Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/71105/ekspertai-gerokai-sunerime-5g-technologija-kelia-rimta-gresme-oru-prognoziu-tikslumui/spausdinti/

Ekspertai gerokai sunerimę: 5G technologija kelia rimtą grėsmę orų prognozių tikslumui

Publikuota: 2020-01-02 20:23
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Ilgai lauktas tarptautinis susitarimas, apibrėžiantis, kaip pasaulio technologijų įmonės turėtų diegti 5G technologiją, kelia rimtą grėsmė orų prognozių tikslumui. Toks teiginys grindžiamas JAV federalinių agentūrų ir Pasaulinės meteorologijos organizacijos pateiktais duomenimis.


Ilgai lauktas tarptautinis susitarimas, apibrėžiantis, kaip pasaulio technologijų įmonės turėtų diegti 5G technologiją, kelia rimtą grėsmė orų prognozių tikslumui. Toks teiginys grindžiamas JAV federalinių agentūrų ir Pasaulinės meteorologijos organizacijos pateiktais duomenimis.

Ekspertai gerokai sunerimę: 5G technologija kelia rimtą grėsmę orų prognozių tikslumui
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Apie susitarimą pranešė į Šarm aš Šeicho miestą Egipte suvažiavę įvairioms pasaulio šalims atstovaujantys derybininkai. Susitarimo esmę sudaro taisyklės, nurodančios, kaip turi būti populiarinama 5G technologija, veikianti konkretaus dažnio radijo bangų juostose.

JAV valstybinės agentūros, tokios kaip Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA), NASA ir Karinės jūrų pajėgos, dar prieš derybas atlikę atitinkamus tyrimus, įspėjo, kad įrenginiai, kuriuose įdiegta 5G technologija, veikdami 24 gigahercų dažnio juostoje gali trikdyti orų prognozėms sudaryti būtinų duomenų perdavimą iš poliarine orbita skriejančių palydovų, rašoma portale sciencealert.com.

Tyrimų apžvalgose nurodoma, kad dėl galimų trikdžių gali gerokai sumažėti orų prognozių patikimumas. Ypač didelis dėmesys šių itin išsamių analizių išvadose atkreipiamas į tai, kad visuotinai ir be adekvačių apribojimų diegiamos 24 GHz dažnių juostoje veikiančios pažangios telekomunikacijų technologijos prasiskverbs į tą dažnių diapazoną, kurį naudoja ir NOAA bei NASA palydovų jutikliai, nustatantys vandens garų buvimą atmosferoje ir tų garų ypatumus, ir taip gerokai komplikuos orų prognozėms sudaryti būtinų duomenų rinkimą ir perdavimą.

Tarkim, NOAA ataskaitoje įspėjama, kad kyla grėsmė prarasti 77,4 proc. duomenų, perduodamų mikrobangų spektre veikiančiais prietaisais (radiometrais), sumontuotais agentūros paleistuose poliarine orbita skriejančiuose palydovuose. Agentūros mikrobangų radiometrai veikia 23,6–24 GHz dažnio diapazone, ir jis yra artimas tam dažniui, kuris šių metų kovo pradžioje už maždaug 2 mlrd. JAV dolerių buvo leistas naudoti Federalinės komunikacijų komisijos.

Didžiausią nerimą 5G trikdžiai kelia dėl pažeidimų, susijusių su baziniais interferencijos apribojimais, dažnai vadinamais emisijos už juostos ribų apribojimais. Į derybas Egipte išvykusių JAV atstovų nusiteikimas privertė gerokai sunerimti NOAA ir NASA dirbančius mokslininkus, kadangi buvo nuspręsta išsireikalauti vos –20 dBW interferencijos apribojimo (o kuo žemesni apribojimai, tuo labiau prasiplečia buferinė erdvė).

Europos reguliuotojai ir Pasaulinė meteorologijos organizacija, JT agentūra, šiuo atžvilgiu buvo reiklesni ir reikalavo įteisinti griežtesnius interferencijos apribojimus – iki –55 dBW. Naujai suderintas standartas patenka į viduriuką ir bus pritaikytas dviem etapais. Pirmuoju, kuris tęsis iki 2027 m. rugsėjo 1 d., bus laikomasi –33 dBW apribojimo. Vėliau standartas bus sugriežtintas iki –39 dBW.

Tikslas, kurio buvo siekta, čia aiškus: paskatinti technologijų plėtrą 5G sektoriuje (o šitai JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija laiko didžiausios svarbos prioritetu), nestatant į pernelyg didelį pavojų orų prognozių, kol technologija patobulės ir ją bus galima diegti platesniu mastu. Vis dėlto reakcija į susitikimo rezultatą yra ganėtinai daugialypė. Pasaulinės meteorologijos organizacijos atstovas Egipte perskaitė nerimo kupiną pranešimą. Tą patį padarė ir daugelio Europos šalių derybininkai.

„Kadangi JAV buvo nusiteikusi tokiam aukštam standartui, bent kiek žemesnį barjerą reikia vertinti kaip gerą žinią. Bet būti visiškai tikri, kad intereferencijos pavyks išvengti, mes, deja, negalime“, – kalbėjo Jordanas Gerthas, meteorologas, vadovaujantis JAV meteorologų asociacijos Radijo dažnių paskirstymo komitetui.

Patys svarbiausi duomenys, patenkantys į orų prognozėms sudaryti naudojamus kompiuterinius modelius, gaunami iš mikrobangų radiometrų, sumontuotų poliarine orbita skriejančiuose palydovuose. Menkiausi šių duomenų netikslumai gali turėti neigiamos įtakos prognozių patikimumui, kadangi modeliuose atsiras baltų dėmių.

Tarkim, Neilas Jacobsas, šiuo metu einantis NOAA administratoriaus pareigaus, įspėjo, kad tuo atveju, jei agentūros tyrimo išvados pasitvirtins, orų prognozių tikslumas gali sumažėti net 30 proc., kitaip sakant, nukristi iki 1980-ųjų metų lygio. Gaunami duomenys yra be galo svarbūs sudarant tiek artimiausias, tiek tolimesnes prognozes, be to, jie leidžia atlikti matavimus tokiuose regionuose, kuriuose nėra oro sąlygas paviršiniuose atmosferos sluoksniuose analizuojančių stočių, pavyzdžiui, vandenynuose arba tolimuose regionuose.

Jungtinėje Karalystėje veikiantis Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras (ECMWF), kurio teikiamas orų modelis tikslumo požiūriu paprastai lenkia tą, kurį teikia JAV, išplatino pranešimą, kuriame aršiai kritikuojami susitikimo dėl 5G technologijos rezultatai.

Pranešime konstatuojama, kad sutartis niekaip neužtikrina, jog 5G taikymas nesutrikdys orų stebėsenos. 5G sutartį ECMWF atstovai linkę įvardyti kaip dar vieną pavyzdį, iliustruojantį globalių veiksmų stygių reaguojant į ne vieną dešimtmetį girdimus mokslininkų įspėjimus, susijusius su klimato kaita.

„Matant besikartojančią istoriją ir mokslo pralaimėjimą prieš kitokios prigimties socialinį spaudimą, kyla didžiulis nerimas ir netgi neviltis“, – teigiama ECMWF pranešime.

„Žinant, kokią kainą visuomenei tenka mokėti už įspėjimų apie visuotinį atšilimą ignoravimą, radosi pagrindo manyti, kad bus labiau įsiklausyta į atmosferą tiriančių mokslininkų balsą“, – rašoma toliau.

Tenka pripažinti, kad Egipte sudaryta sutartis gerokai prasilenkia su garantijomis, jog 5G taikymas nesutrikdys 24 GHz diapazone vykdomos orų stebėsenos. Renee Leduc, „Narayan Strategy“ konsultantė, besispecializuojanti su radijo dažniais susijusių klausimų srityje, atvirai pripažino, kad skaitmeninių modelių tikslumas, galintis nukentėti po šios sutarties pasirašymo, jai kelia didžiulį nerimą. Ypač grėsminga jai atrodo pirmoji, mažesniais apribojimais saistoma fazė, per kurią įmonės neabejotinai ims sparčiai diegti 5G tinklus.

„Turime siekti, kad orų prognozių modeliai tobulėtų, o ne imtų kelti abejonių. Kaip tik tai yra pasakęs pats prezidentas D. Trumpas“, – priminė ji.

Kadangi orų prognozių patikimumas dėl 5G technologijos sukeliamos interferencijos gali gerokai smukti, NOAA jau svarsto planus, galinčius apsaugoti nuo baisiausių scenarijų. Pavyzdžiui, svarstoma galimybė tik virš vandenynų, aplenkiant sausumą, iš kurios trikdžiai yra labiausiai tikėtini, naudotis vandens garus fiksuojančiomis priemonėmis.

Dar vienas kelias – plėsti dirbtinio intelekto galimybes ir išrasti būdą, kaip atkurti sugadintus arba prarastus mikrobangų radiometrų fiksuojamus duomenis. Visgi pirmąja savo užduotimi agentūra laiko naujus tyrimus, atliekamus turint omenyje ką tik patvirtinus interferencijos apribojimus ir siekiant nustatyti laikantis jų daromą poveikį stebėsenos sistemoms. Kaip tik tai NOAA ir nurodė neseniai išplatintame pranešime.

„Tyrimai pareikalaus papildomo laiko. Tikimės, kad prie jų prisidės ir mūsų partneriai, ir nepriklausomi tarpininkai“, – nurodoma pranešime.

Kaip Egipte priimtą sprendimą teks derinti su potencialių diapazono pirkėjų keliamais reikalavimais, prisieis spręsti ir Federalinei komunikacijų komisijai.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!