Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/75638/kaip-gimsta-telefono-numeris-anksciau-uz-isskirtine-kombinacija-paklodavo-tukstancius/spausdinti/

Kaip gimsta telefono numeris: anksčiau už išskirtinę kombinaciją paklodavo tūkstančius

Publikuota: 2020-11-30 16:19
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Anksčiau ant taksi ar maisto išvežiotojų automobilių, reklaminių skrajučių dažnai regėdavome „gražius“, lengvai įsimenamus telefono numerius, sudarytus iš vienodų skaičių eilės. Įmantrūs telefono numeriai domina ne tik verslus, bet ir garsius žmones ar kitus smalsuolius, kurie už išskirtinę skaičių kombinaciją pasiruošę pakloti tūkstančius. Kaip gauti tokį išskirtinį telefono numerį?


Anksčiau ant taksi ar maisto išvežiotojų automobilių, reklaminių skrajučių dažnai regėdavome „gražius“, lengvai įsimenamus telefono numerius, sudarytus iš vienodų skaičių eilės. Vykstant vis platesnei skaitmenizacijai, tokių numerių poreikis verslui pamažu mažėjo. Visgi įmantrūs telefono numeriai domina ne tik verslus, bet ir garsius žmones ar kitus smalsuolius, kurie už išskirtinę skaičių kombinaciją pasiruošę pakloti tūkstančius. Kaip gauti tokį išskirtinį telefono numerį?

Kaip gimsta telefono numeris: anksčiau už išskirtinę kombinaciją paklodavo tūkstančius

„Įmonės patogaus telefono numerio dažniausiai nori dėl labai paprastos priežasties – paprastą numerį klientui lengviau atsiminti mintinai. Tuo metu privačių žmonių norą turėti įmantrų telefono numerį paprastai lemia subjektyvios priežastys – prestižas ar tikėjimas skaičių galia. Bet kokiu atveju, mobiliojo ryšio operatoriai nuo telefono numerių įsigijimo iki jų perleidimo naudotis klientams turi nueiti nemenką kelią“, – teigia Gintas Butėnas, „Bitė Lietuva“ technologijų direktorius.

Norimą telefono numerį galima nusipirkti?

Lengviausias ir saugiausias būdas įsigyti išskirtinį telefono numerį – kreiptis į mobiliojo ryšio operatorių.

„Mažai kam žinoma, tačiau išskirtinį telefono numerį iš tiesų galima nusipirkti. Tiesa, su sąlyga, jeigu juo šiuo metu nesinaudoja kitas žmogus“, – pasakoja G. Butėnas.

Anot eksperto, telefono numerių kainos iš esmės skiriasi pagal tai, kiek kartų tam tikras skaičius pasikartoja sekoje. Pavyzdžiui, visus išskirtinius numerius skirstome į keletą grupių: „auksinius“, kai tas pats skaičius pasikartoja tris, ir „deimantinius“ – kai pasikartoja keturis kartus.

Pašnekovas priduria, kad jei verslo noras turėti patogų telefono numerį yra paaiškinamas specifiniais verslo tikslais, tai paprasti žmonės išskirtinių numerių dažnai trokšta dėl pačių netikėčiausių priežasčių. Vieniems tai būdas išreikšti savo kūrybiškumą, kiti tiki, kad laimingi skaičiai neša sėkmę, o dar kiti pageidauja, kad numeryje būtų jo gimimo, vestuvių ar kitos svarbios datos.

„Juodoji“ išskirtinių numerių rinka

Egzistuoja ir vadinamoji antrinė, išskirtinių telefono numerių perpardavinėtojų rinka: pasiūlymų įsigyti išskirtinius telefono numerius galima išvysti ir populiariausiuose skelbimų portaluose.

Anoniminiai interneto pardavėjai už tam tikras skaičių kombinacijas prašo nuo keliasdešimties iki net kelių tūkstančių eurų. Tiesa, G. Butėnas įspėja, kad pasinaudojus panašiu pasiūlymu, rizikuojama prarasti ne tik sumokėtus pinigus, bet ir įsigytą telefono numerį.

„Dažniausiai internete galima įsigyti išankstinio mokėjimo telefono kortelę, prie kurios yra pririštas norimas numeris. Perpardavinėtojai gali paprasčiausiai apgauti: sukčiavimo keliu parduotą gražų numerį vėl atsiimti. Nuo to laiko žmogaus internete įsigyta SIM kortelė paprasčiausiai nustoja galioti“, – paaiškina ekspertas.

Telefono numeris – žmogaus nuosavybė

Telefono numeris – tai valstybės resursas, kurį mobiliojo ryšio operatorius įsigyja ir perduoda naudotis klientui, su juo pasirašiusiam paslaugų teikimo sutartį.

„Telefono numerius perkame iš Ryšių reguliavimo tarnybos, prieš tai įsitikinę, kad jie skiriasi nuo sukčiavimo sistemose registruotų skaičių sekų, kurias užsienio operatoriai blokuoja. Po pirkimo numerius įtraukiame į vidines įmonės sistemas bei perduodame užsienio operatoriams, kad juos užregistruotų savo tinkluose. Tai yra būtinas žingsnis norint įsitikinti, kad keliaudamas užsienyje klientas tikrai galės naudotis tarptinklinio (angl. roaming) ryšio paslaugomis“, – pasakoja „Bitės“ technologijų direktorius.

Numerio registravimas užsienyje yra ilgas ir sudėtingas procesas, dažnai trunkantis iki pusės metų ir ilgiau.

Telefono numerį perdavus klientui, jis įgyja teisę laisvai juo disponuoti tol, kol naudosis to operatoriaus paslaugomis. Žinoma, vėliau žmogus gali perkelti gautą numerį į naujo paslaugų tiekėjo tinką arba atsisakyti. Tokiu atveju po kurio laiko numeris gali būti perleidžiamas kitam klientui.

Brangiausias numeris – už 2 mln. eurų

Užsienyje gražiausi numeriai parduodami net aukcionuose. Vienas iš pavyzdžių – Kinijos sostinėje Pekine vykęs internetinis aukcionas, kuriame numeris su penkiais iš eilės einančiais aštuonetais buvo parduotas už daugiau nei 252 tūkst. eurų.

Tokio populiarumo išskirtinis numeris susilaukė todėl, kad mandarinų kalboje žodžiai „aštuoni“ ir „klestėjimas“ skamba labai panašiai. Todėl kinai linkę tikėti, kad toks numeris gali atnešti ir finansinę sėkmę.

Įdomu tai, kad pats brangiausiai kada nors pasaulyje parduotas telefono numeris yra įtrauktas į Gineso rekordų knygą. Skaičių kombinaciją 666-666 už 2,36 mln. eurų 2006 m. įsigijo Kataro gyventojas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!