Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/23097/e-kaspersky-iphone-blackberry-ir-windows-phone-sistemos-neisgyvens-daugiau-penkiu-metu/spausdinti/

E. Kaspersky: „iPhone“, „BlackBerry“ ir „Windows Phone“ sistemos neišgyvens daugiau penkių metų

Publikuota: 2010-05-07 07:04
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Antanas Dapkus
Aut. teisės: ©Mobium.lt
Inf. šaltinis: Mobium.lt

Kompanijos „Kaspersky Antivirus“ įkūrėjas ir vadovas Eugene Kaspersky pareiškė, jog uždaros operacinės sistemos, kaip „iPhone OS“, „BlackBerry“ ir „Windows Phone“ po penkerių metų žlugs. Jos arba išvis išnyks arba užims labai mažą dalį rinkos, spėja E. Kaspersky.


Kompanijos „Kaspersky Antivirus“ įkūrėjas ir vadovas Eugene Kaspersky interneto tinklaraščiui „PC Advisor“ pareiškė, jog uždaros operacinės sistemos, kaip „iPhone OS“, „BlackBerry“ ir „Windows Phone“ po penkerių metų žlugs. Jos arba išvis išnyks arba užims labai mažą dalį rinkos, spėja E. Kaspersky.

Pasak jo, šiuo metu yra tik dvi mobiliosios sistemos, kurios išgyvens ilgiau nei penkerius metus, – tai „Android“ ir „Symbian“. Atvirojo kodo operacinės sistemos žymiai peraugs uždarąsias „iPhone“, BlackBerry“ ir „Windows Phone“ sistemas. Norėdami išlikti, šių uždarų sistemų kūrėjai privalo permąstyti savo planus ir panaikinti bet kokius apribojimus programų kūrėjams.

Kaip pavyzdį, E. Kaspersky pateikė „iPhone“. Jo teigimu, jei „Apple“ nepakeis savo strategijos, „iPhone“ taps tik „Apple“ fanų pirkiniu, bet nebus masiškai naudojamas. Tačiau jis taip pat akcentavo manąs, jog „Apple“ vadovas Steve Jobs žino ir supranta šias tendencijas, todėl ateityje imsis permainų.

E. Kaspersky: „iPhone“, „BlackBerry“ ir „Windows Phone“ sistemos neišgyvens daugiau penkių metų

„Kaspersky Antivirus“ vadovas taip pat kalbėjo apie didėjančią žalingos informacijos grėsmę išmaniesiems telefonams. Atvirojo kodo „Symbian“ ir „Android“ sistemos yra labiausiai linkusios išlikti, tačiau kartu patraukliausios programišiams ir jų atakoms. Iki šiol tokių atakų ir virusų nebuvo daug, bet kuomet šie įrenginiai savo funkcionalumu artėja link nešiojamųjų kompiuterių, grėsmė ženkliai auga.

E. Kaspersky šiuo metu jau siūlo specialią programinę įrangą išmaniesiems telefonams apsaugoti. Ji primena antivirusines programas su papildoma funkcija, padedančia apsiginti nuo vagių. Ji leidžia telefono savininkui užrakinti įrenginį arba išjungti nuotoliniu būdu vagystės atveju. Ši funkcija taip pat leidžia susekti prietaisą, naudoajnt GPS. Tai labai aktualu, nes dažnai vagys pavogę telefoną tučtuojau pakeičia jo SIM kortelę, ir tradiciniai paieškos būdai tampa bejėgiais.

Ne gana to, su sparčiai augančiais procesorių greičiais, didele atmintimi, galimybe naudotis įvairiomis ryšio priemonėmis ir mobilumu, išmanieji telefonai pasivys asmeninius kompiuterius iki šio dešimtmečio pabaigos, spėja E. Kaspersky. Vietoje ekrano ir klaviatūros žmonės savo internetinį gyvenimą sutalpins į vieną kompaktišką liečiamą ekraną, o reikalui esant, pasinaudos tradiciniais kompiuteriais.

Tačiau toks scenarijus turi daug pavojų. E. Kaspersky žodžiais tariant, telefonas primena automobilį, skirtumas tik tas, kad kuomet vairuoji tu, gali sukelti pavojų sau ir keliems aplinkiniams. Su mobiliuoju ir jo ryšio galimybėmis tu gali sukelti pavojų daugeliui kitų. Užkrėsti tinklai telefonais plistų daug greičiau dėl daugelio ryšio galimybių ir mobilumo.

Dėl šių pavojų ir dėl to, kad žmonės jau pradėjo talpinti savo gyvenimus juose: informaciją apie šeimos narius (nuotraukas ir pan.), banko duomenis („iTunes“ ir kt. paslaugos), asmeninius duomenis (draugų adresus, bendradarbių kontaktus), atėjo metas išmaniųjų telefonų vartotojų duomenų bazei. Panašiai, kaip ginklų savininkus E. Kaspersky įsivaizduoja ir išmaniųjų telefonų savininkus, jie privalo būti registruoti. Tuomet prietaisai turėtų specialus indentifikavimo kodus, susietus su telefonu ir jo savininku. Priėjimas prie telefono bus galimas tik su PIN kodu arba biometriniu piršto antspaudu.

Tokiu būdu mobilioji interneto bankininkystė, šeimos nuotraukos ar svarbūs duomenis tiek telefone, tiek internete bus prieinami tik jų savininkui, tik jie galės atlikti įvairias operacijas.

Tačiau net tokia sistema nebūtų visiško saugumo garantas. Turint omenyje tai, jog ID gali būti keičiami, o registracijos detalės persiunčiamos, E. Kaspersky priėjo išvadą, jog jie negali sustabdyti visų. Jis sakė: „Profesionalai visada ras būdą, tačiau jis taip pat pridūrė jog jie gali sustabdyti bent jau didžiąją dalį blogiukų, – „Sustabdykime daugumą jų“.


Mobium.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!