Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/85303/protingos-nezemiskos-gyvybes-pozymiu-medziokle-ka-tik-gavo-didziuli-postumi/spausdinti/

Protingos nežemiškos gyvybės požymių medžioklė ką tik gavo didžiulį postūmį

Publikuota: 2022-12-07 18:22
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: LRT.lt

„Breakthrough Listen“ – privačiai finansuojamas projektas, kuriuo ieškoma nežemiško intelekto įrodymų, – pradėjo veikti Pietų Afrikoje esančiame „MeerKAT“ radijo teleskopų masyve. Per ateinančius dvejus metus komanda ieškos daugiau nei milijono artimųjų žvaigždžių, taip 1000 kartų padidindama stebimų objektų skaičių.


„Breakthrough Listen“ – privačiai finansuojamas projektas, kuriuo ieškoma nežemiško intelekto įrodymų, – pradėjo veikti Pietų Afrikoje esančiame „MeerKAT“ radijo teleskopų masyve, rašo „Science Alert“. 

Per ateinančius dvejus metus komanda ieškos daugiau nei milijono artimųjų žvaigždžių, taip 1000 kartų padidindama stebimų objektų skaičių.

commons.wikimedia.org / Morganoshell
commons.wikimedia.org / Morganoshell nuotr.

„Labai džiaugiuosi, kad galėsiu atlikti technoprojektų paiešką naudodamasis vienu jautriausių teleskopų pasaulyje, – sako „Breakthrough Listen“ projekto „MeerKAT“ mokslininkė daktarė Cherry Ng. – „MeerKAT“ suteiks mums galimybę aptikti siųstuvą, panašų į ryškiausius Žemės radijo švyturėlius, iki 250 šviesmečių atstumu.“

Šiame diapazone yra apie 260 tūkst. žvaigždžių. Toliau esančių žvaigždžių paieška tampa sudėtingesnė, tačiau vis dar yra tikimybė aptikti tolimų šaltinių signalus.

Nežemiškojo intelekto paieškos (SETI) yra nepavydėtinoje padėtyje, nes retai gauna vyriausybinį mokslinių tyrimų finansavimą. NASA iš esmės vengia SETI tyrimų nuo tada, kai 1993 m. buvo atšauktas planuotas didelės skiriamosios gebos mikrobangų tyrimas.

SETI (kartais nepelnytai) siejamas su sąmokslo teorijomis, o tai kartais užgožia jo potencialą atsakyti į vieną svarbiausių žmonijos užduodamų klausimų: ar esame vieni Visatoje?

Tačiau pastaraisiais metais SETI institutą paskatino milijardierių Julijos ir Jurijaus Milnerių privačios lėšos.

Be kita ko, „Breakthrough Listen“ naudojasi „Green Bank“ teleskopu JAV ir Parkeso teleskopu Australijoje. „MeerKAT“ yra naujausias papildymas.

„MeerKAT“ 64 antenų masyvas gali matyti 50 kartų didesnį dangaus plotą nei „Green Bank“ teleskopas, todėl tai yra išskirtinė priemonė, leidžianti tirti plačius artimiausios galaktikos apylinkės plotus.

Svarbu tai, kad „Breakthrough Listen“ programinė įranga, įdiegta į „MeerKAT“, leidžia jiems veikti „komensaciniu režimu“, t. y. jie gali prisijungti prie teleskopo ir atlikti technoproceso požymių paiešką netrukdydami kitiems astronomams stebėti.

„Tokiame dideliame apžvalgos lauke paprastai yra daugybė žvaigždžių, kurios yra įdomūs technožymių taikiniai, – sako „Breakthrough Listen“ vyriausiasis tyrėjas Dr. Andrew Siemionas. – Mūsų naujasis superkompiuteris leidžia sujungti signalus iš 64 antenų ir gauti didelės skiriamosios gebos ir labai jautrias šių taikinių skenavimo nuotraukas, nedarant įtakos kitų astronomų, kurie naudojasi šiuo masyvu, tyrimams.“

Vienas pirmųjų „Breakthrough Listen“ taikinių, kuriuos stebės su „MeerKAT“, yra Kentauro Proksima – netolima žvaigždė su dviem žinomomis uolėtomis planetomis gyvenamojoje zonoje.

Astronomų nuomonės dėl to, ar ten galima rasti technologinių civilizacijų, išsiskiria.

Vieni mano, kad jei jie ten būtų, mes jau būtume juos pamatę. Tokia yra Fermi paradokso prielaida, kurioje teigiama, kad gyvybė greičiausiai paplitusi kitur Visatoje, todėl keista, kad jos dar nepastebėjome.

Garsioji Drake'o lygtis, suformuluota 1961 m., bando matematiškai išskaidyti Fermi paradoksą į konkrečias tikimybes rasti gyvybę kitur.

Kol kas nėra jokių nežemiškos gyvybės požymių. Retkarčiais pasitaikančios keistenybės, pavyzdžiui, 1977 m. „Wow“ signalas, nepasikartojo atliekant tolesnius tyrimus. Šie keistumai geriausiu atveju yra neįtikinamos užuominos, kad ten kažkas yra. Arba dažnai paaiškėja, kad tai yra signalai iš kitų Žemės vietų, klaidingai suprasti kaip nežemiškos kilmės.

Projekto „Breakthrough Listen“ prielaida yra ta, kad jei neieškosime, atsakymo negausime. Galingos „MeerKAT“ galimybės padės ieškoti kruopščiau. Tik laikas parodys, ką jie ras arba neras.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!