Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/8068/nuomone-pasto-siuksliu-ateitis/spausdinti/

Nuomonė: pašto šiukšlių ateitis

Publikuota: 2007-06-01 07:05
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Panda Security Lietuva

Auga interaktyvių sistemų skaičius. Jos kuria idealų pasaulį, kuriame galbūt niekas nėra tas, kas iš tikrųjų yra. Žmogus tampa tuo, kuo norėtų būti. Todėl labai galimas dalykas, kad ateityje atsiras pašto šiukšlių nutaikytų į socialinius tinklus ir jos apims visas Maslow piramidės pakopas (žmogaus poreikiai išsidėstę pagal tam tikrą hierarchiją – nuo žemiausių iki aukščiausių), pasiekdamos pagrindinius gyvenimo tikslus net ir kitame gyvenime...


1930 m. amerikiečių psichologas Abraham Maslow pateikė savo teoriją, kurioje teigiama, kad žmogaus poreikiai išsidėstę pagal tam tikrą hierarchiją – nuo žemiausių iki aukščiausių. Patenkinus žemesniuosius atsiranda aukštesnieji ir taip po vieną pakopą kylama aukštyn iki pačios piramidės viršūnės.

Žemiausioje Maslow piramidės pakopoje yra pagrindiniai fiziologiniai poreikiai, tokie kaip alkis, troškulys, tinkamos kūno temperatūros palaikymas ir t. t. Jei nors vienas jų nepatenkinamas, žmogus savo aktyvumą nukreipia būtent į tą sritį, kuri neleidžia nurimti.

Kitą pakopą užima saugumas ir prieraišumas. Tai apima kiekvieno norą jaustis ramiai bei būti apgintu. Vakarų šalyse tai reiškia turėti tinkamą būstą, gyventi tam tikroje miesto dalyje, gauti reguliarų atlyginimą ir t. t.

Trečiojoje piramidės pakopoje socialiniai poreikiai, prieraišumas, priklausymas ir priėmimas. Tai meilė, draugystė, socialinis pripažinimas ir pan.

Priešpaskutinės pakopos poreikiai atspindi norą būti gerbiamu, pripažintu dėl įvykdytų užduočių, tokių kaip darbas ar studijos. Piramidės viršūnė – tai savirealizacija. Noras rasti gyvenimo prasmę, kuris apima filosofinę bei religinę patirtį.

Prieš keletą šimtmečių romėnai yra pasakę: „primum vivare deinde philosophari“ (pirma gyvenk, po to filosofuok). Šie žodžiai aiškiai nusako asmens prioritetus. Tačiau kokią visa tai turi sąsają su kenksmingais kodais?

Elektroninio pašo šiukšlių (angl. – spam) siuntinėtojai (angl. – spammers) taikosi į kai kurias Maslow piramidės pakopas siuntinėdami daugybę elektroninio pašto žinučių. Jei minutėlei stabtelėtumėte ir pagalvotumėte apie pašto šiukšlių istoriją, pamatytumėte, kokie laiškai buvo kuriami.

Viena seniausių pašto šiukšlių žinučių buvo apie įkeitimus bei užstatymus. Nepriklausomi nekilnojamojo turto agentai bei biržos makleriai pašto šiukšles laikė labai gera sistema, padedančia greitai uždirbti komisinių. Anot nekilnojamojo turto brokerių, jei klientas įvykdydavo operaciją (veiksmą) ir būdavo nukreiptas į tam tikrą internetinį puslapį, komisiniai būdavo uždirbami tiesiog išsiuntus kelis arba kelis tūkstančius elektroninių laiškų.

Ši pašto šiukšlių rūšis tiesiogiai taikosi į antrąją Maslow hierarchijos pakopą, kurioje yra saugumo ir prieraišumo poreikiai. Taip gali būti bandoma tenkinti poreikį turėti namus.

Kitas pašto šiukšlių tipas egzistuojantis jau seniai ir egzistuos tol, kol bus internetas, yra brukalų žinutės, kuriose rašoma apie loterijas ar kazino, bei siūlančios susirasti savo meilę. Jos galėtų būti naudojamos trečiosios Maslow piramidės pakopos poreikių tenkinimui ir kompiuterių naudotojų yra dažniausiai skaitomos.

Šiais laikais kompiuteris bei internetas nėra retas ar nežinomas dalykas (ypatingai skaitantiems šį straipsnį), bet pasauliniu mastu galimybę naudotis internetu turi tik maža dalis – tai tie žmonės, kurie gali sau leisti nusipirkti kompiuterį ar jį naudoja darbe.

Tiesa, kad yra interneto kavinių, kurios leidžia naudotis internetu daugeliui žmonių, bet tikrai nedaugelis benamių jaudinasi dėl pašto šiukšlių apie seksualinius santykius. Todėl į trečiąją Maslow piramidės pakopą patenka pirminiai poreikiai, kuriuos žmogus gali norėti patenkinti. Dėl šios priežasties dauguma žinučių taikosi į šį lygmenį.

Taigi dar vienas klasikinių pašto šiukšlių pavyzdys susijęs su kita Maslow hierarchijos pakopa, kurioje yra poreikis būti gerbiamu. Tačiau apie šį norą kalbėsime seksualine prasme. Ar galima būtų teigti, kad kuo didesnė pagarba, tuo sėkmingesni seksualiniai santykiai? Žinutės, kurios siūlo tabletes, didinančias seksualinį pajėgumą, ar priemones, padedančias padidinti lytinius organus, daro įtaką šiam poreikiui, kadangi yra susijusios su poreikiu pasipuikuoti tokiais sugebėjimais ar įspūdingais išmatavimais, kuriuos žmogus laiko pranašumu. Tokios pašto žinutės labai tiksliai pataiko į taikinį. Tai galima spręsti ir iš to, kad jos yra pasikartojančios ir nuolatinės. Galima manyti, kad jos tikrai efektyvios, kitaip siuntėjai jau seniai būtų nustoję jomis atakuoti.

Yra du lygmenys, kurių trūksta šioje struktūroje. Į juos pašto šiukšlės kol kas nėra orientuotos. Tai patys žemiausi – baziniai poreikiai ir patys aukščiausi – pirmoji ir paskutinioji pakopos. Pirmasis lygmuo, kuriame yra baziniai išlikimo poreikiai, nėra pašto šiukšlių taikinys, kadangi troškulys ar alkis negali būti tenkinami interneto pagalba.

Internetas neteikia maisto, vandens ar oro, kuriuo kvėpuojame. Žmonės pavalgo ir atsigeria dar prieš sėsdami prie kompiuterio. Kiekvienas naršydamas po internetą jau būna tokioje aplinkoje, kurioje gali kvėpuoti (taip pat yra interneto kavinių rūkantiems). Dėl to nėra prasmės siųsti žinučių siūlančių nepaprastą gaivųjį gėrimą, nebent tai būtų daroma reklaminės kampanijos metu, tačiau šiuo atveju tai jau nebūtų orientacija į bazinių poreikių pakopą. Taikiniu greičiau taptų trečias ar ketvirtas lygmuo.

Į Maslow piramidės viršūnę galėtų būti taikomasi siunčiant žinutes siūlančias įsitraukti į sektas, bažnyčias ar vadovautis kokia nors gyvenimo filosofija. Tačiau tai labai jautrus elementas ir nepanašu, kad kas nors gali priimti (ar pakeisti) religiją vien dėl to, kad yra atakuojamas elektroninio pašto laiškų. Tiesa, kad daugelis religijų apaštalus gretina su dorybe, bet žinutės, skatinančios atsiversti, negali būti itin efektyvios, kai jos paprasčiausiai nėra išsiunčiamos.

Vis dėl to interneto idėja kinta. Tinklo 2.0 (angl. – Web 2.0) filosofija kuria daugelį sistemų, kurios gali būti lyginamos su geresniu gyvenimu. Tokią ateitį savo nariams siūlo daugybė religijų. Pavyzdžiui, kitas gyvenimas daugeliui vartotojų tampa prieglobsčiu realizuoti sumanymus ar bent įvairiais būdais bendrauti su artimais žmonėmis.

Auga interaktyvių sistemų skaičius. Jos kuria idealų pasaulį, kuriame galbūt niekas nėra tas, kas iš tikrųjų yra. Žmogus tampa tuo, kuo norėtų būti. Todėl labai galimas dalykas, kad ateityje atsiras pašto šiukšlių nutaikytų į socialinius tinklus ir jos apims visas Maslow piramidės pakopas, pasiekdamos pagrindinius gyvenimo tikslus net ir kitame gyvenime...


‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!