Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/79682/ismaniuju-gamintojai-arteja-prie-savo-galimybiu-ribos-ar-tikrai-naujas-telefonas-bus-pranasesnis-uz-senesni/spausdinti/

Išmaniųjų gamintojai artėja prie savo galimybių ribos – ar tikrai naujas telefonas bus pranašesnis už senesnį?

Publikuota: 2021-09-07 08:50
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Rudenį įprastai prasideda ne tik nauji mokslo metai, bet ir naujų telefonų pristatymai. Atrodo, kad tik neseniai įsigijai naują telefoną, o gamintojas šast ir duoda dar naujesnį: gražesnį, pajėgesnį, geriau fotografuojantį ir dar visaip kaip pranašesnį. Bet ar tikrai taip ir yra?


Rudenį įprastai prasideda ne tik nauji mokslo metai, bet ir naujų telefonų pristatymai. Technologijų entuziastai su nekantrumu laukia naujausio „Apple iPhone“ telefono, „Google Pixel 6“, pasaulinio „Huawei P50“ pristatymo, dar vienos naujos „Samsung“ serijos, greičiausiai pasirodysiančios tik sausį, tačiau jau verčiančios sukti galvą, ar reikėtų taupyti naujam flagmanui. Atrodo, kad tik neseniai įsigijai naują telefoną, o gamintojas šast ir duoda dar naujesnį: gražesnį, pajėgesnį, geriau fotografuojantį ir dar visaip kaip pranašesnį. Bet ar tikrai taip ir yra?

Išmaniųjų gamintojai artėja prie savo galimybių ribos – ar tikrai naujas telefonas bus pranašesnis už senesnį?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Iš tiesų, savo naujų gaminių pristatymams kone visi gamintojai be išimties skiria itin daug dėmesio ir stengiasi juos pateikti kaip įmanoma patraukliau – akys raibsta nuo garso, vaizdo, šviesų ir galimybių. Tačiau prieš puolant į prekybininkų spąstus svarbu atsakyti sau, ką iš tiesų galima gauti iš naujesnio telefono modelio ir ar pokytis bus prasmingas, vertas savo kainos.

Ką gali pasiūlyti naujesnis telefono modelis?

Pasak Astos Buitkutės, „Tele2“ atstovės ryšiams su visuomene, išmaniojo atnaujinimo klausimas – labai individualus dalykas. Tai priklauso ir nuo to, kam daugiausia telefonas yra naudojamas, ir ar vartotoją vis dar tenkina tai, kaip sklandžiai veikia pagrindinės jo funkcijos.

„Kiekvienas naujas flagmanas paprastai pasižymi patobulintu procesoriumi – taigi, naujas telefonas veiks maždaug 30 proc. sparčiau ir efektyviau naudos energiją.

Įprastai naujos kartos išmanieji turi ir didesnį ekrano atsinaujinimo dažnį, tad vartotojas pajunta skirtumą, nes ekranas būna ryškesnis, tačiau eikvoja mažiau baterijos resursų.

Išmaniųjų įrenginių entuziastai mobiliuosius linkę keisti su kiekviena naujai pristatyta išmaniųjų karta. Pateikę išankstinius užsakymus gauna ir vertingų dovanų, pavyzdžiui, belaides to paties gamintojo ausines, mobiliojo ryšio operatoriaus suteiktus nemokamus interneto duomenis ir kita“, – LRT.lt dėstė A. Buitkutė.

Anot jos, tai, ar vartotojas pastebės kitus naujos kartos išmaniojo patobulinimus, priklauso nuo to, kuriems parametrams jis skiria prioritetą. Pavyzdžiui, retai fotografuojantieji, ko gero, neįžvelgs skirtumo tarp „iPhone 11“ ir patobulinto „iPhone 12“ fotografavimo naktį ar mažesnio vadinamojo triukšmo nuotraukose. Tačiau fotografijos mėgėjams tai bus esminiai atnaujinimai.

„Procesorius lemia tai, kaip greitai nuotrauka užfiksuojama po mygtuko paspaudimo. Kuo laiko tarpas trumpesnis, tuo nuotrauka ryškesnė ir geriau sufokusuota.

Naujesnį procesorių turintis išmanusis per tą patį laiko tarpą gali apdoroti kur kas daugiau informacijos, taigi, filmuoti aukštesne – 8k raiška, o turintis senesnį procesorių – 4k raiška.

Procesorius taip pat atlieka svarbų vaidmenį diegiant programinius atnaujinimus. Kuo naujesnė programinė įranga, tuo daugiau procesoriaus resursų ji reikalauja. Jei šis yra pernelyg senas, tikėtina, jog atnaujinimų įdiegti nebegalėsite“, – aiškino specialistė.

Baigiasi garantija – laikas keisti?

„Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas Andrius Archangelskis įvardijo, kad įprastai telefoną rekomenduojama keisti kas dvejus metus, kadangi tuomet baigiasi įrenginio garantinis laikotarpis ir vėliau visų gedimų taisymas kainuoja.

„Taip pat po tam tikro laiko senesni išmanieji telefonai paprasčiausiai nebegauna svarbių operacinės sistemos atnaujinimų – tada telefonas tampa mažiau saugus, gali greičiau išsikrauti, todėl ilgainiui netenkins jūsų poreikių.

Svarbūs ir kiti niuansai, dėl kurių žmonės dažnai keičia savo telefoną. Tai yra telefono galimybės, kameros išgaunamų nuotraukų kokybė, ekrano ryškumas, baterijos veikimo trukmė ir panašiai“, – teigė pašnekovas.

Ateityje nauji telefonai gali brangti

Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ mobiliųjų įrenginių vadovė Rimantė Marcišauskienė taip pat pabrėžė, jog į klausimą, kodėl verta keisti telefoną, turėtų atsakyti pats pirkėjas. Ar turimas telefonas nebetenkina jūsų poreikių? Ar jis nebegauna atnaujinimų? Kuo naujas įrenginys būtų geresnis, kaip jis pakeistų jūsų gyvenimą? Vertėtų labai aiškiai susidėlioti savo lūkesčius ir pagal tai spręsti, ar reikia naujo telefono ir kokio modelio jis turėtų būti.

„Kalbant apie aukščiausios klasės išmaniųjų telefonų pristatymus, prieš metus ir daugiau būčiau sakiusi, kad jų laukti visada verta – net jei naujausias modelis nepapirks, jo išleidimas dažnai reikšdavo ir ankstesnės versijos atpigimą. Tačiau šiandien situacija kiek kitokia.

Lustų ir kitų komponentų tiekimo sutrikimai paveikė ir išmaniųjų pasiūlą, todėl šiuo metu telefonų pirkėjams dažnai tenka rinktis iš to, ką gali pasiūlyti pardavėjas. Užsakius konkretų modelį ar spalvą, kurios pardavėjas neturi, įrenginio gali tekti laukti kelias savaites. Dėl tos pačios priežasties šiandien neįmanoma nuspėti, kaip tiekimo sutrikimai paveiks naujų modelių pasirodymą parduotuvių lentynose ir kokios bus jų kainos“, – komentavo R. Marcišauskienė.

Jos teigimu, galima tik spėlioti, kuo išsiskirs ateities modeliai, gamintojai kartais nustebina savo pirkėjus netikėtais sprendimais. Pavyzdžiui, „Samsung“ gerbėjai šią vasarą laukė naujo „Galaxy Note 21“, tačiau vietoje jo gavo sulenkiamus „Galaxy Z Fold 3“ ir „Galaxy Z Flip 3“.

Didžiausi skirtumai – tarp ekonominės klasės išmaniųjų

R. Marcišauskienė taip pat įvardijo, jog didesni naujausių ir senesnių modelių skirtumai jaučiami tarp ekonominės klasės išmaniųjų, o juos įvertinti kartais užtenka pasinaudojus nauju telefonu vos vieną dieną. Dažniausiai skiriasi greitis, ekrano ryškumas, patobulinti kameros pajėgumai, lengvesnis telefono sinchronizavimas su kitais turimais įrenginiais ir t. t.

„Naujausi flagmanai, lyginant su 1–2 metų senumo jų broliais, tokių lengvai pastebimų skirtumų neturi. Ir tai yra jų didelis privalumas: net ir dabar įsigiję pernykštį flagmaną turėsite aukščiausios kokybės įrenginį. Be to, flagmanų, kitaip nei pigių išmaniųjų, programinės įrangos naujinimai užtikrinami bent keleriais metais ilgiau.

Įvertinus visa tai bei atsižvelgiant į analitikų prognozes, kad dėl komponentų trūkumo ateityje gali brangti tiek naujausi flagmanai, tiek pigesni telefonų modeliai, norintiems sutaupyti ir gauti gerą įrenginį dabar pats metas jį įsigyti“, – teigė R. Marcišauskienė.

Ilgai naudotą išmanųjį dar galima šiek tiek atnaujinti

Turbūt dažniausiai atsinaujinti telefoną norisi tada, kai tam tikri jo trūkumai pradeda erzinti – įrenginys pradeda veikti lėčiau, dažniau išsikrauna, stringa programėlės, o kai kurios anksčiau įprastos užduotys pasidaro beveik nebeįmanomos.

A. Buitkutės teigimu, jeigu pasireiškė pirmieji tokie telefono senėjimo požymiai, pirmiausia rekomenduojama tiesiog ištrinti susikaupusius nenaudojamus dokumentus ir nuotraukas.

„Labai svarbu prieš pradedant tokį valymą visus reikalingus duomenis iš įrenginio perkelti į interneto duomenų saugyklas. Tada galite išvalyti telefono naršyklės naršymo istoriją, nuotraukų ir vaizdo įrašų galeriją, ištrinti aplikacijoje „My Files“ (liet. mano failai) nenaudojamus failus, esančius aplankuose „Downloads“ (liet. atsisiuntimai) ir „My Documents“ (liet. mano dokumentai).

Kai kuriais atvejais padeda gamyklinių parametrų atkūrimas, kai automatiškai ištrinami visi įrenginyje saugomi dokumentai, nuotraukos ir net atsisiųstos programėlės. Paleidus šį telefoną iš naujo, jį reikės nustatyti iš naujo“, – LRT.lt sakė specialistė.

Ji įvardijo, kad kartais verta pasikeisti ir išmaniojo bateriją, tačiau tą rekomenduojama daryti tik autorizuotuose įrenginių servisuose. Visgi rimčiausias signalas, kad telefoną jau metas pakeisti, yra tas momentas, kai išmanusis jau nebegauna programinės įrangos atnaujinimų.

Pavyzdžiui, pati naujausia „iOS 14“ šiuo metu veikia su „iPhone 6S“ ir naujesniais modeliais, tačiau „iOS 15“ senesnių nei „iPhone 6S“ savininkai jau nebegaus. O štai „Android“ telefonų ciklas yra dar trumpesnis, mat „Samsung“ reguliarius operacinės sistemos atnaujinimus vartotojams žada tik trejus metus.

„Pasibaigę operacinės sistemos atnaujinimai pavojingiausi dėl jūsų duomenų saugumo. Trečiosioms šalims daug lengviau įsilaužti ar nutekinti jūsų telefone esančią informaciją, kadangi jis nėra paruoštas atremti naujausias grėsmes.

Tas pats nutinka ir su įrenginio funkcionalumo ar vartotojo sąsajos dizaino patobulinimais – be operacinės sistemos atnaujinimų likę išmanieji jų tiesiog nebegauna. Kai kuriais atvejais tam tikri programinės įrangos atnaujinimai telefonuose leidžia išnaudoti ir daugiau kameros galimybių“, – teigė A. Buitkutė.

Operacinė sistema gali pakeisti viską iš esmės

Savo ruožtu „Telia“ ekspertė dėl senesnių modelių atnaujinimo nusiteikusi pesimistiškiau. R. Marcišauskienės teigimu, bateriją verta keisti tik tada, kai senoji nebeatlieka savo funkcijos, pavyzdžiui, dėl naudojimo sumažėjo jos talpa ir įrenginį tenka krauti net ir kelis kartus per dieną.

Taip pat nesudėtinga pakeisti ir telefono išvaizdą – atsibodus dizainui ar spalvai, galima tiesiog įsigyti naują, kokybišką dėklą ir tai suteiks šviežumo įspūdį. Tačiau kitų telefono trūkumų nauja baterija ar gražus dėklas nekompensuos.

„Jis nepradės veikti greičiau, jo ekranas netaps ryškesnis, o kamera neišmoks labiau priartinti vaizdo. Šias savybes lemiančių komponentų atskirai pakeisti, deja, nepavyks“, – tikino R. Marcišauskienė.

A. Archangelskis akcentavo, kad aktualiausias yra operacinės sistemos atnaujinimas, bet ir baterijos pakeitimas gali turėti daug naudos.

„Pavyzdžiui, „iOS 14“ pasikeitus į „iOS 15“ ar „Android 10“ į „Android 11“, atsinaujina vartotojo sąsajos dizainas, atsiranda naujų funkcijų ir telefonas tampa lyg naujas.

Atnaujinti senesnio modelio telefoną gali padėti ir nusidėvėjusios baterijos pakeitimas. Ji trumpina įrenginio tarnavimo laiką ir lėtina veikimą, nes neperduoda pakankamai įtampos procesoriui ir todėl jis dirba lėčiau. Pakeitus bateriją, telefonas, tikėtina, gerokai pagreitėtų“, – paaiškino ekspertas.

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis naują telefoną?

Dabar galima rasti pačių įvairiausių telefonų modelių – nuo biudžetinių iki flagmanų, nuo įspūdingos įstrižainės sulenkiamų išmaniųjų iki mažesnių modelių. Be to, kone kiekvienas gamintojas turi savo įspūdingą išmaniųjų arsenalą ir gali pasiūlyti bet kieno poreikius patenkinantį įrenginį. Dėl tokios gausos išties galima sutrikti, tai kaip reikėtų atsirinkti, kokį telefoną pirkti?

Anot „Tele2“ atstovės, nusprendus kibti į naujo išmaniojo paieškas, pirmiausia reikėtų apsibrėžti biudžetą ir įsivertinti, kokios telefono funkcijos yra pačios svarbiausios.

„Mėgstantys fotografuoti ar filmuoti turėtų atsižvelgti į tokius kameros parametrus kaip jutiklio taškų dydis, optinis vaizdo priartinimas, vaizdo stabilizavimas. Taip pat reikėtų įvertinti, ar pakankamai plati kameros diafragma ir aukšta rezoliucija.

Keliaujantiems, žaidžiantiems žaidimus telefone, dažnai naršantiems internete ar laiką leidžiantiems žiūrint „YouTube“ vaizdo įrašus pravers didesnė, bent 4000 mAh talpos, baterija.

Jei mėgstate telefone žiūrėti filmus, žaisti žaidimus ar redaguoti nuotraukas, vertėtų rinktis didesnį – 6-ių colių ekraną su aukštesne, daugiau nei 350 ppi raiška, bent 600 nits ryškumu ir 90 Hz atsinaujinimo dažniu“, – dėstė A. Buitkutė.

Kaip ji aiškino, tiems, kurie telefonui skiria sudėtingas užduotis, reikalaujančias didesnių procesoriaus pajėgumų, pavyzdžiui, žaidimų entuziastams, vertėtų įvertinti operatyviosios (angl. Random Access Memory, RAM) atminties dydį. Jis turėtų siekti bent 8 GB.

Jei aktualu, kad telefone būtų daug vietos dokumentams ir nuotraukoms, reikėtų ieškoti bent 32 GB vidinės atminties. Kai kurių modelių atmintį galima išplėsti ir papildoma atminties kortele.

„Ieškantiems aplinkos veiksniams atsparaus išmaniojo svarbiausias yra IP reitingas, arba kitaip – apsauga nuo patekimo (dulkių, drėgmės). Šalia raidžių IP rašomi du skaičiai. Pirmasis (nuo 1 iki 6) nurodo apsaugos nuo kietųjų dalelių – dulkių ir purvo – lygį. Antruoju skaičiumi (nuo 1 iki 8) įvertinama, kaip telefonas reaguoja į drėgmę. Patys atspariausi telefonai gauna IP68 sertifikatą. Dažniausia tai būna flagmanai – pačios aukščiausios klasės modeliai“, – pastebėjo ekspertė.

Verta atkreipti dėmesį, kokiais įrenginiais naudojasi šeima

R. Marcišauskienė atkreipė dėmesį, kad žmonių pasirinkimą nulemia skirtingos telefono savybės ir prioritetai, kai kurie vartotojai prisirišę prie konkrečių gamintojų ir perka tik jų produkciją. Visgi svarbu ir tai, kam yra perkamas telefonas: sau, vaikui ar vyresnio amžiaus tėvams, kuriems gali reikėti paaiškinti, kaip naudotis įrenginiu.

„Tokiu atveju rekomenduojame pirkti to paties gamintojo telefoną, kokį turite pats, – bus lengviau pagelbėti nuotoliniu būdu“, – patarė pašnekovė.

A. Archangelskis taip pat rekomendavo atsižvelgti į tai, kokius kitus papildomus įrenginius jau naudojate.

„Jei turite „iPad“ ar „Apple Watch“, greičiausiai patogiausia būtų rinktis „iPhone“. O turintiems „Galaxy Tab“ planšetę ar „Samsung“ išmanųjį laikrodį – „Samsung“ įrenginį. Taip yra todėl, kad vienos šeimos įrenginiai puikiai bendrauja tarpusavyje ir siūlo papildomų funkcijų.

Na, o galiausiai – svarbu ir pats telefono gamintojas. Jei esate pripratę prie konkretaus modelio, įsigiję to paties gamintojo telefoną kur kas greičiau perprasite valdymą“, – tikino išmaniųjų įrenginių specialistas.

Ką naujo pasiūlys gamintojai?

A. Buitkutės nuomone, tikėtina, jog ateinančiais metais gamintojai ir toliau inovacijas telks į daugiafunkciškumą. Iš telefono dabar reikalaujama, kad jis turėtų viską iš karto ir būtų pritaikomas visose gyvenimo situacijose.

„Tradiciškai bus tobulinami procesoriai, o kartu tobulės ir fotografavimo bei filmavimo funkcijos. Kai kurių gamintojų modelius tikimasi išvysti dar lakoniškesnio dizaino – su po stiklu paslėpta priekine kamera ar pirštų antspaudo skaitytuvu“, – teigė pašnekovė.

Anot R. Marcišauskienės, nustebinti žmones telefonų gamintojams tampa vis sunkiau – sparta, ekrano raiška ar kameros kokybė artėja prie galimybių ribos, o skirtumai tarp skirtingų gamintojų flagmanų yra vos pastebimi.

„Net tokios naujovės, kaip po ekranu paslėpta asmenukių kamera ar visiškas baterijos įkrovimas per pusvalandį, atrodo smulkmena, nors tam pasiekti prireikė tūkstančių valandų darbo.

Kita vertus, minėtas „Samsung“ sprendimas vietoje „Galaxy Note 21“ pristatyti naujas sulenkiamų telefonų versijas yra puiki iliustracija, kad gamintojų planus ir fantaziją nuspėti išties sudėtinga. Tuo ir žavi technologijų rinka: kai jau atrodo, kad viskas paprasta ir aišku, sulauki siurprizo“, – savo įžvalgomis dalijosi specialistė.

Pasak „Bitės“ išmaniųjų įrenginių eksperto, pastaruoju metu vis didėjo telefonų ekranai ir korpusai. Nors žmonės tuo labai džiaugėsi, dabar pastebima, kad daugelis pasiilgo viena ranka lengvai valdomo įrenginio, kurį lengva nešiotis ir įsidėti į kišenę. Tikėtina, kad gamintojai vis daugiau dėmesio skirs sulankstomiems telefonams.

„Kita ryški tendencija – kamerų pažangumas. Nuo megapikselių skaičiaus, naktinio režimo iki geresnio priartinimo. Nors ši kova tarp gamintojų jau vyksta, tikėtina, kad tęsis ir toliau“, – savo įžvalgomis pasidalijo A. Archangelskis.

Kokie telefonai gali tapti populiariausi ateinantį šaltąjį sezoną?

A. Archangelskis prognozuoja, kad rudenį perkamiausi bus biudžetinės ir vidutinės klasės išmanieji, tokie kaip „Samsung Galaxy A“ klasės modeliai. Na, o po visada laukiamų, pavyzdžiui, „Apple“ ir kitų gamintojų pristatymų, tikėtina, išpopuliarės nauji flagmanai.

Savo ruožtu A. Buitkutė tikino, jog tarp rinkos lyderių ateinančiais metais ir toliau matysime „Samsung“, „Apple“ ir „Xiaomi“ išmaniuosius.

„Tele2“ pardavimų duomenys rodo, kad pastaruoju metu tarp populiariausių išmaniųjų yra „Samsung A52“, „Samsung A12“, „Samsung S20 FE“, „Xiaomi Redmi 9T“, „iPhone 12“ ir „iPhone 11“.

Didelio susidomėjimo sulaukė naujieji sulankstomi „Samsung Fold“ ir „Samsung Flip“ telefonai. Rugpjūčio mėnesį vykusios išankstinės šių modelių prekybos rezultatai parodė, kad klientai ypač domisi naujovėmis ir yra linkę jas išbandyti“, – teigė A. Buitkutė.

Ji pastebėjo, kad pastaraisiais metais ir biudžetinės klasės telefonai parodė stebinančius pajėgumus – gamintojai šiam segmentui skiria vis daugiau dėmesio, o vartotojai tai įvertina.

„Didesnio vartotojų susidomėjimo visada sulaukia naujai pristatomi išmanieji. Jeigu „Apple“ flagmanų pristatymai bus patvirtinti ir įvyks rugsėjį, tikėtina, kad jie atsidurs rinkos dėmesio centre“, – svarstė ekspertė.

Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ perkamiausių telefonų dešimtuke pirmąjį šių metų pusmetį taip pat karaliavo „Apple“ ir „Samsung“ išmanieji, net kas antras išmanusis buvo per pastaruosius metus išleistas flagmanas. Pasak R. Marcišauskienės, lietuviai taip pat jau ruošiasi naujai 5G ryšio erai ir pirmenybę teikia šią technologiją palaikantiems telefonams.

„Kalbant apie konkrečius modelius, pirmoji metų pusė pas mus buvo itin sėkminga sausį pristatytam „Samsung Galaxy S21“ – jis įsitvirtino garbingoje antroje pozicijoje, nusileidęs tik vidutinės klasės pusbroliui „Galaxy A52“. Tris pozicijas populiariausių išmaniųjų sąraše užsitikrino „Apple iPhone 12“ serijos modeliai, taip pat „iPhone 11“ ir „Galaxy S20 FE“, o likusias pozicijas užėmė vidutinės ir žemesnės klasės „Samsung Galaxy A“ išmanieji.

Ką žmonės pirks ateityje? Pasakysiu paprastai: perkamiausi bus tie telefonai, kurių turės pardavėjai. Ir pirmojo pusmečio telefonų TOP10 atrodytų kiek kitaip, jei būtų užtikrintas patikimas visų modelių tiekimas“, – įvardijo specialistė.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!