Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/66553/kas-yra-5g-rysys-ir-kaip-si-technologija-pakeis-musu-gyvenima/spausdinti/

Kas yra 5G ryšys ir kaip ši technologija pakeis mūsų gyvenimą?

Publikuota: 2019-01-10 17:19
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Sugedo.lt
Inf. šaltinis: Sugedo.lt

Neseniai viena telekomunikacijų bendrovė Lietuvoje pristatė 5G ryšį. Sužinokite, ką suteiks vartotojams naujos kartos mobiliojo ryšio technologija ir, ar verta būtent dabar pirkti išmanųjį telefoną su 5G ryšio palaikymu.


Neseniai viena telekomunikacijų bendrovė Lietuvoje pristatė 5G ryšį. Sužinokite, ką suteiks vartotojams naujos kartos mobiliojo ryšio technologija ir, ar verta būtent dabar pirkti išmanųjį telefoną su 5G ryšio palaikymu.

Kas yra 5G ryšys ir kaip ši technologija pakeis mūsų gyvenimą?

Kas yra 5G?

5G (Fifth Generation) yra penktos kartos mobiliojo ryšio pavadinimo trumpinys, kuris pakeis esamą 3G ir 4G. Už šio trumpinio slepiasi visas technologijos rinkinys, kurio daugelis dalių vis dar yra pirminiame lygyje. Bandomojo etapo užbaigimo ir standartų patvirtinimo tikimasi ne anksčiau kaip 2020 metais.

Kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp 5G ir esamų standartų?

Penktos kartos mobilaus ryšio tinklų diegimas žada tapti revoliuciniu laimėjimu ryšių srityje dėl šių naujovių:

  • Masyvi MIMO (daugkartinė įvestis, daugkartinė išvestis). Ši technologija apima kelių antenų naudojimą siųstuvuose. Tai yra spektro pajėgumo didinimo metodas, naudojant kelias antenas, kad būtų galima vienu metu perduoti ir priimti kelis RD signalus.
  • Nauji diapazonai. Šiandien LTE tinklai užima mažesnius nei 3,5 GHz dažnius. 5G standartai apima didesnių dažnių juostų naudojimą. Tai leis išvengti trukdžių, tačiau privers padidinti siųstuvų galią ir leis tankiau išdėstyti bazines stotis.
  • Tinklo dalijimas (angl. „network slicing“). Ši technologija mobiliojo ryšio operatoriams leidžia diegti izoliuotus tinklus, kurių kiekvienas bus skirtas specifiniams poreikiams, pavyzdžiui, daiktų internetui, plačiajuosčio ryšio prieigai, vaizdo transliavimui ir pan. Taigi, naujos kartos mobilusis tinklas galės lanksčiau prisitaikyti. Pagrindinė esmė – galimybė viename luste paleisti ir lygiagrečiai vykdyti kelias tinklo funkcijas vienu metu.
  • D2D (Device-to-device). Netoliese esantys įrenginiai tarpusavyje galės tiesiogiai keistis duomenimis.

Ką mes gauname atsiradus 5G internetui?

Pirmoji ir svarbiausioji 5G įvedimo esmė – reikšmingas duomenų perdavimo spartos padidėjimas. Atliekant preliminarius bandymus buvo užregistruota 25,3 Gbit / s didžiausia vertė. Jei kalbėti apie realų greitį, kuris laukia įprastų vartotojų, tuomet galima pasakyti, kad 5G pasieks 10 Gbit / s.

Tai reiškia, kad filmus su Full HD skyra galėsite atsisiųsti per kelias sekundes.

Palyginimui: dabar vartotojams didžiausias 4G greitis retai viršija 100 Mb / s. Didelis tinklo pralaidumas yra naudingas tiesioginei transliacijai didelės raiškos vaizdo įrašams, virtualios realybės programų veikimui ir nuotolinio mokymosi sistemų organizavimui.

Dar vienas privalumas: 5G sumažina signalo vėlavimą iki 1 milisekundės. Prisiminkite, kad dabar vėlavimas gali pasiekti 10 milisekundžių 4G ir 100 milisekundžių 3G tinkluose. Pagerinus šį rodiklį, bus galima naudoti mobilųjį ryšį net ir tais atvejais, kai atsakymo laikas yra kritinis. Pavyzdžiui, žemės ūkio įrangos, pramoninių robotų ar nepilotuojamų transporto priemonių nuotoliniam valdymui.

Pasaulinis penktosios kartos tinklų plėtimasis greičiausiai lems laipsnišką „Wi-Fi“ išnykimą. Jūsų išmanusis telefonas, planšetinis kompiuteris ar nešiojamas kompiuteris visada ir visur turės prieigą prie interneto, neatsižvelgiant į tai, ar netoliese yra maršrutizatorius.

Ar mano išmanusis telefonas veiks naujajame tinkle?

Ne. Jei norite naudoti visas naujos kartos tinklų galimybes, turėsite įsigyti išmanųjį telefoną, kuris jas palaiko. Jau yra žinoma apie artėjantį kelių tokių įrenginių pasirodymą. Tarp jų – „Xiaomi Mi Mix 3“, „Samsung Galaxy S10“, „Motorola Moto Z3“, „ZTE 5G“, „Huawei Mate Flex“, „Oppo F11 Pro“, „Nokia 10“ ir kiti.

Tačiau neskubėkite atsirasti pirmųjų pirkėjų gretose. 5G technologija aktyviai vystosi, jos standartai nėra galutinai patvirtinti. Gali būti, kad galutinis įgyvendinimas šiek tiek skirsis nuo dabartinio, todėl šiuo metu parduodami prietaisai greitai pasens. Be to, 4G mobiliojo ryšio tinklai nėra visiškai išnaudoję savo vystymosi potencialo.


Sugedo.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!