Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/81558/kas-yra-nft-ir-kodel-jie-perkami-uz-tukstantines-sumas/spausdinti/

Kas yra NFT ir kodėl jie perkami už tūkstantines sumas?

Publikuota: 2022-01-24 20:30
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Agnė Tarailaitė
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Viena dažniausiai pastaruoju metu internete sklaidančių sąvokų – NFT. Nuo kompiuterinių žaidimų iki kriptovaliutų rinkos, NFT veržiasi visur, o tai, kokio didžiulio susidomėjimo sulaukia, galima pamatyti iš tūkstantinių sumų, kurias išleidžia vartotojai. Tad kas gi tas NFT?


Viena dažniausiai pastaruoju metu internete sklaidančių sąvokų – NFT. Nuo kompiuterinių žaidimų iki kriptovaliutų rinkos, NFT veržiasi visur, o tai, kokio didžiulio susidomėjimo sulaukia, galima pamatyti iš tūkstantinių sumų, kurias išleidžia vartotojai. Tad kas gi tas NFT?

Kas yra NFT ir kodėl jie perkami už tūkstantines sumas?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Nepakeičiamas žetonas

NFT (dar vadinamas „nepakeičiamu žetonu“) yra unikalus ir nepakeičiamas duomenų vienetas, laikomas blokų grandinėje. Jis gali būti perkamas ir mainomas, visai kaip kriptovaliutos. Ši technologija dažnai naudojama lengvai suklastojamų daiktų autentiškumui užtikrinti skaitmeninėje erdvėje (pavyzdžiui nuotraukoms, piešiniams, vaizdo įrašams).

Kadangi kiekvienas žetonas yra unikaliai identifikuojamas, NFT skiriasi nuo kitų blokų grandinės kriptovaliutų. Pavyzdžiui, bitkoiną galite iškeisti į kitą bitkoiną, tačiau NFT negalite iškeisti į kitą, tokį patį NFT, nes kiekvienas yra unikalus ir vienetinis.

Kaip veikia NFT?

NFT sukuriami, kai blokų grandinėse simbolių rinkinys, identifikuojantis duomenų rinkinį, pririšamas prie ankstesnių įrašų, todėl sukuriama identifikuojamų duomenų blokų grandinė. Šis kriptografinių sandorių procesas užtikrina kiekvieno skaitmeninio failo autentiškumo patvirtinimą, pateikdamas skaitmeninį parašą, kuris naudojamas NFT nuosavybei sekti. Taigi NFT negalima kopijuoti, pakeisti ar suklastoti jo autentiškumo.

NFT įsigijimą galima prilyginti sertifikatui, įrodančiam, kad esate kažkokio skaitmeninio daikto savininkas ir turite visas teises jį platinti, perparduoti ar licencijuoti. Perkant NFT atsiskaitymai vyksta kriptovaliutomis (dažniausiai Ethereum – antra populiariausia kriptovaliuta pasaulyje).

Vartotojai perka NFT dėl tos pačios priežasties, kodėl perkami meno kūriniai ar kriptovaliutos – tikimasi, kad jų vertė su laiku išaugs.

Dideli žaidėjai rinkoje

Kaip ir minėta, NFT iš tiesų gali būti bet kas – nuo filmo bilietų iki straipsnių, tačiau dažniausiai NFT yra skaitmeniniai paveiksliukai, vaizdo įrašai. Svarbiausia yra tai, kad NFT skaitmeninius meno kūrinius paverčia unikaliais, o tai reiškia, kad juos galima parduoti.

Būtent dėl to į rinką pamažu žengia didieji žaidėjai. Pavyzdžiui, prieš mėnesį aprangos milžinė „Nike“ paskelbė įsigijusi „RTFKT Studios“, kuri gamins virtualius sportbačius ir kitus rūbus „Facebook“ („Meta“) kuriamai virtualiai metavisatai – kiekvienas rūbas bus atskiras NFT.

„Walmart“ taip pat pateikė Patentų ir prekių ženklų tarnybai reikiamus dokumentus įregistruoti savo kriptovaliutą bei NFT bei svarsto galimybę sukurti atskirą internetinę platformą jų prekybai.

Brangiausias pasaulyje NFT

Iki šiol brangiausias NFT pardavimas yra kriptografo Mike Winkelmanno, geriau žinomo kaip Beeple, kūrinys. Jis jį pardavė aukcione „Christie's“.

Tai buvo pirmasis NFT, parduotas istoriniuose aukcionų namuose, parodęs naujai atrastos augančios rinkos institucinį teisėtumą. Meno kūrinį „Kasdien: pirmosios 5000 dienų“ sudaro 5000 skirtingų Beeple kūrinių, o jis parduotas už 69 mln. JAV dolerių.

Parduotas NFT buvo autoriaus padarytas koliažas.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!