Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/76847/europa-5g-srityje-atsilieka-nuo-kitu-zemynu/spausdinti/

Europa 5G srityje atsilieka nuo kitų žemynų

Publikuota: 2021-02-19 12:28
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Dainius Martinkus
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Po „Huawei“ įvestų sankcijų ir draudimų šiai kompanijai draudžiama tiekti ir diegti 5G ryšio įrangą JAV bei daugelyje Europos šalių. Tai nesukelia problemų JAV, nes šioje šalyje yra įmonių, galinčių tiekti 5G įrangai, priešingai negu Senajame žemyne.


Po „Huawei“ įvestų sankcijų ir draudimų šiai kompanijai draudžiama tiekti ir diegti 5G ryšio įrangą JAV bei daugelyje Europos šalių. Tai nesukelia problemų JAV, nes šioje šalyje yra įmonių, galinčių tiekti 5G įrangai, priešingai negu Senajame žemyne.

Europa 5G srityje atsilieka nuo kitų žemynų
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Neseniai viena didžiausių ryšio įrangos gamintojų Europoje „Ericsson“ išreiškė susirūpinimą ES stagnacija plėtoti 5G tinklus Europoje. Kompanijos pareiškime teigiama, kad bendrijoje esantys mobiliojo ryšio operatoriai vengia plėtoti 5G tinklus, priešingai nei JAV ar Kinijoje ir ateityje tai gali lemti mūsų žemyno technologinį atsilikimą ir riboti technologijų pažangą daiktų interneto srityje (angl. IoT).

„Ericsson“ generalinis direktorius Bao Yikang pranešime spaudai teigia, kad Europos operatorių nenoras diegti 5G technologija gali pakenkti pramonės sektoriui ir turėti įtakos viso regionai raidai bei konkurencingumui. Mobiliųjų tinklų operatoriai Europoje neinvestuoja į 5G plėtrą, nes nesitiki tokios didelės finansinės grąžos, kaip iš 4G tinklų. Kitaip nei 4G, 5G infrastruktūra labiau orientuota į pramonę, o ne į namų vartotojus. Remiantis dabartine informacija, jei situacija rinkoje nesikeis, Europa greitai atsiliks nuo JAV ir Kinijos 5G ryšio plėtros aspektu.

„Be 5G infrastruktūros pramonės šakos nebus tokios efektyvios ir taps mažiau konkurencingos. Nesant 5G infrastruktūros, bus sunkiau pramonei vystytis, jos procesų stebėjimas ir skaitmenizavimas taps sudėtingi, o tai gali lemti nuostolius ir turėti įtakos darbo vietoms.“

Pagrindinė problema ta, kad Europoje mobiliosios įrangos gamintojai ir tik du – „Ericsson“ ir „Nokia“. Jie nepajėgia patenkinti įrangos tiekimo poreikio po „Huawei“ pritaikytų sankcijų. Primename, kad dėl įtarimų šnipinėjimus, solidariziduomasios su JAV didžioji dalis Europos valstybių nusprendė uždrausti diegti „Huawei“ įrangą. Kai kurios EU šalys net spaudžia Europos komisiją, kad rsudaryti sąlygas rinkoje dalyvauti daugiau 5G ryšio įrangos tiekėjų. Žadamos net subsidijos, bet problema ta, kad kiti ryšio įrangos gamintojai yra iš JAV ar Azijos, o tai pakenktų pačioms „Ericsson“ ir „Nokia“ kompanijoms.

Praėjusių metų pabaigoje skelbėme, jog Švedija priėmė sprendimą drausti vietiniams ryšio operatoriams diegti „Huawei“ 5G ryšio įrangą. Rodos, dėl to iš laimės turėtų šokinėti vienas didžiausių „Huawei“ konkurentų tinklo įrangos rinkoje - švedų „Ericsson“ , kuriai tai garantuoja didesnius pardavimus ir uždarbį. Deja, bendrovės vadovas ne tik nepasidžiaugė tokiu tėvynės sprendimu, bet ir nepabijojo jo sukritikuoti.

„Ericsson“ generalinis direktorius Borje Ekholm viename interviu teigė, jog „Huawei“ pašalinimas iš rinkos varžo konkurenciją ir laisvą prekybą bei neabejotinai lems 5G diegimo vėlavimą.

Lygiai prieš mėnesį Švedijos Pašto ir telekomunikacijų institucija išleido keturių mobiliojo ryšio operatorių sąrašą, kuriems leista varžytis dėl 5G ryšio dažnių šioje Šiaurės Europos šalyje. Pagrindinė sąlyga, kuri buvo keliama šioms telekomunikacijų bendrovėms, buvo tai, jog joms draudžiama naudoti „Huawei“ ar „ZTE“ produktus, o jau tinkluose egzistuojanti šių Kinijos technologijų milžinių infrastruktūra privalo būti pašalinta iki 2025 metų.

Borje Ekholm teigia, jog jo valdoma kompanija remiasi laisvos prekybos filosofija, ir todėl, žiūrint iš šios perspektyvos, privalo egzistuoti laisva rinka. Jo manymu, Švedija nukrypo nuo Europos Sąjungos saugios 5G infrastruktūros gairių, kurios leidžia operatoriams ir reguliuojančioms institucijoms išplėsti tinklo įrangos kontrolę, neeliminuojant tam tikrų gamintojų iš rinkos.

Vis dėlto po šiais gražiais žodžiais slypi labai aiški ir paprasta priežastis. „Huawei“ šiuo metu skundžia Švedijos institucijų sprendimą teisme, kas stabdo 5G tinklo diegimą šalyje. Be abejonės, šie stabdymai itin kenkia „Ericsson“, kuri suinteresuota maksimaliai greitu penktos kartos ryšio infrastruktūros diegimu. Greitesniu 5G atsiradimu suinteresuotos ir pačios Europos valstybės – kuo labiau vėluos 5G diegimas, tuo labiau kentės ekonomika, kas įvyko prieš šiek tiek mažiau nei dešimtmetį, kai daugelis Senojo žemyno šalių vėlavo įvesti 4G.

Primename, jog apie „Ericsson“ 5G tinklo įrangos pasirinkimą neseniai paskelbė ir Lietuvoje veikiantis mobiliojo ryšio operatorius „Telia“, prieš kelis mėnesius taip pat įjungęs pirmąsias 5G stotis ir pradėjęs jų testavimą trijuose didžiausiuose šalies miestuose.


Telefonai.eu
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!