Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/20471/narsymas-internete-kas-teikia-laimes/spausdinti/

Naršymas internete: kas teikia laimės

Publikuota: 2009-12-05 07:33
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Mylima šeima, mėgstamas darbas, turiningas laisvalaikis, namas prie ežero, naujas automobilis – šie ir panašūs faktoriai dažniausiai įvardijami paklausus, kas turi įtakos laimės jausmui. Vis didesnei žmogaus veiklos daliai persikeliant į internetą, atsiranda ir nauji laimės faktoriai: interneto sparta ir kokybė.


Mylima šeima, mėgstamas darbas, turiningas laisvalaikis, namas prie ežero, naujas automobilis – šie ir panašūs faktoriai dažniausiai įvardijami paklausus, kas turi įtakos laimės jausmui. Vis didesnei žmogaus veiklos daliai persikeliant į internetą, atsiranda ir nauji laimės faktoriai: interneto sparta ir kokybė.

FTTH
„Wikipedia“ iliustr.

Tai atskleidė FTTH Tarybos inicijuotas ir konsultacijų bendrovės RVA Jungtinėse Amerikos Valstijose šių metų pavasarį atliktas tyrimas. „Kai išgirsti, ką telekomunikacijų bendrovių klientai kalba apie plačiajuosčio interneto technologijas ir palygini tai su FTTH (angl. Fiber to the home) technologijomis besinaudojančių mintimis, supranti, kad pastarieji yra labiausiai patenkinti interneto vartotojai pasaulyje. Taip yra todėl, kad turintys FTTH technologiją gauna kur kas spartesnį internetą, geresnės kokybės televizijos paslaugas ir už visa tai moka mažiau“, – tyrimo rezultatus komentuoja Joe Savage, FTTH Tarybos prezidentas.

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 1.200 namų ūkių, atskleidė, jog besinaudojantieji FTTH (angl. fiber to the home) technologija kur kas geriau vertina tiek interneto, tiek televizijos paslaugas nei tie vartotojai, kurie šias paslaugas gauna naudojant DSL technologiją. Skirtumai ryškūs: 67 proc. FTTH naudotojų interneto spartą įvertino aukščiausiai – sakė esantys labai patenkinti. Tuo tarpu tik 46 proc. plačiajuosčiu DSL arba kabelinės TV tiekiamu internetu besinaudojančių namų ūkių teigė esantys labai patenkinti interneto greičiu. Televizijos mėgėjai pritaria interneto vartotojams: 74 proc. žiūrinčių skaitmeninę televiziją per šviesolaidinį FTTH internetą ir tik 50 proc. kabelinės bei palydovinės televizijos vartotojų buvo labai patenkinti televizijos raiška ir paslaugos patikimumu. Prie FTTH vartotojų laimės koeficiento, atrodo, prisideda ir sąskaitos už paslaugas: palyginti su ankstesnėmis plačiajuosčiu internetu teikiamomis beveik to paties paketo paslaugomis, jos vidutiniškai sumažėjo 6 proc.

Naršymas internete: kas teikia laimės

Dariaus Didžgalvio, TEO LT, AB Tinklo technologijų tarnybos vadovo ir generalinio direktoriaus pavaduotojo, teigimu, lietuviai taip pat jau turi galimybę įsilieti į laimingiausių pasaulyje interneto vartotojų gretas: „Net kas ketvirtas šalies gyventojas gali išbandyti FTTH privalumus – daugiau kaip 300 000 Lietuvos namų ūkių jau turi technines galimybes įsirengti šviesolaidinį internetą, ir šis tinklas yra nuolat plečiamas“. Pasak jo, FTTH pasirinkusiam žmogui interneto prieigos technologijos nereikės keisti dar bent 30 metų – ši technologija geba patenkinti augančius vartotojų interneto spartos poreikius.

Kad ir kokie patenkinti esame daugeliu mus supančių dalykų, esant būtinybei dalies jų atsisakyti, paaiškėja, kurie iš tiesų yra svarbūs. Pavyzdžiui, šalį apėmusiu sunkmečiu jau ne vienas iškeitė automobilį į visuomeninį transportą, o vakarienę restorane – į namuose gamintą maistą. Pasirodo, FTTH technologija atspari net ir sunkmečiui: 49 proc. FTTH vartotojų teigia, kad šviesolaidinis internetas būtų paskutinis dalykas, kurio jie atsisakytų, jei sunkios ekonominės sąlygos priverstų persvarstyti namų ūkio biudžetą.

FTTH internetas jau patenka tarp 5 svarbiausių aspektų, renkantis naują gyvenamą vietą – tokių kaip žaliosios erdvės, pasivaikščiojimo takai šalia namų, bendruomenės baseinas ir saugumas. „Namai be spartaus interneto jau netrukus bus suvokiami taip, kaip šiandien suvokiami namai be elektros energijos“, – prognozuoja Darius Didžgalvis.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!