Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/70615/zaidimu-nuomos-platformos-telefonams-kas-tai-ir-kaip-tai-veikia/spausdinti/

Žaidimų nuomos platformos telefonams: kas tai ir kaip tai veikia?

Publikuota: 2019-11-21 12:38
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Internetinės filmų peržiūros ar muzikos klausymosi platformos egzistuoja jau seniai. „Spotify“, „YouTube Premium“ ir daugelis kitų jau net spėjo pasiekti ir Lietuvos rinką. Tačiau žaidimus iki šiol tekdavo pirkti po vieną ir kiekvieną atskirai. Todėl kompanijos „Apple“, „Google“ ir „Nvidia“ pristatė savo žaidimų nuomos platformas.


Internetinės filmų peržiūros ar muzikos klausymosi platformos egzistuoja jau seniai. „Spotify“, „YouTube Premium“ ir daugelis kitų jau net spėjo pasiekti ir Lietuvos rinką. Tačiau žaidimus iki šiol tekdavo pirkti po vieną ir kiekvieną atskirai. Todėl kompanijos „Apple“, „Google“ ir „Nvidia“ pristatė savo žaidimų nuomos platformas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Žaidimų nuomos platformos telefonams: kas tai ir kaip tai veikia?

Daugiau apie jas ir kiekvienos jų suteikiamą naudą pasakoja „Bitės Profai“.

„Galima sakyti, kad žaidimų platformos yra kaip lietuviams jau puikiai pažįstamos filmų ar muzikos nuomos platformos, tik pritaikytos žaidimams. Įsijungus platformą, jus pasitiks daug žaidimų, kuriuos už tam tikrą mokestį galėsite žaisti internetu jų neįsigydami. Tai savotiškas žaidimų nuomos punktas internete. Tiesa, toks sprendimas pristatytas visai neseniai, todėl Lietuvos vartotojų dar nepasiekė“, – aiškina „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis. Jis pasakoja apie 3 daugiausiai žadančias žaidimų nuomos platformas.

1. „Google Stadia“ – norintiems konsolių lygio žaidimų telefonuose

Šioje platformoje gausime prieigą prie įvairių kompanijų „Ubisoft“, „ID Software“ ir kitų gamintojų žaidimų. Taip pat galėsime pasirinkti nemokamą planą, tačiau tokiu atveju kiekvieną žaidimą reikės pirkti atskirai. Ši platforma „Android“, „Chromecast“ ir „Chrome“ įrenginių naudotojams leis žaidimų konsolėms skirtus žaidimus žaisti naudojant internetą.

„Google“ turi daugybę serverių su galingomis vaizdo plokštėmis, procesoriais ir, žinoma, greitu internetu. Taigi, interneto pagalba jūs paprasčiausiai prisijungsite prie to kompiuterio, kurio viduje yra įdiegtas jūsų pasirinktas žaidimas ir galėsite jį valdyti tiesiog savo telefone. Panašiu principu veikia nuotolinio įrenginių valdymo programos, tokios kaip „TeamViewer“. Tačiau „Google Stadia“ yra pritaikytas žaidimams – ši platforma daug greičiau reaguos į jūsų paspaudimus, prisilietimus ir kitus veiksmus, todėl vartotojo patirtis turėtų nesiskirti nuo įprastos žaidimų konsolės, pavyzdžiui, „PlayStation“ ar „Xbox“.

Kol kas neaišku, kokius žaidimus galėsite žaisti naudodami „Stadia“, bet tai atrodo kaip labai daug žadantis projektas. Tiesa, reikia nepamiršti, kad su „Stadia“ žaidimus galėsite žaisti tik ten, kur yra puikus interneto ryšys, kadangi šios platformos veikimas paremtas būtent sparčiu internetu. Naudotis šia platforma galėsime mokėdami apie 10 eurų per mėnesį.

2. „Nvidia GeForce Now“ – turintiems daug žaidimų „Steam“ platformoje

Seniausia žaidimų platforma yra „Nvidia Now“. Anksčiau ji buvo skirta mažiau galios turinčių kompiuterių vartotojams, naudojantiems „Steam“ ir ten turintiems žaidimų kolekciją. Tačiau netrukus „GeForce Now“ veiks ir „Android“ telefonuose.

Ši platforma veikia panašiai kaip „Stadia“, todėl ir šiuo atveju jums reikės spartaus interneto ryšio. Skirtumas tik tas, kad čia už prenumeratą negausite nemokamų žaidimų ir juos vis tiek teks atskirai pirkti platformoje „Steam“. Tiesa, tai naudinga, jeigu jau turite įsigiję visus savo mėgstamus žaidimus.

Dar vienas didelis išskirtinumas – „GeForce Now“ jau dabar palaiko daugiau nei 400 žaidimų, tarp kurių yra „Team Fortress 2“, „Rocket League“, „Hitman 2“, „League of Legends“, „Dota 2“ ir daugybė kitų populiarių bei gerai vertinamų žaidimų. Tuo metu „Google Stadia“ žaidimų sąrašas dar nėra aiškus. Kol kas prieinama tik bandomoji „GeForce Now“ versija, kuri papildomai nieko nekainuoja, tačiau ateityje galime tikėtis pokyčių.

3. „Apple Arcade“ – mėgstantiems paprastesnius žaidimus

Ši platforma veiks su visais „iOS“, „Mac“ ir „Apple TV“ įrenginiais ir suteiks prieigą prie daugiau nei 100 skirtingų žaidimų. Pagrindinis „Arcade“ privalumas – jai nereikės nuolatinės interneto prieigos, kadangi žaidimai bus atsisiunčiami tiesiai į prietaisą.

Tai yra įprastus telefonams skirtus žaidimus siūlanti platforma. Jai žaidimus kuria tokios įmonės kaip „Cartoon Network“, „Finji“, „Giant Squid“, „Konami“, „Lego“, „Mistwalker“, „Sega“ ir daugelis kitų. Tai reiškia, kad „Apple Arcade“ nestrigs net ir esant prastam interneto ryšiui, o žaidimų valdymas visada bus pažįstamas, patogus ir pritaikytas kiekvienam įrenginiui.

Jeigu mėgstate „Indie“ stiliaus žaidimus arba tiesiog naudojatės „Apple“ įrenginiais, „Arcade“ yra puikus pasirinkimas. Tiesa, ši platforma buvo pristatyta „Apple“ metų renginyje kartu su „iPhone 11“ telefonais, todėl sunku pasakyti, kada ji pasieks Lietuvą. Planuojama, kad ši platforma kainuos 5 eurus per mėnesį.

„Bitės Profų“ verdiktas

Tad kurią platformą pasirinkti, kai visos jos bus pilnai prieinamos Lietuvoje? Apsispręsti nėra sudėtinga. Jeigu jau turite didelę žaidimų kolekciją platformoje „Steam“, rinkitės „Nvidia GeForce Now“. Jeigu jos dar neturite ir esate pasiruošę palaukti iki 2020 metų, tikėtina, kad labiausiai jums tiks „Google Stadia“. Tuo metu jeigu mėgstate įprastus išmaniesiems telefonams pritaikytus žaidimus ir turite daugybę „Apple“ įrenginių, užsisakyti „Apple Arcade“ prenumeratą bus taip pat puikus pasirinkimas.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!