Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/66893/kodel-ismanieji-telefonai-nenaudoja-saules-energijos/spausdinti/

Kodėl išmanieji telefonai nenaudoja saulės energijos?

Publikuota: 2019-02-08 08:22
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Daugiausiai diskusijų kelia amžina išmaniųjų telefonų problema – baterija. Net ir naujausi įrenginiai dažnai negali pasiūlyti tai ko nori vartotojas – itin ilgo veikimo laiko. Kalbant apie telefonuose naudojamas baterija iškyla vienas klausimas – kodėl vis dar nėra bandoma panaudoti saulės energijos? Galbūt tai išspręstų problemą?


Išmanieji telefonai per pastaruosius keletą metų itin patobulėjo. Įrenginiai tampa vis didesni, tobulėja jų procesoriai, daugėja operatyviosios bei vidinės atminties. Šiemet įrenginiuose pradėta naudoti ir dviejų kamerų technologija, o „Apple“ ryžosi atsisakyti standartinės ausinių jungties.

Tačiau daugiausiai diskusijų kelia amžina išmaniųjų telefonų problema – baterija. Net ir naujausi įrenginiai dažnai negali pasiūlyti tai ko nori vartotojas – itin ilgo veikimo laiko. Kalbant apie telefonuose naudojamas baterija iškyla vienas klausimas – kodėl vis dar nėra bandoma panaudoti saulės energijos? Galbūt tai išspręstų problemą?

Kodėl išmanieji telefonai nenaudoja saulės energijos?

Kaip bebūtų, per pastaruosius penkerius metus buvo ne vienas bandymas panaudoti saulės energiją mobiliuose įrenginiuose, tačiau ne viskas buvo sėkminga. Telefonai.eu siūlo pažvelgti į saulės energijos panaudojimo galimybes išmaniuose telefonuose.

Saulės energija įkraunamų telefonų istorija

Technologijų milžinė „Samsung“ dar 2009 metais pristatė pirmąjį telefoną, kuris veikė pasitelkdamas saulės energiją. Tuomet Pietų Korėjos gamintojas Indijoje pristatė „Solar Guru“ telefoną, kuris galėjo vartotojams pasiūlyti maždaug 10 minučių pokalbių (tam reikėdavo maždaug valandos įkrovimo saulės energija). Toks įrenginys nesulaukė didelio dėmesio, tačiau gamintojas buvo linkęs sukurti dar vieną panašų prietaisą.

Maždaug po mėnesio „Samsung“ pristatė dar vieną saulės energiją naudojantį telefoną „Blue Earth“. Kompanijos atstovai šį įrenginį pristatė kaip draugišką gamtai ir šįsyk pristatė kiek platesnei publikai – ne tik Indijos, tačiau ir Jungtinių Karalysčių rinkai. Kaip bebūtų, tai buvo dar vienas nesėkmingas bandymas išpopuliarintį telefoną, kuris naudoja saulės energiją.

2010 metais „Samsung“ bandymus perėmė vienas didžiausių pasaulio sporto prekių ir aprangos gamintojų „Puma“, kuris kartu su „Sagem“ pristatė telefoną „Puma Phone“. Įrenginys su saulės baterija buvo skirtas aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems vartotojams, kurie galėjo su šiuo telefonu atlikti sveikatingumo funkcijas (tokias kaip žingsnių skaičiavimas ar pan.). Tačiau ir trečiasis tokio tipo telefonas nesulaukė populiarumo. Pagrindinė to priežastis – nepakankamas energijos kiekis tam, jog būtų galima pilnai išnaudoti įrenginio galimybes.

2012 metais apie nepakankamą energijos problemą, kuri ir stabdė tokio tipo telefonų gamybą, paskelbė Suomijos kompanija „Nokia“, kuri taip pat siekė sukurti įrenginį su saulės baterijomis.

„Viską tinkamai atlikus, prototipai geriausiu atveju galėdavo pasisavinti energijos tik tam, jog telefono veikimą palaikytų budėjimo rėžimu, o pokalbių laikas būdavo itin ribotas. Tokie rezultatai atskleidžia tai, jog dar reikia daug ką nuveikti norint pasiekti naudingų rezultatų“.

„Nokia“ atstovai taip pat atskleidė ir tai, jog didžiausia problema siekiant geresnių rezultatų yra nedidelė telefonų nugarėlė, kuri neleidžia padidinti baterijos. Telefonai per pastaruosius penkerius metus tapo žymiai didesni, tačiau ar įvyko esminių pokyčių šiuo klausimu?

Pastaruosius keletą metų japonų kompanija „Kyocera“ kartu su „Sunpartner Technologies“ dirbo su saulės energiją naudojančiais telefonais, o vieną tokį prototipą pristatė ir šiemet vykusioje „Mobile World Congress“ parodoje. Geriausias šio bendradarbiavimo rezultatas – telefonas, kuriam reikia trijų minučių įkrovimo saulės energija tam, jog būtų galima atlikti vienos minutės skambutį.

Verta paminėti ir tai, jog „Sunpartner Technologies“ neseniai sudarė bendradarbiavimo sutartį su kompanija „Alcatel“, tačiau kolkas nėra jokių naujienų iš šios stovyklos. Tam įtakos greičiausiai turi ir tai, jog minutės trukmės pokalbis po trijų minučių įkrovimo nekelia didelio susižavėjimo šios technologijos galimybėmis. Kaip bebūtų, progresas, pasiektas per pastaruosius penkerius metus, yra pastebimas.

Įdomiausia šios technologijos vieta yra tai, jog saulės energijos kaupiklis yra įmontuotas telefono ekrane, po lietimui jautriu sluoksniu. Tokia technologijos integracija leidžia gamintojams išsaugoti įrenginio dizainą, o „Sunpartner Technologies“ atstovų teigimu, kaupiklis neprivalo būti matomas tam, jog įsisavintų saulės energiją.

Galbūt tai skamba ne itin reikšmingai, tačiau iš tiesų tai milžiniškas pasiekimas. Ankstesni įrenginiai privalėjo būti apversti tam, jog įsisavintų saulės energiją, o „Mobile World Congress“ metų pristatytas prototipas gali būti įkraunamas net ir tuomet, kai naudojamasi juo. Nors pristatymo metu ir nebuvo paskelbta apie šio telefono pristatymą, tačiau specialistai tvirtina, jog jis prekyboje gali pasirodyti jau 2017 metais.

Ir nors kol kas nieko konkretaus šiame segmente neįvyko, tačiau tai nereiškia, jog ir kitos kompanijos nieko nedaro šiuo klausimu. Pavyzdžiui, JAV technologijų milžinė „Apple“ savo tinklalapyje turi visą skiltį, kuri skirta saulės energijos panaudojimui technologijose. Taigi, tai tik laiko klausimas kada išvysime daugiau telefonų, kurie naudos saulės energiją.

Kas stabdo saulės energijos panaudojimą išmaniuose telefonuose?

Jeigu „Kyocera“ kuriamas telefonas bus oficialiai išleistas – tai gali sukurti itin tvirtus pamatus įrenginiams, kurie naudoja saulės energiją. „Sunpartner Technologies“ sukurta foto-elektros medžiaga, kuri ir yra naudojama aukščiau minimo įrenginio kūrime, ateityje gali būti panaudota ne tik „Kyocera“ ir „Alcatel“ kompanijų.

Verta paminėti ir tai, jog visame pasaulyje yra ne viena panaši medžiaga. Bendrovė „Ubiquitous Energy“ yra sukūrusi technologiją, kuri veikia tarsi nematomi moduliai. Tokie moduliai geba paversti bet kokį paviršių į saulės energijos kaupiklį. Įdomu tai, jog iki šiol mokslininkai teigė, jog norint įsisavinti kuo daugiau šviesos – tam reikalingas tamsus paviršius.

„Ubiquitous Energy“ sukurti meduliai sudaryta iš organinių molekulių, kurios geba įsisavinti, tiek ultravioletinius, tiek infraraudonuosius spindulius. Įprastų saulės modulių efektyvumas šiuo metu yra apie 25-30 %. Permatomų saulės modulių efektyvumas siekia 18-22 %. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad galimybė ir teritorijos, kur galima panaudoti permatomus saulės modulius yra žymiai didesnės.

Sėkmingai panaudojus „Ubiquitous Energy“ sukurtus modulius – išmaniųjų telefonų įkrovimas taptų nebereikalingas. Tačiau kol kas šie moduliai negali sugeneruoti pakankamai energijos telefono veikimui, todėl dažnai yra keliamas klausimas kiek energijos reikia tam, jog būtų sukurta saulės energiją naudojanti technologija.

Ekspertų teigimu, norint pilnai įkrauti išmanųjį telefoną „iPhone“, pasitelkiant saulės energiją, būtų reikalingas beveik vieno kvadratinio metro dydžio modulis. Tokio modulio tikrai nepavyks integruoti į jokį išmanųjį telefoną, kad ir kokie jie dideli yra pastaruoju metu. Ir tai yra tik viena medalio pusė.

Dauguma mūsų savo išmanųjį telefoną dažniausiai laiko kišenėje arba rankinėje, todėl kyla ir dar vienas klausimas – ar tikrai yra reikalinga tokia technologija, o ypač telefonuose? Jeigu saulės energijos technologija vis dėlto būtų pritaikyta mobiliems įrenginiams – tai reikštų, jog Jūs privalėsite tam tikrą laiko dalį praleisti lauke, jog Jūsų įrenginys galėtų įsikrauti.


Telefonai.eu
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!