdinti reikalingą gaminių kiekį netoli mūsų buvimo vietos bei smarkiai sumažinti tam reikalingus kaštus.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!