Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/84451/kinas-kaip-kuriami-filmuose-matomi-pasauliai/spausdinti/

Kinas: kaip kuriami filmuose matomi pasauliai?

Publikuota: 2022-09-27 14:15
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Kino magija iš tikrųjų gali atrodyti magiška. Holivudo specialiųjų efektų departamentai sugeba į ekraną perkelti net ir keisčiausias žmonių vizijas. Derinant senas patikrintas ir visiškai naujas technologijas, kuriami ištisi pasauliai, realistiškumu menkai kuo nusileidžiantys tikrajam.


Kino magija iš tikrųjų gali atrodyti magiška. Holivudo specialiųjų efektų departamentai sugeba į ekraną perkelti net ir keisčiausias žmonių vizijas. Derinant senas patikrintas ir visiškai naujas technologijas, kuriami ištisi pasauliai, realistiškumu menkai kuo nusileidžiantys tikrajam. Kino bilietai – būdas patekti į kitą, dar nematytą, pasaulį. Pristatome pačius efektyviausius kino magų naudojamus triukus, kurie neabejotinai buvo panaudoti ir jūsų mėgstamiausiose juostose.

Kinas: kaip kuriami filmuose matomi pasauliai?

Po vandeniu

Skrydžiui į kosmosą besiruošiantys astronautai ilgai treniruojasi po vandeniu. Taip bent iš dalies pasiruošiama darbui nesvarumo būsenoje. Povandeninis pasaulis naudingas ir kitu aspektu. Garsas čia sklinda ir skamba gana panašiai kaip ir kosmose. Būtent todėl ir kosminėms filmų scenoms skirti garso efektai dažnai įrašinėjami būtent po vandeniu. Vienas iš geriausių pavyzdžių – garsusis „Gravity“. Jo kūrėjai po vandeniu įrašinėjo ne tik krebždesius, ūžesius, bet ir NASA naudojamas frazes.

Kompiuteriniai efektai

Ko gero, tikrai pastebėjote, kad filmuose pasitaiko vis daugiau kompiuteriu generuotų personažų. Tiesa, jie toli gražu nėra visiškai kompiuteriški. Pastaraisiais metais ypač sparčiai tobulėja vadinamoji motion capture technologija. Ją taikant filmuojami tikri aktoriai. Fiksuojamos jų emocijos, veido išraiškos, judesiai ir t. t. Surinkti detalūs duomenys vėliau panaudojami vaizduojant kompiuterinį personažą.

Kompiuterinės dekoracijos

Žaliojo ekrano technologija kino industrijoje naudojama jau daugybę metų. Jos principas labai paprastas – ant žalio ploto paprasčiausiai užklijuojamas norimas vaizdas. Kompiuteriai šį procesą gerokai patobulino. Dabar jiems jau net nebelabai reikia žalio fono. Papildomas dekoracijas įklijuoti galima praktiškai į kiekvieną švarų kadrą.

Aktorių skenavimas

Tai savotiška žalio ekrano priešingybė. Tiesa, daug sudėtingiau įgyvendinama. Proceso metu aktorius visiškai nuskenuojamas, sukuriant absoliučiai tikslų 3D atvaizdą. Vėliau jis paprasčiausiai įklijuojamas į reikiamą kontekstą. Šis metodas taikomas tais atvejais, kai siužetas vystosi ypatingai neįtikimose lokacijose. Pavyzdžiui, kosmose ar vietose, kuriose filmuoti neįmanoma.

Jauninimas, sendinimas

Ar kada susimąstėte, kaip čia taip yra, kad Tom’ui Cruise’ui jau beveik šešiasdešimt, o atrodo jis lyg būtų trisdešimties? Ne, tai ne gero drėkinamojo kremo poveikis. Atsakymas yra skaitmeninis jauninimas. Ši technologija filmuose naudojama vis dažniau. Kartais sėkmingai, kartais nelabai. Viena vertus, šis metodas išplečia istorijos pasakojimo galimybes. Kita vertus, kritikai pastebi, kad tokiu būdu pernelyg iškreipiama realybė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!