Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/83773/internetas-lietuvoje-ar-vis-dar-sparciausias-pasaulyje/spausdinti/

Internetas Lietuvoje – ar vis dar sparčiausias pasaulyje?

Publikuota: 2022-07-29 08:27
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Daugeliui žmonių internetas yra svarbi gyvenimo dalis, kuri padeda ne tik pramogauti, tačiau ir atlikti darbus. Be interneto – daugeliui nebūtų duonos, tad natūralu, jog norisi naršyti ne tik be ribų, tačiau ir greitai. Turbūt ne kartą teko girdėti, kad lietuviai gali didžiuotis turintys vieną greičiausių internetų visame pasaulyje. Tačiau ar tai tik statistika, ar tiesa?


Daugeliui žmonių internetas yra svarbi gyvenimo dalis, kuri padeda ne tik pramogauti, tačiau ir atlikti darbus. Be interneto – daugeliui nebūtų duonos, tad natūralu, jog norisi naršyti ne tik be ribų, tačiau ir greitai.

Turbūt ne kartą teko girdėti, kad lietuviai gali didžiuotis turintys vieną greičiausių internetų visame pasaulyje. Tačiau ar tai tik statistika, ar tiesa?

Internetas Lietuvoje – ar vis dar sparčiausias pasaulyje?

Kiek lietuvių naudojasi internetu?

Lietuvos statistikos departamentas nurodo, kad 2020 metų duomenimis - asmeninius kompiuterius namuose turėjo 77 proc., interneto prieigą – 82 proc. namų ūkių.

Papildomai akcentuojama, kad: „Beveik visi namų ūkiai, turintys namuose interneto prieigą, naudojosi plačiajuosčiu ryšiu. 79 proc. interneto prieigą turinčių namų ūkių naudojosi plačiajuosčiu laidiniu ar belaidžiu fiksuotu ryšiu, 66 proc. – mobiliojo ryšio tinklais“.

Lietuvos statistikos departamento diagrama
Lietuvos statistikos departamento diagrama

Pasiektas naujas rekordas Lietuvoje

Remiantis Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) atliktais mobiliojo interneto spartos matavimais rytinėje Lietuvos dalyje - galime nudžiuginti, kad pasiektas naujas šalies rekordas. Interneto greitis buvo pasiektas naudojantis „Telia“ įmonės paslaugomis. Tyrimas atskleidžia, kad „Telia“ tinkle vidutinė sparta siekė 131,4 Mb/s ir buvo atitinkamai 50 proc. bei 102 proc. didesnė nei kitų dviejų mobiliojo ryšio operatorių“.

Išmatuoti realų savo naudojamo įrenginio interneto greitį galite InternetoMatuoklė.lt tinklapyje. Prieš naudojantis matuokle reikėtų atsižvelgti į duotus patarimus.

O ar pasaulyje – mes vis dar esame aukštoje vietoje?

Turime tokį internetą, kokį turime. Ne visada juo pavyksta džiaugtis, kadangi drąsiai galime sakyti, kad prie gero esame įpratę. O gal tik taip sakoma? Gal tikrai Lietuvoje internetas ne toks greitas kaip pasaulyje ir tai tik mitas, kuriuo mes tikime?

Šiuo metu viešai prieinamoje statistikoje matomi tokie duomenys:

Interneto atsisiuntimo greitis pagal valstybes (vidurkis)

  1. Korėja – 23,75 Mb/s;
  2. Japonija – 17,04 Mb/s;
  3. Alandų Salos – 16,67 Mb/s;
  4. Latvija – 16,31 Mb/s;
  5. Rumunija – 14,87 Mb/s;
  6. Lietuva – 14,59 Mb/s;
  7. Švedija – 14,48 Mb/s;
  8. Nyderlandai – 13,87 Mb/s;
  9. Ir t. t.

Interneto išsiuntimo greitis pagal valstybes (vidurkis)

  1. Lietuva – 9,38 Mb/s;
  2. Japonija – 8,26 Mb/s;
  3. Latvija – 6,48 Mb/s;
  4. Alandų Salos – 6,35 Mb/s;
  5. Bulgarija – 6,22 Mb/s;
  6. Honkongas – 5,68 Mb/s;
  7. Rumunija – 5,51 Mb/s;
  8. Andora – 5,46 Mb/s;
  9. Švedija – 5,34 Mb/s;
  10. Slovėnija – 5,20 Mb/s;
  11. Rusija – 4,81 Mb/s.
  12. Ir t. t.

Naršyti lietuviai tikrai gali be jokių ribų ir greitai. Galime tuo didžiuotis.

Straipsnis parašytas remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, operatoriaus „Telia“ pateiktomis išvadomis. Taip pat Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) internetiniu puslapiu https://rrtmatavimai.maps.arcgis.com/apps/dashboards/13e4c0e6ca6b459aa3b3018cd33307eb .

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!