Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/82834/zvaigzdziu-karu-technologijos-kurias-mokslininkai-kuria-jau-dabar/spausdinti/

„Žvaigždžių karų“ technologijos, kurias mokslininkai kuria jau dabar

Publikuota: 2022-05-12 12:22
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Klasikinės „Žvaigždžių karų“ technologijos dešimtmečius audrino vaizduotę – ir kai kurios iš jų pagaliau pradedamos įgyvendinti. Štai septynios futuristinės „Žvaigždžių karų“ technologijos, kurios netrukus gali tapti realybe.


Seniai seniai, tolimoje, tolimoje galaktikoje, technologijos buvo kur kas šaunesnės nei mūsų realybėje: komerciniai erdvėlaiviai, per kelias sekundes galintys perskristi galaktikas; autonominiai androidai, galintys išversti bet kokią kalbą skrydžio metu arba paversti mūšio lauką griuvėsiais; mirtini plazmos kardai, patogiai telpantys po rūbais.

Filmo scena iš „Žvaigždžių karai: galia nubunda“.
Filmo scena iš „Žvaigždžių karai: galia nubunda“.

Šios klasikinės „Žvaigždžių karų“ technologijos dešimtmečius audrino vaizduotę – ir kai kurios iš jų pagaliau pradedamos įgyvendinti, rašo „Live Science“.

Štai septynios futuristinės „Žvaigždžių karų“ technologijos, kurios netrukus gali tapti realybe.

Koviniai droidai

Bepiločiai orlaiviai (koviniai dronai) jau kelis dešimtmečius yra karo veiksmų pagrindas – tačiau niekada neišgirsite, kad du „Predator“ dronai ginčytųsi kaip sena sutuoktinių pora, R2D2 ir C3PO.

Dirbtinis intelektas vis dar tobulėja, tačiau pastaraisiais metais humanoidinių robotų (dar vadinamų androidais) gebėjimai ir dizainas pažengė tiesiogine prasme. JAV technologijų įmonė „Boston Dynamics“ tai demonstruoja dviem dabar jau pagarsėjusiais robotais: Atlas – siaubingai judrus dvikojis droidas, galintis sprintuotis, šokinėti atbulomis ir daryti parkūrą, ir robotas-šuo „Spot“ – autonominis keturkojis robotas, kuris jau įsidarbino ligoninių palatose, ūkiuose ir Niujorko policijoje. Šie robotai nėra specialiai sukurti kovai, – tačiau nenorėtume susidurti su kuriuo nors iš jų tamsioje naktinėje alėjoje.

Lazeriniai kardai

Šviesos kardai yra bene geidžiamiausias technologijų elementas kiekvienam vaikui, kuris užaugo žiūrėdamas „Žvaigždžių karus“.

Pagaminti iš ištraukiamų plazminių ašmenų, kuriuos generuoja išgalvotas brangakmenis, vadinamas kyberkristalu, kovai tinkami šviesos kardai vis dar yra toli už šiuolaikinio mokslo galimybių ribų.

Tačiau kūrybingi išradėjai, pavyzdžiui, „YouTube“ kanalo „Hacksmith“ autoriai, sukūrė keletą išmanių (ir mirtinai pavojingų) lazerinių kardų, kurie labai priartėjo prie mėgstamo džedajų ginklo.

2018 m. „Hacksmith“ sukūrė pirmąjį pasaulyje ištraukiamą, plazmos pagrindu sukurtą energetinį kardą, kurio geležtė gali įkaisti iki 2200 laipsnių pagal Celsijų ir perpjauti tvirtą titaną. Šiam ašmeniui reikia išorinio degalų paketo su suslėgtomis propano dujomis ir deguonimi, todėl vargu ar jis tilps prie bet kurio pradedančio džedajo diržo.

Bioninės rankos

Priklausomai nuo to, kaip gerai veikia jūsų šviesos kardas, netrukus jums gali prireikti bioninės rankos, kokią filmo „Imperija“ pabaigoje gauna Lukas.

Ši technologija nebėra tik mokslinė fantastika. Funkciniai rankų protezai, galintys sugriebti, suspausti, sugniaužti kumštį ir net pakelti nykštį naudojami vis dažniau.

Pavyzdžiui, protezų bendrovė „Open Bionics“ parduoda suaugusiesiems ir vaikams nuo 8 metų amžiaus skirtą ranką-herojų, kurią galima rinktis iš daugiau nei 50 modelių, įskaitant „Žvaigždžių karų“ ir „Marvel“ antrininkų. Pasak „Bionics For Everyone“, šios rankos paprastai parduodamos už 10 tūkst.-20 tūkst. JAV dolerių.

Universalūs vertėjai

C3PO garsėja tuo, kad laisvai kalba daugiau nei 6 milijonais bendravimo formų. Popieriuje tai skamba daug įspūdingiau nei maždaug 100 kalbų, kurias moka „Google“ vertėjas, bet kaip dažnai jums iš tiesų reikia paklausti kelio evokų kalba?

Teigiama, kad norint pasinaudoti „Google Translate“ privalumais, nereikės lankytis pas neaiškius metalo laužo prekeivius. Tiesiog atsidarykite svetainę telefone arba kompiuteryje, tada įveskite tekstą tiesiai į laukelį arba kalbėkite į mikrofoną ir stebėkite, kaip programa realiuoju laiku verčia jūsų balsą į pasirinktą kalbą. Jums daugiau niekada nebereikės linksniuoti kito veiksmažodžio!

Greitaeigiai orlaiviai ant oro pagalvės

Geriausias būdas stilingai keliauti per Tatooine kopas – tai Landspeederis – savotiškas skraidyklės ir automobilio hibridas, kuriame patogiai telpa keturių asmenų šeima (arba du žmonės ir du droidai).

Pasak Jungtinės Karalystės orlaivių ant oro pagalvės muziejaus, ši technologija egzistuoja nuo šeštojo dešimtmečio pabaigos, tačiau tik pastaruoju metu orlaivių ant oro pagalvės dizainas priartėjo prie greitų ir stilingų „Žvaigždžių karų“ modelių.

Kelios įmonės, įskaitant Jungtinėje Karalystėje įsikūrusią „Malloy Aeronautics“ ir JAV įsikūrusią „Aerofex“, kuria tikrus skraidančius motociklus. Abu projektai vis dar yra prototipų stadijoje,.

Komerciniai erdvėlaiviai

Norėdami ištrūkti iš smėlėto Tatooinės užkampio, Lukas ir Obi-Vanas už 17 tūkst. kreditų išsinuomoja privatų erdvėlaivį. Mūsų pasaulyje komercinės kelionės į kosmosą kainuoja šiek tiek daugiau – ir jūs net negalite palikti Saulės sistemos.

2021 m. birželį aukciono laimėtojas sumokėjo 28 milijonus dolerių, kad galėtų prisijungti prie „Amazon“ kompanijos įkūrėjo Jeffo Bezoso įkurtos komercinių kelionių į kosmosą bendrovės „Blue Origin“ inauguracinio skrydžio.

Laimingojo laimėtojo sūnus prisijungė prie Bezoso ir jo brolio 10 minučių trukmės kelionėje į kosmosą – pasiekė maksimalų maždaug 100 kilometrų aukštį virš Žemės (techniškai – už taško, kur baigiasi Žemės atmosfera ir prasideda kosmosas). Tai brangios 10 minučių, tačiau kai kurie ekspertai prognozuoja, kad per ateinantį dešimtmetį komercinių kelionių į kosmosą kaina gali sumažėti iki maždaug 100 tūkst. JAV dolerių vienam asmeniui. Valio?

Metmenų pavara arba pavara, įgalinanti erdvės deformaciją

Retkarčiais Hano Solo laivas „Tūkstantmečio sakalas“ atlieka drąsų „šuolį į hipererdvę“, leidžiantį laivui įveikti nepaprastus atstumus vos per kelias akimirkas. Jei hipererdvė yra tas pats, kas „metmenų pavara“ – koncepcija, kurią, kaip rodo neseniai paskelbti dokumentai, aktyviai tyrinėja JAV vyriausybė, – tai reiškia, kad ji iškreipia erdvėlaikio formą, kad būtų galima pereiti iš vienos visatos dalies į kitą.

1994 m. fizikas Miguelis Alcubierre'as paskelbė dokumentą, kuriame parodė, kaip fiziškai įmanoma sukurti metmenų pavarą, naudojant vienodą teigiamos ir neigiamos energijos kiekį, kad vienu metu suspaustų erdvę priešais erdvėlaivį ir išplėstų erdvę už jo. Tačiau kol kas neigiama energija, kaip ir metmenų pavaros technologija, lieka tik spekuliacija. Vis dėlto tai nesutrukdė fizikams teoretikams ją tyrinėti.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!