Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/74390/elono-musko-neuralink-nustebino-proverziu-sujungs-musu-smegenis-su-dirbtiniu-intelektu/spausdinti/

Elono Musko „Neuralink“ nustebino proveržiu: sujungs mūsų smegenis su dirbtiniu intelektu

Publikuota: 2020-09-02 20:44
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Justas Stasiulaitis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Už „Tesla“, „SpaceX“ ir kitų įspūdingų projektų stovintis Elonas Muskas, šių metų rugpjūčio pabaigoje neurotechnologijos kompanijos „Neuralink“ renginyje pademonstravo per pastaruosius metus pasiektą rezultatą.


Už „Tesla“, „SpaceX“ ir kitų įspūdingų projektų stovintis Elonas Muskas, šių metų rugpjūčio pabaigoje neurotechnologijos kompanijos „Neuralink“ renginyje pademonstravo per pastaruosius metus pasiektą rezultatą. Kaip ir praėjusių metų susitikime, Muskas pabrėžė, jog pagrindinis demonstracijos tikslas – sudominti kuo daugiau žmonių prisijungti prie komandos.

Elono Musko „Neuralink“ nustebino proveržiu: sujungs mūsų smegenis su dirbtiniu intelektu

E. Musko teigimu, šiuo metu „Neuralink“ dirba apie 100 žmonių. Galų gale tikimasi, jog prie komandos prisijungs daugiau nei 10 000 žmonių. Kompanijos tikslas – sujungti žmogaus smegenis su dirbtiniu intelektu, taip padedant paralyžiuotiems žmonėms valdyti prietaisus, komunikuoti su išoriniu pasauliu. Įrenginys kol kas nebuvo išbandytas su žmonėmis, nors JAV Maisto ir vaistų administracija jį titulavo kaip proveržio prietaisą – programą.

„Neuralink“ nėra pirmieji, pradėję taikyti šią technologiją. Smegenų ir įrenginių sąsajos žmoguje yra naudojamos medicinoje jau nuo 2006 m. Pagrindinis bendrovės indėlis į technologiją yra ploni, lankstūs „Neuralink“ laidai, kurie yra padengti elektrodais, padedančiais didinti smegenų veiklą. „Neuralink“ laiduose yra daugiau elektrodų nei kitose sistemose – o tai reiškia didesnę galimybę perduoti daugiau informacijos. Taip pat jie nepadaro tiek žalos, kiek standžios adatos. Komandos nario teigimu, vienas pagrindinių „Neuralink“ iššūkių buvo įsitikinti, jog prietaisas gali tarnauti dešimtmečius korozinėje aplinkoje, tokioje kaip smegenys, kur įprasti prietaisai bėgant laikui suyra.

Elono Musko „Neuralink“ nustebino proveržiu: sujungs mūsų smegenis su dirbtiniu intelektu

Pirmieji klinikiniai tyrimai bus skirti mažai daliai pacientų, patyrusių sunkius nugaros smegenų pažeidimus, siekiant įsitikinti, kad įrenginys veikia ir yra saugus. E. Musko manymu, ilgalaikėje perspektyvoje bus galimybė pilnai atkurti visas judėjimo funkcijas žmonėms, turintiems judamojo aparato sutrikimus, naudojant papildomą implantą žmogaus stuburo dalyje.

Tačiau svarbiausias dalykas, kurį prietaisas galėtų atlikti, pasak Musko, tai leisti žmonėms pasiekti tai, ką jis vadina „dirbtinio intelekto simbioze“, kuri leistų žmogaus smegenims susilieti su dirbtiniu intelektu. Įkūrėjas pradėti tyrimą su žmonėmis vylėsi jau nuo 2019 metų, tačiau tam neįvykus buvo pasitelkti bandymai su gyvūnais. Pristatymo metu buvo pademonstruota, kaip gyvūno, implantą turinčio jau du mėnesius, receptoriai perduoda signalus į smegenis ir leidžia stebėti neuronų veiklą. Įrenginio dizainas pasikeitė nuo tada, kai jis buvo pristatytas praėjusiais metais, todėl patį prietaisą, įmontuotą gyvūno galvoje sunku pamatyti. Implantas, skirtas įmontuoti kaukolės kaule prilygsta monetos dydžiui. Tai nebėra išorinis prietaisas, esantis šalia ausies. Pasak E. Musko, įrenginys gali būti suporuotas su išmaniojo telefono programa per „Bluetooth Low Energy“ protokolą.

Elono Musko „Neuralink“ nustebino proveržiu: sujungs mūsų smegenis su dirbtiniu intelektu

„Pasaulio ateitį kontroliuoja bendra Žemės žmonių valia – aš manau, kad tai akivaizdžiai bus ateitis, kurios mes norime“, – sakė jis demonstracijos vakarą.


Telefonai.eu
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!