Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/rysiai/14742/mokslininkai-mobiluji-telefona-perdare-i-kraujo-analizatoriu/spausdinti/

Mokslininkai mobilųjį telefoną perdarė į kraujo analizatorių

Publikuota: 2008-12-27 07:12
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kalifornijos universiteto Los Andžele (JAV) mokslininkai modifikavo įprastinį mobilųjį telefoną ir privertė jį veikti kaip nešiojamą kraujo analizatorių. Juo be didelių sąnaudų galima detektuoti įvairiausias ligas – tikimasi, kad tokį įtaisą bus galima panaudoti neturtingose šalyse, neišgalinčiose įsigyti specializuotos, tačiau gerokai brangesnės įrangos.


Kalifornijos universiteto Los Andžele (JAV) mokslininkai modifikavo įprastinį mobilųjį telefoną ir privertė jį veikti kaip nešiojamą kraujo analizatorių. Juo be didelių sąnaudų galima detektuoti įvairiausias ligas – tikimasi, kad tokį įtaisą bus galima panaudoti neturtingose šalyse, neišgalinčiose įsigyti specializuotos, tačiau gerokai brangesnės įrangos.


Anksčiau tai buvo mobilusis telefonas. Dabar juo galima ne tik šnekėti, bet ir... tirti kraujo sudėtį.
©Wired

Tam kad atlikti kraujo analizę, paprastai reikia didelių gabaritų brangios įrangos ir apmokyto techniko ar mediko, kuris žinotų, kaip interpretuoti gautus tyrimų rezultatus. Abu šie veiksniai nepasiekiami daugeliui nutolusių vietovių ir neturtingų valstybių, tokiose kaip kai kurios Afrikos dalys, kur klesti tokie užkratai kaip ŽIV ir maliarija. Kalifornijos universiteto Los Andžele (UCLA) mokslininkas Aydoganas Ozcanas sukūrė programą, kuri leidžia tirti kraujo mėginius naudojant nebrangių vaizdo kamerų sensorių matricas ir filtruotos šviesos šaltinį. Esminis programos pranašumas yra galimybė vienu metu analizuoti tūkstančius kraujo ląstelių – taip tikslus rezultatas gaunamas per kelias minutes.

Modifikuotas „Sony-Ericsson“ telefonas
Modifikuotas „Sony-Ericsson“ telefonas. Vienas pagrindinių elementų – mėlynos spalvos filtruotos šviesos šaltinis. Jis leidžia atskleisti išskirtines kiekvienos kraujo ląstelės ypatybes
©Wired

Šio vis dar veikiančio telefono korpuse padarytos reikiamos įpjovos, pragręžtos skylės ir sumontuoti vyriai, leidžiantys nesunkiai atidaryti analizatoriaus dangtelį. Juo naudojantis tereikia atidaryti telefono galinę sienelę, įdėti kraujo mėginį ir vėl atgal užversti CCD jutiklį – juo padaroma nuotrauka, kurią vėliau analizuos kompiuteris.

Šiuo metu Ozcanas ieško potencialaus jo sukurto įtaiso gamintojo. Masiškai gaminami nešiojami LUCAS kraujo skeneriai galėtų pakeisti sveikatos priežiūros situaciją didžiulėje pasaulio dalyje, ypač tose vietose, kur nėra galimybės naudotis specializuotomis laboratorijomis.

Prototipas turi standartinės internetinės kameros CCD vaizdo jutiklį
Prototipas turi standartinės internetinės kameros CCD vaizdo jutiklį. Kamera buvo išardyta ir iš jos paimta tik vaizdo matrica – ji sumontuota naujame korpuse. Kadangi tai yra tik išorinis įrenginys, juo naudojantis reikalinga jungtis su kompiuteriu, kuris valdo nuotraukų darymo procesą.
©Wired

Kompiuteris su įjungta Ozcano sukurta programa (analizuojamas kraujo mėginys)
Kompiuteris su įjungta Ozcano sukurta programa (analizuojamas kraujo mėginys). Mokslininko teigimu, ateityje įrenginys bus patobulintas iki tokio lygio, kad visa programa tilps jo atmintyje, ir taip bus sukurtas visiškai autonominis kraujo analizatorius.
©Wired

Šis didelė CMOS jutiklio plokšte naudojama kuriant pramoninę mobiliojo LUCAS įrenginio versiją
Šis didelė CMOS jutiklio plokšte naudojama kuriant pramoninę mobiliojo LUCAS įrenginio versiją. Ši versija būtų stacionari didelio našumo mašina, kuria naudotųsi medicinos laboratorijos. Daug didesnis jutiklis leistų vienu metu skenuoti daugiau kraujo ląstelių. Galutinė mašinos versija galėtų pakeisti daug didesnes ir brangesnes medicinines laboratorines sistemas.
©Wired

Diagramoje parodytas perdarytas mobilusis telefonas ir jo padaryta nuotrauka
Diagramoje parodytas perdarytas mobilusis telefonas ir jo padaryta nuotrauka. Nepaisant mažo jutiklio, įtaisas gali skenuoti palyginti didelį ląstelių skaičių.
©Wired

Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!