Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/65395/technologijos-kurios-palengvina-mokytojo-darba/spausdinti/

Technologijos, kurios palengvina mokytojo darbą

Publikuota: 2018-10-05 18:34
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien minint tarptautinę mokytojų dieną, mobiliųjų technologijų specialistai apžvelgia išmanias priemones, kurios mokymo procesą ne tik paverčia smagiu žaidimu, bet ir palengvina paties mokytojo darbą.


Šiandien minint tarptautinę mokytojų dieną, „Telia“ apžvelgia išmanias priemones, kurios mokymo procesą ne tik paverčia smagiu žaidimu, bet ir palengvina paties mokytojo darbą.

Technologijos, kurios palengvina mokytojo darbą

Lietuvoje – jau pusšimtis išmaniųjų klasių

„Dabartinė mokinių karta nuo gimimo auga su technologijos ir internetu, visa tai jiems yra įprasta, natūralu ir savaime suprantama. Todėl nieko nuostabaus, kad kompiuterių ir išmaniųjų įrenginių panaudojimo jie tikisi ir mokymosi procese. Tam skirtos išmaniosios klasės, kuriose įprastų disciplinų, tokių kaip matematika, geografija ar biologija, mokoma interaktyviai, naudojant kompiuterius, išmaniąsias lentas ir kitas modernias priemones. Interaktyvus mokymasis šiuolaikinei kartai yra priimtinesnis ir įdomesnis bei leidžia pasiekti geresnių rezultatų, kadangi visa tai primena tam tikrą žaidimo formą“, – sako Deividas Švėgžda, „Telia“ išmaniųjų klasių projekto vadovas.

Kartu su partneriais visoje Lietuvoje „Telia“ yra įrengusi daugiau kaip pusę šimto tokių klasių, daugiausia jų – Kaune. Jų įranga yra saugi ir pritaikyta mokymuisi: didelės ir raiškios išmaniosios lentos, tvirti kompiuteriai, nuo žalingo turinio ir kitų virtualių pavojų apsaugotas interneto ryšys, visą mokslams reikalingą medžiagą talpinanti debesija. Šiomis priemonėmis džiaugiasi ne tik mokiniai, bet ir jų tėvai – tokias klases turinčios mokyklos laikomos patrauklesnėmis, be to, vaikai nemokamai gauna skaitmeninius pratybų sąsiuvinius.

Pamokose – ir išmanieji telefonai

Deivido Švėgždos teigimu, mokėdami naudotis naujausiomis technologijomis, ateityje mokiniai galės patys jas kurti ir įgyvendinti ne tik Lietuvą, bet ir visą pasaulį keičiančias idėjas. Todėl klasėse jau tampa įprasta mokymui naudoti ne tik projektorius, planšetinius kompiuterius bet ir išmaniuosius telefonus.

„Dideli dalykai prasideda nuo mažų žingsnių. Ne išimtis ir mokymo procesas. Inovatyvius mokymo metodus galima pradėti taikyti naudojant turimas priemones, pavyzdžiui, išmanųjį telefoną, kurį dabar jau turi bemaž kiekvienas vyresnių klasių moksleivis. Juose galima žiūrėti vaizdo medžiagą, spręsti interaktyvias užduotis ar net žaisti ugdomuosius žaidimus. Be to, programėlių parduotuvėse apstu mokytojams skirtų aplikacijų, kurios eilinę pamoką ar kontrolinį darbą gali paversti smagiu užsiėmimu“, – sako „Telia“ išmaniųjų klasių projekto vadovas D. Švėgžda.

4 programėlės, naudingos mokytojams

Išmanieji įrenginiai suteikia galimybę turiniu naudotis interaktyviai: liesti, braukti, pritraukti ir atitolinti, sustabdyti, atsukti, perkelti. Tai ne tik įtraukia, bet ir skatina smalsumą, susidomėjimą. Ir nereikia būti programuotoju ar pažengusiu vartotoju, kad tokį testą sukurtumėte – tam yra daugybė specialių įrankių.

  • Nusibodo įprasti kontroliniai darbai? Žaidimus primenančius testus leidžia kurti programėlė „Kahoot!“, kurią galima atsisiųsti iš „Google Play“ ar „Apple App Store“ parduotuvių. Mokytojams ir asmeniniam naudojimui ši programėlė yra visiškai nemokama.
  • Programėlė „Seesaw“ leidžia sukurti savotišką klasės socialinį tinklą, kuriame mokiniai gali dalintis savo pasiekimais, mokytojai – tiesiogiai bendrauti su mokinių tėvais ir pagirti jų atžalas už gerai atliktus darbus, elgesį ar įspėti apie jų silpnąsias puses. Taip pat šioje programėlėje mokytojai gali dalintis naudingais patarimais vieni su kitais. Atsisiųskite iš „Google Play“ ar „Apple App Store“.
  • Pamokos už mokyklos ribų leidžia praplėsti mokinių akiratį ir dažniausiai yra visų labai laukiamos. Tačiau mokytojams kaskart reikia gauti visų tėvų leidimus rengti išvyką, o šis procesas gali užtrukti. Viskas kur kas paprasčiau su programėle „Classtree“: ji leidžia tėvams išsiųsti elektronines sutikimo formas, kurias jiems tereiks pasirašyti ir atsiųsti atgal – jokio popieriaus ir viskas vienoje vietoje. Programėlėje galima stebėti, kurių tėvų parašų vis dar trūksta, o taip pat pasidalinti su jais įspūdžiais iš kelionės. Šią programėlę rasite „Google Play“ ir „Apple App Store“.
  • Kitas įdomus ir įtraukiantis būdas mokyti – atlikti eksperimentus. Idėjų jiems ir išsamias instrukcijas pateikia projektas „Instructables“. Užsukę į mokytojams skirtą skiltį rasite skirtingiems mokslams ir įvairaus amžiaus mokiniams skirtų eksperimentų, kuriuos nesunkiai atliksite pamokos metu. Geriausia žinia tai, kad prie šio projekto prisijungę mokytojai ir mokiniai nemokamai gauna „Premium“ narystę.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!