Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/86528/garsus-pasaulio-futuristas-prognozuoja-kad-iki-2030-uju-zmones-sukurs-buda-tapti-nemirtingiems/spausdinti/

Garsus pasaulio futuristas prognozuoja, kad iki 2030-ųjų žmonės sukurs būdą tapti nemirtingiems

Publikuota: 2023-03-22 14:30
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kompiuterių mokslininkas ir futuristas Raymondas Kurzweilas nustatė labai konkrečius terminus, kada žmonija pasieks nemirtingumą, o dirbtinis intelektas (DI) – singuliarumą. Jei jo prognozės pasitvirtins, gera žinia yra ta, kad jums tereikia išlaukti ateinančius septynerius metus, kad turėtumėte galimybę gyventi amžinai.


Kompiuterių mokslininkas ir futuristas Raymondas Kurzweilas nustatė labai konkrečius terminus, kada žmonija pasieks nemirtingumą, o dirbtinis intelektas (DI) – singuliarumą. Jei jo prognozės pasitvirtins, gera žinia yra ta, kad jums tereikia išlaukti ateinančius septynerius metus, kad turėtumėte galimybę gyventi amžinai, rašo „IFL Science“.

Garsus pasaulio futuristas prognozuoja, kad iki 2030-ųjų žmonės sukurs būdą tapti nemirtingiems
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

R. Kurzweilas turi pagrįstą technologijų prognozių patirtį. 1990 m. jis teisingai nuspėjo, kad iki 2000-ųjų kompiuteris įveiks pasaulio šachmatų čempionus, kad nešiojamieji kompiuteriai ir išmanieji telefonai taps vis populiaresni, kad bus pereita prie daugiau belaidžio ryšio technologijų, numatė interneto naudojimo sprogimą anksčiau, nei tai tapo akivaizdu visiems.

2010-aisiais jis netgi peržiūrėjo savo paties 20 metų senumo prognozes, kad pamatytų, kaip jos pasiteisino. Straipsnyje jis teigia, kad iš 147 prognozių, kurias jis 1990 m. pateikė apie laikotarpį iki 2010 m., 115 pasirodė esančios „visiškai teisingos“, dar 12 buvo iš esmės teisingos ir tik 3 buvo visiškai klaidingos.

Be abejo, jis klysta, pavyzdžiui, prognozuodamas, kad savaeigiai automobiliai bus pradėti naudoti iki 2009 m.

Taigi, nors teiginiai apie nemirtingumą yra drąsūs (ir, pripažinkime, greičiausiai klaidingi), jų bent jau nereikėtų atmesti iš karto. R. Kurzweilas jau kurį laiką skelbia tokias drąsias prognozes, kurios išsipildo stebėtinai arti jo pradžioje nustatytų datų.

„2029 metai – tai data, kurią esu numatęs, kada dirbtinis intelektas išlaikys galiojantį Tiuringo testą ir taip pasieks žmogaus intelekto lygį, – 2017 m. „Futurism“ sakė R. Kurzweilas. – Esu nustatęs 2045-ųjų datą „singuliarumui“, kai savo intelektą padauginsime milijardus kartų, susijungdami su mūsų sukurtuoju intelektu.“

Kalbant apie nemirtingumą, R. Kurzweilas tiki, kad iki 2030 m. galėsime „pailginti žmogaus gyvenimo trukmę kasmet daugiau nei metais“. Iš dalies tai ta pati pažanga singuliarumo link. Jo manymu, po 15 metų bus nanobotai, tekantys mūsų kraujotaka, atliekantys remonto darbus ir sujungiantys mūsų smegenis su debesimi. Kai tai įvyks, galėsime siųsti vaizdo įrašus (arba elektroninius laiškus, jei norite galvoti apie nuobodesnius buvimo kyborgu aspektus) tiesiai iš savo smegenų ir kurti atsargines atminties kopijas.

R. Kurzweilas mano, kad singuliarumo reikia ne bijoti, o tobulinti žmones, kad galiausiai taptume „panašūs į dievus“.

„Jei dviem sekundėms noriu prisijungti prie 10 tūkst. kompiuterių, galiu tai padaryti belaidžiu ryšiu, – aiškino jis, – ir [mano skaičiavimo pajėgumai] debesyje padidėja dešimt tūkstančių kartų. Štai ką mes padarysime su savo neokorteksu.“

Nanobotai buvo naudojami vaistams į smegenų auglius pristatyti, tačiau jei per ateinančius kelerius metus nebus padaryta didelė pažanga, sunku įsivaizduoti, kaip per septynerius metus pasieksime šį tašką. Smegenų ir kompiuterio sąsajos gerokai pažengė į priekį: paralyžiuoti pacientai gali mintimis ištarti sakinius, o beždžionės gali žaisti Pongą. Tačiau iki R. Kurzweilo aprašytos ateities mums dar toli.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!